Hírmorzsák 2021-10-20 (10:30)

Ben Simmons “edzését” egymeccses eltiltással honorálta a 76ers, Embiid szerint ő és társai nem azért vannak, hogy bébiszittert játsszanak. Lillard nem fogja elhagyni Portlandet. A Suns GM-je szerint nem rajtuk, hanem az ügynökökön múlt Ayton hosszabbítása. Bagley ügynöke élesen kritizálta a Kingst. Harden nem akarja elhagyni a Netset. Jabari Parkert és Gary Payton II-t is visszaigazolta korábbi csapata. Jrue Holiday talán megúszta a súlyosabb sérülést, TJ Warren állapota nem igazán javul. Draymond Green szerint lehetnek bajnokesélyesek, de még a közelében sem járnak. 10 csapat fizethet idén luxusadót. 

Kedden Ben Simmons edzése hamar véget ért a 76ersnél, miután Doc Rivers kiküldte a teremből, mivel nem dolgozott megfelelően (leginkább sehogy sem) - ahogyan Adrian Wojnarowski (ESPN) megfogalmazta, visszatért ugyan, de fizikálisan és mentálisan is megtartotta a távolságot maga és a 76ers többi tagja között. Rivers azt mondta az edzés után, hogy zavaró tényező volt ma Simmons, mert nem látszott rajta, hogy meg akarja csinálni azokat a feladatokat, amit mindenki más. Ez rögtön az edzés elején volt, és a vezetőedző szerint nem volt nagy dolog, egyszerűen annyit mondott a játékosnak, hogy jobb lenne, ha távozna, ők pedig utána az edzéssel foglalkoztak. A tervek szerint Simmons először nyilatkozott volna a sajtónak az edzést követően, de erre végül nem került sor. 

A klub eltiltotta a szezonnyitóról, vagyis hiába jelentkezett a klubnál, az első meccsért járó arányos fizetését nem kapja meg - összesen egyébként eddig 1.4 milliós büntetést kapott a négy kihagyott előszezonmeccs miatt, és további kisebb büntetéseket az edzőtábor kezdete óta lezajlott valamennyi egyéni és csapatedzés, illetve csapatmegbeszélés elmulasztása miatt. 

Joel Embiid nem is finomkodott, azt nyilatkozta az edzés után, hogy jelenleg nem foglalkozik “ezzel az emberrel”, azt csinál, amit akar. Nem az ő dolga, ő arra fókuszál, hogy jobbá tegye a csapatot. Embiid kifejtette, hogy végső soron az ő munkájuk nem a bébiszitterkedés. Azért fizetik őket, hogy elvégezzék a munkájukat a pályán, játsszanak keményen, nyerjenek meccseket, a pátyolgatás nem része ennek - hozzátette, biztos benne, hogy a csapattársai pontosan ugyanígy éreznek. 

Lazán kapcsolódhat ide, hogy Damian Lillard, a Trail Blazers klasszisa ismét kijelentette a The Athleticnek: nem akarja elhagyni Portlandet. Lillard úgy fogalmazott, hogy ugyanezt mondta el korábban a médianapon is, és bár hálás téma ennek a lehetőségnek a boncolgatása, de nem fog megtörténni. Vannak rossz időszakok, amikor jönnek a sorscsapások, és ha ez elkezd “bedurvulni”, akkor nem lesz boldog, ahogyan senki más sem lenne. Ő viszont nem fog felugrani a hajóra és elmenekülni. Lillard szerint nagyon sokat jelentett neki, amikor le tudott ülni az új vezetőedzővel, Chauncey Billupsszal beszélgetni, és gyorsan kiderült, hogy ugyanúgy látják a dolgokat. Ahogy nézi a meccseket, figyeli a játékosokat, nem sok ember látja úgy a helyzetet, mint ő, viszont Billups ezeknek a nagyon nagy részét szintén észreveszi, és ez rettentő sokat jelentett számára. 

A másik forró topik mostanában Deandre Ayton meghiúsult idő előtti szerződéshosszabbítása. Mint ismert, csapattársai közül Mikal Bridges és Landry Shamet is megegyezett a klubbal, Ayton viszont ugyanannyi pénzt szeretett volna, mint Trae Young, amit a Suns nem volt hajlandó neki megajánlani. Sam Amicknek (The Athletic) a Phoenix GM-je, James Jones elmondta, hogy az elejétől világossá tették, hogy az ötéves maximumot nem fogják felajánlani, ugyanakkor 3 vagy 4 éves maximumról tárgyaltak volna - visszautasítja azokat a híreszteléseket, hogy Robert Sarver tulajdonos nem akart volna nagy pénzt adni a centernek. A játékos ügynökei azt mondták, hogy nem kaptak maximum-közeli ajánlatot, és az jött vissza a klubtól, hogy nem tartják Aytont maxos játékosnak - erre Jones annyit mondott, hogy ezt ők tudják, hogy egy 3-4 éves maximum miért nem volt elfogadható opció. A Suns azért nem akart ötéves maxot adni, mert ezzel Devin Booker után ő lett volna a második “designated rookie” szerződéssel rendelkező játékos a keretben, és mivel a CBA kettőben maximalizálja ezek számát egy csapatnál, meg lett volna kötve a kezük - Amick tette hozzá, hogy ez technikailag igaz, de jelenleg nem látni a keretben olyan újonc szerződéssel rendelkező játékost, aki ilyen szerződésre pályázhatna a következő pár évben. 

Jones kategorikusan visszautasította a vádakat, hogy Robert Sarver egy “olcsójános”: az utóbbi időszakban teljesen felújították az edzőkomplexumot, meghosszabbították Chris Paul, Bridges, Payne, Shamet szerződését, és nem kérdés, hogy bevállalják a luxusadót is, mivel ez a velejárója egy bajnokesélyes csapatnak. Azzal viszont nem tudnak mit kezdeni, ha egy játékos és ügynökei “az 5 éves maxon kívül minden megállapodás kudarc” hozzáállással tárgyalnak.

A Kings menedzsmentjével sincs megelégedve Marvin Bagley III ügynöke, Jeff Schwartz. Közleményében úgy fogalmaz, hogy a csapatnak egyértelműen nincsenek terveik már a játékossal, ugyanakkor az előző deadline és a nyár folyamán is több ajánlatot visszautasítottak, mert nem tartották elég értékesnek az ellenajánlatot. Most az a döntés született, hogy az újoncszerződése utolsó évébe lépő játékost kiveszik a rotációból, ami teljesen ellentétes az eddig hangsúlyozott “értékalapú” kommunikációval - mindez szerinte újabb egyértelmű jele annak, hogy a Kings menedzsmentje rosszul működik. 

James Hardennek viszont hiába ajánlott egy négyéves, 161 milliós maximum hosszabbítást a Brooklyn, a korábbi MVP nem fogadta el az október 18-ai határidőig, így 2022 nyarán korlátozás nélküli szabadügynök lehet. Az ESPN-nek elmondta, hogy most csak erre az évre fókuszál, de annyit elárulhat, hogy imád itt lenni, otthonának tekinti New Yorkot és nem tervezi, hogy távozik. A döntés hátterében az állhat, hogy 2022 nyarán már 227 milliót kaphat egy négyéves új kontraktussal. 

Miles Bridges, a Hornets fiatal csatára sem kapott idő előtti hosszabbítást, de azt nyilatkozta egy helyi híroldalnak, hogy imádja a várost, továbbra is keményen fog dolgozni és reméli, hogy az egész karrierjét Charlotte-ban töltheti el. 

Jabari Parkert a hét elején kitette a Boston Celtics, de most új kontraktust kapott. Az előző szerződése csak 100 ezer dollárig volt garantált, ám a szezon első meccsét követően teljesen garantálttá vált volna. Miután lekerült a waiverről, a klub és a játékos új szerződést kötött. Részletek nem ismertek, de a korábban rengeteg sérüléssel küzdő csatár esetében szinte biztos, hogy olyan nem garantált minimum-szerződésről van szó, amely csak januárban, az ilyen szerződésekre vonatkozó határidő után válik teljesen garantálttá. Gary Payton II hasonló utat járt be a Warriorsnál, a hét elején kitették nem-garantált minimum szerződését, most viszont újat kötöttek vele. 

Opciólehívások is történtek. A Toronto Raptors érvényesítette Malachi Flynn és Precious Achiuwa szerződésének 2022-23-as szezonra vonatkozó részét, a Mavericks ugyanígy tett Josh Green kontraktusával. A Raptorsnál Sam Dekker és Isaac Bonga szerződése garantálttá vált volna a mai napon, de a csapat megegyezett velük, hogy ezt a határidőt november 6-áig kitolják. 

Folytassuk a sérültjelentéssel. Jrue Holiday saroksérülést szedett össze a Nets elleni szezonnyitón a második negyedben, nem is tért vissza, de Mike Budenholzer vezetőedző elmondta, hogy az első vizsgálatok alapján nincs komolyabb baja -az MRI nem mutatott ki elváltozást, szóval bizakodóak. Az 1/1-es Cade Cunningham biztosan kihagyja a Pistons szerdai szezonnyitóját a Bulls ellen, mert a bokasérülése még nem jött rendbe - az edzőtábor elején sérült le, az összes előszezonmeccset ki kellett hagynia. A Pacers csatára, TJ Warren állapota továbbra sem igazán javul, fáradásos törése miatt még mindig járógipszet kell hordania és hetekre van attól, hogy egyáltalán elkezdhessen edzeni. Nem sérülés, de Rui Hachimura nem utazott el Torontóba, kihagyja a Wizards első meccsét - korábban személyes okok miatt volt távol a csapattól, majd egy időre bekerült az egészségügyi protokoll alá, így van némi edzésbeli lemaradása, ezt pótolja a Wizards erőnléti szakembereivel. 

Draymond Green még a Lakers elleni szezonnyitó előtt nyilatkozott a Warriorsról. Szerinte ez a gárda nagyon jó lehet, de jelen pillanatban még fejlődnie kell, amibe mindenkinek bele kell tennie a magáét. Bajnokaspiránsok is lehetnek idővel, de jelen pillanatban ez a GSW “sehol nincs” egy bajnokesélyeshez képest. Megvannak azok a puzzledarabkák, akik azzá tehetik őket, de nem csaphatják be magukat egy 5-0-s előszezon után. 

Végül pedig jöjjön Bobby Marks, az ESPN “adószakértője”, aki szerint a következő 10 csapat esélyes arra, hogy a szezon végén luxusadóba csússzon: Warriors, Nets, Clippers, Lakers, Bucks, Jazz, Sixers, Celtics, Trail Blazers és Raptors. A Warriors (159.9 millió) és a Nets (110.4 millió) kilenc számjegyű luxusadót kénytelen becsengetni, ha minden így marad, ugyanakkor a Raptors valószínűleg ki tudja majd mozogni, hogy ne kelljen fizetnie. A kettő között a LAC-Lakers-Jazz-Bucks négyes 33 millió, a 76ers, Celtics és Blazers trió 8 millió körül fizethet majd jelen állás szerint. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus