Hírmorzsák 2022-03-30 (10:45)

Paul George parádésan tért vissza, Kobe Bryant inspirálta. Donovan Mitchell elkövette a Chris Webber-hibát. Giannis bődületes győztes blokkal ünnepelte meg, hogy megelőzte Jabbart. DeRozan remekelt a Wizards elleni második félidőben. Davis és James nélkül kicsúszott a playin-helyekről a Lakers, Westbrook összeveszett egy riporterrel - Davis talán már csütörtökön visszatérhet, Nunn kihagyja a teljes szezont. Luka Doncic extra tripla-duplája. Visszaesés MPJ rehabjában. Durant dicsérte a Pistonst, Drummond és Irving szerint javítani kell a csapatvédekezésen. Mobley egy meccset biztosan kihagy, Love szerint hihetetlen a szezonjuk ennyi sérüléssel. Dillon Brooks nincs elájulva Iguodalától. Ha most lenne az MVP-szavazás, jó eséllyel Jokics nyerne. 

Paul George több, mint három hónapos kihagyást követően 34 ponttal vezette győzelemre a Clipperst a Jazz ellen, ráadásul vastagon benne volt abban, hogy csapata 25 pontos hátrányt dolgozott le. Bár Tyronn Lue azt mondta a meccs előtt, hogy George perclimiten lesz, de végül 31 percet töltött a pályán, csapattársai pedig “ásványvíz-fürdővel” fogadták a lefújás követő interjú előtt - PG a meccs után név szerint felsorolt mindenkit, aki segített neki visszatérni még az alapszakasz vége előtt. 

A riporter felvetette neki, hogy Lue szerint ilyen sérüléstörténettel a háta mögött minden joga meg lett volna kiülni ezt az évadot, mire George elmondta, hogy olyan idol akar lenni, mint Kobe Bryant, az ő mércéjét követi, így ha egészséges és lehetősége van játszani, játszik és nem hagyja magára a csapatát. A Clippers egyébként idén már negyedik alkalommal fordított legalább 24 pontos hátrányból, George szerint kialakult az a mentalitásuk, hogyha szinte semmi sem működik, akkor is igyekeznek mindent kitenni a pályára, keményen játszani. 

Az ellenfél Jazz viszont egyre nagyobb gödörbe ássa magát, sorozatban ötödik alkalommal vesztettek, és az 5-6. helyen utolérte őket a Denver. A meccs végén ráadásul Donovan Mitchell elkövetette az amatőr hibát, amit anno Chris Webber egy NCAA-döntő utolsó másodperceiben: 119-115-ös állásnál az alapvonali bedobást nem tudta elvégezni, ezért időt kért - viszont a csapatának már nem volt több időkérése, ez pedig technikai hibát és egy büntetőt jelentett a Clippersnek, amit Reggie Jackson be is szórt, itt pedig maradék esélyét is elvesztette a Utah. A csapatnál bemutatkozott a magasemberek sérülései miatt igazolt Greg Monroe, de egyelőre még nem tudott érdemben segíteni. 

Keleten a címvédő Bucks látogatott a trónkövetelő Philadelphiához, a két gárda pedig parádés meccset vívott, az utolsó másodpercig kérdéses volt, ki fog nyerni. A mérleg nyelvének végül a 40 pontig jutó Giannis Antetokounmpo bizonyult, aki az utolsó pillanatokban egészen elképesztő blokkot mutatott be Joel Embiiden - olyan messziről ért oda, hogy elsőre a játékvezetők goaltendinget ítéltek, és csak a videózás során derült ki, hogy érvényes volt a szerelés. Doc Rivers szerint kivételes, Mike Budenholzer szerint különleges blokkot mutatott be a tavalyi nagydöntő MVP-je, Khris Middleton szerint nem gondolták, hogy megcsinálja azt a szerelést, de nem igazán lepődtek meg, hogy mégis összehozta, Jrue Holiday szerint pedig semmi rendkívüli nem történt, Giannis önmaga volt, megcsinálta a nagy játékot és megmentette számukra a győzelmet. 

Giannis annyit mondott, hogy az ösztöneire bízta magát és megpróbálta a lehető legnagyobbat ugrani és megcsinálni a játékot. A meccs utáni interjúknál egyébként egy “Apaviccek” címet viselő kis füzetkét kapott elő és rövid felolvasást tartott a média képviselőinek. A Görög Szörny számára azért is emlékezetes lehet a mai összecsapás, mert megelőzte Kareem Abdul-Jabbart és a Bucks-franchise legeredményesebb játékosa lett az alapszakaszt tekintve. 

A Chicago Bulls 24 órával egy lehangoló, Knicks elleni vereséget követően Washingtonban tudott nyerni, pedig az első félidőben Zach LaVine nullázott, DeMar DeRozan pedig 2/12-es mezőnymutatóval állt. A második félidőben aztán DeRozan 10/15-tel dobott, és azt mondta, hogy kifejlesztette a rövidtávú memóriát az ilyen esetekre, amikor a meccs egy időszakában szinte semmi nem megy be. Deni Avdija, az ellenfél izraeli kiscsatára szerint jól megcsinálták a védekezésüket, de akadt néhány megingásuk, amiket DeRozan kíméletlenül kihasznált, míg Billy Donovan, a Bulls mestere azt emelte ki, hogy 26 gólpasszukra 8 eladott labda jutott, jól járt a labda és ezekből jó dobásokat vállalhattak el. 

A Los Angeles Lakers ma hajnalban esélytelenül kapott ki a Dallastól, miután LeBron James és Anthony Davis sem tudta vállalni a játékot. A Mavs már 37 ponttal is vezetett, Luka Doncic pedig három negyed alatt gyártott le egy 30 pontos tripla-duplát, egészen pontosan 30 perc alatt, ami a második ilyenje volt karrierje során - ezzel beérte a vonatkozó örökranglistán Giannis Antetokounmpót. 

Westbrookék az első félidőben 82 pontot engedtek, alig elmaradva az 1959-ben felállított 83 pontos negatív franchise-rekordtól, amikor a franchise még Minnesotában székelt. Az újabb vereség azt jelenti, hogy a Lakers kicsúszott a playin-helyekről: azonos mérleggel állnak a Spursszel, és bár egymás ellen döntetlenre végeztek a szezonban, a többi eredmény a texasiaknak kedvez. Russell Westbrook fel is paprikázta magát és kisebb szócsatába keveredett egy riporterrel, aki feltette neki a kérdést, hogy min kellene változtatni, mire Westbrook annyit mondott, hogy semmin, majd kissé ingerülten visszakérdezett, hogy az újságíró szerint min kellene - a “győzni kellene” replika miatt borult ki egy kicsit, de aztán gyorsan kibékültek a felek. 

A Lakers számára most jön egy brutális menet, hiszen a Jazz, Pelicans, Nuggets és Suns ellen lépnek pályára, és Frank Vogel szerint gyakorlatilag mindenben javulniuk kellene: keménységben, játékintelligenciában, koncentrációban, és el kell kezdeniük harcolni. Szerinte nem kifogás, hogy ki nem tudott pályára lépni, a mai vereség nem elfogadható sem a játékosoktól, sem tőlük edzőktől. 

Vogel elmondta, hogy csütörtökön napközben vizsgálják felül LeBron James és Anthony Davis állapotát, és elképzelhető, hogy már a csütörtök esti, Jazz elleni meccsen pályán lehetnek, de Davis esetében az elsődleges cél a pénteki, Pelicans elleni back-to-back. 

Kendrick Nunnt viszont nem látjuk Lakers-mezben, még a szezon kezdete előtt szenvedett csontzúzódást, most pedig újra MRI-re megy, mert még mindig nem gyógyult meg a sérült testrész, jelentette Chris Haynes (Yahoo! Sports). Mike Singer (Denver Post) szerint Michael Porter Jr. felépülésében egy kisebb visszaesés következett be - értesülései szerint kicsit túltolták a rehabilitációs munkát, emiatt csúszik a visszatérése, de a Nuggetsnál bíznak benne, hogy még visszatérhet a jelenlegi évadban. Arról tegnap írtunk, hogy a Thunder játékosa, Darius Bazley számára véget ért a szezon térdsérülés miatt - azóta kiderült, hogy kisebb törése van a jobb térde és sípcsontja találkozásánál. 

A Nets Kyrie Irving második hazai meccsén 130 pontot dobott és nyert, ugyanakkor tette mindezt a Pistons ellen, akik 123 pontot szórtak és a negyedik negyed közepén még egál volt az állás, az első félidőben pedig elég rosszul festett a brooklyni védekezés. Az egykori detroiti Andre Drummond szerint végig kellene koncentrálniuk a meccseken, mert nagy csapatok ellen nagyon nehéz visszajönni egy mérkőzésen belül, és minden tisztelete mellett a Pistons nem egy nagy csapat, csak egy nagy meccsük volt. Kyrie Irving is azt emelte ki, hogy javulniuk kell csapatvédekezésben, mert ezeken az adok-kapok meccseken ugyan végig tartani tudják magukat, de előbb-utóbb törvényszerűen becsúszik egy hiba náluk. 

Kevin Durant szerint a Pistonsnak rossz a mérlege, de igazi profik vannak a csapatban, a meccs elején beestek a dobásaik és rögtön meg is jött az önbizalmuk - ebből egy jó kis meccs kerekedett, ami sok tanulsággal szolgált, jó teszt volt a Nets számára. A Detroitnál Saddiq Bey zsinórban 40. meccsén dobott legalább egy triplát, ez jelenleg a liga harmadik leghosszabb élő sorozata, ráadásul 197 hármasnál jár a szezonban, amivel nemrég megdöntött egy szakállas csapatrekordot: az 1995-96-os évadban Allan Houston szórt 191-et. 

A Cavaliers nem adott ki újabb közleményt Evan Mobley bokasérülésének súlyosságáról, de biztosan nem lesz ott a csütörtök hajnali, Dallas elleni mérkőzésen, ahogyan a kéztöréséből lassan felépülő center, Jarrett Allen is kihagyja még azt az összecsapást. A Cavsnél korábban Collin Sexton, Ricky Rubio és Dean Wade szenvedett olyan térdsérülést, ami miatt véget ért a szezonjuk, Rajon Rondo nyolc meccse hiányzik bokagondok miatt, emellett pedig Lauri Markkanen és Caris LeVert is hagyott már ki hosszabb időszakot. Kevin Love nem tudja, hogy van-e még egy ilyen csapat, ami annyi mindenen ment volna keresztül ebben az évadban, mint ők - mindig fellép a következő ember, de az ő igazi erősségük a csapat egésze, és ha mindenki a fedélzeten van, akkor igazán jók. 

A New Orleans Pelicans two-way szerződést adott Jared Harpernek, aki eddig a G-Ligás csapatuknál játszott - a hátvéd korábban két meccs erejéig már bemutatkozhatott a Pelsben. A veterán hátvéd, Brandon Knight második tíznaposát is megkapta a Dallasnál, miután Sterling Brown mellett Trey Burke is bekerült az egészségügyi protokoll alá. 

Tegnap hosszabb kihagyás után Memphisben tért vissza a pályára Andre Iguodala, a Warriors veteránja, de korábbi "csapattársa", Dillon Brooks továbbra sincs elájulva tőle. 2019 nyarán cserélték el Iguodalát a Memphisbe, ahol megtagadta a játékot, majd pár hónap után továbbpasszolták Miamiba - Brooks szerint a csapatnál mindenki magáévá tette a jövőképet, Iggy viszont nem, de ez így volt tökéletes, jó, hogy visszakerült a Warriorshoz és ott végzi a dolgát. Ő maga van a legrégebb óta a Grizzliesnél és lenyűgöző látni, ahogy először felépítették az alapokat, aztán elkezdték felépíteni a házat, egyre újabb és újabb játékosokat találtak meg. Már most jól állnak, de tovább fogják építeni a dinasztiájukat és az egész franchise-t teljesen új magasságokba fogják emelni. Elképesztő, ahogyan a társai minden évben fejlődnek és belenőnek a szerepkörükbe, majd elkezdik kinőni a szerepkörüket. 

Az ESPN szezon közben többször is közvélemény-kutatást tart 100 NBA-szakíró között, hogy éppen kiket jelölnének az MVP-szavazáson. A legutóbbi felmérésen a korábban második helyre rangsorolt címvédő, Nikola Jokics vette át a vezetést, 62 első helyet és 860 pontot kapna, a második helyen Joel Embiid (29 első hely, 719 pont), a harmadikon Giannis Antetokounmpo (9 első hely, 593 pont) végezne. A szavazáson Ja Morant lett a negyedik, Jayson Tatum az ötödik, illetve Luka Doncic és Devin Booker kapott még dobogós szavazatot. 

Végül szintén Nikola Jokics maradt, aki 19 tripla-duplánál jár a szezonban, és a StatMuse szerint 19 csapat együttesen nem csinált ennyi tripla-duplát az évadban, név szerint: Orlando, Atlanta, Portland, Utah, New Orleans, Houston, Clippers, Sacramento, Memphis, Toronto, Minnesota, New York, Golden State, Boston, Detroit, Washington, Phoenix, Chicago és Cleveland. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus