Hírmorzsák 2023-01-20 (10:30)

Sztárparádét hozott az NBA párizsi meccse, hamarosan évente kettőt rendezhetnek. Adam Silver Macronnal tárgyalt a francia és az afrikai kosárlabda fejlesztéséről. Kijött a harmadik frissítés, Giannis megelőzte Durantet az AS-szavazáson, James hatodszor is cséká lehet. Mitchell Robinson ujját műteni kellett, legalább három hetet hagy ki, Christian Wood ujjtörése nem ennyire súlyos. Davis felépülése jól halad, Kyrie Irving és Cam Johnson jó játékkal tért vissza. A Suns leendő tulaja már érezteti a hatását a csapat játékospolitikájában. A Heat szeretné leigazolni Crowdert, de első ajánlatukat visszadobták, Lowryt nem akarják mozdítani. A Warriors megtartaná fiatal játékosait. Eric Gordon maradhat Houstonban, hogy meggyőzze Hardent a reunionról. Steph Curry ott akar lenni a 2024-es olimpián. 

Három év után tért vissza az NBA Európába, a Detroit Pistons Párizsban “fogadta” a Chicago Bullst. A pálya szélén természetesen helyet foglalt Victor Wembanyama, de tiszteletét tette Magic Johnson, Ben Wallace, Richard Hamilton, Tony Parker és Joakim Noah is. Adam Silver komisszár nem akarta a rendezvényt az All-Star Gálához hasonlítani, de úgy érezte, hogy hangulatában nagyon hasonló meccs volt. A mérkőzést egyébként a Bulls nyerte, a 30 pontot szóró Zach LaVine elárulta, hogy egyik üknagyapja francia volt, talán emiatt játszott jól. A Pistonsban játszott az egyetlen francia, Killian Hayes, aki elmondta, hogy szeretett volna nyerni, emiatt most kicsit frusztrált. A két gárda egyébként pár napja már Franciaországban tartózkodik, bemutatókon vettek részt, meglátogatták az Eiffel-tornyot, a Pistons pedig saját show-t is kapott a párizsi operaházban. 

Adam Silvert még szerdán fogadta Emmanuel Macron köztársasági elnök, ahol megvitatták, hogy hogyan tudnák segíteni egymást a kosárlabda nemzetközi fejlesztésében, különös tekintettel az afrikai kontinens létesítményfejlesztésére - mint ismert, az NBA üzemelteti a BAL-t (Basketball Africa League). Macron korábban ruandai látogatása során megtekintett egy BAL-meccset is, Silver szerint az elnök teljesen képben volt a viszonyokkal. Arról is egyeztettek, hogy a francia liga és az NBA hogyan tudná mélyíteni a kapcsolatokat és milyen közös programokkal tudják felvezetni a 2024-es párizsi olimpia kosártornáit. A tervek szerint a csoportmeccseket Párizstól északra, Lille-ben rendeznék, ami sok kritikát kapott, mivel csökkenti az esemény presztízsét, Silver szerint Macron által felvázolt megoldások megnyugtatták, hogy rendben lesz a torna. 

Silver arról is beszélt, hogy a jövőben szeretnének rendezni egy második franciaországi alapszakasz-mérkőzést is, megkezdték az előkészületeket. 

Kijött az All-Star szavazás harmadik, frissített állása. Nyugaton LeBron James több, mint 6.5 millió vokssal fölényesen vezet, Keleten viszont Giannis Antetokounmpo (5 millió 970 ezer) megelőzte Kevin Durantet (5 millió 838 ezer), így jó esélye nyílt arra, hogy a Bucks sztárja legyen a másik csapatkapitány. Mióta bevezették a formulát, James mind az öt alkalommal csapatkapitány volt, és csapata meg is nyerte a gálameccseket. 

Nyugaton a frontcourtnél James mögött Nikola Jokics (4.7 millió voks) és Anthony Davis (3.8 millió), míg a backcourt-szavazatoknál Steph Curry (5.1 millió) és Luka Doncic (4.9 millió) áll a legjobban. Keleten Giannis és Durant mellett Jayson Tatum és Joel Embiid küzdhet a harmadik, kezdőpozícióért, Tatum nagyjából 200 ezer vokssal vezet. A keleti hátvédeknél egyértelmű a helyzet, Kyrie Irving és Donovan Mitchell komoly előnnyel vezet a többiek előtt. A közönségszavazatok 50%-ban számítanak, a média és a játékosok voksai 25-25%-ban befolyásolják a kezdőötösök összetételét - a cserejátékosokat továbbra is az NBA-csapatok vezetőedzői választják ki. 

Még szombatig lehet szavazni. A kapitányokat és a kezdőket január 26-án, a cseréket február 2-án jelentik be. A két csapat “draftjára” még nincs végleges időpont, valamikor február második hetében rendezhetik. Íme a szavazás jelenlegi állása:

Folytassuk néhány sérüléssel. A Knicks centere, Mitchell Robinson az előző meccsen dőlt ki hüvelykujj-sérüléssel - a vizsgálatok törést mutattak, a játékost már meg is műtötték, három hét múlva vizsgálják felül az állapotát. Tegnap írtunk arról, hogy több sérült Mavs-játékos is visszatérőben van, most viszont egyik kulcsjátékosuk, Christian Wood enyhébb fokú hüvelykujjtörést szedett össze. Robinsonhoz hasonlóan Wood is csapata csütörtök hajnali meccsén sérült meg, de végigjátszotta a mérkőzést, és várhatóan csak egy-két hetet kell kihagynia. 

Anthony Davis még kontakttal nem edzhet, de a csütörtöki tréningen a pick and rollokat és más támadási sémákat gyakorolt, Darvin Ham vezetőedző szerint remekül nézett ki a pályán. 

A vádligondokkal küzdő Kyrie Irving csak egy meccset hagyott ki, ma hajnalban 39 percet játszott a Suns ellen. Irving szerint visszatérő a probléma, de szerencsére gyorsan rendbe is szokott jönni. A Phoenixben több, mint két hónap után játszhatott a meniszkusz-szakadást szenvedett Cameron Johnson, aki rögtön 19 ponttal és 4 kulcsbüntetővel segített be a Suns győzelmébe. A Nets-Suns meccs krónikájához tartozik, hogy Ben Simmonst a harmadik negyed elején kiállították - egy elzárásnál befújt támadóhibát reklamált olyan stílusban, hogy a játékvezetők két technikaival beküldték az öltözőbe. 

A meccsen először tette tiszteletét a Suns leendő tulajdonosa: Mat Ishbia majdnem ott ült, ahol korábban Robert Sarver. Shams Charania (The Athletic) úgy tudja, hogy a vásárlásról szóló decemberi bejelentés óta a Suns változtatott és azt kommunikálja az érdeklődőknek, hogy elsőköröst adna és nagyobb fizetést is befogadna, ha cserébe jó játékos érkezne hozzájuk. 

Több cserepletyka is napvilágot látott, de a hírek inkább arról szólnak, hogy mely játékosokat akarja megtartani aktuális csapata. Barry Jackson (Miami Herald) csapatközeli forrásai szerint a Miami Heat nem akarja elcserélni Kyle Lowryt, miután a gárda utóbbi 19 meccséből 13-art megnyert. Ugyanakkor azonnal szabadulnának Duncan Robinsontól és Dewayne Dedmontól, pláne ha egy csere másik oldalán Jae Crowder érkezne - Sean Deveney (Heavy.com) szerint Robinsont fel is ajánlották Crowderért, de a Suns nem egyezett bele a dealbe, egy új ajánlatba így belekerülhet Dedmon is, de kérdés, hogy mit akar a Phoenix. 

Tim MacMahon (ESPN) szerint a Houston Rockets nem mutat nagy hajlandóságot arra, hogy elcserélje a veterán Eric Gordont. Tartja magát a pletyka, hogy James Harden nyáron szabadügynökként visszatérne Houstonba, és mivel Gordonnal nagyon jóban vannak, a menedzsment Gordon jelenlétével is szeretné meggyőzni Hardent, hogy írjon alá a Rocketshoz. Pénzügyi kockázatot nem igazán vállalnak, mivel Gordon 2023-24-es 19.6 millió dolláros fizetéséből egyetlen cent sem garantált - akkor válna garantálttá, ha a játékos aktuális csapata megnyerné a bajnoki címet, ettől a Rockets idén nem is lehetne messzebb. 

Anthony Slater (The Athletic) úgy tudja, hogy a Golden State James Wisemant, Moses Moodyt és Jonathan Kumingát sem szeretné elcserélni, inkább megtartaná a fiatal magot. A gárda úgy látja, hogy Kuminga a playoff-rotáció tagja lehet, a másik két játékosnak pedig jelenleg elég alacsony az értéke, nem akarják őket áron alul elpasszolni, és nincsenek is olyan helyzetben, hogy fel kelljen áldozniuk a jövő a jelenért. Slater szerint a gárda egy többposztos winget szeretne igazolni - tavaly Otto Porter Jr. kiválóan töltötte be ezt a szerepkört, hasonlóban gondolkodnak. Szóba került az egyaránt mozdítható Jalen McDaniels, Darius Bazley, Rui Hachimura és Obi Toppin is, de túl sokat kérhetnek értük, így a Warriors valószínűleg inkább a kivásárlási piacon járhat sikerrel. Ha sikerül valakit szerezni, akkor JaMychal Green szerződését bonthatják fel - van ugyan egy üres hely a keretben, de azt a januárban közel 26 percet átlagoló Anthony Lamb fogja megkapni, akinek two-way szerződését normál kontraktussá fogják átalakítani. 

Végül még egy Warriorshoz kötődő hír: Marc Steinnek (Substack) adott interjújában Steph Curry bejelentette, hogy szívesen játszana a Steve Kerr által irányított Team USA-ben a 2024-es olimpián. Curry 2010-ben és 2014-ben is világbajnoki címet nyert a válogatottal, de az olimpiákkal nem volt szerencséje: 2012-ben még nem fért be a keretbe, 2016-ban térdsérülés miatt kellett lemondania a szereplést, míg a 2021-es tokiói olimpiát ő mondta vissza, hogy minden erejével a 2021-22-es évadra koncentráljon. Bárkivel beszélt, mindenki azt mondta, hogy az olimpia teljesen más, mint a vébé, elképesztő energiát lehet érezni az ötkarikás játékokon, és most már ő is szeretné ezt átélni. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus