Hírmorzsák 2023-01-04 (9:30)

Joel Embiid és Luka Doncic a Hónap Játékosa keleten, illetve nyugaton. Paolo Banchero és Keegan Murray a Hónap Újonca, Jacque Vaughn és Willie Green a Hónap Edzője. Giannis Antetokounmpo karriercsúcsot ért el. Bradley Beal visszatért, majd megsérült. Zion Williamson, Kelly Oubre Jr. és Nikola Jovics is több hetet kihagy, Marvin Bagley III 6-8 hétre dőlt ki. Shai Gilgeous-Alexander beteg, Bol Bol a protokoll alá került. Nem javul Otto Porter Jr. állapota. Obi Toppin és Cody Martin is közel a visszatéréshez. Donovan Mitchellt doppingvizsgálatra vitték a 71 pontja után. Kétszer is a Bulls kárára tévedtek a Cavaliers elleni meccs legvégén. A Mavericks 2 évre hosszabbítana Christian Wooddal. A Suns esetleges nagyobb cseréiről még mindig Robert Sarver dönt. Ja Morantot beperelték egy 17 éves srác megütéséért, de nem emeltek vádat.

Kiosztották a december hónap legjobbjainak járó díjakat. A Hónap Játékosa díjat keleten a 76erst 9-4-es mérleghez segítő Joel Embiid (35,4 pont, 9,9 lepattanó, 4,2 gólpassz), nyugaton a Mavericksszel 11-6-ot elérő Luka Doncic (35,1 pont, 8,5 lepattanó, 9,3 gólpassz) kapta meg. Keletről Bam Adebayo, Jimmy Butler, Tyler Herro, Giannis Antetokounmpo, Jaylen Brown, Jayson Tatum, Kevin Durant, Kyrie Irving, Tyrese Haliburton, Buddy Hield, Donovan Mitchell, Pascal Siakam és Franz Wagner neve merült még fel a díj kapcsán, míg nyugatról Shai Gilgeous-Alexander, LeBron James, Nikola Jokics, Lauri Markkanen, Ja Morant, Domantas Sabonis és Zion Williamson kapott még jelölést.

A Hónap Újonca keleten Paolo Banchero (19,1 pont, 6,5 lepattanó, 4,1 gólpassz), nyugaton Keegan Murray (12,7 pont, 3,5 lepattanó) lett. Keletről AJ Griffin, Jaden Ivey, Bennedict Mathurin és Andrew Nembhard, nyugatról Walker Kessler, Jabari Smith Jr., Jeremy Sochan és Jalen Williams kapott még jelölést.

A Hónap Edzője keleten Jacque Vaughn lett, miután 12-1-es méreget ért el a Nets kispadján, és a vezetésével csatlakoztak a keleti élmezőnyhöz. Nyugaton Willie Green kapta az elismerést, aki azzal együtt is 10-5-ös mérleget hozott össze a Pelicans kispadján, hogy Brandon Ingram játékára egyszer sem számíthatott ebben az időszakban. Keletről J.B. Bickerstaff, Rick Carlisle, Jamahl Mosley és Doc Rivers, nyugatról Taylor Jenkins, Jason Kidd és Michael Malone neve merült még fel a díj kapcsán.

Ma hajnalban mindössze három meccset rendeztek, mégis szemtanúi lehettünk egy újabb elképesztő teljesítménynek: Giannis Antetokounmpo karriercsúcsot jelentő 55 ponttal, 10 lepattanóval és 7 gólpasszal járult hozzá a Bucks győzelméhez. Antetokounmpo mindössze két ponttal maradt el Michael Redd franchiserekordjától, azzal viszont történelmi magasságokba került, hogy sorozatban három meccsén elért legalább 40 pontot, 10 lepattanót és 5 gólpasszt, hasonlóra korábban csak Elgin Baylor (kétszer), Wilt Chamberlain és Russell Westbrook volt képes. Antetokounmpo elmondta a meccs után, hogy ő mindig ugyanúgy játszik, és az a célja, hogy az emberek számára unalmassá váljon a játéka és ne beszéljenek róla. Ő ettől még nem unja ezt, a legnagyobbak sem unják meg a játékot, hanem minden egyes este úgy lépnek pályára, hogy a legjobbjukat hozzák.

Folytassuk a sérülésekkel, sajnos több játékosról is rossz hír érkezett az elmúlt nap során. A Bucks-Wizards krónikájához tartozik, hogy a combhajalítóizom-sérüléssel bajlódó Bradley Beal három kihagyott meccs után visszatért, de csak 13 percet bírt, majd kiszállt a meccsből ugyanazzal a sérüléssel. A Pelicans rossz hírt kapott Zion Williamsonról, combhajlítóizom-húzódás miatt hosszú hetekre kidőlt, legközelebb 3 hét múlva vizsgálják felül az állapotát. Kelly Oubre Jr. bal kezében elszakadt egy szalag, emiatt meg kell műteni – a Hornets határozatlan idejű kihagyásról számolt be, Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint 4-6 hétről lehet szó. Marvin Bagley III ugyancsak kézsérülést szenvedett, eltört két ujja is a jobb kezén, Vincent Goodwill (Yahoo! Sports) értesülései szerint 6-8 hetet hagyhat ki.

Shai Gilgeous-Alexander betegség miatt nem állt a Thunder rendelkezésére ma hajnalban, de a csapata nélküle is 150 pontot dobva nyert a Celtics ellen. A Magic átmenetileg nem számíthat Bol Bolra, miután tegnap bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá. A Heat bejelentette, hogy hátsérülés miatt hosszabb ideig nem játszhat Nikola Jovics, az újonc magasember állapotát 4 hét múlva vizsgálják felül.

Otto Porter Jr. különböző okok miatt a szezon során mindössze nyolcszor lépett pályára a Raptors színeiben, egy ideje lábujjsérüléssel küzd, és Nick Nurse elmondása alapján nem igazán javul az állapota. Valószínűleg ezzel együtt sem kell megműteni, és a csapatnál abban bíznak, hogy azért valamikor januárban ismét játékra jelentkezhet. Obi Toppin szárkapocscsonttörés miatt december 7-e óta maródi, ugyanakkor a Knicks sérültlistáján frissítették a státuszát, a Spurs ellen meccs előtt a „kétséges” megjelölést kapta – ebből kiindulva az a valószínűbb, hogy ezen a meccsen még nem játszik, de valamikor a közeljövőben visszatérhet. A Hornetsnél Cody Martin a kérdéses megjelölést kapta a Grizzlies elleni meccs előtt, ami azért nagy szó, mert még a szezon első meccsén szenvedett térdsérülést.

Donovan Mitchell Twitteren számolt be róla, hogy doppingvizsgálatra vitték azt követően, hogy tegnap hajnalban 71 pontot dobott a Bulls ellen. Általában szúrópróbaszerűen szokták végrehajtani ezeket a vizsgálatokat, de a Cavaliers megerősítette, hogy a hátvédet külön megvizsgálták a teljesítménye után. Mitchell egyébként nem panaszkodva számolt be erről, hanem Robin Lopez azon bejegyzésére reagált, amiben a center azt firtatta, hogy ketten együtt 72 pontot dobtak a meccsen.

Ide kapcsolódik, hogy az NBA kiadta az utolsó két percről szóló jelentését a meccs kapcsán, amiből kiderül, hogy Mitchell szabálytalanul szedte le a saját támadólepattanóját a rendes játékidő végén a szándékosan kihagyott büntetője után. A hátvéd a megengedettnél hamarabb átlépte a büntetővonalat, és ezt le kellett volna fújni. Az L2M-jelentésből az is kiderül, hogy 12,1 másodperccel a vége előtt Jarrett Allen lépéshibát vétett, el kellett volna venni tőle a labdát a hajrában szerzett kosara előtt.

Tim MacMahon (ESPN) információi szerint a Mavericks 2 évre 36 millió dollárért hosszabbítana Christian Wooddal. A Mavericks idő előtt legfeljebb 4 évre 77 millióért hosszabbíthatna a magasemberrel, 2 évre viszont 36 millió a maximum, amit adhatnak neki, ezzel valamennyire Wood is be lenne biztosítva, és a csapat azon céljait sem befolyásolná, hogy 2025 nyarán jelentős sapka alatti helyük legyen.

Brian Windhorst (ESPN) hívta fel arra a figyelmet, hogy a Sunsnál a nagyobb szerződésértékkel rendelkező cserékről még mindig Robert Sarver mondja ki az utolsó szót. A napi ügyeket Sam Garvin intézi, és egy bizonyos összeghatárig joga van tranzakciók aláírására is, ugyanakkor Windhorst szerint ez a jelenlegi helyzet is közrejátszhat abban, hogy miért nem történt még meg Jae Crowder cseréje. Mint ismert, Mat Ishbia személyében megvan már Sarver utódja, ugyanakkor a tulajdonosváltási procedúra valószínűleg nem fog lezajlani a február 9-i cserehatáridőig.

A bulvárhírekre szakosodott TMZ számolt be róla, hogy Ja Morantot beperelték, amiért szeptemberben egy barátságos kosármeccs alkalmával megütött egy 17 éves srácot. A vádak szerint erre azt követően került sor, hogy a tinédzser Morant fejéhez vágta a labdát – az irányító beismerte, hogy összetűzésbe keveredett, de elmondása alapján csak védte magát. Morant a rendőröknek azt is elmondta, hogy az összetűzés során azzal fenyegetőzött a másik fél, hogy felgyújtja a házát. A rendőrség a kerületi ügyészhez irányította az ügyet, ő viszont nem emelt vádat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus