Hírmorzsák 2021-08-05 (10:00)

Dinwiddie a Wizardsban, Oladipo marad Miamiban, Danny Green visszatér Phillybe. Eric Paschall Utahba került. Khem Birch, Raul Neto, Terence Davis és Saben Lee maradhat eddigi csapatánál. Lou Williamst nézegeti a Heat. Dragic Torontóban kezdheti meg a szezont. Mike D’Antoni és Jarron Collins New Orleansban. Több gárda is csereirányítóra vadászik. LaMarcus Aldridge fontolgatja a visszatérést. A 76ers leigazolta Lillard korábbi edzőjét és barátját, Phil Becknert. 

Eldőlt, hogy Spencer Dinwiddie a Wizardshoz igazol a Westbrook-csere részeként, az öt csapatot érintő tranzakcióról itt írtunk részletesen. Az is kiderült tegnap este, hogy Victor Oladipo egyéves, minimum szerződésért marad Miamiban. A Washington emellett visszaigazolta a brazil Raul Netót is, az irányító megfelelő helyettesnek tűnik addig, amíg Dinwiddie felépül ACL-sérüléséből. 

Akadt még egy kisebb csere: a Golden State Warriors elpostázta Eric Paschallt a Utah Jazzhez, akiért egy későbbi második köröst kapott (valószínűleg a Grizzlies 2026-os, Top42 védett második körösét) - a GSW ezzel kicsit spórolt, illetve felszabadított egy roster-helyet. Paschall remek újoncévet futott 2019-20-ban, de idén csípősérülés hátráltatta - az átigazolás azt jelenti, hogy Paschall együtt játszhat gyermekkori barátjával, Donovan Mitchellel. A Jazz egy korábbi trade exceptiont használt fel Paschall minimum-szerződésénél, amit nem vehettek át sima minimumként, mert annak idején a második körben draftolt játékos speciális, hároméves újoncmegállapodást kötött. 

Megkezdődtek az első körben draftolt játékosok szerződtetései. A Rockets Jalen Greent (1/2), a Warriors Jonathan Kumingát (1/7), a 76ers Jaden Springert (1/28), a Pacers Chris Duartét (1/13), a Hawks Jalen Johnsont (1/20), a Wizards Corey Kispertet (1/15), a Nuggets Bones Hylandet (1/26) kötötte le. A Pacers Isaiah Jacksont (1/22) is szerződtetni fogja, amint átmegy az ötcsapatos csere. 

Akadt two-way megállapodás is: a Timberwolves Nathan Knightot, a Hawks Sharife Coopert igazolta le. 

A Philadelphia 76ers megegyezett Danny Greennel, a 3-D specialista veterán két évre, összesen 20 millió dollárért marad a csapatnál - óriási volt rá az érdeklődés, a Nets, Celtics, Bucks, Bulls és Warriors is szívesen látta volna, a Cavaliers pedig konkrét kétéves ajánlatot is tett. Bár eleinte arról szóltak a hírek, hogy a második év csapatopciós, a játékos ügynöke elmondta, hogy nincs benne semmilyen opció - elképzelhető, hogy a második év nem vagy csak részlegesen garantált. Green esetében a Philly rendelkezett az Early Bird jogokkal, így nem kellett az MLE-ből leigazolniuk, az továbbra is felhasználható. 

A Philly emellett hivatalosan is bejelentette, hogy Andre Drummond egy évre a Sixershez szerződött. Szintén hivatalos, hogy a Portland Trail Blazers egy évre leigazolja Cody Zellert, míg a Detroit Pistons visszaigazolta Saben Lee-t - a 22 éves hátvéd remek újoncévet futott, amivel egy hároméves, minimum-közeli kontraktust érdemelt ki, amelyben a harmadik év csapatopciós. 

A Raptors tegnap három játékos szerződését bontotta fel, majd Aron Baynestől is megszabadult - az ő szerződése sem volt garantált, így anyagi következmények nélkül megtehették. A gárda továbbra is Kyle Lowry sign and trade ügyletén dolgozik, és valószínűleg több játékos is érkezik, akiket így át tudnak venni. A csapathoz kapcsolódik, hogy a magasember Khem Birch viszont várhatóan visszatér a Raptorshoz - szezon közben szerezték meg a lejáró szerződésű centert, aki remekül játszott azon a 19 meccsen, amit a Torontónál töltött, kölcsönös az érdeklődés a közös folytatásra. 

A Miami és a Toronto még egyezkedik a részleteken Lowry ügyében, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem csak Precious Achiuwa, hanem Goran Dragic is maradhat majd Torontóban, legalábbis átmenetileg. A hírek szerint a Dallas nem nagyon akar semmit feladni a szlovén veteránért, inkább megvárná, hogy a Raptors a szezon közben kivásárolja és utána minimális pénzért behúzzák. 

A Miaminál Kendrick Nunn távozása után (és annak ismeretében, hogy Victor Oladipo csak várhatóan február körül térhet vissza) egy ponterős cserehátvédet még keresnek, az első számú jelölt Lou Williams

A Raptorshoz kapcsolódik, hogy a Sacramento Kings továbbra is szimpatizál Pascal Siakammal, ezt Sam Amick (The Athletic) mondta el egy podcastben, ugyanakkor Buddy Hield és Marvin Bagley lehet a fő ellenérték, ami igen kevésnek tűnik.

A Kingsnél az már biztos, hogy Terence Davis két évre marad, összesen 8 millió dollárért. A dobóhátvéd eredetileg évi 9 milliós szerződésben (MLE környéke) reménykedett, de nem nagyon volt rá máshonnan kereslet, így jóval olcsóbban meg tudta tartani a Sacto - a két év teljesen garantált. 

Mike D’Antoni a New Orleans Pelicansnél folytatja, de nem Willie Green edzői stábjában, hanem csak tanácsadóként, mentorként - a tervek szerint a SL-ben, az edzőtáborban és időszakosan a szezon közben is együtt dolgozik majd a stábbal és tanácsokkal segít. A Pelicans az edzői csapatba Jarron Collinst szerezte meg első számú segédedzőnek - Jason Collins ikertestvére több évet játszott az NBA-ben, majd 2014 és 2021 között Steve Kerr segítője volt a Warriorsnál, ahol három évig együtt dolgozott Greennel is, innen a kapcsolat. 

Reggie Jackson továbbra is szerződés nélkül áll, de a Clippers szeretné megtartani - az Early Bird jogai miatt 10.4 millió dollárról induló megállapodást tudnak elé tenni. Jordan Schultz (ESPN) szerint ez nem biztos, hogy elég lesz, a Pelicans lehet még komoly versenyben, mivel a GM Trajan Langdon közismerten nagy rajongója Jackson játékának. 

A Cleveland Cavaliers még egy irányítót akar szerezni Ricky Rubio mellé, várhatóan erre költik majd el az MLE-jüket, vagy annak nagy részét. A Phoenix Sunsszal lehetnek versenyben, mert ők is nézelődnek az FA-piacon, ahol irányítót, erőcsatárt (főként Paul Millsapet), esetleg centert (Aron Baynes) is igazolhatnak, de ők valószínűleg kevesebbet költhetnek a kispad (végének) feljavítására. 

Egy váratlan, de örömteli  hír is napvilágot látott: LaMarcus Aldridge komolyan fontolgatja, hogy visszatér az NBA-be, írta meg Adrian Wojnarowski (ESPN). A tavasszal egy szívprobléma miatt egyik napról a másikra visszavonuló sokszoros All-Star magasember még nem döntött, de ha átmegy az orvosi teszteken, akkor “jogi” akadálya nincs a visszatérésének - várhatóan lenne rá kereslet, mert visszavonulása előtt kifejezetten jó formában volt. Az orvosi “zöld útra” lehet esélye, mivel saját elhatározásból vonult vissza, nem a Nets egészségügyi csapata hozott ilyen döntést. 

Legvégül pedig egy érdekesség: a Philadelphia leigazolta Phil Becknert az edzői stáb mellé speciális tanácsadónak. Beckner korábban a Weber State-en edzette Damian Lillardöt, azóta is szoros baráti és munkakapcsolatban állnak...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus