Hírmorzsák 2022-06-01 (10:00)

Joel Embiid két ujját is megműtötték. Bizonytalan Quin Snyder jövője. Luke Walton segédedző lesz a Cavaliersnél. A Jazz és a Trail Blazers is érdeklődhet OG Anunoby iránt. Mike D’Antoni és Kenny Atkinson közül kerülhet ki a Hornets következő edzője. A Knicks Jalen Brunsonnak akar helyet csinálni. A Trail Blazers valószínűleg lehívja Josh Hart opcióját. A Celtics meg fogja tartani Al Horfordot. Jaylen Brown a korábbi cserepletykákról beszélt. Danny Ainge dicsérte Brad Stevens munkáját. Mindhárom sérült edzésbe állt a Warriorsnál. A fogadóirodáknál Stephen Curry a döntő MVP-esélyese. Draymond Greent motiválja, hogy nem került be az első védőötösbe. Max Strus az elvett triplája miatt panaszkodott. Tyler Herro kezdeni akar jövőre. Rudy Gobert megy az EB-re. Goran Dragic visszatérhet a szlovén válogatottba.

A 76ers bejelentette, hogy hétfőn Joel Embiid két ujját is megműtötték. Az nem hatott az újdonság erejével, hogy a jobb kezén megműtötték a hüvelykujját, még a rájátszás első körében sérült meg ez a testrésze, ugyanakkor a bal kezén a mutatóujját is rendbe kellett hozni, aminek a sérüléséről korábban nem adott semmilyen tájékoztatást a csapat. A 76ers azt is bejelentette, hogy az arccsonttörése miatt várhatóan nem kell megműteni a centert, míg az ujjsérüléseiből minden bizonnyal fel fog épülni az edzőtábor kezdete előtt.

Adrian Wojnarowski és Tim MacMahon (mindketten ESPN) információi szerint továbbra is bizonytalan Quin Snyder jövője a Jazznél, de nem a csapat gondolkodik a menesztésben, hanem az edző mérlegeli annak a lehetőségét, hogy 8 év után otthagyja a csapatot. A két fél között továbbra is jó a viszony, folyamatosan kommunikálnak is a csapat jövőjéről, és Snyder nem is amiatt távozna, hogy azonnal elvállaljon egy másik állást, hanem pihenne egy évet, majd a következő nyáron hallgatná meg más csapatok ajánlatait – ebben közrejátszhat az is, hogy közvetlenül a Mavericks elleni kiesés után csípőműtéten esett át, és így nyugodtabban tudna abból felépülni.

Adrian Wojnarowski számolt be róla, hogy a következő szezontól ismét edzői munkát vállal Luke Walton, az idény közben a Kingstől távozó szakember J.B. Bickerstaff segítője lesz a Cavaliersnél. Walton ismerős helyre megy, ugyanis játékospályafutása utolsó másfél szezonját is Clevelandben töltötte, és jelentős bajnoki tapasztalatot vihet a csapathoz – játékosként 2009-ben és 2010-ben is felért a csúcsra, majd 2015-ben Steve Kerr segédjeként ünnepelhetett bajnoki címet.

Jake Fischer (B/R) információi szerint a Jazz és a Trail Blazers is OG Anunoby megszerzésének a lehetőségét vizsgálja. A közel sem mindig megbízható Bleacher Report cikkében arra hívja fel a figyelmet Fischer, hogy Anunoby ugyan nem jelezte azt a Raptors illetékeseinek, hogy elvágyódna, de állítólag nem lenne az ellenére sem, ha elcserélnék őt, mivel nincs megelégedve a jelenlegi szerepével, nem tetszik neki az, hogy mennyire Pascal Siakam, Fred VanVleet és Scottie Barnes köré épül a támadójátékuk. Korábban lehetett olyan pletykákat hallani, hogy a Raptors érdeklődhet Rudy Gobert iránt, ugyanakkor nem biztos, hogy valóban ebbe az irányba fognak elindulni.

Arról is Fischer számolt be, hogy a Hornets valószínűleg Mike D’Antoni és Kenny Atkinson közül fog dönteni, hogy ki legyen a következő vezetőedzőjük. Egyelőre még egyikük sem találkozott Michael Jordan tulajdonossal, de ennek az az oka, hogy ő jelenleg a nyaralását tölti, és azt követően fog velük leülni, hogy véget ér a vakációja. A hírek szerint D’Antoni lehet a favorit, mivel úgy gondolják a csapatnál, hogy az ő támadórendszere nagyon sokat ki tudna hozni LaMelo Ballból. Atkinson mellett az szólhat, hogy remekül ért a fiatal játékosok fejlesztéséhez, ugyanakkor a Hornetsnél többen is úgy gondolják, hogy túlságosan is hasonló edző az elődjéhez, James Borregóhoz képest, és ez ellene szólhat, mert teljesen új irányt akarnak venni.

Fischer a Knicks nyári terveiről is írt, szerinte már a cserehatáridő lejárta előtt is amiatt akarták elpostázni Alec Burks és Nerlens Noel kettősét, hogy sapka alatti helyet szabadítsanak fel a nyárra, amivel Jalen Brunsonra mennének rá. Akkor az a csere nem jött össze, most pedig arra számítanak a ligában dolgozó vezetők, hogy Immanuel Quickley-t vagy az idei 11. választási jogot is feláldoznák annak érdekében, hogy növeljék a mozgásterüket. Brunson mellett más kiszemeltjei is lehetnek a Knicksnek, az álom Donovan Mitchell megszerzése lenne, de sokkal reálisabb célpont lehet D’Angelo Russell. Collin Sexton szintén ott lesz a radarjukon, de őt a Cavaliers is megtartaná, ráadásul a Pacers, a Pistons és a Wizards is érdeklődhet iránta.

Még mindig Fischer: a Trail Blazers valószínűleg garantálni fogja a következő szezonra Josh Hart 12,9 millió dolláros szerződését. Amennyiben így tesznek, jelentősen kevesebb helyük lesz a sapkájuk alatt, és erről június 25-ig kell dönteniük, vagyis napokkal a szabadügynökpiac nyitása előtt. Ugyancsak a Trail Blazershez kapcsolódó hír, hogy a Jazz korábbi segédedzője, Sergi Oliva segéd-GM lesz a csapatnál, számolt be róla Adrian Wojanrowski.

Brian Robb (Mass Live) információi szerint a Celtics a nagydöntő eredményétől függetlenül a következő szezonban is számít Al Horford szolgálataira. A magasember jövő évi szerződése csak részben garantált, a döntőbe jutás után a 26,5 millió dollárból 19,5 millió az, míg a maradék akkor válik biztossá, ha nyerni tudnak, de valószínűleg a kimeneteltől függetlenül garantálni fogják a teljes szerződését.

Jaylen Brown egy érdekes nyilatkozatot tett Chris Haynesnek (Yahoo! Sports), és elmondta, hogy a szezon első felében a legtöbb cserepletyka a saját szurkolóiktól indult. Boston egy olyan város, ahol nem nézik jó szemmel a kifogásokat, és annak ellenére is türelmetlenek voltak az emberek, hogy új edzőjük és új vezetésük volt, és neki is ki kellett hagynia körülbelül 15 meccset, de megérti őket. Onnantól kezdve, hogy egészségesek lettek, minden a helyére került, és jelenleg a határ a csillagos ég a számukra.

Danny Ainge a bostoni utódjának, Brad Stevensnek a húzásait dicsérte egy interjúban. Szerinte nagyszerű döntés volt Kemba Walker elcserélése, mert így Marcus Smart, Jaylen Brown, Jayson Tatum és Robert Williams III is olyan helyzetbe került, amiben jobban ki tudják használni a fizikai adottságaikat, miközben a visszatérő Al Hordord is komoly terheket magára tudott venni. Ebben a formában egyszerűen jobban működnek, elég egyértelmű a helyzet. Jobb lett a Celtics védekezése, nincs így kimondott gyenge pontjuk a pálya ezen oldalán, miközben korábban Walker, Isaiah Thomas és Kyrie Irving is gyenge ponttá tudott válni hátul. Smart talán nem olyan dinamikus támadásban, mint az elődjei, de sok mást hozzá tud tenni a játékukhoz a passzolásával, a pozíciós játékával és a lepattanózásával. A legfontosabb mégis a sokoldalúsága, hogy egytől ötig mindenkire rá tud váltani védekezésben, és ez az egész csapat védekezésén sokat emelt.

Lenyűgözte őt, hogy mit vitt véghez Stevens az első évében, fantasztikus munkát végzett. A szezon elején nem volt abban biztos, hogy milyen lesz a csapat mélysége, de úgy gondolja, hogy Josh Richardson és Dennis Schröder megszerzése is jó húzás volt, ahogyan Horford visszahozatala is, sikerült tapasztalt játékosokkal kiegészíteni a saját magjukat. Horford vissza is akart térni ide, ez is fontos volt, ahogyan az is, hogy idény közben is sikerült megtalálni a megfelelő lehetőségeket. Nem arról van szó, hogy Schröder nem játszott jól Bostonban, nagyon is jól teljesített, de nem illett eléggé Smart mellé, különösen a végjátékokban. Schröder ráadásul úgy érkezett a Celticshez, hogy úgy gondolta, nagy szerepet fog betölteni a csapatban, Stevens pedig felismerte azt, hogy ez problémát is okozhat az edzőnek, és az elcserélésével ráadásul másoknak is megnyitotta a kaput, Payton Pritchard nagyon jól játszott Schröder távozása után.

Anthony Slater (The Athletic) jelentette, hogy Gary Payton II, Otto Porter Jr. és Andre Iguodala is részt vett a Warriors hétfői, illetve keddi edzésén is, de az egymás közötti játékban még nem szerepelhettek. Steve Kerr szerint akkor fognak majd tisztábban látni a jelenlegi állapotukkal kapcsolatban, ha már az egymás közötti játékból is kivehetik a részüket, és sokat fog számítani, hogy mi lesz a szerdai edzésükön. Shams Charania (The Athletic) információi szerint Payton játékára az első meccsen reális esély mutatkozik, közvetlenül a kezdés előtt dönthetnek róla.

Stephen Curryt ugyan még egyszer sem választották meg a nagydöntő legértékesebb játékosának, egyszer Andre Iguodala, kétszer pedig Kevin Durant lett az MVP a Warriors közelmúltbeli bajnoki címeinél, de a sportfogadók ettől függetlenül is őt tartják az esélyesnek a 2022-es döntő előtt. Jelenleg kétszeres pénzt fizet az ő győzelme a Caesars Sportsbooknál, őt Jayson Tatum (2,8), Jaylen Brown (11), Klay Thompson (16) és Draymond Green (19) követi. Az oddsokat természetesen az is befolyásolja, hogy Curryre érkezett messze a legtöbb fogadás, és az összes feltett pénz 44%-át arra tették a fogadók, hogy ő lesz a döntő MVP-je.

Draymond Green arról beszélt, hogy számára az is motivációt jelent most, hogy nem került be a szezon legjobb védőötösébe, csak a második csapatba szavazták be. Hogyha elnézi az első ötöst, akkor nem biztos, hogy könnyedén rá tud valakire mutatni, hogy helyette kellene neki ottlennie, de abban biztos, hogy nem volt öt nála jobb védőteljesítmény a szezonban. Nincs megszabva, hogy hány meccsen kell pályára lépni a csapatba kerüléshez, mert ha így lenne, akkor egy idióta lenne, hogy mégis ezt mondja. Szerinte nehéz egyáltalán olyan védőteljesítményt találni, ami jobb lett volna az övénél ebben a szezonban, pláne nem ötöt. Noha az önéletrajzába csak annyi kerül, hogy All-Defensive csapattag lett, úgyhogy ezt elfogadja, de sokkolta őt, amikor meghallotta, hogy nem került be az első ötösbe, bár azt gondolta először, hogy akkor biztos egyáltalán nem került be sehova. Onnantól viszont, hogy a második ötösbe bekerült, azt üzenték neki, hogy nem azért mellőzték, mert kevés meccsen játszott, hanem azért, mert úgy gondolták a szavazók, hogy volt az övénél öt jobb teljesítmény, hogyha meg mégis súlyozták a teljesítményét a meccsei száma miatt, akkor abban nincs semmi logika. (Greent sokáig esélyesnek tartották az Év Védője díjra is, de januárban megsérült, és csak 46 meccsen tudott pályára lépni – a szerk.)

Green ettől függetlenül dicsérte az Év Védője díjat elnyerő Marcus Smartot, és arra is kitért, hogy látja, miért tartják sokan hasonlónak kettejük játékát. Smart a Celtics érzelmi vezére, és emellett a védekezésük alapja is, miközben támadásban azon dolgozik, hogy mindenkit bevonjon a játékba, úgyhogy határozottan látja a hasonlóságokat. Nagyon tiszteli Smartot, és élvezettel nézi a játékát, mert ismét azzá a kosarassá tudott válni, aki az Oklahoma State egyetemen volt.

A keleti döntő hetedik meccsének egyik legtöbb vitát generáló eseménye volt, hogy Max Strus tripláját csak percekkel később vették el, miután az NBA központjában kivideózták, hogy kilépett a pályáról. Strus elmondta, hogy látta a felvételeket, de nem tudja, hogy azok alapján miként hozták meg ezt az ítéletet. Azt mondták, a videózás az emberi hibák kiküszöbölésére van, de most a videózásból született egy hiba, és reméli, hogy nem büntetik meg azért, hogy ezt mondta. Természetesen nem boldog emiatt, de most már nem tudnak mit tenni ez ellen. Egyértelműen befolyásolta a meccs alakulását ez a döntés, úgy lett 6 pontról 11 a hátrányuk, hogy közben nem pörgött az óra. Nem boldog, de nem tehet mást, mint lenyeli a békát és továbblép.

A Heat szezonzáró interjúi során Tyler Herro is megszólalt, és elmondta, hogy a következő szezontól kezdeni szeretne, és úgy gondolta, hogy ezt ki is érdemelte, de meglátják, hogy mi fog történni. Ugyanezt mondta a nyári, idő előtti hosszabbításának a lehetőségéről is, az ügynöke beszélni fog azokkal, akikkel szükséges, és majd meglátják, hogy mire jutnak. Számára ez a rájátszás egy furcsa utazás volt hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel egyaránt, összességében viszont úgy érzi, hogy tanulni tudott belőle. Az emberek gyakran elfelejtik, de még mindig csak 22 éves, még csak a harmadik rájátszása volt ez, és a ebben a szezonban összességében nagyot lépett előre, de a pályafutása ennyire korai szakaszában teljesen normális, ha történnek nála kisebb visszaesések is, mert pontosan ezekből tud tanulni. Számára minden ilyen motivációt jelent, mert ez is hozzásegíti, hogy jobb legyen, és rámutat arra, hogy min kell ehhez a leginkább dolgoznia, így jobban felkészült lehet legközelebb, amikor ugyanolyan helyzetbe kerül.

Rudy Gobert elkötelezte magát amellett, hogy részt fog venni az őszi Európa-bajnokságon a francia válogatott színeiben. A center elmondta, hogy először bizonytalan volt a szerepvállalásával kapcsolatban, a térdeit is meg kellett nézetnie, és arról is meg kellett bizonyosodnia, hogy mentálisan készen áll erre a kihívásra, és azt követően, hogy az MRI nem mutatott ki problémát a térdeivel, meg tudta tervezni a nyarát. A döntésében az is közrejátszott, hogy Evan Fournier is vállalta a szereplést, szeret az ő oldalán harcba indulni.

A szlovén válogatott hamarosan világbajnoki selejtezőt vív, és úgy néz ki, hogy a Horvátország elleni mérkőzésen nem csupán Luka Doncicra számíthatnak, hanem a válogatottban legutóbb 2017-ben pályára lépő Goran Dragicra is, bár hivatalos bejelentés még nincsen A szlovének jelenleg 2-2-re állnak a csoportjukban, és az sem elképzelhetetlen, hogy ez lesz Dragic utolsó fellépése nemzeti színekben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus