Hírmorzsák 2022-10-29 (10:15)

Josh Primót kivágta a Spurs, de nem árulja el, hogy miért - viszont a nyomait is eltüntetik a klub háza tájáról. Kyrie Irving antiszemita filmet promózott, a Brooklyn csapatként elítélte és elfogadhatatlannak tartja ezt, Joe Tsai tulajdonos külön közleményt is kiadott. Russell Westbrook a kispadról jött ma hajnalban, Darvin Ham megdicsérte, és jelezte, hogy a továbbiakban is így számíthat rá. Anthony Davis sérült, Westbrook és LeBron James szerint is foglalkoznia kell a mentális egészségével. A Bucks az egyetlen veretlen eddig, Mike Budenholzer szerint Giannis mellett Brook Lopez remeklése is kell ehhez. A liga átalakítaná a fizetési rendszert, a játékosok hallani sem akarnak róla.

A San Antonio Spurs szinte indoklás nélkül kitette a keretéből Josh Primót: a játékost tavaly a 12. helyen választotta ki a csapat a drafton, így bár nem tudott meghatározó szereplővé válni, de ennek ellenére is finoman szólva szokatlan, hogy a szezon közben elköszönnek tőle. Részletek egyelőre nem derültek ki, de az információmorzsák szerint valami komoly, kosárlabdától független ügy áll a kivágás hátterében - RC Buford vezérigazgató csak annyit mondott, hogy remélhetőleg hosszabb távon a csapat és Primo is így jár jobban. A játékos később reagált, Adrian Wojnarowskinak küldött egy közleményt, amelyben azt írta, hogy nehezen birkózik meg egy korábbi traumával, segítségre van szüksége, de most a teljes mentális felépülésére fordítja az idejét. Reméli, hogy később képes lesz beszélni erről, és így segíthet másoknak is, akik hasonlót éltek át, de most értékelné, ha ezt az ő privát szférájaként kezelné mindenki, és nem zaklatná ezzel.

Azt mindenesetre rögzítsük, hogy a Spurs gyakorlatilag a kivágás pillanatában törölt róla mindent, bejegyzést, meccs előtt kitett videót, a shopból a mezét, kis túlzással a nyomát is elfedik, hogy hozzájuk kötődött - nem valószínű, hogy csak arról van szó, amit Primo közleménye sugall.

Érdekesség, hogy nem sokkal ezt megelőzően a 2019-es 1/19-es Luka Samanicot is kivágta a Spurs.

Egy másik óriási horderejű történet is beindulni látszik: Kyrie Irving egy nyíltan antiszemita filmet és könyvet népszerűsített a közösségi oldalain. Ezzel kapcsolatban Joe Tsai, a Brooklyn Nets tulajdonosa közleményt adott ki péntek este, melyben azt írta, hogy csalódott, amiért Irving ilyet tesz. Hozzátette, hogy le akar ülni Irvinggel és átbeszélni vele, hogy érti-e, hogy ezzel milyen fájdalmat okoz nekik is, és hogy hívő emberként milyen rossz a gyűlöletet propagálni. Ezen felül a csapat külön is kiadott egy hivatalos közleményt a témában, amelyben azt írta, hogy elítéli, és nem is tolerálja a gyűlöletbeszéd semmilyen promócióját.

A helyzet már csak azért is érdekes, mert Kevin Durant a nyáron elsősorban azért akart cserét, mert többen sem tudták őt segíteni tavaly, és bár Irving nevét nem mondta ki, de néha teljesen egyértelműen utalt arra, hogy játékostársa nem állt rendelkezésre, mert nem engedett abból, hogy nem oltatja be magát a koronavírus ellen. Maga Irving is beszélt arról nyáron, hogy ezek beleszóltak a tavalyi szezonjukba, de idén többet kell rendelkezésre állniuk, többet kell tenniük a sikerért, a végső célért - ha viszont a Nets nem tolerálja azt, amit most ő megtett, felmerül a kérdés, hogy eltiltással sújtja-e vagy hogy ha igen, akkor arra Irving hogyan reagál. A Nets egyébként is pocsékul kezdett, csak 1-4-re áll, az előző három meccsét zsinórban elbukta, de Irving egyelőre játszott, méghozzá jól - aligha hiányzott most Brooklyban egy újabb ilyen esemény...

Irving egyébként még nem magyarázta meg, hogy miért is posztolt erről a filmről.

Evezzünk át Los Angelesbe, ugyanis a Lakersnél Russell Westbrook ma hajnalban csak a kispadról érkezett, és bár megint rosszul dobott (6/17 mezőnyből, 5/10 büntető), illetve több eladott labdája volt, mint gólpassza, de jól védekezett és nagyon kellett az ő extra energiája a csapatnak. Westbrookot LeBron James meg is dicsérte, az irányító pedig kiemelte, hogy ő már az első naptól mondja, hogy bármit megtesz a csapatért, bármit feláldoz érte, a játékát is átalakítja, azt is feladja, amit évekig csinált, ha ez kell a sikerhez, és ezt kéri tőle az edző.

Darvin Ham vezetőedző úgy fogalmazott, hogy "le a kalappal" Westbrook előtt, mert igazi pluszt tett hozzá a cserepadról beszállva, de azt is hozzátette, hogy szerinte nagyon jól illik hozzá ez a szerep, sokat tud segíteni csereként, és szerinte többször is fogja így használni, amint egészséges lesz a keret.

A Lakers viszont megint kikapott, sorozatban ötödször és bár Westbrook szerint az energiájuk rendben volt, csak egészségesnek kell lenniük, de egyrészt Dennis Schröder még nem tudott pályára lépni, másrészt Anthony Davisnek ki kellett ülnie a meccset egy sérülés miatt. James szerint Davisnek azt kell tennie, ami a testének és az elméjének a legjobb, mert ha az utóbbi nem egészséges, akkor minden más rosszul alakul. Ugyanezt szinte pontosan így elismételte Westbrook is (AD vigyáz a testére és vigyáznia kell az elméjére is, mert az a legfontosabb minden sérülésnél), de amint mindenki bevethető lesz, nem lesz semmi problémájuk - ennek mindkét fele bátor vállalás, hiszen egyelőre 0-5-re állnak, illetve Davis 82 meccset ígért a szezon előtt, de már az ötödiket kihagyta.

Ahol viszont semmilyen gond nincs eddig, az a Milwaukee Bucks: Mike Budenholzer együttese ma hajnalban megverte a New Yorkot is, így 4-0-val a liga egyetlen veretlen csapataként vezeti a táblázatot. Giannis Antetokounmpo ismét remekelt, eddig 34,5 pontot átlagol 63%-os mezőnymutatóval, mellé leszed 13,5 lepattanót, valamint kioszt 6,3 gólpasszt is, abszolút MVP-formában kezdte a szezont. A görög szerint jó szokásokat építenek, jól védekeznek, egyelőre ez az alap, pedig Khris Middleton, Pat Connaughton és Joe Ingles nem is léphetett egyelőre pályára. Giannis úgy véli, hogy ha ők is csatlakoznak, akkor még jobban védekezhetnek, és még könnyebben nyerhetnek meccseket, de dolgozniuk kell tovább ugyanezzel a mentalitással. 

Budenholzer is beszélt a jó rajtról, szerinte amellett, hogy Giannis extra teljesítményt hoz, Brook Lopez is bombaformában van: a center is felnő a görög mellé, ők ketten húzzák a csapatot minden este a stabil, magas szintű játékukkkal. Hozzátette, hogy George Hillből is egy nagyon jó verziót kaptak ezen a négy meccsen, Grayson Allen is jól játszik, és Jrue Holidaynek is megvoltak a villanásai eddig. Lopez egyébként tavaly szinte a teljes alapszakaszt kihagyta egy sérülés miatt, most viszont azonnal érződik a jelenléte védekezésben: a Bucksé eddig a liga legjobb védelme, 100 labdabirtoklásra vetítve alig 99,8 pontot kapnak.

A végére pedig az NBA és az NBPA vitája: a felek között kibontakozóban van egy komolyabb probléma. A liga azt szeretné, ha átalakítanák a fizetési rendszert, és az a terv, hogy legyen egy felső fizetési határ, hard capet használjanak a csapatok, vagyis semmiképp se léphessék túl ezt a sapkát - de érthető okokból a játékosok szakszervezete erről hallani sem akar, jelentős az ellenállás. A határidó december 15-e, addig kellene valami kompromisszumot kötni, mindenesetre a liga nagyon szeretné átalakítan ia rendszert, mert a jelenlegivel szerintük nincsenek egyensúlyban a csapatok, nem lehet mindenki versenyképes. Érdekes módon a kisebb piacú csapatok sem lelkesednek az ötletért, egyelőre náluk is elég szkeptikus a fogadtatás.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus