Hírmorzsák 2022-05-20 (11:20)

Horford és Smart visszatért, Derrick White személyes ok miatt hiányzott a második meccsen. PJ Tucker térdsérülést szenvedett. Spoelstráék szerint ez csak egy meccs volt, gratulál az ellenfélnek, de most rajtuk a sor. Kerek jubileum a Heatnél. Kupchak marad a Hornetsnél. James Jones nagyrabecsüli Aytont, szerinte ugyanazt akarják, a bajnoki címet. Remek volt a GSW-Dallas első meccsének nézettsége. Chet Holmgren vagy Jabari Smith lehet az 1/1, továbbra drafthírek. Philly városától kapott “MVP”-t Joel Embiid. Csendben visszatért az NBA a kínai állami tévébe. A TBT egyik tornáját a Rucker Parkban rendezik. 

Al Horford és Marcus Smart is visszatérhetett a Celticsbe a második meccsre, ahol kulcsszerepet is játszottak csapatuk nagyon sima győzelmében. Horfordot szerdán egyszer, csütörtökön kétszer tesztelték, három negatív eremdény birtokában léphetett pályára, míg Smart egy lábsérülést hevert ki annyira, hogy játékra alkalmas legyen.

Grant Williams mellett mindketten benne voltak abban az alacsony szerkezetű felállásban, amivel teljesen szétszedték a Miami játékát. Ime Udoka vezetőedző el is mondta, hogy ezt a felállást már sikeresen alkalmazták a Brooklyn és a Milwaukee ellen is, lényegében olyan spacinget tudtak kreálni, amivel limitálták Bam Adebayo és PJ Tucker erősségeit védekezésben és rengeteg üres dobáshoz jutottak. Udoka egyébként mindössze két szót mondott csapatának az első negyedben 10 pontos hátránynál: “ébredjetek fel”, ők pedig hallgattak is rá. 

Marcus Smart 12 gólpasszt osztott ki, és szerinte nem történt semmi rendkívüli, ő mindig is az a játékos volt, aki jobbá akarja tenni a többieket, és borzasztóan örül annak, hogy most már az egész világ tudja, mennyire jól tud teljesíteni irányítóként. Smart egyébként dicsérte Jimmy Butlert, szerinte ellenfele egy igazi harcos, aki ráadásul régóta csinálja ezt nagyon magas szinten. Ismeri a saját és csapata erősségeit, és amíg az ellenfélnél van egy ilyen IQ-val rendelkező játékos, addig nem lehet hátradőlni - a lehető legjobban meg kell nehezíteni a dolgát, de még akkor is képes hatékonyan támadni. 

Bam Adebayo szerint a Boston ma egyszerűen kijött a pályára és alaposan szájon vágta őket, a Heat pedig nem tudott erre választ találni. Erik Spoelstra annyit mondott, hogy ez egyetlen meccs volt - ezt értik a tapasztalt játékosok és a stáb is. Nem szeretik, ha megveri őket a kiválóan játszó ellenfél, így most fogják magukat és kitalálják, hogyan vágjanak vissza - gyakorlatilag ezt visszhangozta a hátvéd Gabe Vincent is. Jimmy Butler szerint zavarba akarta őket hozni a Boston, és sikerült is nekik, úgyhogy nincs más választásuk, fel kell javulniuk. 

A Miamiban Kyle Lowry továbbra is sem léphetett pályára combhajlító-gondok miatt, ráadásul egy másik veterán, PJ Tucker bal térde miatt kocogott le. Nem tért vissza, reggel MRI-re megy majd, de Erik Spoelstra szerint ha Tuckeren múlna, vállalná a következő mérkőzést - a sérülést egyébként az első negyedben szedte össze, de akkor még pályán maradt. 

A Celtics úgy nyert, hogy Derrick White-nak sürgősen haza kellett térnie a meccs előtt. A hátvéd feleségénél idő előtt indult meg a szülés, és a csapat természetesen elengedte, hogy a családjával lehessen. 

A Miami egyébként zsinórban 500. alkalommal játszott otthon teltház előtt (a pandémia miatt korlátozás alatt rendezett meccseket nem számolva), ennél pedig mindössze négy hosszabb sorozat van/volt a ligában: Chicago Bulls (610, 1987 és 2000 között), Boston Celtics (662, 1980 és 1995 között), Portland Trail Blazers (814, 1977 és 1995 között), illetve a Dallas Mavericks jelenleg is aktív sorozata, amely 867 hazai mérkőzést számlál. 

Korábban voltak olyan hírek, hogy változások lehetnek a Charlotte Hornets menedzsmentjében, de ezek végül nem bizonyultak igaznak. A nyáron lejáró szerződésű, 67 éves Mitch Kupchak GM többéves hosszabbítást írt alá, így továbbra is a korábban a Lakersnél több bajnokcsapatot is összerakó szakember hozza a szakmai döntéseket. James Borrego vezetőedző utódját továbbra is keresik, a 8-10 jelölt közül két héten belül, de legkésőbb a június 23-ai draftig kiválasztják az új szakvezetőt. 

James Jones, a Phoenix Suns GM-je egy helyi lapnak úgy nyilatkozott, hogy Deandre Ayton továbbra is szerepel a gárda hosszútávú terveiben. Szerinte a center remek szezont futott, évről évre fejlődik, és nagy szerepe van abban, amit csinálnak. Szabadügynök lesz a nyáron, ezért a megfelelő helyen és időben kell majd beszélni az esetleges további közös folytatásról, de ő úgy gondolja, hogy ugyanaz a fontos a játékos számára, mint nekik, ez pedig a végső győzelem. 

Marc Berman (NY Post) jelentette, hogy Tim Hardaway Sr. a New York Knicks alkalmazásában van, mint játékosmegfigyelő - sőt, már tavaly felvették, csak nem verték nagydobra. Ian Begley (SNY) úgy tudja, hogy Hardaway az egész évet egyetemi tehetségek helyszíni megfigyelésével és felmérésével töltötte - a 2022-es Hall of Fame-osztály tagja korábban már scoutolt a Miami Heatnek, 2014 és 2018 között pedig a Pistonsnál volt segédedző. 

A TNT bejelentette, hogy a Warriors-Mavericks párharc első mérkőzését 6.5 millió néző tekintette meg, ami 2018 óta a legmagasabb adat egy konferencia-döntős összecsapáson. A tavalyi keleti döntő első meccséhez képest 21%-os, a tavalyi nyugati döntő első meccséhez képest 38%-os emelkedést mértek. Az egész playoff egyébként a legnézettebb 2018 óta, 38 közvetítésüket átlagosan 3.8 millión követték. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) mondta el egy beszélgetés során, hogy véleménye szerint az Orlando Magic az 1/1-gyel Chet Holmgrent (Gonzaga) vagy Jabari Smith-t (Auburn) fogja kihúzni, szerinte elég egyértelmű a konszenzus, hogy ez a két játékos jöhet szóba. Az ESPN szakértője, Jonathan Givony Smith-t hozza első, Holmgrent második helyre, míg az NBADraft.netnél Holmgren az első, Smith a második helyen áll a mock drafton. 

Woj arról is beszélt, hogy információi szerint a 2021-es draft előtt Sam Presti, a Thunder döntéshozója minden követ megmozgatott, hogy fel tudjon cserélni a Top3-ba és elvigye Evan Mobley-t, és ha első helyen húzhatnak, a magasembert vitték volna el. Hozzátette, hogy ma már az a trend, hogy az 1-3. helyen húzó csapatok nyitottak a csereajánlatokra, viszont nagyon ritkán cserélik el a jogokat - valószínűleg nem Presti ajánlatán múlt, hogy a Cavalierstől megszerezze a 3. picket, Koby Altman, a Cleveland döntéshozója egyszerűen látta, mennyire jó lehet Mobley a csapatába. 

Néhány draftpletyka és hír. A Detroit Pistons az 5. pickkel Keegan Murray-t, Bennedict Mathurint vagy Shaedon Sharpe-ot húzhatja, de akár kettőt is vihetnek, ha például Jerami Grantet Portlandbe cserélik és megkapják a Blazers 7. választási jogát (James Edwards - The Athletic). A Bulls nem fogja elcserélni a 18. picket, öt winget nézeget, közülük Ochai Agbaji és Malaki Branham jöhet leginkább szóba (Sam Smith - NBA.com). Az Indiana Egyetem csatára, Trayce Jackson-Davis nem vehet részt a héten rendezendő Combine-on, mivel elkapta a koronavírust. Az irányító TyTy Washington elmondása szerint a San Antonióhoz és a New Orleanshoz megy próbajátékra. A Pelicans Bennedict Mathurint, Johnny Davist és Jeremy Sochant is nézegeti a 8. választás jogával. 

Philadelphia város önkormányzati testülete MVP-díjat adományozott Joel Embiidnek - az MVP rövidítés ebben az esetben a Most Valuable Philadelphiant takarja. 

Közel három év után szépen csendben a kínai állami televízió újra elkezdte közvetíteni az NBA-meccseket - 2019 októberében Daryl Morey, a Rockets akkori GM-je tweetben biztosította támogatásáról a Hong Kongban utcára vonuló tüntetőket, ezt követően tiltották le a közvetítéseket. AZ ESPN most arról írt, hogy a liga azóta dolgozik, hogy helyrehozza a kapcsolatokat, a csapattulajdonosok pedig végig csendben voltak, mivel egyrészt 5 milliárd dolláros bevételről van szó, másrészt a franchise-ok 40 legfontosabb tulajdonosa összesen 10 milliárd dollárnyi érdekeltséggel rendelkezik Kínában. A Nets tulajdonosa, Joseph Tsai az Alibaba alelnöke, nála ez nem meglepő, de például a Heat tulajdonosának, Micky Arisonnak 375 millió dollárja érintett. A Kings résztulajdonosa, Paul Jacobs a bevételei 30%-át innen szerzi, Robert Pera, a Grizzlies multimilliárdos főtulajdonosa pedig az Ubiquiti főrészvényese, aminek a gyártósorai és logisztikai központja Dél-Kínában találhatóak, de természetesen érintett Michael Jordan is a Jordan Branden keresztül. 

Végül pedig két érdekes hír. A rapper J. Cole-ról köztudott, hogy nem csak imádja a kosárlabdát, de játszani is tud. Tavaly pár hetet az az NBA által szervezett BAL-ben (Basketball Africa League) játszó Rwanda Patriots-ban töltött, most pedig aláírt a kanadai bajnokságba, a Scarborough Shooting Starsban fog játszani - a szezon jövő héten indul. 

A nyáron ismét lesz TBT, azaz a The Basketball Tournament, ahol ismert játékosokból álló csapatok mérik össze erejüket, de csak a győztes kap nyereményt, 1 millió dollárt. Az ESPN is közvetíti a döntőt, az NBA játékos-szakszervezete is a kezdeményezés mögé állt, most pedig a szervezők bejelentették, hogy a nyolc regionális selejtezőtorna egyikét az utcai kosárlabda ikonikus helyszínén, a harlemi Rucker Parkban rendezik meg. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus