Hírmorzsák 2022-06-30 (10:45)

Miles Bridgest letartóztatták. Dejounte Murray a Hawksban. Cserélt egymással a Nuggets és a Wizards. James Harden, Bradley Beal, Bobby Portis és Patty Mills is kilépett a szerződéséből. Donte DiVincenzo és Mo Bamba sem kapott QO-t. Luguentz Dort és Jae’Sean Tate is RFA lesz. Jalen Brunson a Heattel is találkozik. Deandre Ayton és a Suns sem akar közös folytatást. Damian Lillard és Fred VanVleet is új szerződést kaphat. Mitchell Robinson és Marvin Bagley III is maradhat jelenlegi csapatánál. Tyler Herro idő előtt hosszabbíthat. Victor Oladipo valószínűleg nem marad a Heatnél. A Kings csábíthatja Malik Monkot. Isaiah Hartensteinre nagy a kereslet. JaVale McGee több évre szóló szerződést szeretne. Ryan Rollinsnál fáradásos törést találtak.

A TMZ Sports számolt be róla, hogy Miles Bridgest szerdán családon belüli erőszak vádja miatt letartóztatták Los Angelesben. A 24 éves kosaras egy nővel vitatkozott, ami fizikálissá vált, ezért a nő rendőrt hívott – mire megérkeztek, Bridges már nem volt helyszínen, míg az áldozat orvosi ellátásra szorult. Bridges később feladta magát a rendőrségen, ahonnan 130,000 dolláros óvadék megfizetése ellenében távozhatott.

Bridges korlátozott szabadügynök lesz a magyar idő szerint éjfélkor nyitó szabadügynökpiacon, és egyes várakozások szerint a maximumért írhat alá. Jake Fischer (B/R) még a játékos rendőrségi ügye előtt írt arról, hogy leginkább a Pacers és a Grizzlies próbálhatja őt elcsábítani a Hornetstől, kérdéses viszont, hogy a legutóbbi fejlemények után minként változtak az egyes csapatok szándékai.

Tegnap este külön is beszámoltunk arról, hogy a Hawks megszerezte Dejounte Murrayt a Spurstől Danilo Gallinari részben garantált szerződéséért, három jövőbeli első körösért, illetve a Spurs 2026-ban is kicserélheti a saját első körösét a Hawks választási jogára. A cseréhez kapcsolódó információi, hogy a Hawks a 2025-ös és a 2027-es első körösét is védettség nélkül adta oda. Gallinari szerződésének a garantálásáról tegnapig kellett dönteni, ezért siettek a csapatok a megállapodással, és Bobby Marks (ESPN) erről annyit írt, hogy az előzetesen garantált 5 millió dollárnál több ütheti a játékos markát, a fizetése egy további hányadát is garantálni kellett, hogy pénzügyileg működjön a csere. Arról egyelőre nincs pontos információ, hogy a Spurs mit kezdett a szerződése fennmaradó részével, de valószínűleg elengedik és szabadügynök lesz – ebben az esetben állítólag a Celtics és a Heat is érdeklődhet iránta.

A Nuggets és a Wizards is megegyezett egy cserében az elmúlt nap folyamán, Kentavious Caldwell-Pope és Ish Smith Denverbe kerül, míg Will Barton és Monte Morris Washingtonban folytathatja a pályafutását. Smith szerződését garantálni kell ehhez az üzlethez, aki egy NBA-rekordot állíthat fel, amennyiben legalább egyszer pályára léphet új csapatában, a Nuggets lehet ugyanis a 13. franchise, amelyet a pályán képviselhet. További érdekesség, hogy így Washingtonban jelen állás szerint együtt játszhat Morris és Kyle Kuzma, akik nyolcéves koruk óta barátok. A csere hivatalosan július 6-a után mehet át, mert csak akkor tud működni pénzügyileg.

A szabadügynökpiac nyitása előtt rendkívül fontos információ, hogy Tim Bontemps (ESPN) forrásai szerint 123,66 millió dollár lesz a fizetési sapka a 2022/23-as idényben, azaz 11,6 millióval nőhet az előző szezonhoz képest. A luxusadós határ 150,27 milliónál húzódhat, míg az apron 156,94 millió lehet, a liga a moratóriumi időszak lejárta előtt fogja elküldeni a pontos számokat a csapatoknak.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy James Harden nem hívta le a 47,3 milliós játékosopcióját, ehelyett szabadügynök lesz. A piac nyitása után várhatóan egy hosszabb, de alacsonyabb összegről induló megállapodást írhat alá Philadelphiában, ezzel pénzügyi rugalmasságot biztosíthat a 76ersnek, a csapat távolabb kerülhet a luxusadós határtól, és lehetőségük lehet felhasználni a sapka feletti csapatok 10,5 milliós MLE-jét, a 4,1 milliós kétévenkénti kivételt, valamint sign&trade ügyletet is könnyebben köthetnek. Bobby Marks szerint 37-38 millió környékéről indulhat Harden új szerződése, és egy 4 éves, 157 milliós megállapodást írhat alá, aminek a negyedik évéből 10 millió a garantált rész, amennyiről most lemond.

Bradley Beal is lemondott a 36,4 milliós opciójáról a Wizardsnál, jelentette be a játékos ügynöke. Az egész pályafutását Washingtonban töltő hátvéd korlátozások nélküli szabadügynök lesz, és az elmúlt időszakban arról lehetett hallani, hogy marad az 5 éves maximumért a fővárosban.

Bobby Portis sem okozott meglepetést azzal, hogy nem hívta le a 4,6 milliós opcióját a Bucksnál, ettől jóval jövedelmezőbb szerződést kaphat a nyáron. A várakozások szerint maradni fog Milwaukeeban, ahol bajnoki címet is tudott nyerni: a Bucks Portis Early-Bird jogaival rendelkezik, így maximum 4 éves, 49 milliós szerződést ajánlhatnak neki.

Patty Mills a Netsnél döntött úgy, hogy az asztalon hagyja a 6,2 milliós opcióját, és inkább szabadügynök lesz. Várhatóan nagy lesz az érdeklődés iránta a piacon, de Wojnarowski információi szerint az sem kizárt, hogy marad Brooklynban, ahol a Non-Bird jogait felhasználva kicsivel 7 millió fölötti fizetést tudnak neki kínálni a következő szezonra.

A Kings nem adott minősítő ajánlatot Donte DiVincenzónak, így az idény közben megszerzett hátvéd korlátozások nélküli szabadügynök lesz, és várhatóan komoly lesz az érdeklődés iránta. A Kings Chimezie Metu jövőjéről is döntött, garantálták a jövő évi 1,9 milliós fizetését.

Khobi Price (The Orlando Sentinel) információi szerint a Magic sem adott minősítő ajánlatot Mo Bambának, és ezt Keith Smith (Spotrac) is megerősítette. A center így korlátozások nélküli szabadügynök lesz, és az alábbi csapatok érdeklődhetnek iránta: Raptors, Knicks, Lakers, Bulls, Rockets, Heat, Timberwolves.

A Spurs megadta a QO-t Lonnie Walkernek és Joe Wieskampnek is, de a hírek szerint Walkert nem fogják marasztalni, valószínűleg elengedik őt. Noha ez csak formalitás, de a Trail Blazers megadta a QO-t Anfernee Simonsnak. A Bucksnál Jordan Nwora kapta meg a QO-ját, a Clippers Amir Coffey esetében járt el ugyanígy, a Bulls viszont nem adta meg a minősítő ajánlatot Troy Brownnak, ahogyan a Rockets sem Bruno Fernando és Anthony Lamb kettősének. Kevin Knox korlátozások nélkül igazolhat bárhová, miután nem kapott minősítő ajánlatot a Hawkstól. A Warriorsnál Juan Toscano-Anderson és Chris Chiozza sem kapott QO-t. A Suns Aaron Holidaynek nem adott QO-t. A Cavaliersnél Moses Brown vált korlátozások nélküli szabadügynökké.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy a Thunder nem hívta le Luguentz Dort 1,9 milliós opcióját, így korlátozott szabadügynök lesz. Oklahomában stratégiai döntést hoztak, mert ha lehívták volna az opcióját, akkor jövő nyáron korlátozások nélkül igazolhatott volna bárhová, természetesen meg akarják tartani a játékost. Ugyancsak a Thunderhez kapcsolódó hír, hogy lehívták Isaiah Roby 1,9 milliós opcióját, Mike Muscala viszont szabadügynök lesz, az ő 3,5 milliós opciójáról lemondtak.

Charania számolt be arról is, hogy a Rockets is hasonló lépésre szánta el magát Jae’Sean Tate esetében, mint a Thunder Dortnál, ők is lemondtak a következő évre szóló csapatopcióról, így Tate korlátozott szabadügynök lesz. A helyzet ebben az esetben is hasonló, a Rockets le szeretné kötni hosszabb időre a játékost, és a kosaras is szívesen írna alá hosszabbítást Houstonban.

A Lakers úgy döntött, hogy megtartja Wenyen Gabriel és Stanley Johnson párosát, mindkét játékos opcióját lehívták. A Timberwolves Naz Reid és Jaylen Nowell opcióját hívta le. A Celtics nem hívta le Sam Hauser 1,6 milliós opcióját, így korlátozott szabadügynök lesz. A Nets Kessler Edwards 1,56 milliós opcióját nem hívta le, korlátozott szabadügynök lesz. A Pacers lehívta Oshae Brissett 1,84 milliós opcióját.

Chris Haynes (Yahoo! Sports) információi szerint a Mavericks és a Knicks mellett sötét lóként a Heat is esélyes lehet Jalen Brunson megszerzésére, ennek a három csapatnak a képviselőivel fog találkozni a játékos a piac nyitása után New Yorkban. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Knicks lesz a befutó egy feltételezett 4 éves, 110 milliós ajánlattal, miközben a Mavericks abban bízik, hogy Brunson beéri az 5 éves, 106 milliós szerződéstervezetükkel, míg a Heat csak sign&trade keretein belül lehet képes a megszerzésére.

Adrian Wojnarowski információi szerint Deandre Ayton és a Suns közösen dolgozik azon, hogy a centernek olyan csapatot találjanak, amelyik hajlandó neki megadni a maximumot, illetve belemenni egy sign&trade ügyletbe érte. Várhatóan több csapat is érdeklődhet Ayton iránt, és annak egyre kisebb a valószínűsége, hogy a következő szezonban is a Suns játkosa legyen.

Jake Fischer (B/R) egy komolyabb gyűjtésben szedte össze a ligában hallható pletykákat, az alábbiakban ezek közül szemezgetünk. A Trail Blazers várhatóan szerződéshosszabbítást ajánlhat Damian Lillardnak, 2 évvel és 100 millióval tolhatják ki az irányító megállapodását. Jusuf Nurkic átlagosan 17 milliót kereshet évente az új szerződésével, a várakozások szerint 4 évre írhat alá, míg Anfernee Simons 80 milliót plusz bónuszokat kaphat 4 évre. Az sem elképzelhetetlen, hogy a sérüléséből lábadozó Joe Ingles is marad a Trail Blazersnél, de iránta több csapat is érdeklődik.

A Knicks felmérheti Evan Fournier és Cam Reddish piacát is, illetve Dejounte Murray irányába is tapogatóztak azt megelőzően, hogy a Hawkshoz került – jelenleg 11 jövőbeli első körös van a birtokukban, nem lenne meglepő, ha ezeknek egy részét azonnali erősítésekre fordítanák. Mitchell Robinson 4 évre szűk 60 millióért hosszabbíthat New Yorkban.

A Pistons a Knicksszel kötött cseréjével kiszállt a nagyobb nevek üldözéséből erre a nyárra, inkább 2023-ra maximalizálják a lehetőségeiket, így Deandre Aytonra és Miles Bridgesre sem fognak ráhajtani. Marvin Bagley III megtartása ugyanakkor tervben van Detroitban, ő 10 millió körüli átlagfizetésre számíthat, de nem kizárt, hogy csak 2 évre fog aláírni. Ayton kapcsán a Raptorst dobta be Fischer, mint potenciális érdeklődő, de azt is megjegyezte az újságíró, hogy ők továbbra is figyelik Rudy Gobert helyzetét is.

A Raptors Fred VanVleet szerződésének a meghosszabbításáról tárgyal, 4 évvel és 110 millióval toldhatják meg a jelenlegi megállapodását. Thaddeus Young megtartása is tervben van Torontóban, a veterán mindenes 2 év alatt összesen 10 millió dollár körül kereshet.

A Wizards továbbra is irányítót kereshet a piacon, futólag állítólag náluk is felmerült Murray megszerzésének a lehetősége, illetve Malcolm Brogdont is pletykálták velük kapcsolatban, de várhatóan Tyus Jonest próbálják majd meg elcsábítani a Grizzliestől a nem adófizető csapatok MLE-jével, vagyis 10,1 millióról indulhatna a fizetése. Cserehátvédet is keresnek, az egyik jelöltjük erre a szerepre Delon Wright. (Kérdéses ugyanakkor, hogy a Wizards szándékai mennyiben változtak a Nuggetsszel kötött csere után – a szerk.)

A Heatnél Tyler Herro idő előtti hosszabbítása lehet terítéken, az Év Hatodik Embere 25 millió/év körüli fizetésre számíthat. Victor Oladipo valószínűleg nem tér vissza a csapathoz a következő szezonra, iránta többen is érdeklődnek, így a Wizards, a Nuggets, a Pistons és a Bulls is.

Arról már lehetett hallani, hogy Malik Monk akár kevesebb pénzért is maradhat a Lakersnél, de ettől függetlenül fel fogja mérni a piacát, meg fogja vizsgálni, hogy hajlandó-e valamelyik másik csapat jelentősen jövedelmezőbb ajánlatot tenni. Állítólag a Kings lehet a legfőbb érdeklődő, akik 10 millió körüli fizetést kínálhatnak neki, míg a Lakers legfeljebb 6,5 milliót tud adni az adófizető csapatok MLE-jével.

A Clippers elveszítheti Isaiah Hartensteint, aki iránt leginkább a Bulls és a Magic érdeklődhet, de a Raptorsnál és a Rocketsnél is felmerülhet a neve. A Clippersnek limitált lehetőségei lesznek a megtartására, de nem teljesen kizárt, hogy ennek ellenére is a maradás mellett döntsön a center. Nicolas Batum maradása viszont valószínű, a francia wing 3 évre 30 millió körüli fizetést kaphat Los Angelesben.

Térjünk át röviden azokra a pletykákra is, amiket Matt Moore (Action Network) osztott meg. John Collins iránt az elmúlt időszakban a Bulls, a Celtics és a Kings mutatott bizonyos fokú érdeklődést. Ha Rudy Gobert nem marad a Jazznél, akkor a Bulls a legesélyesebb a megszerzésére, de sötét lóként a Timberwolves is beleszólhat ebbe. A Lakers megpróbálkozhat Buddy Hield megszerzésével, de a Pacersnek olyan csomagot ajánlhatnak, amiben nincs benne Russell Westbrook. Tobias Harrist valószínűleg nem tudja elcserélni a 76ers, ezen a fronton a Kingsre lehet érdemes figyelni. Isaac Okoro helye annak ellenére is biztos a Cavaliersnél, hogy Ochai Agbaji személyében a posztjára draftoltak. Nem valószínű, hogy a Raptors a nyáron elcserélné OG Anunobyt – a draft előtt a Trail Blazerstől állítólag az 1/7-et, egy jövőbeli első köröst, valamint Josh Hart és Nassir Little párosából az egyiket kérték érte.

John Gambadoro (Arizona Sports 98.7 FM Phoenix) információi szerint JaVale McGee több évre szóló szerződést szeretne aláírni a nyáron, leginkább a Bucks, a Mavericks és a Nets próbálhatja meg elcsábítani a Sunstól.

A Warriors bejelentette, hogy a frissen draftolt Ryan Rollins jobb lábfejében fáradásos törést mutattak ki az orvosi vizsgálatok, és az állapotát legközelebb a Las Vegas-i nyári liga után fogják felülvizsgálni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus