Hírmorzsák 2021-05-24 (10:00)

Anthony Davis vállalta a felelősséget a Lakers vereségéért, LeBron Jamesnek pedig tetszik, hogy ezt teszi - az igazi AD-re van szükségük ahhoz, hogy az igazi Lakers visszatérjen. James és Paul is játszani fog a következő meccsen. Frank Vogel szerint a Suns egy hetet készülhetett rájuk, Paul megmozdulása pedig nagyon veszélyes volt. Trae Young várta, hogy a legvégén is megkapja a magáét New Yorkban, de csak a csendet "hallotta" a győztes dobása után. Dillon Brooks játékát még Mike Conley is megdicsérte. Rudy Gobert szerint a Memphis-játékosok szövegelése kizökkentette őket, de az sem segített, hogy Donovan Mitchellről ők is csak az utolsó pillanatban tudták meg, hogy nem játszhat. Tobias Harris mindig szoros meccsre számít, Doc Rivers szerint a második félidei védekezésükre kell építeni.

Trae Young dobása döntötte el a hajnali Knicks-Hawks meccset, miután a Madison Square Garden közönsége az egész meccs során szapulta az Atlanta irányítóját. Young végül annyit elárult, hogy az utolsó játék előtt odament hozzá Lou Williams és azt mondta neki, hogy "ne passzolj" - így is tett, bedobta, aztán hirtelen arra lett figyelmes, hogy az egész aréna csendben van. Várta, hogy ismét jönnek a szidalmazások, de ezúttal nem történt semmi, úgyhogy ő szólt ki, hogy "most k*rva nagy csend van". Hozzátette, hogy tudja, milyen nagy játékosokat fogadott gyűlölet a történelem során ebben a csarnokban, úgyhogy nincs ezzel gondja, szerinte valamit most ő is jól csinál, ha ennyire utálják.

A Suns-Lakers párharc első meccse is tartogatott érdekességeket, Chris Paul például vállsérülést szenvedett. Egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly, de utána végigjátszotta a meccset, Monty Williams vezetőedző pedig annyit mondott, hogy Paul szerint nincs semmi jelentős baj, játszani fog a továbbiakban. Fájt neki a válla játék közben, de pihen egy napot és a második meccsre készen fog állni, nem fogja kihagyni az összecsapást. Ugyanígy megsérült LeBron James is, éppen amiatt, mert a már sérült Paul nem tudta kizárni egy lepattanónál és megrántotta a karját - Frank Vogel szerint ez egy nagyon-nagyon veszélyes megmozdulás volt, mert James már a levegőben volt, így nagy volt a sérülés veszélye. James is azt mondta egyébként, amit Paul, hogy nem fog emiatt mérkőzést kihagyni, ott lesz a következő összecsapáson.

Szintén ehhez a meccshez kapcsolódik, hogy Anthony Davis vállalta a felelősséget a Lakers vereségéért - pocsékul játszott a magasember, akinek húznia kellene a csapatát, de el is ismerte, hogy ha ő így játszik, akkor nem tudnak meccset sem nyerni, nem hogy szériát. Mint mondta, ez most az ő sara, a meccs elején már elveszett támadásban, nem találkozott a labdával, nem volt meg a ritmusa és teljesen kizökkent, de erről senki más nem tehet, csak ő, neki kell megtalálnia a módját annak, hogy bevonhassák a játékba. Azt is hozzátette viszont, hogy nem aggódik, ő egészen biztosan jobb lesz a következő meccsen és az egész csapat jobban fog játszani - James annyit mondott erről, hogy neki tetszik, amikor Davis vállalja a felelősséget és nyomást helyez magára. Úgy fogalmazott, hogy amint AD újra önmaga lesz, úgy az egész Lakers is újra önmaga lesz, mert Davistől domináns játék kell ahhoz, hogy működjenek, bár tény, hogy az egész csapatnak javulnia kell. 

Vogel azt még annyival egészítette ki, hogy a Suns egy teljes hétig készülhetett rájuk és jól kitalálták, hogy mit akarnak kezdeni Davisszel, hogy mikor hogyan duplázzák, hogyan védjék labda nélkül, ez pedig most bevált, de szerinte ezt is az előnyükre fordíthatják a következő meccsen - oda már ők sem a playinből érkeznek majd.

A játéknap meglepetését a Jazz veresége jelentette, hiszen a Memphis azonnal elvette az első kiemelt pályaelőnyét. A mérkőzés egyik hőse mindenképpen Dillon Brooks volt, akit mindkét oldal dicsért a találkozó után - ő maga azt mondta, hogy ő az ilyen mérkőzésekre született, Ja Morant szerint olyan energiát hoz Brooks már az öltözőbe is, ami mindenkit felpörget, míg Mike Conley a Jazz részéről mondta azt, hogy Brooks "szürreális" meccset játszott és néha teljességgel foghatatlannak bizonyult. Hozzátette, hogy ellenfele olyan szenvedéllyel játszik, amit a csapattársai imádnak, az ellenfelek utálnak, úgyhogy valamit ki kell találniuk ellene a következő meccsre.

Rudy Gobert egyébként azt mondta a meccs után, hogy a Memphis játékosai minden kosár után beszéltek, szóltak valamit, ez pedig néha megzavarta őket, elvonta a figyelmüket - tudják, hogy Moranték így játszanak, úgyhogy ezt ki kell zárniuk, de ezen az estén nem sikerült. Ehhez egyébként hozzájött az is, hogy Donovan Mitchell mégsem léphetett pályára - egészen délutánig úgy volt, hogy játszani fog, mindenki így tudta, aztán valamiért megváltozott az állapota és nem számíthattak rá, ami még a társait is meglepte, nem értették, hogy mi történt. Quin Snyder vezetőedző annyit mondott a vereségről, hogy az eladott labdák és a támadópattanók miatt a Memphisnek sokkal több labdabirtoklása volt, mint nekik, ezen kell változtatniuk.

Végül szóljunk a negyedik meccsről is a legutóbbi játéknappal kapcsolatban, amelyen a keleti első Sixers elég nehezen gyűrte le a Washingtont. A találkozó legjobb dobója Tobias Harris lett 37 ponttal, aki az este végén azt nyilatkozta, hogy ő nem is számított másra: nézte az előző napi meccseket és mindegyik szorosan alakult, úgyhogy tudta, hogy nekik sem lesz könnyű dolguk. Ő az egész playoffban erre számít, a Wizardsról is tudja, hogy milyen formában van az All-Star óta, nagyon kell figyelniük végig, hogy tovább tudjanak jutni. Doc Rivers vezetőedző szerint nem játszottak igazán jól, főleg az első félidőben nem rotáltak vissza elég jól védekezésben a Westbrook-Beal páros betöréseit követően, utána azért kicsit javítottak ezen - szerinte ez lehet a recept a folytatásra is, ezt kell csinálniuk. A kicsit lagymatagabb játékról Joel Embiidet kérdezték, de a center cáfolta azt, hogy ennek az egyhetes pihenő volt az oka - szerinte ez nem lehet kifogás, ha hetekig nem játszanak, akkor is élesnek kell lenniük, mert tudják, hogy mi a végső céljuk.

Még a tegnapi meccsekhez kapcsolódik, hogy Kawhi Leonard poszterre tette Maxi Klebert, majd Paul George-dzsal és Marcus Morrisszal együtt, közösen "adtak neki egy stare downt" - egyszerre hárman üvöltöttek a földön fekvő játékosra. A dolog iróniáját persze az adja, hogy a Clippers a "feszítés" után simán kikapott és elbukta a pályaelőnyét, de Kleber utána azért azt nyilatkozta, hogy egy ilyen esetért technikait kellene adni. Hozzátette, hogy ő mindig fel fog ugrani ilyenkor és megpróbál védekezni, mert a playoffban ezt kell tenni, amúgy pedig nagyon szépet zsákolt Leonard - nem történt semmi, mentek tovább, aztán megnyerték a meccset.

A végére pedig egy hír az NBA jövőjével kapcsolatban, a liga ugyanis azt szeretné, ha lenne valamilyen torna az alapszakasz ideje alatt, külön lebonyolítással - Adam Silver komisszár szerint a playin sikeressége mutatja, hogy van kereslet az ilyesmire. A terv szerint csökkentenék az alapszakasz-meccsek számát (nem sokkal, 78 körülre), de lenne egy nyolccsapatos kieséses torna külön, ahol a győztes csapat minden játékosa kapna egymillió dollárt. A csapatok és a játékosok egyelőre nem nagyon hajlanak erre, főleg a klubvezetőknek vannak aggályaik, de Silver optimista, szerinte ideje újratárgyalni a dolgokat, bár az már biztos, hogy a következő szezonban ezt nem fogják még bevezetni, ahhoz már késő van.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus