Hírmorzsák 2022-02-16 (11:15)

Harden nem tudta lehívni a játékosopcióját. Durant felhívta Sean Markst, hogy csinálják a Harden-Simmons cserét. Harden bajnok akar lenni Philadelphiában. Simmons mentális problémája nem újkeletű dolog. Simmons szeretne pályára lépni március 10-én Philadelphiában. Marcus Smart és Anthony Edwards is bokasérülést szenvedett. Donovan Mitchell állítja, jó a viszony közte és Rudy Gobert között. DeAndre’ Bembry a Bucksba tart. Megtörtént Goran Dragic kivásárlása. Caleb Martin rendes szerződést kapott a Heattől. A Lakers nagyon akarta a deadline előtt meghiúsuló háromcsapatos cserét, a Rocketsnek viszont nemet mondtak. Isaiah Thomas visszatérhet a G Ligába. Joe Johnson a Team USA keretében.

Shams Charania (The Athletic) hívta fel arra a figyelmet, hogy hiába egyezett meg arról a 76ers és James Harden, hogy a játékos lehívja a következő évre szóló opcióját, ez végül nem történt meg, mivel a papírmunkával nem készültek el ehhez időben. Harden ettől még nyáron dönthet úgy, hogy lehívja az opcióját, és a szakíró szerint mindkét fél azzal is számol, hogy ez meg fog történni.

Jake Fischer (B/R) arról számolt be, hogy Kevin Durant mekkora szerepet játszott a Nets és a 76ers cseréjében. Az újságíró értesülései alapján Durant alapvetően Harden távozása ellen volt, de a cserehatáridő előtt belátta, hogy vele nem mennek semmire, mert nem teszi oda magát, úgyhogy a deadline reggelén felhívta Sean Marks általános igazgatót, hogy csinálják a cserét Ben Simmonsért – Fischer több forrása is arról számolt be, hogy Durant mondta ki a döntő szót a csere kapcsán. Durant attól félt, hogy Hardennel a soraikban csak elvesztegetnék ezt a szezont, ráadásul azzal kapcsolatban is szkeptikus volt, hogy valójában mennyire sérült. Állítólag már az edzőtábor elejétől kezdve folyamatosan romlott a két sztár viszonya, Durant csalódott volt amiatt, hogy Harden milyen fizikai állapotban érkezett meg oda, ahogyan amiatt is neheztelt rá, hogy nem hosszabbított ősszel a Netsszel.

Harden megtartotta a székfoglalóját Philadelphiában, ahol elmondta, hogy a bajnoki cím a céljuk. Szüksége volt arra, hogy olyanok vegyék körül, akikről tudja, hogy nyerni akarnak, és akikről tudja, hogy ezért bármit hajlandóak megtenni. Itt a lehetőség, hogy bajnoki címet nyerjenek, Joel Embiid élete formájában kosarazik, neki pedig az a dolga, hogy segítse őt és az egész csapatot idén és a jövőben is bajnoki címet nyerni. Hardent természetesen megkérdezték, hogy mekkora szerepet játszott a távozásában Kyrie Irving helyzete, mire azt felelte, hogy nagyon kicsit, Irvinggel nagyon jó barátok, és bármit is tett vagy tesz, az az ő személyes döntése. A Netsre ez ettől függetlenül komoly hatással volt, mert sok gondjukat megoldotta volna, ha mindhárom sztár egyszerre játszik, de csak 16 közös meccs jutott nekik.

Philadelphiában egy új lehetőség nyílt előtte, és néz elébe. Úgy gondolja, hogy Embiiddel tökéletesen kiegészítik majd egymást, az egész világ tudja, hogy milyen jól játszik a center, és nemcsak pontszerzésben, hanem lepattanózásban is remekel. A minap egy tripla-duplája is volt, elképesztő jelenléttel bír. Úgy érzi, hogy Embiidhez hasonlóan maga is hasonlóan játszik abból a szempontból, hogy igyekszik jobbá tenni a csapattársait, és próbálja különböző módokon befolyásolni a mérkőzéseket.

Harden Philadelphiába érkezése óta azt is elmondta, hogy már akkor is a 76ershez akart kerülni, amikor a Netshez cserélte őt a Rockets, és ezzel kapcsolatban Zach Lowe osztott meg egy teóriát a podcastjében. Az ESPN szakírója szerint a Nets annak idején belement volna egy háromcsapatos cserébe, amiben Simmons náluk kötött volna ki – Harden megszerzését preferálták, és akkor örültek neki, hogy sikerült ezt véghezvinni, de ha ez nem jött volna össze, akkor Simmons érkezésének is örültek volna.

Ugyancsak Lowe beszélt arról is, hogy a Nets a deadline előtt közel állt Nic Claxton elcseréléséhez, a Raptorsszal tárgyaltak arról, hogy egy valamilyen védettséggel rendelkező első köröst kapjanak érte. A csere végül meghiúsult, viszont ha megtörtént volna, akkor a Nets valószínűleg egy wing megszerzésére használta volna fel a kapott draftjogot, leginkább arról lehetett hallani, hogy Robert Covington lett volna a kiszemeltjük.

Ben Simmons is megtartotta az első sajtótájékoztatóját a Netsnél. Egy kérdésre elmondta, ha tudná, hogy miért fordultak ennyire rosszra a dolgok a 76ersnél, akkor elmondaná. Sok minden történt, amik összeadódtak az idők során, és ennek eredményeként Philadelphia olyan hellyé vált, amiről azt gondolta, hogy nem jó a mentális egészségének, ha ott tartózkodik. Neki ez az egész arról szólt, hogy biztosítsa azt, hogy mentálisan megfelelő állapotban legyen a játékhoz. Ez nem a philadelphiai szurkolókról, az edzőkről, vagy az emberek által tett megjegyzésekről szólt, hanem kizárólag róla. Nem a Hawks elleni párharc során jöttek elő nála ezek a problémák, mégcsak nem is abban a szezonban, és a 76ersnél tudták, hogy ezzel küzd.

Sok minden történt vele az elmúlt évek folyamán. Tudta, hogy nem önmaga, és szüksége van arra, hogy visszataláljon a valódi énjéhez, boldog legyen emberként és gondoskodjon a jóllétéről. Ez volt számára a legfontosabb, nem a kosárlabda, nem a pénz. Önmaga akar lenni és ismét azon a szinten játszani, amire képes. Nehéz volt számára az elmúlt időszak, hogy nem csinálta azt, amit szeret, ráadásul ennyire hosszú ideig. Próbált azért pozitív maradni, és idővel ez ment is neki, de nehéz volt számára, most viszont hálás amiatt, hogy milyen lehetőség nyílt előtte. Az elmúlt hat hónapban akadtak nagyon sötét időszakai, most viszont boldog, hogy ennél a csapatnál lehet. Az emberek el fogják mondani, amit akarnak, ahogyan azt megtették az elmúlt hat hónapban is, mindig meglesz a maguk véleménye.

Simmons azt is elmondta, hogy nem tudja, hogy mikor debütálhat új csapatában, ugyanakkor reméli, hogy március 10-én már bevethető lesz, amikor a Nets Philadelphiába látogat. Úgy gondolja, hogy ijesztő lesz az ellenfelek számára, amikor Durant, Irving és ő egyszerre rohamoznak majd, sok fegyverük lesz, amikor egyszerre játszanak, és hihetetlen lesz, hogy mekkora tempót akarnak majd diktálni.

A 76ers-Celtics összecsapáson Marcus Smart, a Timberwolves-Hornets meccsen pedig Anthony Edwards dőlt ki idő előtt bokaficam miatt, egyelőre egyik játékos esetében sem lehet tudni, hogy mennyire súlyos a sérülés. Ime Udoka annyit azért elmondott Smart állapotáról, hogy nem nézett ki jól, ahogy járt, de majd a tüzetesebb vizsgálatok után tudnak csak többet mondani.

A Warriors háza tájáról jó hír érkezett, James Wiseman ugyanis először edzhetett öt az öt ellen.

Donovan Mitchell Chris Haynesnek (Yahoo! Sports) nyilatkozott, és elmondta, hogy jó a viszony közte és Rudy Gobert között. Úgy gondolja, hogy soha nem játszottak együtt olyan magas szinten, mint most, úgyhogy nyugodtan viccelhet azzal, hogy „ahhoz képest, hogy mennyire utálják egymást a csapat játékosai, egész jól játszanak”. Lehetnek még ennél is jobbak, a győzelemre koncentrálnak, közös a céljuk, és szerinte ez a legfontosabb. Nem feltételszerű, hogy a legjobb barátai legyenek azok, akikkel az ember dolgozik, de végső soron ugyanazért a célért küzdenek, és ez minden másnál fontosabb. Mindketten nyerni akarnak, és érzése szerint egyikük sem aggódik amiatt, hogy mit mondanak róluk.

Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint DeAndre’ Bembry a mai nap folyamán Milwaukee-ba utazik, hogy a szezon végéig szóló szerződést írjon alá a Bucksnál. Bembry a Harden-Simmons csere miatt került szabadlistára a Netstől. A Bucksnak az ő leigazolása után is lesz még két szabad helye a keretében, amiből az egyiket Goran Dragic megszerzésére szeretnének ellőni. Dragic és a Spurs az elmúlt nap folyamán megegyezett a kivásárlásról, a szlovén irányító iránt pedig a Bulls, a Clippers, a Nets és a Lakers is érdeklődik.

Shams Charania számolt be róla, hogy a Heat rendes megállapodást csinált Caleb Martin two-way szerződéséből. A játékos a szezon végéig írhatott alá, és ennek köszönhetően a rájátszásban is számíthat rá a Heat. Az így felszabaduló two-way hely rögtön gazdára is talált, Javonte Smart kapta meg.

Azt is Charania osztotta meg, hogy a Lakers nagyon motivált volt abban, hogy megkössék azt a háromcsapatos cserét, amiről a Raptorsszal és a Knicksszel tárgyaltak, és amiben Cam Reddish és Alec Burks érkezett volna Talen Horton-Tuckerért és egy második körös draftjogért cserében. Állítólag ott bukott meg a csere, hogy a Raptors és a Knicks nem tudott egyezségre jutni, és ezen az sem változtatott, hogy a Lakers hajlandó lett volna bedobni egy másik második köröst is, hogy azzal is elősegítse a megállapodást. A cserében Horton-Tucker mellett Nerlens Noel is Torontóba került volna, míg Goran Dragic New Yorkban kötött volna ki, de az is szóba került, hogy valamilyen módon Khem Birch is csapatot váltson a megállapodás keretében.

Arról Ramona Shelburne (ESPN) számolt be, hogy a Rockets abban az esetben is belement volna egy John Wall és Russell Westbrook köré épülő cserébe, ha nem kapják meg a Los Angeles-iek 2027-es első körös draftjogát, hanem csak kicserélhetik az egyik draftjogukat a Lakers valamelyik választási jogával, de végül az aranysárga-lilák erre sem bólintottak rá.

Marc Stein (Substack) jelentette, hogy Isaiah Thomas várhatóan visszatér a G Ligába. Korábban egy meccset már játszott a fejlesztőligában, akkor 42 pontot dobott, majd a Lakers rögtön leigazolta őt egy 10 napos szerződéssel. Thomas a Grand Rapids Gold csapatához térhet vissza, ahol korábban is játszott.

A végére a Team USA világbajnoki selejtezőkre készülő kerete maradt, amibe Joe Johnson is meghívást kapott. A hétszeres All-Star kosaras mellett az alábbi játékosok állnak majd még Jim Boylen rendelkezésére Puerto Rico és Mexikó ellen: Jordan Bell, Tarik Black, Brian Bowen II, Langston Galloway, Jared Harper, Juwan Morgan, Matt Ryan, David Stockton, Rayjon Tucker, Paul Watson, Justin Wright-Foreman.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus