Hírmorzsák 2022-12-31 (11:00)

James történelmi estéje. Áll a bál Atlantában Charania cikke miatt: a vezetőedző cáfolta, hogy szezon közben lelépne, a Hawks elnöke szerint hulladék munka, amit az újságíró végez. AD sérülése jó ütemben javul, megúszhatja a műtétet. Garland ujjsérülést szedett össze, nem akar meccset kihagyni. A Cavs és a Nuggets is wingre vadászik. Maxey visszatért a 76ersben. McCollum megdöntött egy Peja-rekordot, Giannis illusztris társaságban. LaVine szintet lépett decemberben. Jeremy Lin szünetelteti a pályafutását. Wembanyama All-Star MVP lett, nem híve a tankolásnak.

A 38. születésnapját ünneplő LeBron James ma hajnalban 47 pontot szórt a Hawks ellen (10 lepattanó és 9 gólpassz mellett), a Lakers pedig be is húzta a győzelmet. Legalább ilyen idősen ennél jobb teljesítményt csak Michael Jordan és Jamal Crawford tudott (mindketten 51 pontot dobtak), ráadásul James majdnem megdöntötte 13 évvel ezelőtti saját szülinapi rekordját - 2009. december 30-án 48 pontot dobott. James már a meccs előtt mondta csapattársának, Dennis Schrödernek, hogy figyeljen, mert 40 pontot fog dobni, majd a mérkőzést követően viccesen annyit tett hozzá, hogy amikor eljutott 30-ig, látta, hogy 40 fölé kell mennie, hogy győzzenek és így is tett, egyszerű matek az egész. Szülinapi meccsein egyébként 5-4-re áll, és arról is beszélt, hogy fizikálisan jobban érzi magát, mint 18 évesen, amikor bekerült a ligába. 

A vesztes Atlanta oldalán egy kisebb médiacsörte borzolta a kedélyeket a mérkőzés előtt. Shams Charania (The Athletic) hozta le a hírt, hogy a vezetőedző Nate McMillan azon gondolkodik, hogy legkésőbb a szezon végén távozik a csapattól, de ez akár szezon közben is megtörténhet - bár a vezetőség vele képzeli el a jövőt, az elmúlt időszakban a Trae Younggal és John Collins-szal is konfrontálódott. Nate McMillan annyit mondott, hogy olvasta a cikket, az utóbbi hetekben több cikket is írt róla Charania, amelyben másodlagos forrásokra támaszkodik vele kapcsolatban, de személy szerint vele nem beszélt. Egyértelművé tette, hogy nem fog lemondani szezon közben, és majd szezon végén áttekinti a lehetőségeit, beszél a családjával - ebben viszont nincs sztori, minden évben ugyanezt teszi. A Hawks elnöke, Steve Koonin felháborodott az egészen, szerinte ez a bulvár újságírás legalja, és nem akar finomkodni, ez nála “hack újságírás (olyan újságírókra használják a kifejezést, akik megrendelésre készítenek lejárató anyagokat, vagy csak a kattintásért írnak szenzációhajhász cikkeket - a szerk.). 

A Lakershez kapcsolódik, hogy Anthony Davis először beszélt újságírókkal a lábsérülése óta. Elmondta, hogy a fájdalom óriási mértékben csökkent és érzése szerint szépen gyógyul - nem akar jósolni, de gyors ütemben javul a helyzet. Hamarosan csinálnak egy MRI-t, abból derül majd ki, pontosan mi is a helyzet, de ő nagyon bizakodó - sikerült időben elcsípni a csont fáradásos reakcióját, nem alakult ki belőle fáradásos törés, ami sokkal komolyabb probléma lenne. Az egyetemi évei óta van csontkinövése, de eddig nem okozott gondot, remélhetőleg most sem kell majd megműteni. 

Tegnap hajnalban a Cavs egyik vezére, Darius Garland szenvedett ujjsérülést. A Pacers ellen a negyedik negyed elején kapott egy ütést a jobb hüvelykujjára, majd egy nagy bandázzsal a kezén ugyan visszatért, de nem vállalt dobást, a végjátékban pedig két büntetőt is kihagyott. Chris Fedor (Cleveland.com) szerint a csapatnál attól félnek, hogy meccseket kell kihagynia, Garland annyit mondott, hogy igyekszik együttélni a fájdalommal és nem akar mulasztani emiatt. 

A Cavshez kapcsolódik, hogy az utóbbi időben kisebb gödörbe kerültek, Zach Lowe (ESPN) szerint pedig a csapat a wingeknél látja a problémát, ott próbálhat meg erősíteni. Isaac Okoro, Lamar Stevens, Caris LeVert és Cedi Osman sem tökéletes megoldás, ugyanakkor igazán nagy értéket nem tud mozgósítani a gárda, így kérdéses, hogy a felsoroltaknál jobb játékost tudnak-e találni erre a posztra. 

A Philadelphia fiatal klasszisa, Tyrese Maxey visszatérhetett ma hajnalban, egyelőre a várakozásoknak megfelelően perclimiten volt, mindössze 19 percet töltött a a pályán a Pelicans ellen. A New Orleans behúzta a győzelmet, köszönhetően CJ McCollumnak, aki szakállas franchise-rekordot döntött meg: 11 hármast értékesített, amivel Peja Stojakovic 2007-es, 10 triplás rekordját adta át a múltnak. 

Giannis Antetokounmpo is elit klubhoz csatlakozott: back-to-back meccseken jutott el legalább 40 pontig, 20 lepattanóig és 5 gólpasszig, erre korábban csak Elgin Baylor (egyszer) és Wilt Chamberlain (ötször) volt képes, de utoljára közel 57 éve látott ilyen egyéni bravúrt az NBA. 

Sam Amick (The Athletic) szerint a Denver Nuggets jól szerepel, de úgy érzik, hogy egy igazán komoly playoff-meneteléshez erősíteni kell a kispadon, kifejezetten egy nagyobb, atletikus és védekezés-orientált winget keresnek. Komolyabb értéket viszont ők sem tudnak adni, ezért fiatalabb játékosaikat pakolhatják össze jövőbeli pickekkel, ezzel viszont az a gond, hogy a 2023-as, 2025-ös és 2027-es elsőköröseik már nincsenek meg, sőt a 2023-as másodikkörösük is minden bizonnyal a Bullshoz fog kerülni. A frissítésre azért is szükség lenne, mert a veterán Jeff Green kéztörést és ujjficamot szenvedett nemrég, ami miatt hetekre kidőlt. 

A Chicago klasszisa, Zach LaVine ma hajnalban 43 pontot szórt a Pistons ellen, majd a lefújást követően arról beszélt az ESPN-nek, hogy egyre jobb formában érzi magát, az elmúlt 10-15 meccsen már kezdte régi önmagát idézni nyári térdműtétje után. Decemberben 14 meccsen 25.2 pontot átlagol 53%-os mezőnymutatóval, ezen belül 43% feletti triplázással, ami hatalmas előrelépés az október-novemberben mutatott számaihoz képest (20.9 pont, 40.7% mezőnyből, 34.8% triplázás). LaVine a szezon elején még több meccset kihagyott, nem nagyon terhelték a back-to-backeken, így lassan is lendült formába, viszont november 6-a óta nem mulasztott mérkőzést - nagyon odafigyel a testére, elvégzi az előírt gyakorlatokat, és reméli, hogy a szezon hátralévő részében nem lesz gond. 

Bogdan Bogdanovics, a Hawks szerb hátvédje 25 ezer dolláros büntetést fizet, miután a Nets elleni vesztes meccsen a nézőtérre rúgta a labdát. Egy másik szerb játékos a G-Ligába megy: a Miami Heat Nikola Jovicsot a Sioux Falls Skyforce-hoz irányította. 

Jeremy Lin bejelentette, hogy felbontja szerződését a kínai bajnokságban (CBA) szereplő Guangzhou Loong Lions csapatánál - visszatér az Egyesült Államokba, ahol most pihen és a családjával együtt kitalálja, hogy mi legyen a következő lépés a karrierjében. 

Végül pedig két hír Franciaországból: az 1/1-re várt Victor Wembanyama lett a francia liga All-Star meccsének MVP-je, miután 27 pontot, 12 pattanót és 4 gólpasszt jegyzett. Csapata, az All-Star France 136-128-ra le is győzte az All-Star World alakulatot. Wembanyama a Le Parisiennek adott interjújában arról beszélt, hogy szerinte a tankolás egy őrült stratégia, senkinek nem kellene ezt tennie - hallotta, hogy miatta az NBA megváltoztatna néhány szabályt, de ezzel nem foglalkozik. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus