Hírmorzsák 2022-06-28 (10:30)

Kyrie Irving lehívta a játékosopcióját a Netsnél. John Wallt kivásárolta a Rockets, a Clippersbe tart. A Bullsnál bíznak Zach LaVine maradásában. Jalen Brunson a Knicks és a Mavericks közül fog választani. Kevon Looney és Gary Payton II is valószínűleg maradni fog a Warriorsnál. Anfernee Simons és Jusuf Nurkic jó eséllyel marad a Trail Blazersnél. A Pistons lehívja Hamidou Diallo opcióját, Frank Jacksont elengedik. A Cavaliers visszaigazolná Ricky Rubiót. Josh Okogie nem kap QO-t. A Hawks John Collins nélkül cserélne Dejounte Murrayért. Malik Monk akár kevesebb pénzért is maradhat a Lakersnél. Shaquille O’Neal szeretne a Magic tulajdonosa lenni.

Kyrie Irving a The Athleticnek mondta el, hogy lehívta a következő szezonra szóló 36,5 millió dolláros játékosopcióját a Netsnél, majd megosztott a nagyérdeművel egyet a mélyenszántó gondolataiból is: „Az átlagos emberek tartják mozgásban a világot, de azok vezetik el őket a jövőbe, akik mernek különbözőek lenni. Meghozta a döntését és belépett a szerződésébe. Ősszel találkozunk.” Irvingnek hivatalosan szerda 17 óráig (magyar idő szerint 23 óráig) kell benyújtania a szükséges iratokat a döntéséről. A Nets a továbbiakban is elcserélheti őt, de Irvingnek elvben nem lehet már beleszólása abba, hogy hova szeretne kerülni, és a cseréjekor sem írhat alá hosszabbítást – jelenlegi csapatával ugyanakkor egészen 2023. június 30-ig lehetősége lesz megegyezni az idő előtti hosszabbításról.

Irving döntéséhez hozzátartozik, hogy Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint egyedül a Lakers lett volna hajlandó sign&trade ügyletben megszerezni az irányítót, de amit ajánlottak volna érte, az nem fogadta volna el a Nets. Wojnarowski kitért Kevin Durantre is, akiről megírta, hogy nem kért cserét a csapattól, a jelek szerint ő is kivárt, hogy mit dönt Irving. Néhány órával Irving döntése előtt Jake Fischer (B/R) arról írt, hogy egyre nagyobb az esélye annak, hogy az irányító kilép a szerződéséből, majd 6 millióért aláír a Lakershez, míg Kristian Winfield (New York Post) információi szerint a Nets engedélyt adott Irvingnek, hogy sign&trade lehetőségeket keressen a piacon. Brian Windhorst (ESPN) ugyancsak Irving döntése előtt beszélt arról, hogy a Nets azt az üzenetet közvetítette a ligán belül, hogy inkább megkockáztatják azt, hogy esetleg elveszítsék mindkét sztárjukat, minthogy még egy olyan szezont kelljen végigcsinálniuk, mint amilyen az előző volt.

Reggel arról külön is beszámoltunk, hogy John Wall megegyezett a Rockets vezetőivel a szerződése kivásárlásáról, a 47,4 milliós fizetéséből 6,5 milliót hagyott az asztalon. Az ESPN egyik forrása szerint az is eldőlt, hogy a piac nyitása után hová ír alá az irányító, minden jel arra mutat, hogy Wall a Clippersben folytatja a pályafutását. A Rockets mindenképpen szeretett volna megegyezni a kivásárlásról a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy a játékosnak a lehető legtöbb lehetőség állhasson a rendelkezésére.

Arturas Karnisovas tegnap ismét azt hangoztatta, hogy reményeik szerint Zach LaVine továbbra is marad a Bullsnál. Arról is megkérdezték, hogy mennyire magabiztosak azzal kapcsolatban, hogy 5 évre odaadják neki a maximumot, de erre már kitérő választ adott és annyit mondott, hogy több tényezőt is meg fognak vizsgálni. Úgy gondolja, hogy LaVine egészséges lesz a következő szezonban, nagyon szépen javul az állapota. Mint ismert, a Bulls 5 évre 212 milliót is ajánlhat a játékosnak, míg más csapat legfeljebb 4 évre 157 milliót.

Marc Stein (Substack) információi szerint Jalen Brunson két csapatban gondolkodik csak, hogy hol folytassa a pályafutását a következő szezontól: maradni fog a Mavericksnél, vagy a Knickshez fog menni. Korábban lehetett hallani a Pistons és a Pacers érdeklődéséről is, illetve futólag a Wizardsnál is felmerült a neve, de úgy tűnik, hogy ezek a csapatok már kiestek a versenyfutásból. A Knicks a hírek szerint egy 4 éves, 100 millió dolláros szerződést tervez Brunsonnak kínálni, és ahhoz, hogy ezt hivatalosan is alá tudja írni, valamennyi fizetést még ki kellene takarítaniuk, míg a Mavericks a Bird-jogok miatt a sapkától függetlenül akár 5 éves maximumot is kínálhatna neki – ez 175,5 milliót jelentene, míg a Knicks 4 évre 130,1 milliót kínálhatna maximum, ha lenne ehhez elegendő sapka alatti helye.

Callie Caplan (Dallas Morning News) arról írt, hogy természetesen Brunson megtartása lesz a prioritás a Mavericksnél, de azért vannak kiszemeltjeik a szabadügynökök közül is, így Gary Harris, Otto Porter Jr. és Goran Dragic leigazolásának a lehetőségét is vizsgálják.

Stein írt arról, hogy a Warriors nagyon nagy valószínűséggel meg fog egyezni a hosszabbításról Kevon Looneyval, ligaszerte nagy a pesszimizmus azzal kapcsolatban, hogy őt lehetne csábítani jelenlegi csapatától. Anthony Slater (The Athletic) pedig Gary Payton II esetében írt hasonlókat, ő is nagy valószínűséggel maradhat a Warriorsnál, de nála azért több csapat is bepróbálkozhat, például a Mavericks is. Slater azt is megjegyezte, hogy leginkább Juan Toscano-Anderson és Damion Lee helye lehet veszélyben a Warriors keretében.

Stein szerint Anfernee Simons és Jusuf Nurkic elcsábítása a Trail Blazerstől ugyancsak nehéz ügy, a rivális csapatok úgy számolnak, hogy mindketten maradni fognak Portlandben.

James Edwrads (The Athletic) információi szerint a Pistons garantálni fogja Hamidou Diallo 5,2 milliós szerződését a következő szezonra, viszont Frank Jackson 3,15 milliós opcióját nem fogják lehívni. Amennyiben valóban így járnak el a két játékos esetében, 40,6 milliós sapka alatti hellyel várhatják majd a piac nyitását.

Az elmúlt időszakban többször is lehetett már arról hallani, hogy a Cavaliers a nyáron visszaigazolná az idény közben a Pacershez cserélt Ricky Rubiót, és most Jason Lloyd (The Athletic) is megerősítette ezt. Az ACL-szakadásából felépülőben lévő Rubio nem került szabadlistára a Pacerstől, hanem náluk töltötte ki a szerződését, ezért nincs annak akadálya, hogy visszatérjen a Cavaliershez.

Josh Okogie korlátozások nélküli szabadügynök lesz, miután a Timberwolves úgy döntött, hogy nem adják meg neki az 5,86 millió dolláros minősítő ajánlatot. A 2018-as draft 20. választottja kitöltötte az újoncszerződését, a Timberwolves viszont ezzel a döntésével lemondott arról a jogáról, hogy tarthassa a játékosra érkező ajánlatokat.

Előbb Zach Klein (WSB-TV Atlanta), majd Jake Fischer is beszámolt arról, hogy a Hawks egy olyan csomaggal próbálná megszerezni Dejounte Murray játékjogát a Spurstől, amiben nem szerepel John Collins. A Hawks állítólag Danilo Gallinari részben garantált szerződésével és jövőbeli első körös draftjogokkal cserélne az All-Star hátvédért. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy Gallinari 21,45 milliós szerződéséből ugyan csak 5 millió biztosított jelenleg, de a fennmaradó rész garantálásáról legkésőbb június 30-án dönteni kell.

Malik Monk egy interjúban elmondta, hogy a pénz ugyan mindig a döntés részét képezi, de az ő esetében nem ez lesz a legnagyobb prioritás a nyáron. Úgy érzi, hogy a Lakersnél otthonra talált az elmúlt év során, és képes a továbbiakban is úgy teljesíteni, ahogyan az előző szezonban. Talán nem lesznek képesek annyit fizetni neki, mint amennyit szeretne, de lehet, hogy számára komfortosabb lenne náluk maradni, minthogy elmenjen egy másik csapathoz, amelyik mondjuk 5 millióval többet adna neki. Számára arról fog szólni a szabadügynökpiac, hogy felismerje, melyik csapat is akarja őt igazán.

Shaquille O’Neal podcastjében korábbi csapattársa, Dennis Scott vendégeskedett, és felmerült kettejük között, hogy megvásárolhatnák az egykori közös csapatukat, a Magic-et. O’Neal elmondta, hogy készen állnak megvenni a csapatot, amennyiben a tulajdonosok az eladás mellett döntenének, és azt is hozzátette, hogy a pénz sem akadály, amiatt sem kell aggódni. Üzent is a DeVos-családnak, hogy ha készen állnak eladni a Magic-et, akkor olyanokkal kössenek üzletet, akik magasabb szintre emelnék a csapatot, és ezek ők lennének.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus