Hírmorzsák 2022-01-02 (10:30)

Curry saját rekordját döntötte meg, DeRozan történelmet írt. Óriási balhé volt a Rockets öltözőjében a Nuggets elleni meccs félidejében a játékosok és John Lucas segédedző között, Kevin Porter Jr. a nagyszünetben hazament. Popeye Jones 1-0-ra áll vezetőedzőként. A LAC elkapta a Netset, Durant ki is akadt a csapatára, míg Steve Nash az edzői helyettesítések hatásairól beszélt. Hihetetlen meccset játszott a Detroit “kezdőötöse”. A Grizzlies egy rendes és egy two-way szerződést osztott ki. Luka Doncic, Hardaway és Kleber ma este visszatérhet a Dallasba. Kemba Walker térdsérüléssel dőlhet ki. 

Két történelmi eseménynek lehettünk szemtanúi a legutóbbi játéknapon. Egyrészt Steph Curry zsinórban 158. alapszakasz-meccsén is beszórt egy hármast, amivel saját eddigi rekordját döntötte meg - a GSW MVP-jelöltje nem bízta a véletlenre, hat triplát szórt, ráadásul csapata az egyik nagy rivális Jazz otthonában tudott győzni. Curry nem sokat foglalkozott a csúcsdöntéssel, inkább arról beszélt, hogy legutóbb a Suns ellen tudtak nyerni, most a Jazz ellen, ezekből pedig igen szépen tudják építeni az önbizalmukat, a tehetségük pedig eleve bajnoki címekre predesztinálja őket. A meccs előtt egyébként Quin Snyder, a Jazz vezetőedzője elmondta, hogy a mérkőzésről amúgy hiányzó Draymond Green játékát nagyon nagyra tartja, nála még az MVP-versenyben is helye van. 

A másik elképesztő egyéni teljesítmény DeMar DeRozan nevéhez fűződik, aki a 2021-es év utolsó napján egy emlékezetes buzzer triplával szállította a Bulls sikerét a Pacers ellen, majd 24 órával később, a 2022-es év első napján ugyanezt megismételte a Wizards ellen is - a BasketballReference adatai szerint a liga történetében eddig egyszer sem fordult elő, hogy valaki back-to-back meccsen buzzer győztes hármast szórjon be. DeRozan dobásainak értékét csak tovább növeli, hogy mindkétszer hátrányban volt a Chicago, ráadásul a Wizards elleni sikerrel a Bulls immár egyedül vezeti a Keleti Konferenciát. Az érintett annyit mondott, hogy nem igazán tudja eldönteni, hogy ébren van-e vagy álmodik, míg Zach LaVine szerint csapattársa elmondhatatlanul elképesztő, és nagyon-nagyon örül, hogy őket erősíti, nem az ellenfeleket. A Wizards edzője, Wes Unseld Jr. egyébként nem hibáztatta a védőit, szerinte mindent megtettek, hogy megakadályozzák a Bulls sztárját a pontszerzésben, ilyenkor igazán fájó kikapni. Chris Paul és LeBron James is megemelte a virtuális kalapját, korábbi torontói csapattársa, Fred VanVleet pedig csak annyit írt ki Twitterre, hogy “MVP”. 

A Bulls tökéletes napját Tyler Cook sérülése rontotta el, a two-way szerződéssel rendelkező kiscsatár az első félidőben rogyott össze a saját palánkja alatt - súlyos bokasérülést szenvedett, nem is bírt lábra állni, kerekesszékben vitték le a pályáról. 

Szintén ma hajnalban drámai jelenetek zajlottak a Rockets öltözőjében, amelyről Shams Charania (The Athletic), illetve Adrian Wojnarowski és Tim MacMahon (ESPN) is részletesen beszámolt. A történet ott kezdődött, hogy Christian Wood lekésett egy kötelező covid-tesztet, ezért büntetésből nem kezdhetett a Nuggets elleni összecsapáson. A Denver a második negyedben 47 pontot szórt a Houston pályáján, a nagyszünetben pedig a veterán John Lucas segédedző igen keményen fel is kérdezte Woodot a teljesítménye és hozzáállása miatt, de a többiekre is “fröccsent a savból”. Ekkor paprikázta fel magát az erre egyébként is hajlamos Kevin Porter Jr., ebből hangos szóváltás kerekedett és a hátvéd meg is dobta valamivel Lucast. Porter a heves vita végén fogta magát, átöltözött és a második félidő elején elhagyta a csarnokot, míg Charania információi szerint Wood is megtagadta a pályára lépést. 

A vezetőedző Stephen Silas a meccs után elmondta, hogy mindenki dühös volt a szünetben és érzelmektől túlfűtött vita zajlott, ugyanakkor az edzői stáb döntése volt, hogy Woodot nem küldik fel a második félidőben. Kelly Iko (The Athletic) még annyit derített ki, hogy Porter azóta már beszélt a csapat illetékeseivel és bocsánatot kért a túlreagálásért. A történethez tartozik, hogy az ESPN-es MacMahon november elején készített helyszíni riportot a Rockets edzéséről, ahol a 68 éves Lucas bizony nem válogatta meg a szavait, kőkeményen megmondta a véleményét, ha valaki nem megfelelően dolgozott, ráadásul “színezni” is tudta a mondanivalóját - valószínűleg most sem fogta vissza magát, ez is vezethetett a konfliktus kirobbanásához. 

A meccs krónikájához tartozik, hogy a Nuggets vezetőedzője, Michael Malone protokoll alá került, majd a mérkőzés előtt ugyanez történt a megbízott vezetőedzővel, David Adelmannel is, így végül Popeye Jones vezette győzelemre a Denvert. A Rockets gondjait egyébként nehezíti, hogy az újonc török center, Alperen Sengün még szombat hajnalban szenvedett bokasérülést, amivel 1-2 hétre biztosan kidőlt. 

A fentiek mellett szinte eltörpül, hogy a borzasztóan foghíjas, a vezetőedző Tyronn Lue-t is nélkülöző, Brian Shaw irányította Los Angeles Clippers idegenben gyűrte le a James Hardent és Kevin Durantet is bevető Brooklynt. Terance Mann szerint nem történt semmi különös, az elmúlt másfél-két évben kifejlesztették ezt a fajta mentalitást, hogyha valaki kidől, akkor a másik felveszi a stafétát és nyomják tovább. Steve Nash és Kevin Durant és elismerte, hogy nem érdemeltek győzelmet, mert egyszerűen rosszul álltak hozzá a meccshez, nem hitték el, hogy bajba kerülhetnek, amikor előnybe kerültek, mindig jött egy-két lazább megoldás, a Clippers pedig a végén élt a felkínált eséllyel. A Nets utóbbi négy meccséből harmadszor is hiányzott az ellenfél vezetőedzője, Steve Nash azzal tréfálkozott,hogy a Nets eredményeit látva (2-2-es mérleg ezeken a meccseken) az edzői munka túlértékelt - komolyra fordítva a szót hozzátette, hogy az alapszakasz egy nagy daráló, így ha pár meccsen keresztül más hangot hall a csapat, ez a változatosság még jó hatással is van a gárdákra, kicsit kizökkenti őket az unalmas napi rutinból. 

A San Antonio Spursnél Dejounte Murray “szabadult” a karanténból, a hátvéd három meccset hagyott ki, egyelőre még nem tudni, mikor állhat csapata rendelkezésére, akik éppen Detroitban léptek pályára. A csapat gondjait nehezíti, hogy most Doug McDermott és Lonnie Walker IV került karanténba - mindketten 22 perc felett átlagolnak ebben a szezonban, fontos láncszemeknek számítanak. A Spurs gyorsan le is igazolta 10 napra Jaylen Morrist saját G-Ligás csapatából, a dobóhátvéd korábban a Hawks és a Bucks színeiben már belekóstolt az NBA-be. 

Az említett Pistons-Spurs meccsen újabb G-Ligából felhívott játékvezető, Sha’Rae Mitchell debütált az NBA-ben - ő a negyedik ebben a szezonban. A Pistons egyébként hosszabbítás után nyert úgy, hogy Hamidou Diallo 34 pontot és 13 lepattanót, az újonc Luka Garza 20 pontot és 14 lepattanót, Saddiq Bey pedig 21 pontot és 17 lepattanót jegyzett, ráadásul a másik két kezdőjátékos, Derrick Walton Jr. és Cassius Stanley is megdöntötte egyéni rekordját. Dwane Casey vezetőedző szerint elképesztő teljesítményt látott az egész csapattól, különösen a G-Ligás játékosok kápráztatták el. 

A Memphis Grizzlies annyira elégedett Killian Tillie játékával, hogy two-way szerződését egy rendes, kétéves, négy millió dolláros kontraktussá konvertálta át. Ehhez Sam Merrill garantált minimum-szerződésétől meg kellett szabadulniuk - a hátvéd bokasérülése miatt korábban már egész szezonra kidőlt. A Tillie új szerződése miatt felszabadult two-way helyet Tyrell Terry kapja meg, aki nemrég került a csapathoz tíznapos hardship-megállapodás keretében. 

Történt néhány további “sürgősségi” igazolás is. A Grizzlies 10 napos hardship szerződést adott Da’Quan Jeffriesnek - a swingman a Hawks G-Ligás csapatából érkezik, korábban a Kings és a Rockets színeiben már pályára lépett az NBA-ben. A Denver Nuggets ugyanilyen kontraktussal kínálta meg Carlik Jonest - a 185 centis irányító eddig a Dallas hiányzóit pótolta, egyébként a Mavs G-Ligás csapatában kezdte a szezont. Mac McClung már második tíznaposát kapta meg a Chicago Bullstól, pedig a draftolatlan újonc mindössze három percet kapott az előző hardship kontraktusa alatt. 

A Dallasnál lassan rendeződik a helyzet, Luka Doncic és két másik alapember, Tim Hardaway Jr. és Maxi Kleber is elhagyhatta a karantént és vasárnap este a Thunder otthonában pályára is léphetnek. Doncic december 10-én szenvedett bokasérülést, amiből 23-án tért volna vissza, de bekerült a protokoll alá, míg Hardaway és Kleber 6-6 meccset hagyott ki. A Thunder vezére, Shai Gilgeous-Alexander viszont nem lesz ott a meccsen, szombaton bekerült a protokoll alá - öt csapattársa és a vezetőedző Mark Daigneault egyelőre karanténban marad, az újonc Josh Giddey viszont kikerült onnan. 

Néhány más játékos/edző is bekerült a karantén alá: Mitchell Robinson (Knicks), Nate McMillan (Hawks), Richaun Holmes (Kings), Thanasis Antetokounmpo (Bucks) és Luke Kennard (Clippers) is kihagy néhány napot. 

Tegnap hajnalban a Thunder-Knicks bemelegítése során Kemba Walker fájdalmat érzett a bal térdében, emiatt nem léphetett pályára a meccsen. A hét elején a Knicks back-to-back lépett pályára, Walker először a szezonban mindkettőn játszott, ez utólag nem bizonyult jó döntésnek. Tom Thibodeau elmondta, hogy a legutolsó pillanatban ütött be a crach, egyszer csak szólt az erőnléti edző, hogy gond van és meg kell vizsgálni játékosa térdét - részletek egyelőre nem ismertek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus