Hírmorzsák 2022-06-02 (10:30)

Robert Williams III és Marcus Smart is készen áll az első meccsre, Gary Payton II, Otto Porter Jr. és Andre Iguodala játéka is kérdéses. Joe Lacob a bostoni múltjáról beszélt, hasonló sikereket érne el, mint Jerry Buss és a Lakers. A luxusadó nem lesz hatással Jordan Poole következő szerződésére. Kijöttek a konferenciadöntők nézettségi adatai. A Nets a 76ers 2023-as első körösét választotta. A Pistons és a Pacers mutathatja a legnagyobb érdeklődést Collin Sexton irányába. Serge Ibaka menne az EB-re. Ergin Ataman az NBA-ben vállalna munkát.

Holnap hajnalban kezdetét veszi a 2022-es nagydöntő, és úgy tűnik, hogy a Celticsnél minden kulcsember rendelkezésre állhat az első összecsapáson. Robert Williams III elmondta, hogy továbbra is térdfájdalmakkal küzd, de ezzel együtt is tud játszani, az elmúlt meccsek előtt már kialakult a rutinja, hogy min kell keresztülmennie ahhoz, hogy ott tudjon lenni a pályán. Úgy érzi, hogy a Heat ellen segített neki a csökkentett játékidő abban, hogy hatékony tudjon maradni, mert nem akart még többet hiányozni a szezon ennyire fontos szakaszában. Williams hivatalosan most is a „kérdéses” megjelölést kapta a csapat sérültlistáján, de ettől függetlenül úgy tűnik, hogy lesz a pályán az első meccsen. Marcus Smartot is megkérdezték a korábbi bokaproblémáiról, és elmondta, hogy az egy elég komoly sérülés volt, és nem csupán azért hálás, hogy képes játszani, hanem azért is, hogy egyáltalán képes járni. Most is fáj neki, de az anyukája mindig azt mondta, ha pályára lép, akkor nem kereshet kifogásokat, míg ha sérült, akkor üljön le. Hogyha ott lesz a pályán, akkor nem számít, hogy mekkora fájdalmai lesznek, nem engedheti meg, hogy az hatással legyen a játékára.

A Warriros részéről Steve Kerr mondta el, hogy az első meccs előtt Gary Payton II (könyök), Otto Porter Jr. (lábfej) és Andre Iguodala (váll/nyak) játéka is kérdéses. Szerdán mindhárman teljes edzésmunkát végezhettek, az egymás közti játékban is részt vehettek, és ez mindannyiuk esetében az első alkalom volt azóta, hogy megsérültek. Payton még kedden mondta el, hogy még nem hárult el minden akadály a játéka elől, de napról-napra gondolkodik, és reménykedik a legjobbakban. Porter a szerdai edzés után mondta el, hogy jól érzi magát, és jó jelnek veszi, hogy az edzés egészét végig tudta csinálni probléma nélkül. Iguodala kicsit bővebben nyilatkozott, számára ez egy érdekes év a testével, ugyanakkor azzal, hogy sokat használja az agyát, és ezzel tudja számos módon befolyásolni a mérkőzések alakulását, azt kérték tőle, hogy bármilyen módon, de álljon készen. Reméli, hogy ezt a pályán teheti meg, készen kell állnia a játékra, a testét illetően mindennel kapcsolatban optimistának kell lennie. Két lábon járva akarja befejezni az idényt, és ha ez megvan, akkor ez egy sikeres szezon a számára.

A Warriors tulajdonosa, Joe Lacob számára igazán különleges lesz a Celtics elleni döntő, ugyanis azt megelőzően, hogy a jelenlegi csapata tulajdonosa lett 2010-ben, 4 évig résztulajdonos volt a Celticsben, így ott volt a legutóbbi, 2008-as bajnoki címüknél is. Boston egy nagyon fontos állomás volt az életében, az ottani tulajdonosok nagyon sok mindenben segítették őt, és a mai napig barátságban van velük, még ha nem is valami közeli ez a barátság. Ha őszinte akar lenni, akkor most ki akarja őket nyírni, nagyon ég benne a versenyszellem, és biztos benne, hogy a túloldalon is ugyanez a helyzet. Nagy harc lesz a pályán, de ez kicsit a tulajdonosok között is zajlani fog, mindkét fél ki akarja nyírni a másikat és nyerni akar, és ez így is van rendjén.

Lacob beszélt a távlati céljairól is, szeretnének nagyon sokáig nagyon jók lenni: a példa számára Jerry Buss és a Lakers, akik 33 év alatt 16 nagydöntőt játszottak, ez egy elképesztő eredmény, és egy fantasztikus tulajdonos képét festi le. Nem tudja, hogy képesek lesznek-e ahhoz hasonlóra, mint amit Buss elért a Lakersszel, de meg fogják próbálni, ez a céljuk.

Bob Myers arról beszélt Vincent Goodwillnek (Yahoo! Sports), hogy szerencsére egy olyan tulajdonosnak dolgozik, mint Lacob, aki elkötelezett aziránt, hogy áldozzon a sikerért, és ezt onnan tudja, hogy akárhányszor megkérdezi őt a pénzügyi stratégiával kapcsolatban, azt mondja neki, hogy a győzelem a cél. A Warriors a szezon végén hozzávetőlegesen 170,3 millió dollárt fog befizetni luxusadóban, ami 72,6 millióval több, mint az őket követő csapatnál. Az elmúlt években tartózkodtak a luxusadótól, de aztán Lacob rábólintott Kelly Oubre Jr. megszerzésére, ami 66 milliójukba került luxusadóban, és úgy tűnik, hogy ez Jordan Poole szerződéshosszabbításánál sem lesz akadály. Poole a nyáron jogosult lesz aláírni egy 5 éves, 186 millió dolláros idő előtti hosszabbítást is, ami a 2023/24-es idénnyel léphet életbe, és ha nem is feltétlenül fog ennyit kapni, akkor is jelentősen meg fog nőni a fizetése, ami a luxusadóban is meg fog látszódni.

A nagydöntő két résztvevőjéhez kapcsolódik, hogy 2014 óta először fordult elő, hogy a keleti konferenciadöntő mérkőzései több nézőt átlagoltak (6,98 millió), mint a nyugati (6,7 millió). A konferenciadöntők együtt 6,88 millió nézőt átlagoltak, ami jelenős előrelépés a tavalyi 5,24 millióhoz képest, és a legmagasabb adat 2018 óta. Heat-Celtics hetedik meccs természetesen a szezon legnézettebb találkozója volt a 9,88 milliós átlagával, és a nagydöntőket leszámítva a legnézettebb meccs a 2018 karácsonyán rendezett Warriors-Lakers (10,21 millió) óta, ugyanakkor ennél kevesebben legutóbb 2005-ben követtek konferenciadöntős hetedik meccset, akkor 9,15 millióan nézték a Pistons és a Heat összecsapását, míg azóta az öt ilyen meccs mindegyike meghaladta a 10 milliós nézőszámot.

A James Harden-csere részeként állapodott meg abban a Nets és a 76ers, hogy az előbbi csapat választhat, hogy utóbbitól az idei vagy a jövő évi első körös draftjogot kapják meg. Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy ennek a határideje lejárt, és a Nets úgy döntött, hogy a 2023-as első köröst kérik, mivel így nagyobb mozgásterük marad erre a nyárra, és abban is bíznak, hogy jövőre akár előkelőbb választási jogot is kaphatnak, mint az idei 1/23. Érdekesség, hogy a Netsnek nincs meg a saját első köröse erre a draftra, a Rocketsnél van az eggyel korábbi Harden-csere miatt.

Chris Fedor (Cleveland Plain Dealer) írt egy összefoglalót arról, hogy mit lehet tudni a korlátozott szabadügynökké váló Collin Sexton nyári helyzetéről. A csapatnál leginkább a Pistonsra és a Pacersre tekintenek úgy, akik megpróbálhatják elcsábítani a hátvédet, de a Spurs vezetőségében is többen nagyra tartják őt. A Cavaliers abban bízik, hogy évi 15-18 millió dollár magasságában meg tudnak majd egyezni, míg Sexton képviselete a 18-22 milliós sávban gondolkodik, ugyanakkor a Cavaliersnél szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy bárki is évi 20 millió fölött kínálna neki.

Spanyol lapértesülések szerint Serge Ibaka szeretne a spanyol válogatott keretének a tagja lenni az őszi Európa-bajnokságon, és ha bekerül, akkor először léphet pályára nemzeti színekben a 2014-es világbajnokság óta.

A már említett Adrian Wojnarowski számolt be arról, hogy Ergin Ataman jó eséllyel indulhat a nyáron egy segédedzői posztért az NBA-ben. Az idén a török válogatott élére is kinevezett szakember az előző két szezonban egyaránt megnyerte az Euroligát az Anadolu Efes edzőjeként, és az idei siker után viccesen megjegyezte, hogy szívesen csatlakozna Gregg Popovich stábjához – reméli, hogy azzal, hogy sorozatban három döntőt ért el, meggyőzte a Spurs mesterét, és segít egy európai edzőnek, hogy eljusson az NBA-be. Ataman ezután komolyabbra fordította a szót és elmondta, hogy Popovich egy nagyon jó barátja, négy évvel ezelőtt 10 napot el is tölthetett nála San Antonioban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus