Hírmorzsák 2022-04-03 (12:45)

Ginobili, Hardaway és Karl is HoF lesz, nyilvános az idei 13 fős osztály névsora. Dragic koronavírusos, Bruce Brown influenzás a Netsben. Robert Williams III nagyon bizakodó a gyors visszatérést illetően. Összeállt a keleti playoff - play-in mezőny. Gordon Hayward visszatért. A GSW bebiztosította a playoffot. Durant kiakadt a Nets védekezésére. Kyle Lowry vasárnap este visszatér Torontóba. Embiid egy nagy vágás nyomát mutatta meg a jobb középsőujján. Simmons hivatalosan is benyújtotta a 76ers elleni panaszát. Lou Williams egészen különleges mérföldköve. 

Hivatalos a 2022-es Hall of Fame-osztály névsora, amelyben az előzetes várakozásoknak megfelelően helyet kapott az argentin kosárlabdázás legnagyobb alakja, Manu Ginobili, a bekerülésre nagyon régóta váró Tim Hardaway, illetve az NBA történetének egyik legtöbb győzelmet számláló edzője, George Karl is. Mellettük a női kosárlabdázás két megkerülhetetlen alakja, Swin Cash (jelenleg a Pelicans egyik vezetője) és Lindsey Whalen, az NCAA-ben több, mint 900 győzelmet arató, még mindig aktív Bob Huggins, az NCAA-ben és a WNBA-ben is nagyot alkotó vezetőedző, Marianne Staley, illetve a korábbi játékvezető, Hugh Evans lesz Hall of Famer - utóbbi 1900 alapszakaszmeccsen és 35 nagydöntős összecsapáson működött közre 1973 és 2001 között. 

További öt tag is bekerül: a hatszoros All-Star Hawks-legenda, Lou Hudson (posztumusz), a játékosként hatszoros All-Star, 1967-ben játékosként a 76ers-szel, edzőként 1971-ben a Bucksszal bajnoki címet nyerő Larry Costello (posztumusz), az 1995-ben az Év Edzőjének választott, még 84 évesen is a G-Liga alelnökeként tevékenykedő Del Harris, a korábbi kiváló női játékos, Theresa Shank-Grentz, illetve a jugoszláv kosárlabda első nagy sztárja, a 30 évesen autóbalesetben elhunyt Radivoj Korac (posztumusz). 

A hivatalos beiktatásra szeptember 10-én kerül sor Springfieldben, a Hírességek Csarnokában. 

Néhány információ sérülésekről, egészségügyi problémákról, rehabilitációról. Goran Dragic bekerült a protokoll alá, ráadásul Steve Nash vezetőedző szerint tünetei vannak és nem is érzi jól magát a szlovén veterán - a Netsnél Bruce Brown is kidőlt, de ő “csak” influenzás. Fred Katz (The Athletic) értesülései szerint a play-in esélyektől búcsúzó Knicksnél eldőlt, hogy Julius Randle már nem tér vissza az idei szezonban. Robert Williams III szerdai meniszkusz-műtétje óta először állt a sajtó rendelkezésére. A Boston magasembere elmondta, hogy nagyjából négy-hat hét alatt épül fel, április végén már a pályán lehet - hozzátette, hogy a műtét tűnt a legjobb megoldásnak, utána szinte azonnal el is kezdte érezni a javulást a térdében, emiatt pedig nagyon bizakodó a minél korábbi visszatérést illetően. 

A Hawks és a Nets fontos meccset játszott egymással a play-in helyezések szempontjából, és bár Kevin Durant 55 pontos karriercsúcsot szórt, a meccset a végül a szezonbeli 19. 30-10-es meccsét lehozó (ebben a kategóriában messze listavezető) Trae Young húzta Atlanta nyerte - a Nets ezzel lecsúszott a keleti tizedik helyre, vagyis jelen állás szerint két idegenbeli play-in meccset kellene nyernie, hogy ott lehessen a playoffban. A Hawks 49-19-re hozta a büntetőkísérletek számát, Durant pedig ki is akadt a csapatvédekezésen: szerinte ez nem a játékvezetők hibája, egyszerűen túl gyorsan begyűjtik az első faultokat, korán bónuszba kerülnek, ami után már minden faultot követően büntetőzhet az ellenfél. 

A Golden State Warriors nagy hátrányt ledolgozva gyűrte le a Utah Jazzt, amivel egyrészt bebiztosította a playoff-részvételét, másrészt közel került ahhoz, hogy a nyugati Top4-ben végezzen és az első körben megszerezze a hazai pálya előnyét. Annak külön örülhetnek, hogy Klay Thompson parádésan játszott a döntőnek bizonyuló 18-0-s roham közben, mellette pedig a hetek óta All-Star szinten kosarazó Jordan Poole is 30 pont felett zárt. Steve Kerr és Poole is Thompsont dicsérte, mellette viszont kiemelték Draymond Greent, aki egy rögtönzött kis beszéddel fejben rendre rakta a társaságot. 

A Miami Heat lassan maga mögött hagyja a hullámvölgyet, ma hajnalban Chicagóban gyűrték le a Bullst, másfél meccsre eltávolodtak a Buckstól és ha a hátralévő meccseiket 3-1-re hozzák, biztosan megszerzik az első kiemelést Keleten. A Miami egyébként LeBron James utolsó Heat-éve, a 2013-14-es szezon óta először gyűjtött be legalább 50 győzelmet (bár a csonkaszezonban ezt csak a pandémia akadályozta meg, akkor 44-29-cel végeztek). A Bullsnál nem ilyen vidám a helyzet, a keleti és nyugati első két helyezett ellen 2-19-re romlott a mérlegük, és egyelőre csak hatodikak Keleten. A meccs érdekessége volt, hogy DeMar DeRozan és Kyle Lowry barátilag összeölelkezett, ami egy jó felvezetése lehet a vasárnap estének: Lowry a nyári cseréje óta először léphet pályára Torontóban - a játékos elmondta, hogy már most iszonyatosan ideges és izgatott, hatalmas pillanat lesz ez számára. Megmondta a társainak, hogy a Bulls ellen jó teljesítményt kaptak tőle, de hogy mi lesz vele holnap Kanadában, azt nem tudja megjósolni, mert el fogják ragadni az érzelmei. 

A Philadelphia a Hornets ellen tartott erődemonstrációt, 144 pontot szórtak a Charlotte-nak, ráadásul Joel Embiid már a nagyszünetben 21 pontnál és 11 pattanónál járt, újabb MVP-teljesítményt rakott le az asztalra, bár a meccs a harmadik negyedben dőlt el. Embiid is azt emelte ki, hogy rettentően boldog, amiért kiválóan mozgatták a labdát, ezekből pedig mindenki remek dobóhelyzetei keletkeztek, ebből állt össze egy 45-27-es harmadik játékrész. Embiid a mérkőzés után megmutatta a jobb kezén lévő középső ujját, amin egy nagy vágás nyoma volt látható - a center szerint hónapokkal ezelőtt sérült meg az ujja, ami kihatással van arra, hogy egyes játékhelyzetekben mit tesz, de meccset nem kell(ett) kihagynia a probléma miatt. 

A meccs krónikájához tartozik, hogy a play-in helyezést kiharcoló Hornetsbe visszatérhetett a közel két hónapot kihagyó Gordon Hayward - egyelőre még vigyáznak a perceire, de James Borrego vezetőedző szerint játékosa jól mozgott, így hamarosan nagyobb szerepet kaphat. 

Keleten egyébként megvan az a 10 csapat, amely a playoffban és a play-inben szerepelhet, miután a Cleveland Cavaliers idegenben gyűrte le a New York Knickset, végleg elütve őket a play-inbe jutás lehetőségétől. A továbbra is Jarrett Allen és Evan Mobley nélkül küzdő Cavsnek nagy szüksége volt erre a győzelemre, mert ezzel közel kerültek a hetedik helyhez és a hazai pályához a play-inben, másrészt valamelyest megtartották az esélyüket, hogy a két győzelemre lévő Bullst megelőzzék és megcsípjék a biztos playoff-szereplést jelentő hatodik pozíciót. 

Ben Simmons hivatalosan is panaszt nyújtott be a Philadelphia 76ers ellen, amelynek célja, hogy visszaszerezze azt a nagyságrendileg 20 millió dollárt, amelyet a szezon során korábbi klubja visszatartott tőle, amiért véleményük szerint nem teljesített a szerződésének megfelelően. Adrian Wojnarowski (ESPN) úgy tudja, hogy a panaszt a múlt héten hivatalosan jelezték a csapatnak, az NBA-nek és a játékos-szakszervezetnek is, utóbbi pedig támogatja Simmonst. A panasz első körben egy békéltető testület elé kerül, ahol lehetőség van a megegyezésre - ha ez a procedúra eredménytelen, akkor várhatóan következhet a pereskedés. A 2021-22-es szezon előtt a 76ers a szerződés szerint egy összegben járó 8.25 millió dollárt nem fizette ki Simmonsnak, hanem egy letéti számlára helyezte el addig, amíg nem lesz ismét az aktív keret tagja. Ez végül nem történt meg, így a későbbiekben a szezon során kéthetente Simmons további 1.4-1.4 millió dollárját különítette el a franchise, a februári cseréjéig végül több, mint 19 millió dollár gyűlt össze ezen a számlán. 

Végül pedig essen szó egy különleges mérföldkőről. Lou Williams ma hajnalban a Hawks-Nets összecsapáson szokás szerint csereként jutott szóhoz, ez pedig az 1000. olyan alapszakasz-meccse volt, amelyen a kispadról szállt be - elsőként a liga történetében. A korábbi háromszoros (2015, 2018, 2019) Legjobb Hatodik Ember ezen az örökranglistán nemrég vette át a vezetést Dell Curry-től (985), a Top4-ben pedig még Jamal Crawford (894) és Steve Kerr (880) tartózkodik, vagyis ezt a rekordot egyhamar senki nem fogja elvenni a Hawks veteránjától. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus