Hírmorzsák 2021-08-11 (10:15)

Dennis Schröder a Celticsben. Megvolt Russell Westbrook bemutatása a Lakersnél. Jalen Green számára teher, hogy nem ő lett az 1/1. Davion Mitchell munkamániás. Mitch Kupchak a Hornets centerhelyzetéről beszélt. A Mavericks és a Pelicans érdeklődik Lauri Markkanen iránt. Lonzo Ball alapfizetése 85 helyett 80 millió dollár. Lehívta Damian Jones opcióját a Kings. Nico Mannion Olaszországba igazolt. Usman Garuba megkezdheti az NBA-s pályafutását.

Ahogyan arról külön is beszámoltunk, Dennis Schröder a Boston Celticshez igazolt. A német irányító egy évre 5,9 millió dollárért írt alá, az adófizető csapatok MLE-jét adta oda neki a Celtics. A hírek szerint Schröder a nem adófizető csapatok MLE-jét (9,5 millió dollár) szerette volna valahol megkapni, illetve egy játékosopciót, de végül ez nem jött össze neki.

A Los Angeles Lakersnél lezajlott Russell Westbrook bemutatása. Elmondta, hogy mindig is vágyott arra, hogy hazatérhessen Los Angelesbe és a szülővárosa csapatában kosarazzon, nagyon sokat gondolt erre, de aztán rendre elhessegette ezt a gondolatot, mert nem látta valószínűnek, hogy ez megtörténik valaha. Minden nagyon gyorsan történt, még fel sem fogta igazán, hogy most itt van, hiszen a közelben nőtt fel, a csapat szurkolójaként, és most mégis minden a helyére került.

Westbrook úgy gondolja, hogy LeBron James mellett lehetősége lesz magától rájönnie arra, hogy miként is illeszkedhet ebbe a csapatba, elvégre James minden idők egyik legnagyszerűbb játékosa, aki gyakorlatilag bármit képes megcsinálni a pályán. Egy bajnoki címre is jó csapathoz érkezik, ahol az lesz a feladata, hogy könnyebbé tegye James dolgát a pályán, és ennek meg fogja találni a módját.

A Las Vegas-i nyári ligában egymásnak feszülhetett az 1/1-es Cade Cunningham, illetve az 1/2-es Jalen Green. A mérkőzés végén Green örülhetett, miután a Houston Rockets 111-91-re nyerni tudott a Detroit Pistons ellen, és ebből ő a mezőny legeredményesebb játékosaként 25 ponttal vette ki a részét. A találkozót követően Jonathan Feigennek (Houston Chronicle) mondta el, hogy hatalmas terhet kell cipelnie, mert úgy érzi, hogy neki kellett volna az 1/1-nek lennie. Ettől függetlenül igyekezett odafigyelni arra a meccsen, hogy ne csak arról szóljon, hogy ő és Cunningham egymásnak feszülnek, próbálta bevonni a társait is a játékba. Megtehette volna, hogy magáért játszik, de így is nyertek, és csak a gőzelem számít.

Chris Haynes (Yahoo! Sports) a Sacramento Kings újoncának, Davion Mitchellnek a munkamoráljáról írt meg egy érdekes történetet. A csapat első Las Vegas-i nyári ligás edzésén történt, hogy Mitchell egyszer csak elkezdett szökdelni és fogdosni hátul a lábát, de rövid kezelés után folytatta az edzést, és az edzői stáb kérdezősködése ellenére azt mondta, hogy jól van. Valamivel később görcsölni kezdett, és ekkor Bobby Jackson edző kifaggatta őt, hogy mi a baja, elvégre korábban jól nézett ki a pályán. Ekkor derült ki, hogy Mitchell reggel lement pár órára edzeni, majd délután is lement egy órára az edzőterembe, és két edzéssel a lábában jelent meg a csapat tréningjén.

Jackson később egy nyilatkozatában dicsérte a játékos munkamorálját, de azt is elmondta, hogy egy kicsit vissza kell fogniuk, mert a fiatal játékos egyszerűen máshogy van bekötve, mint a többség, igazi munkamániás. Mitchell később az eset kapcsán annyit mondott, hogy ő egyszerűen csak szeret kosárlabdázni, szeret versenyezni, és ez motiválja őt. Egy másik kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy igyekszik nem foglalkozni azzal, hogy a posztján ott van a csapatban De’Aaron Fox és Tyrese Haliburton is. Úgy látja, hogy az NBA egyre inkább a pozíciók nélküli kosárlabda irányába megy, és akár egyszerre is pályán lehetnek mindhárman. Az a fontos, hogy akik pályán vannak, tudjanak játékokat megcsinálni és küzdjenek, és ő pontosan ezt szereti csinálni.

Mitch Kupchak a Charlotte Hornets centerhelyzetéről beszélt. A drafton az is volt a céljuk, hogy cseréljenek egy olyan magasemberért, aki ésszerű szerződésen van és tud egy kis időt adni a fiataljaniknak, hogy fejlődhessenek, és talán egy év múlva így a fiataljaik is elérik azt a szintet, amit azok a játékosok, akik a szabadügynökpiacon elérhetők voltak. A Hornets Mason Plumlee-t szerezte meg csere útján, de a keretükhöz tartozik a 2020-as draft második körében elkelő Vernon Carney Jr. és Nick Richards, illetve az idei 1/19-es Kai Jones is. A hírek szerint Richaun Holmes, Jarrett Allen, Daniel Theis és Nerlens Noel lehetett náluk kiszemelt, ugyanakkor nem feltétlenül akartak sokat költeni erre a posztra, mert könnyen lehet, hogy már most a keretükhöz tartozik az a játékos, aki hosszú éveken keresztül lehet a csapat centere. Amikor Plumlee megszerzése mellett döntöttek, úgy látták, hogy kapnak egy olyan magasembert, aki két évig reális értékű szerződésen van, tud lepattanózni, gyűrűt védeni és passzolni is, és egy nagyon önzetlen kosaras.

Jake Fischer (Bleacher Report) információi szerint a Dallas Mavericks, a New Orleans Pelicans, a Minnesota Timberwolves és a Boston Celtics mutatott érdeklődést Lauri Markkanen megszerzése iránt, ugyanakkor a Chicago Bulls első körös draftjogot akar érte kapni, csak úgy mennének bele bármilyen sign-and-trade ügyletbe. Marc Stein (Substack) szerint a Mavericks és a Pelicans jelenleg is érdeklődik, előbbi csapat kapcsán ugyanakkor megjegyzi, hogy ők a legnagyobb, 11 millió dollár körüli TPE-jükkel fogadnák be az új szerződését, azaz csak ekkora kezdőfizetést tudnak ajánlani.

Keith Smith (Spotrac) ismertette Lonzo Ball szerződésének a részleteit, amiből kiderült, hogy alapvetően 80 millió dollárt kereshet 4 év alatt, nem 85 milliót. Elméletben ugyanakkor megközelítheti a korábban megszellőztetett összeget is, ugyanis minden évre van egy 1 milliós bónusza, ezek ugyanakkor a „nem valószínű, hogy teljesülnek” elbírálás alá esnek.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be róla, hogy a Sacramento Kings élt az opciójával és a csapatnál tartja Damian Jonest. A center az előző szezonban megfordult a Sunsban és a Lakersben is, mielőtt a Kingshez került volna. 17 meccsen 6,9 pontot, illetve 4,5 lepattanót átlagolt Sacramentoban.

Nico Mannion egy év után elhagyja a Golden State Warriorst és a Virtus Bologna csapatához igazol. A játékos ügynöke Jordan Schultznak (ESPN) mondta el, hogy Mannion célja, hogy visszatérjen az NBA-be, most ugyanakkor meglesz arra a lehetősége, hogy jelentős játékidőt harcoljon ki magának, és ez sokat segíthet a fejlődésében. Mannion két évre írt alá, de 2022-ben visszatérhet a ligába, amennyiben lesz erre lehetősége – az NBA-s jogai továbbra is a Warriorsnál vannak, a jövőben is a csapat korlátozott szabadügynöke lesz.

Sokáig kérdéses volt, hogy Usman Garuba meg tudja-e kezdeni az NBA-s pályafutását, mivel a Real Madriddal kötött szerződése tartalmazott egy 3 millió dolláros kivásárlási záradékot. A csapat és a játékos végül meg tudott egyezni, Garuba részletekben fogja kifizetni az összeg rá eső részét, így aláírhat a Houston Rocketsnél.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy az idei draft 32. helyén elkelő Jeremiah Robinson-Earl szerződést kapott az Oklahoma City Thundertől, 4 évre 8 millió dollárért ír alá.

Ugyancsak a Thunderhez kapcsolódó hír, hogy Nick Collison új szerepet kap a csapat vezetőségében, Sam Presti egyik segítője lesz a jövőben. Collison az elmúlt két év során is vezetőségi munkát látott el, de az eddigieknél nagyobb szerepet kap a jövőben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus