Hírmorzsák 2022-04-09 (11:30)

LeBron James nem lesz pontkirály. A Lakersnél pár hét után megingott a bizalom Russell Westbrook irányába. Rob Peinka és Kurt Rambis is maradhat a helyén. Luka Doncic megkapta a 16. technikaiját, a Mavericks bízik a visszavonásában. Kifütyülték a szurkolói a Bullst. Ja Morant játéka kérdéses ma este, Evan Mobley visszatért. J.B. Bickerstaff megérti, hogy miért akarnak inkább ellenük, mintsem a Nets ellen játszani a rájátszásban a keleti csapatok. Al Horford be van oltva, Torontóban is játszhat, ha arra kerül a sor. Bam Adebayo a mai napig neheztel Gregg Popovichra, amiért nem vitte el a 2019-es világbajnokságra.

A Lakers még a ma hajnali, Thunder elleni meccs előtt bejelentette, hogy LeBron James nem játszik már ebben a szezonban a bokasérülése miatt, inkább a rehabilitációjára koncentrálnak. Ezzel az is eldőlt, hogy James biztosan nem lesz pontkirály az idény végén, mert csak 56 meccsen játszott, nem érte el a kvalifikáláshoz szükséges 58 pályára lépést. Frank Vogel elmondta, hogy James mindent megtett értük, ami az erejéből tellett, annál is többet, mint amit a józan ész szerint egy csapat kérhet a legjobb játékosától, és tette ezt mind a pályán, mind azon kívül, mindenkit tűzben tartott. Nem gondolja, hogy bármi mást is lehetne róla mondani, mint azt, hogy mindent kiadott magából a csapatért a szezon során. Eljön az a pillanat, amikor már nem lesz képes ezen a szinten teljesíteni, az idő mindenkit utolér, ugyanakkor mindenki azt gondolta, hogy James esetében ez 3-4-5 évvel ezelőtt meg fog már történni, és mégis ezen a szinten van még. Vogel úgy gondolja, hogy a folytatásban is MVP-szinten fog teljesíteni, egészen addig, amíg a teste azt nem üzeni, hogy már nem képes erre, de ez nem most fog megtörténni.

Ramona Shelburne (ESPN) hosszabb cikket írt a Lakers szezonjáról, és azon belül Russell Westbrookról. Az újságíró egyik forrása azt mondta, hogy az irányító eleve rossz fit volt játékosként ehhez a csapathoz, de a személyisége még annyira sem illett ide, különösen a passzív-agresszív James és a konfrontációkat folyton elkerülő Vogel mellé. Egy csapatközeli forrás szerint az első pár hét után elveszett a csapat bizalma Westbrookban labdakezelőként, és ezzel ő is tisztában volt, mert sokszor azt kérték tőle, hogy ácsorogjon a sarokban vagy adjon zárásokat. Egy másik, ugyancsak csapatközeli forrás szerint abból fakadt az igazi probléma, hogy miként reagált erre Westbrook, és azt sem hagyta másoknak, hogy empatikusak legyenek az irányába. Az irányító nem tudta, hogy kiben bízhat, és kiben nem a csapatnál, ráadásul az öltözőben akadtak olyanok is, akik elégedetlenek voltak a saját helyzetükkel, ezért igyekeztek felnagyítani Westbrook hibáit – olyasmiket mondogattak neki, hogy az edzők utálják őt, a vezetőség pedig azon van, hogy megszabaduljanak tőle.

A Lakersnek három terve volt a nyárra, a másik kettő Buddy Hield vagy DeMar DeRozan megszerzése lett volna, ugyanakkor James és Anthony Davis is lelkesedett azért az ötletért, hogy Westbrook megszerzését hajtsák végre. Ami az irányító jövőjét illeti, Shelburne információi szerint a Lakersnél nem igazán rajonganak azért az ötletért, hogy a strech provision segítségével kivásárolják őt, nem akarják, hogy további éveken keresztül nyomja a fizetése arányos része a sapkájukat. Szóba kerülhetne a hagyományos kivásárlás is, ugyanakkor ebbe meg Westbrook nem akar belemenni, mert úgy gondolja, hogy azzal megbélyegeznék őt, miközben magáról úgy hiszi, hogy még mindig képes magas szinten segíteni egy csapatot.

Sheburne arról is beszámolt, hogy információi szerint Rob Peinka és Kurt Rambis is megtarthatja a szezont követően a jelenlegi pozícióját és befolyását a Lakersnél. Pelinka 2017 óta dolgozik a csapatnál, majd 2019-ben vált a fő döntéshozóvá, míg Rambis a feleségével együtt Jeanie Buss legfontosabb tanácsadói közé tartoznak. Ezzel párhuzamosan az az általános várakozás, hogy Vogel nem tarthatja meg az edzői pozícióját, őt valószínűleg ki fogják rúgni.

Luka Doncic ma hajnalban megkapta a szezonbeli 16. technikaiját, amivel automatikusan egymeccses eltiltás jár, ugyanakkor a Mavericksnél reménykednek abban, hogy a liga utólag visszavonja ezt a technikait. Doncic a Trail Blazers elleni meccs első negyedét követően kapott technikait, amiért megkérdezte a játékvezetőt, hogy miért nem fújt faultot. A meccs után elmondta, hogy szerinte egyértelmű, hogy vissza kell ezt vonni, mert ez nem ért technikait. A játékvezető nem figyelmeztette, hanem kérdés nélkül kiosztotta neki a büntetését. Az esetet megítélő Tony Brothers elmondta, hogy Doncic az összes játékvezetőnél elkezdett panaszkodni, amikor nem fújtak a javára faultot, és amikor méterekre volt már tőle, akkor sem fejezte be, a folyamatos reklamálás miatt adott neki technikait. A szezon során egyszer már előfordult, hogy visszavonják Doncic egyik technikaiját, és a Mavericksnek szüksége is lenne rá az utolsó játéknapon, mert még van esélyük elcsípni a harmadik kiemelést nyugaton.

A Bulls hazai pályán szenvedett 133-117-es vereséget, de volt 37 pont is a hátrányuk, míg a nagyszünetre 28 pontos mínuszban mehettek el, és ekkor hangosan ki is fütyülte a hazai közönség az öltözőbe vonuló játékosokat. Zach LaVine a meccs után elmondta, hogy fütyülniük is kellett nekik, mert kínos volt, amit csináltak. Nagyon jó csapatot alkotnak, de nem játszanak ennek megfelelően, és ezzel ugyanúgy tisztában vannak a szurkolók és a játékosok is. Teljesen érthető ez a reakció a szurkolóktól, és tudják, hogy bármikor számíthatnak a támogatásukra is, de jobban kell játszaniuk. DeMar DeRozan elmondta, hogy tudta, hogy valamikor fog jönni egy rosszabb periódus a csapat szezonjában, amivel meg kell majd küzdeniük, de remélték, hogy erre az idény korábbi szakaszában sor kerül, és nem most, a lehető legrosszabbkor.

Tegnap beszámoltunk arról, hogy javul Ja Morant állapota, és ezzel kapcsolatos fejlemény, hogy a Grizzlies sérültlistája alapján kérdéses a játéka a ma esti, Pelicans elleni összecsapáson, elképzelhető, hogy vissza tud térti ezen a meccsen. A Cavaliersnél pedig Evan Mobley már vissza is tért ma hajnalban a Nets ellen, 17 ponttal és 7 lepattanóval jelentkezett öt kihagyott meccs után, de a csapata kikapott.

Andre Drummond még a Cavaliers legyőzése előtt mondta el, hogy a Nets számára kötelező megnyerni az utolsó két meccset, csapata pedig ezzel a sikerrel komoly lépest is tett a keleti hetedik hely megszerzéséért. A meccs után, amikor Kyrie Irvinget a csapat viszontagságoktól sem mentes idényéről kérdezték, elmondta, hogy ez már a múlt, most viszont az irányításuk alá vették azt, amit tudnak és készen állnak a játékra. Az ellenfél edzője, J.B. Bickerstaff egy kérdésfelvetésre elmondta, hogy megérti, miért akar sok csapat inkább velük, mintsem ellenfelükkel találkozni a rájátszásban, hiszen a Netsnél ott van Kevin Durant, Kyrie Irving, akik nagyszerű játékosokkal vannak körülvéve, és nagyszerűen felkészítik őket az edzőik, de annyit mondhat, ha a Cavaliers teljesen egészséges, akkor ők sem olyan csapat, amelyikkel mindenáron találkozni akarnak az ellenfelek.

Az elmúlt időszakban többször is előkerült, hogy lehetnek olyan játékosok, akik egy esetleges Raptors elleni rájátszásbeli párharc során nem lennének jogosultak arra, hogy pályára lépjenek Torontóban, viszont most Al Horford megerősítette, hogy ő nem tartozik ebbe a sorba. Elmondta, hogy ez olyasmi, amiről nem igazán akar beszélni, szerinte a Celticsnél nyilvánvalóvá tették, hogy nem akarnak ilyesmiről beszélni, mivel ez egészségügyi kérdés, és tiszteleten tartják mindenki döntését. Ezért sem akar elmélyülni ebben a kérdésben, de ő készen áll.

Térjünk rá a kisebb játékosmozgásokra. Miután a Lakers tegnap elküldte Trevor Arizát, hagyományos szerződést csinált Wenyen Gabriel two-way megállapodásából – a magasember a következő szezon végéig írt alá, de a nyáron a Lakersnek csapatopciója lesz. Az így felszabaduló two-way hely el is kelt, az előszezon során a csapatnál már megforduló Mac McClung kapta meg. A Bucks is betöltötte DeAndre’Bembry felszabaduló helyét, Rayjon Tuckernek adtak 3 évre szóló szerződést, a megállapodás pontos részletei egyelőre nem ismertek.

Bam Adebayo egy interjúban elmondta, hogy a mai napig neheztel Gregg Popovichra, amiért kihagyta őt a Team USA 2019-es világbajnoki keretéből. A center 2021 nyarán ott volt aztán az amerikai válogatottal az olimpián, és amikor elutaztak, meg is mondta neki, hogy amíg a tornán lesznek, olyan közel lesz hozzá, mint korábban Tim Duncan, viszont miután hazatérnek, utána sosem fogja elfelejteni, hogy annak idején nem fért be nála a keretbe. Megmondta neki, hogy ahányszor csak ellene vezeti a Spurst, készüljön arra, hogy őt az fogja hajtani, hogy korábban kitette a világbajnoki keret szűkítésekor. A Heat idén mindkétszer megverte a Spurst, február 26-án Adebayo 36 pontos szezoncsúccsal vezette győzelemre az övéit.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus