Hírmorzsák 2023-01-06 (10:45)

Nyugaton LeBron James, keleten Kevin Durant vezeti az All-Star szavazást. Shaedon Sharpe részt vesz a zsákolóversenyen. Cserélt egymással a Celtics és a Spurs. Devin Vassel térdét megműtik, határozatlan ideig nem játszhat. Marvin Bagley III és Kelly Oubre Jr. műtétje is sikeresen lezajlott. Bradley Beal legalább 3 meccsről lemarad. Joel Embiid újabb meccset mulaszt. Lauri Markkanen 49 pontot dobott. Jae’Sean Tate és Jalen Suggs is visszatért Több csapat is érdeklődik Bojan Bogdanovic iránt. Úgy tűnik, hogy a Lakers ebben a szezonban nem adja fel a jövőbeli draftjogait. Tyler Dorsey privát edzésen járt a Lakersnél. Joe Lacob azt szeretné, ha Klay Thompson és Draymond Green is maradna a Warriorsnál. Marcus Smart pénzbüntetést kapott.

Az NBA kiadta az All-Star szavazás első részeredményét: LeBron James vezet 3,168,694 szavazattal, őt nem sokkal lemaradva követi Kevin Durant (3,118,545). Jelen állás szerint a szurkolóknál nyugatról Stephen Curry, Luka Doncic, Nikola Jokics és Anthony Davis lenne még kezdő James mellett, míg keletről Durant mellett Kyrie Irving, Donovan Mitchell, Giannis Antetokounmpo és Joel Embiid kapna még helyet az első ötösben. Mindkét konferenciában kevés a különbség a harmadik és a negyedik wing/center között, keleten Jayson Tatum, nyugaton Zion Williamson áll ahhoz közel, hogy megelőzze Embiidet, illetve Davist. Ahogyan az elmúlt években, úgy most is 50 százalékban veszik figyelembe a szurkolók szavazatait, a végleges kezdőket 25-25 százalékban befolyásolhatják a játékosok és az újságírók is, míg a cseréket továbbra is az edzők szavazzák meg.

Ugyancsak az All-Star hétvégéhez kapcsolódó hír, hogy Shams Charania (The Athletic) információi szerint Shaedon Sharpe részt fog venni a zsákolóversenyen.

Charania jelentette azt is, hogy cserélt egymással a Celtics és a Spurs, Noah Vonleh és némi készpénz San Antonioba került egy erősen védett második körös draftjogért. A cseréhez kapcsolódik, hogy Gorgui Dieng szabadlistára került a Spursnél, így tudták csak átvenni Vonleh szerződését, de az újonnan érkező magasemberre is ugyanez a sors vár hamarosan. A Spurs a kapott készpénz miatt lépte meg ezt a cserét, míg a Celtics a luxusadóval együtt 7,15 millió dollárt spórolt ezzel.

Ugyancsak a Spurshöz kapcsolódó hír, hogy meg kell műteni Devin Vassell bal térdét, artoroszkópiás beavatkozáson fog átesni január 11-én. A Spurs bejelentése alapján határozatlan ideig kell nélkülözniük a szezon során 19,4 pontot átlagoló játékost. A Pistonsnál Marvin Bagley III tegnap átesett a kézműtétjén, és a csapat bejelentése alapján körülbelül 6 hetet kell kihagynia a magasembernek. Kelly Oubre Jr. kézműtétje is sikeresen lezajlott, ő 4-6 hetet hagy ki. A Wizardsnál legalább 3 meccset kihagy Bradley Beal, miután kiújult a combhajlítóizom-sérülése, az állapotát egy hét múlva vizsgálják felül. Joel Embiid lábfejproblémák miatt kihagyta a 76ers előző meccsét, és Keith Pompey (Philadelphia Inquirer) úgy tudja, hogy a Bulls elleni összecsapást is kiüli a center.

A Jazz megszakította az ötmeccses vereségsorozatát, miután Lauri Markkanen 49 pontos karriercsúcsot ért el a Rockets ellen. A finn magasember az összecsapás után felhívta arra a figyelmet, hogy már rengetegszer elmondta azt az idény során, hogy a jó teljesítménye a csapattársainak és az edzőinek köszönhető, mert ők hozzák őt a megfelelő helyzetbe a pályán, ezen a meccsen is remek labdákat kapott, így csak a befejezésre kellett koncentrálnia. A mérkőzés hajrájában két triplát is bevágott, és a társai bíztatták arra, hogy vállaljon el egy harmadikat is, amivel átléphette volna az 50 pontos határtamiatt nem izgatja magát, hogy ez nem jött össze, de jó érzés neki, hogy a csapattársai ennyire izgatottak lettek a teljesítménye miatt, és ő is hasonlóan viszonyul hozzájuk.

A Rockets-Jazz krónikájához tartozik, hogy Jae’Sean Tate október 30-a óta először lépett pályára a hazaiaknál. A bokasérüléséből felépülő játékos perclimiten volt, a padról beszállva 19 perc alatt 11 pontot szórt. A Magic-Grizzlies meccsen is akadt egy bokasérülésből visszatérő kosaras, Jalen Suggs november 25-e után játszott ismét, 5 perc alatt 2 pontot szerzett 1/4-es mezőnymutatóval.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) a Cavaliers erősítési lehetőségeiről írt egy hosszabb cikket, amiben többek között arra is kitért, hogy érdeklődnek Bojan Bogdanovic iránt is, de ezzel nincsenek egyedül, többek között a Mavericks, a Suns és a Lakers is vinné a veterán winget. A Pistons a hírek szerint egy első körös draftjogot és egy fiatal tehetséget vár a játékosáért, utóbbi viszont kiváltható további draftjog bedobásával is.

Közvetve ide tartozik, hogy a Lakers mégsem biztos, hogy az érdeklődők között lehet, mivel Howard Beck (Sports Illustrated) információi szerint az aranysárga-liláknál az elmúlt hetekben arra jutottak, hogy ebben a szezonban nem éri meg elcserélni a jövőbeli draftjogaikat. Az nem egyértelmű Beck szerint, hogy ez azért van-e, mert szeretnék megtartani a draftjogaik fölötti befolyásukat, vagy azért, mert úgy gondolják, hogy nem lehet megmenteni ezt a szezont. Mint ismert, a Lakers jelenleg csak a 2027-es és a 2029-es első körösét tudná azonnali értékre váltani.

Marc Stein (Substack) értesülései alapján a Lakers azon van, hogy 10 napos szerződést adjon egy játékosnak, és Krysten Peek (Yahoo! Sports) úgy tudja, hogy Tyler Dorsey a közelmúltban privát edzésen járt a csapatnál. Dorsey a Mavericksnél kezdte a szezont, de decemberben szabadlistára tették.

Joe Lacob egy hosszabb interjúban mondta el, hogy szeretné, ha Klay Thompson és Draymond Green is a Warriorsnál maradna 2024 után is. Greennek már a 2023/24-es szezonra is játékosopciója van, de reménykedik benne, hogy a maradás mellett dönt. Természetesen örülne neki, ha mindketten lemondanának valamennyi pénzről a következő szerződésük aláírásakor, az ilyesmiben mindig reménykedik az ember, de általában nem történik meg. Ezért nem tudja hibáztatni a játékosokat, mert limitált az az idő, amíg a pályafutásuk tart, és érthető, ha annyi pénzt akarnak keresni ezalatt, amennyit csak lehetséges. A csapat financiális helyzetéről Lacob elmondta, hogy ha döntőt játszanak, akkor biztosan pluszban lesznek, egyéb esetben viszont elképzelhető, hogy pénzt veszítenek. Különleges helyzetben vannak, ezért mindent megtesznek a lehető legjobb eredményért, és a jövőben ugyan vissza akarnak venni a kiadásokból, de nem annak az árán, hogy azzal csökkentsék a győzelmi esélyeiket.

Marcus Smart 35,000 dolláros pénzbüntetést kapott, amiért nem megfelelő nyelvezetet használt a játékvezetővel szemben a Thunder-Celtics összecsapáson – az esetnél Smart megkapta a második technikaiját, amivel kiszállt a meccsből.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus