Hírmorzsák 2023-01-01 (10:15)

Kevin Durant szerint 2022 nehézségei összehozták a Brooklynt. Jacque Vaughn kinevezése volt a fordulópont, Kyrie Irving is méltatta a vezetőedzőt. Ben Simmons szerint meccsről meccsre gondolkodnak. Luka Doncic nem tudja, hogy mitől van ilyen formában, Christian Wood még nem látott hozzá hasonlót. Eric Gordon szerint semmilyen fejlődés nincs Houstonban. Paul George rávilágított a Clippers egyik hibájára. Tyrese Haliburton szerint a Pacers a szezon előtti tippekre akar rácáfolni. Közjáték Memphisben. Végre jól játszott a Heat.

Ma hajnalban sorozatban tizenegyedik győzelmét is behúzta a Brooklyn Nets, tökéletes formában zárta 2022-t a gárda, és a fű alatt a liga második legjobb mérlegét rakta össze a naptári év végére. Nehéz éven van túl a Nets, James Hardent elcserélte Ben Simmonsra, Kyrie Irving tavasszal a beoltatlansága miatt össze-vissza állt csak rendelkezésre, nyáron Kevin Durant cserét kért, Irving rúdja is kifelé állt, aztán mégis maradtak, ősszel kirúgták Steve Nash vezetőedzőt, Irving megint botrányt csinált - hogy ezek után ilyen jól állnak jelenleg, az hatalmas dolog. Minderről maga Kevin Durant beszélt a Charlotte elleni győzelem után, és hozzátette, hogy ez a 2022-es év összehozta őket, egységessé váltak, és végre úgy játszanak, ahogy az utóbbi években mindig kellett volna - rengeteg nehézséget küzdöttek le, de most ott tartanak, ahol kell, és nagy dolgokra készülnek 2023-ban. 

Kyrie Irving Jacque Vaughn vezetőedzőt dicsérte, szerinte mióta ő a vezetőjük, azóta jó bemenni az öltözőbe, igazi vezérként viselkedik, és ő maga is tanult tőle dolgokat - most jó a hangulat házon belül, jó kapcsolatok alakultak ki, ez pedig jelenleg mindenkiből a legjobbat hozza ki. Vaughn arról beszélt, hogy szerinte abban fejlődtek, hogy hogyan fogadják a kritikákat és hogyan reagálnak azokra, márpedig ennél a keretnél ez az egyik legfontosabb szempont

Durant szerint is Vaughn kinevezése volt a fordulópont, azóta kerültek a helyükre a dolgok, de ő maga is másképp áll hozzá: megértette, hogy nem kell mindent neki csinálnia, és nem szabad túlgondolkodnia a helyzetet, a meccseket. Ez utóbbit Ben Simmons is kiemelte, aki szerint az a nagy változás itt a Phillyhez képest, hogy ott kicsit túlagyalták a dolgokat, nem voltak elég tapasztaltak, itt viszont sikerül meccsről meccsre gondolkodniuk, ami nagyon sokat ér.

Bombaformában zárta az évet Luka Doncic is: a Dallas sztárja az utóbbi öt mérkőzéséből háromszor is elérte az 50 pontos határt, ma hajnalban 51-et dobott a Spursnek, így csapata is zsinórban hat sikernél tart és a szezon során először egészen jó helyen, jó mérleggel áll. Doncicot megkérdezték, hogy mi a titka ennek a kirobbanó formának, de csak annyit mondott, hogy fogalma sincs, hogyan csinálja mindezt - az ellenfelek néha duplázzák, néha hagyják pick-and-rollozni, ő csak olvassa, hogy mit csinál a védekezés, és az alapján igyekszik a legjobb megoldást megtalálni. Csapattársa, Christian Wood azt mondta róla, hogy mióta a ligában van, ő még nem látott Doncichoz foghatót, aki szerinte hihetetlen formában van jelenleg. Doncic lett az első a liga történetében, aki öt meccs alatt elérte a 250 pontot, az 50 lepattanót és az 50 gólpasszt is, decembert epdig 35,1 pontos átlaggal hozta le, amivel franchise-rekordot döntött.

Nincs viszont jó szájíz Houstonban: a Rockets simán kikapott a tartalékos Sixerstől, és továbbra is utolsó Nyugaton. Ez önmagában nem lenne akkora baj, hiszen még mindig tankol a gárda, de a veterán Eric Gordon azért odaszúrt egyet csapatának: megkérdezték, hogy milyen fejlődésről tud beszámolni a szezonkezdet óta (hiszen a fiatalokkal ez lenne a cél), amire rávágta, hogy "nincs semmilyen fejlődés." Ugyanazokat a hibákat követik el, most is rengeteg eladott labdájuk volt, ő nem érzi, hogy előrébb lépkednének.

A Los Angeles Clippers vereséget szenvedett Indianában, hiába dobott 45 pontot Paul George, az egylabdás végjátékban elöl és hátul is hibázott a LAC, míg a Pacers Tyrese Haliuburton és Myles Turner vezetésével megcsinálta, amit meg kellett. A vereség után George azt emelte ki hibaként, hogy hiába jók elvileg védekezésben, még mindig alapvető hibákat követnek el, például folyamatosan középen kapják a betöréseket ahelyett, hogy sikerülne az alapvonal felé terelni az ellenfél játékosát. Rick Carlisle, a Pacers vezetőedzője viszont úgy fogalmazott, hogy "szörnyeteg" meccset kellett összerakniuk a Clippers legyőzéséhez, amit meg is tettek, főleg Turner negyedik negyedétől akadt el az ő lélegzete, úgyhogy nagyon elégedett - míg Haliburton azt emelte ki, hogy sokan Kelet legrosszabb csapatának gondolták őket a szezon előtt, erre akarnak rácáfolni.

Kisebb közjáték zajlott le Memphisben: a Grizzlies-Pelicans mérkőzés második negyedében elronlottak a támadóidőt jelző órák. Emiatt 12 percig állt a meccs, majd egy ideig a hangosbemondó szólt, hogy mennyi van még hátra, de a félidő előtt azért sikerült helyreállítani a dolgot.

A végére pedig Tyler Herro, aki egy újabb óriási buzzer beaterrel vezette győzelemre a Miamit - idén már nem először nyer a Heat az ő utolsó pillanatos dobásával, most a Jazz volt a szenvedő fél. 123-123 után időkérés nélkül vitte fel és bombázta három védő szorításában a gyűrűbe a labdát Herro, akiről Erik Spoelstra vezetőedző azt mondta, hogy nem is volt kérdés, hogy ő kapja a lehetőséget, mert ismert, hogy Herro imádja és "kéri" az ilyen helyzeteket - azt már csak mi tesszük hozzá, hogy Jimmy Butler hiányában sok más opció most nem is volt a floridaiak számára. Akiknél viszont nem is a dobás, hanem maga az egész támadójáték miatt volt némi öröm, szépen járt a labda, megtalálták egymást, megvolt a ritmus, Bam Adebayo szerint ez az ő játékuk, ezt keresték egészen eddig, erre van szükségük, így tudnak eredményesek lenni - a kérdés persze az, hogy ezt fenn tudják-e tartani, de most több játékos is úgy nyilatkozott, hogy végre megvolt a régóta keresett jó érzés.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus