Hírmorzsák 2021-07-26 (10:45)

Kezd körvonalazódni, hogy melyik csapat kit választhat a draft elején. A Raptors érdeklődik Jarrett Allen iránt. A Thunder becserélne az első háromba a drafton, hátrébb is nagy lehet a mozgás. Bradley Beal gondolkodik azon, hogy cserét kérjen, a Warriors csak érte adná oda a komoly csomagját. A Grizzlies rossz szerződést is átvenne egy jó draftjogért. Myles Turner iránt nagy az érdeklődés. A Jazz elkerülné a luxusadót, a Hawks a jövőre tekintve spórolna. A Lakers Buddy Hieldért cserélne. Evan Fournier, Damian Lillard és Gregg Popovich is értékelt a francia-amerikai meccs után. Emmanuel Mudiay Európába szerződhet.

Egyre közelebb az idei játékosbörze, és ennek kapcsán Jonathan Givony (ESPN) nagyon sok érdekességről számolt be, ezekből szemezgetünk az alábbiakban. A Warriorsnál tegnap nagyon komoly privát edzés zajlott, amin részt vett Chris Duarte, Trey Murphy, Moses Moody és Davion Mitchell is, és valószínűleg ez az edzés döntött arról, hogy kit visznek el a 14. helyen. Ennek kapcsán egy általános jelenségről is írt Givony: mivel a világjárvány miatt a csapatok szezon közben kevesebbet látták élőben játszani a kiválasztható kosarasokat, ezért a megszokotthoz képest sokkal nagyobb szerepet játszanak a csapatok döntéseiben ezek az edzések, amiken többnyire egy a nulla, illetve három a három elleni helyzetekben látják őket. Egy nem megnevezett csapatvezető szerint ez sok veszélyt rejt magában, de a helyzetet szükség szülte.

Azon a fronton nem változott a helyzet, hogy Evan Mobley és a Pistons nem tudott leegyeztetni egy találkozót, ráadásul a fiatal center Houstonba sem ment el edzésre, ahogyan Jalen Suggs sem, így egyre biztosabbnak tűnik, hogy a Rockets választottja Jalen Green lesz, már amennyiben nem tudnak felcserélni az 1/1-ért. A Cavaliers elviheti Mobley-t, akiről úgy gondolják, hogy Jarrett Allennel együtt is pályán tartható, és szintén a csapathoz kapcsolatos hír, hogy szeretnének még egy választási jogot szerezni a Top 10-be – ezt a szálat többen összekötik azzal is, hogy esetleg cserélnék Collin Sextont. Ide kapcsolódik, hogy Shams Charania (The Athletic) információ szerint a Raptors várhatóan komoly érdeklődést fog mutatni Jarrett Allen iránt, ugyanakkor a Cavaliers, illetve a korlátozott szabadügynökké váló center között kölcsönös az érdeklődés a közös folytatás iránt.

A Raptors választottja Jalen Suggs lesz várhatóan, ugyanakkor ők megnézték Scottie Barnes, Jonathan Kuminga, Franz Wagner és James Bouknight négyesét is a draft előtt, és nagy általánosságban is elmondható, hogy hozzájuk vagy a Warriorshoz szeretne kerülni a legtöbb olyan játékos, akit az első 10 közé várnak. A Magic az ötödik helyen Barnest viheti, a nyolcadikon meg valószínűleg a legjobb bennmaradót válasszák majd ki. A Thunder a hatodik helyen Bouknightra teheti a voksát Kuminga helyett, viszont nagyon szeretnének felcserélni az első háromba, és ezért állítólag hajlandóak „csillagászati árat” is fizetni, Cunningham mellett Mobley is olyan kosaras, akiért szívesen felcserélnének. Valószínűleg akkor sem lesznek csalódottak, ha Bouknight kerül hozzájuk, mivel ő tavaly is kiszemeltjük volt azelőtt, hogy a játékos visszalépett volna a 2020-as börzétől.

Jelen állás szerint a Warriors Kumingát vinné a hetedik helyen, de ezen változtathat az, ha elcserélik a választási jogukat. Shams Charania még tegnap számolt be arról, hogy Bradley Beal abban bízik, hogy még a hétvége folyamán döntést hoz arról, hogy cserét kérjen-e a draft előtt, és amennyiben így tesz, a Warriors lehet az egyik legkomolyabb kérő. Ezzel kapcsolatban Adrian Wojnarowski (ESPN) arról számolt be, hogy a várhatóan elérhetővé váló sztárok közül a Warriors egyedül érte adná oda csomagban az idei draft 7. és 14. választási jogát, illetve a tavalyi 1/2-es James Wisemant is, és azt is megjegyezte a szakíró, hogy Ben Simmons iránt nem fognak érdeklődni.

Több forrás is arról számolt be, hogy a Kings az 1/9, míg a Pelicans az 1/10 segítségével egy-egy cserét hajtana végre. Jake Fischer (Bleacher Report) információi alapján a Pelicans és a Grizzlies arról tárgyalt, hogy a Memphis vegye át Eric Bledsoe szerződését, és ezért kicserélhetik a saját 1/17-es választási jogukat az 1/10-re, míg Givony bedobott egy Steven Adams és Justise Winslow köré épülő cserelehetőséget is, amiről a két csapat tárgyalhat.

A Grizzlies általánosságba véve szeretne feljebb cserélni a drafton, a Pelicans mellett a Kings vezetőivel is tárgyaltak erről, de szintén feljebb szertne kerülni a Thunder (1/16 és 1/18), a Knicks (1/19, 1/21) és a Rockets (1/23, 1/24) is. A Houston több lotteryben választó csapatnak is felajánlotta mindkét draftjogát, de eddig minden próbálkozásuk kudarcba fulladt.

Charania szerint a Pelicans másik szálon is aktív lehet, érdeklődtek a Pacersnél Myles Turner megszerzésének a lehetőségéről, de az 1/11-et birtokló Hornets is megszerezné a centert, míg Kevin O’Connor (The Ringer) úgy tudja, hogy a Warriors is bejelentkezett érte más csapatok mellett. A Pacers erősíteni is szeretne a piacon, és ezért valószínűleg feladnák az 1/13-at, és Jake Fischer forrásai szerint Eric Gordon és az 1/23 érkezhet hozzájuk a 13. választási jogért cserébe.

A Utah Jazz számára a nyár legfontosabb feladata Mike Conley megtartása lesz, és ennek érdekében több csapattal is tárgyaltak arról, hogy azok vegyenek át tőlük fizetéseket, hogy több helyük legyen az irányító új szerződésének. Ugyancsak Fischer arról számolt be, hogy egy ligában dolgozó személy szerint Joe Ingles, Bojan Bogdanivic és Royce O’Neale is elérhető lehet, amennyiben úgy ítélik meg, hogy ezzel javulhat az esélyük arra, hogy bajnoki címért harcoljanak. A Jazz az 1/30-at is elcserélheti akár. Givony arról írt, hogy ez a draftjog és Joe Ingles egy csomagban mehet valahová egy jövőbeli draftjogért, mivel a Jazz lehetőleg szeretné elkerülni a luxusadót, hiába nagyok a céljaik.

Az Atlanta Hawks is spórolási szándékkal hajthat véget egy cserét, ők ugyanis Cam Reddisht beáldozva szeretnének szerezni egy draftjogot az idei játékosbörzére – a csere mögötti legfőbb motivációjuk az lenne, hogy az újonnan kiválasztott játékost két évvel később kell megfizetni, mint Reddisht, és a jelenlegi számításaik szerint két év múlva még nem engedhetnék meg maguknak, hogy legyen egy újabb komoly szerződésük a fizetési listájukon. A játékos iránt nagy az érdeklődés, név szerint a Thundert emelte ki Givony, akik az 1/18-at adhatnák bele a cserébe.

A már többször emlegetett Charania számolt be arról, hogy a Los Angeles Lakers agresszíven próbálja megszerezni Buddy Hield játékjogát a Sacramento Kingstől. Wojnarowski információi alapján Kyle Kuzma és Kentavious Caldwell-Pope lehet az ajánlott ellenérték, és ezt a duót több csapatnak is felajánlottak már annak reményében, hogy így erősíteni tudnak.

Ugyancsak Wojnarowski jelentette, hogy a Phoenix Suns megtalálta a New Orleans Pelicans vezetőedzői posztját átvevő Willie Green utódját, Bryan Gates csatlakozik a Sunshoz segédedzőként. Az újonnan szerződtetett Gates korábban öt éven keresztül dolgozott már együtt Monty Williams vezetőedzővel, pont New Orleansban.

Marc Stein (Substack) arról számolt be, hogy Popeye Jones jó eséllyel indul azért, hogy csatlakozzon Mike Malone edzői stábjához Denverben.

Térjünk rá az olimpiára, ahol Franciaország legyőzte az Egyesült Államok válogatottját. A győztes oldalról a parádés teljesítményt nyújtó Evan Fournier nyilatkozott. Kiemelte, hogy a válogatottban teljesen más szerepet kell betöltenie, mint az NBA-ben, itt arra épül a csapat, hogy ő pontokat szerezzen, és ezért sokkal agresszívabbnak is kell lennie. Bostonban teljesen más volt a helyzet, ott Jayson Tatum, Jaylen Brown és a többiek mellett kisebb szerepre korlátozódott. A francia válogatotton belül neki, illetve a többi NBA-s játékosnak más feladata is van, meg kell mutatniuk a többieknek, hogy miképp kell játszani az NBA-sek ellen. A legfontosabb, hogy harcoljanak, és azt mutassák, hogy nem adják fel a küzdelmet. Egyénileg jobb játékosokból áll a Team USA, de csapatként le lehet őket győzni. Fourniert arról is kérdezték, hogy mik a tervei szabadügynökként, amire azt felelte, hogy egyelőre még nem gondolkodik ezen, kizárólag az olimpiára koncentrál, minden mással pedig az ügynöke foglalkozik.

Damian Lillard azt emelte ki, hogy néha túlságosan is rágörcsöltek arra, hogy a jó megoldást válasszák, és emiatt nem is tudtak azok lenni, akik ők valójában: az NBA legjobb játékosai. Megvoltak a lehetőségeik, de a dobásaik nem estek be. A franciák teljesítményét is el kell ismerni, Rudy Gobert All-Star játékos, Evan Fournier is nagyon jó kosaras, míg mások rotációs játékosok az NBA-ben. Ellenfelük jobban játszott náluk, elsüllyesztették a fontos dobásokat, belenyúltak a passzokba hátul. Lillard azt is elmondta, hogy ő is hozott rossz döntéseket, eladott egy labdát olyankor, amikor dobnia kellett volna a passz helyett, majd kicsit később egyszerűen elcsúszott, amikor dobni akart. A szabályok is mások, ez is befolyásolta őket, ugyanakkor sok mindent csinálhattak volna jobban. Azok az NBA-játékosok, akikkel válogatottak tagjaként találkoztak, teljesen mások olyankor, amikor a hazájukat képviselik, sokkal felszabadultabbak és magabiztosabbak. Sok ember világvége hangulatba került a vereségek miatt, és ez leginkább azért lehet, mert nem fordul elő túl gyakran, hogy a Team USA kikap, ugyanakkor menniük kell és folytatniuk a munkájukat, még mindig elérhetik azt, amiért az olimpiára jöttek, és ezt nem szabad elfelejteniük.

Gregg Popovich szerint a vereség után nem a meglepettség, hanem a csalódottság a megfelelő reakció, és nem is érti a meglepettséget, mert az olyan, mintha az lett volna az elvárás, hogy legalább 30 ponttal nyerjenek. A franciák nagyszerű csapatot alkotnak, kiváló edzői stábjuk van, sok NBA-játékosuk, illetve Európában játszó tehetséges kosarasuk, ráadásul hosszú ideje együtt játszanak. Az szerinte önteltségre vall, ha valaki azt hiszi, hogy csak ki kell menniük a pályára és már nyertek is, nekik is ugyanúgy meg kell dolgozniuk a sikerért, ezért sem érti a meglepettséget. A franciák 40 percen keresztül összességben jobban játszottak, ezért nyertek. Évről-évre csökken a különbség az Egyesült Államok, illetve a világ többi része között, és egyre több a kiváló játékos a világ minden táján. El kell ismerni Franciaország teljesítményét, jól játszottak, és kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtottak a pálya mindkét oldalán, ilyen egyszerű az egész.

A végére pedig Emmanuel Mudiay maradt, aki közel áll ahhoz, hogy megegyezzen a Zalgiris Kaunas csapatával és áttegye a székhelyét Európába. Mudiay legutóbb a 2019/20-as szezonban lépett pályára az NBA-ben, az előző évben pedig kivárt, hátha kap valamelyik csapattól lehetőséget, ezért akkor visszautasított több ajánlatot is Európából, illetve a G Ligából.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus