Hírmorzsák 2023-02-03 (10:45)

Kihirdették az All-Star gála cseréit, négyen is először kaptak meghívást. James Harden tiszteletlenségnek tartja a mellőzését, Anthony Davis már az üdülését tervezi a gála idejére. Buddy Hield megy a tripladobóra. Joel Embiid és Nikola Jokics a Hónap Játékosa, Doc Rivers és Michael Malone a Hónap Edzője, Paolo Banchero és Keegan Murray a Hónap Újonca. Összebalhézott Donovan Mitchell és Dillon Brooks. LaMelo Ballt először állították ki pályafutása során. A Pelicans a bírókat szidja. Luka Doncic megint megsérült. Giannis Antetokounmpo az újabb 50+ pontos meccse után az 50 megevett sajtburgerre is rá fog menni. A Suns nem gondolkodik Chris Paul cseréjében. Zach LaVine iránt többen is érdeklődnek. A Trail Blazers Jarred Vanderbilttel erősítene. O.G. Anunoby készen áll arra, hogy távozzon a Raptorstól. Bones Hyland nagyobb szerepet akar.

Az NBA-ben dolgozó edzők szavazatai alapján kihirdették az All-Star gála cseréit. Keletről bekerült a keretbe Joel EmbiidJaylen Brown, Bam Adebayo, Jrue Holiday, DeMar DeRozan, Julius Randle és Tyrese Haliburton, míg nyugatról Ja Morant, Domantas Sabonis, Damian Lillard, Paul George, Shai Gilgeous-Alexander, Lauri Markkanen és Jaren Jackson Jr. kapott meghívást. A keretben négy elsőbálozó is van, Haliburton, Gilgeous-Alexander, Markkanen és Jackson Jr. is először vehet részt a gálán.

A bekerülők mellett a kimaradókról is szót kell ejteni, a teljesség igénye nélkül nem fért be a keretbe Devin Booker, Anthony Davis, Trae Young, Pascal Siakam, Jimmy Butler, James Harden, De’Aaron Fox, Anthony Edwards, Kawhi Leonard, Aaron Gordon, Jalen Brunson és Darius Garland sem, viszont az még nem biztos, hogy mindannyian lemaradnak az idényfelezőről, mert a kezdők közül jelenleg Kevin Durant és Zion Williamson is sérült, és ha a gáláig nem épülnek fel, akkor a helyükre még meg fog hívni valakit a liga – Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Durant jelen állás szerint a gála előtt egy-két meccsel térhet vissza. Harden különösen nehezen viselte azt, hogy kimaradt a keretből, szerinte ez egyszerűen tiszteletlenség vele szemben, de Joel Embiid is magyarázatot követelt a ligától, hogy ez miként történhetett meg. Davis más hangot ütött meg, amikor a mellőzéséről kérdezték, mondván ő nem azért van a Lakersnél, hogy All-Star legyen, hanem azért, hogy bajnoki címért harcoljon. A felesége különösen örült annak, hogy nem lett kerettag, és az volt az első kérdése, hogy hova utaznak el pihenni a gála idején.

Ugyancsak az All-Star hétvégéhez kapcsolódó hír, hogy Scott Agness (Fieldhouse Files) értesülései szerint Buddy Hield elindul a tripladobó versenyen. A Pacers mesterlövésze 199 bedobott hármassal vezeti a ligát, a meccsenkénti 3,8 bedobott triplájával ötödik a mezőnyben, és a szezon során 42,5 százalékkal céloz kintről.

Az NBA kihirdette, hogy kik voltak január hónap legjobbjai. A 11-3-as mérleget elérő 76ers és a 12-4-es hónapot futó Nuggets teljesítményét is duplán díjazta az NBA, Joel Embiid (34,9 pont, 10,7 lepattanó, 3,2 gólpassz) és Nikola Jokics (24 pont, 11,6 lepattanó, 11,3 gólpassz) a Hónap Játékosa díjat kapta meg, míg Doc Rivers és Michael Malone a Hónap Edzője elismerést gyűjthette be. A játékosoknál keletről Bam Adebayo, Giannis Antetokounmpo, Jalen Brunson, Darius Garland, Kyrie Irving és Jayson Tatum neve merült fel még a díj kapcsán, nyugatról pedig Anthony Edwards, De’Aaron Fox, Domantas Sabonis, Shai Gilgeous-Alexander, LeBron James, Kawhi Leonard, Damian Lillard és Lauri Markkanen kapott még jelölést. Az edzőknél keletről Mike Budenholzer, Joe Mazzulla és Erik Spoelstra, nyugatról Mark Daigneault és Chris Finch volt még esélyes a díjra.

A Hónap Újonca díjak is gazdára találtak, keleten Paolo Banchero (20,1 pont, 5,9 lepattanó, 3,2 gólpassz), nyugaton Keegan Murray (14 pont, 5,9 lepattanó, 48 bedobott tripla) teljesítményét ismerte el a liga. Keleten Jaden Ivey és Bennedict Mathurin, nyugaton Tari Eason, Jabari Smith Jr., Walker Kessler, Jeremy Sochan és Jalen Williams kapott még szavazatot.

Komolyabb tömegjelenet alakult ki a Cavaliers-Grizzlies meccs harmadik negyedében, aminek a végén Donovan Mitchell és Dillon Brooks is mehetett zuhanyozni. Az eset azzal kezdődött, hogy Brooks egy betörés után elesett, és estében ágyéktájékon megütötte Mitchellt, aki válaszul a hozzákerülő labdát nekihajította Brooksnak, majd megpróbáltak egymásnak ugrani, de megérkeztek a többiek is, és idővel rendet tudtak teremteni a játékvezetők. Mitchell a meccs után elmondta, hogy Brooks már csak ilyen, sok mindent láthattunk már tőle a ligában, ráadásul a személyes harcuk is visszanyúlik már pár évre. Az ilyesminek semmi keresnivalója a pályán, de ebben nincs semmi új, évek óta így játszik. Mitchell azt is hozzátette, hogy meg kellene őt büntetnie a ligának, mert ez nem olyan, mint amikor odaszólogatnak a többiek, az belefér, ha Morant, Bane vagy Jackson beszólogat, mert ez a játék része, mindannyian így nőttek fel, de ezek az alattomosságok nem férnek bele, emiatt frusztrálja ez az egész.

J.B. Bickerstaff szerint Mitchellnek minden joga megvolt arra, hogy megvédje magát Brooksszal szemben, hiszen több szempontból nézve is alattomos volt, amit vele szemben elkövetett. Büszke a játékosaira, mert nem olyanok, akik elkezdenek egy ilyen esetet, ugyanakkor nem is futamodnak meg olyankor, amikor ilyesminek az elszenvedői. Ebben a ligában ki kell állnia magáért a játékosoknak, pontosan ezt tette Mitchell, és a társai is mellette voltak. Brooks a meccs után nem volt hajlandó az esetről beszélni, és amikor erről kérdezték az újságírók, Ja Morant közbelépett és elmondta, hogy senki sem fog erről beszélni tőlük. Morant azt azért elmondta, hogy ha bármi negatív történik náluk, akkor az rögtön nagyító alá kerül, rögtön büntetik őket, mert az NBA utálja őket. Az sem igaz, hogy bármiféle közös múltjuk lenne Mitchell-lel, senkivel sincsenek nézeteltéréseik.

LaMelo Ballt pályafutása során először állították ki a ma hajnali Bulls-Hornets meccs végjátékában. A mérkőzés már többé-kevésbé eldőlt, amikor Ball összebalhézott a játékvezetőkkel, amiért nem kapott meg egy fújást. Az irányító annyit mondott erről, hogy elvesztette a hidegvérét, de nehezen türtőzteti magát az ember, amikor egy-egyben támadja a gyűrűt, és a játékvezetők mégsem látják azt, hogy odacsaptak a kezére. Tudja, hogy hibázott, és ahogyan a múltkor LeBron James, úgy most ő is a faultot akarta, de már lehiggadt, lezuhanyozott és tanult a hibájából. Steve Clifford sem volt boldog az eset miatt, de ő inkább Ballt vette célkeresztbe, mert a csapatnál van egy olyan szabályuk, hogy semmiképp sem kaphatnak technikait a negyedik negyedben. Tudja, hogy Ball azért csinálta ezt, mert nyerni akar, de akkor is elfogadhatatlan, hogy a mérkőzés ezen szakaszában technikait kapjanak, mert a negyedik negyed egyszerűen más, mint a többi.

A játékvezetők a Mavericks-Pelicans meccs hajrájában is középpontba kerültek. A mérkőzésre hányattatott körülmények között megérkező vendégek 31 pontos hátrányból is vissza tudtak zárkózni, és közel jártak az egyenlítéshez is, amikor 6,6 másodperccel az órán Josh Green megpróbált végrehajtani egy oldalbedobást, amit elcsent Brandon Ingram, majd megindult vele Larry Nance Jr., de a pályán az a döntés született, hogy Ingram kilépett, így visszakerült a Mavercikshez a labda, az órára pedig 4,9 másodperc helyett 3,4 került vissza. A meccs után a játékvezetők elismerték, hogy Ingram esetében és az óránál is hibáztak. Nance a meccs után azt hangsúlyozta, hogy hagyni kellett volna a játékosokat eldönteni a meccset, és nagyon reméli, hogy ők is így fogják majd megkapni a fújásokat hazai pályán. Nance később Twitteren meg is osztott egy videót az esetről, és csak annyit írt hozzá, hogy ez mély nyomot hagyott bennük és álmatlan éjszakákat fog nekik okozni – a játékvezetők szakszervezete pontosan ugyanezt írta ki a hétvégi Celtics-Lakers meccs után, amikor elnézték az utolsó játékot a negyedik negyedben.

CJ McCollum azt nehezményezte, hogy miként állhatott kint Ingram, ha egyszer a levegőben volt, amikor belenyúlt a labdába, de erre a pályán azt a választ kapta az egyik játékvezetőtől, hogy úgy látta, hogy rajta volt a vonalon. Miután megszerezték a labdát, jó helyzetből próbálhatott volna meg egyenlíteni, és közel sem biztos, hogy bedobja, és nem is kellett volna korábban akkora hátrányba kerülniük, de ez a döntés befolyásolta a meccs legvégét.

A Pelicans nem kérhette az eset visszanézést, mert már a harmadik negyedben elhasználták a challenge-lehetőségüket, amikor Ingramre ráfújták a negyedik személyi hibáját, és a visszajátszásból kiderült, hogy valójában szabályosan blokkolta Luka Doncic dobását. A Mavericks sztárja ráadásul rosszul esett ennél a szituációnál, és megsérült a sarka – a visszanézés után még megpróbált pályán maradni, de pár pillanattal később cserét kért és bekísérték az öltözőbe. Amikor Doncic kiszállt a meccsből, a Mavericks 84-57-re vezetett, de Jason Kidd elmondta, hogy nem azért nem tért vissza Doncic, mert nagy volt az előny, attól függetlenül nem tudta folytatni. Kidd egyelőre nem tudott részleteket megosztani Doncic állapotáról, elmondása alapján a meccs másnapján lesznek majd okosabbak.

Giannis Antetokounmpo 54 pontjának és 19 lepattanójának köszönhetően a Bucks 21 pontos hátrányból felállva tudott nyerni a Clippers ellen, és a kétszeres MVP a negyedik negyedben is villogott, ekkor 20-18-ra egymaga túldobta az ellenfelet. Antetokounmpo az elmúlt 11 meccse során már harmadszor jutott el minimum 50 pontig, ezzel ő lett a Bucks történetében a második játékos Kareem Abdul-Jabbar után, aki egy szezonban háromszor is eljutott idáig. Antetokounmpo egy korábbi 50 pontos teljesítménye után azzal került a figyelem középpontjába, hogy a teljesítményét 50 csirke nugguts elfogyasztásával ünnepelte meg, most pedig azt mondta, hogy holnap elmegy és vesz 50 sajtburgert, és megpróbál annyit megenni belőle, amennyit csak tud, a maradékot pedig megkapja a fia vagy a kutyája.

Térjünk át a cserepletykákra, ezekből is akad néhány. Zach Lowe (ESPN) arról beszélt a podcastjében, hogy a Suns nem gondolkodik Chris Paul elcserélésében, ezzel ellenkező információkat hallott vele kapcsolatban, nagyon is ragaszkodnak hozzá. Jake Fischer (Yahoo! Sports) információi szerint a Lakers, a Heat, a Knicks és a Mavericks is érdeklődhet Zach LaVine iránt, de a Trail Blazerst sem lehet teljesen kizárni, mert a nyáron ők is megszerezték volna. Shams Charania (The Athletic) forrásai szerint a Trail Blazers egyik kiszemeltje Jarred Vanderbilt, akit nagy valószínűséggel el fog cserélni a Jazz a deadline előtt.

Chris Haynes (B/R) arról számolt be, hogy O.G. Anunoby készen áll arra, hogy távozzon a Raptorstól, és az elmúlt napokban emlegetett Knicks mellett a Grizzlies és a Pacers is megszerezné őt. Josh Lewenberg (TSN) a Suns érdeklődéséről számolt be, ami azért is érdekes, mert a nyáron a Raptors közel állt ahhoz, hogy egy sign-amd-trade keretében megszerezze Deandre Aytont. Azt Haynes mondta el, hogy Bones Hyland azért kerülhet eladósorba a Nuggetsnél, mert megromlott a viszonya a csapat edzőivel, mivel a jelenleginél nagyobb szerepre vágyik – ezt potenciálisan a Timberwolves vagy a Hornets adhatja meg neki, legalábbis ez a két csapat érdeklődik iránta a leginkább.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus