Hírmorzsák 2023-03-06 (10:00)

Visszavonul Udonis Haslem. Brunson nem játszott, Quickley varázsolt a helyén. Randle fura technikait kapott. Curry elégedett a jelenlegi állapotával, jó irányba tart, Kerr szerint oda kell figyelniük a meccskezdéseikre. Parádés csatát, páros Booker-Doncic technikait és lefújást követő üzengetést hozott a Dallas és a Phoenix meccse. SGA visszatért az OKC-be, de óvatosan kezelik a perceit. Giannis fura tripla-duplát hozott össze. Öt vereség után nyert a LAC, de a foghíjas Grizzlies megnehezítette a dolgukat. Az ausztrál liga MVP-jét szerződteti a Wizards. 

Egy interjúban Udonis Haslem bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul. A Miami Heat veteránja 2003-ban draftolatlan játékosként érkezett a csapathoz, majd egész NBA-karrierjét itt töltötte, hat nagydöntőben járt és három bajnoki címet szerzett. Elmondta, hogy meghozta a döntést, ezt már semmi nem írhatja felül – úgy érzi, hogy a csapatnál új vezérre, új hangra van szükség, és itt az ideje, hogy ez a hang előlépjen. Haslem egyébként Miamiban született és a Florida Gators színeiben játszott négy évet, majd egy egyéves franciaországi kitérő után tért haza. A Heat történetének meghatározó alakját négynapos ünnepségsorozattal tiszteli meg a franchise valamikor március folyamán. 

A februárban keleten a Hónap Játékosának választott Jalen Brunson nem játszott vasárnap este a Celtics ellen, a Knicks irányítója vasárnap reggel lábfájással ébredt. Tom Thibodeau vezetőedző nem tudja, hogy milyen vizsgálatokra lehet szükség, de szerinte nincs komoly probléma, Brunson pár napon belül visszatérhet. Tegnap írtunk arról, hogy Robert Williams III combhajlítója fáj, most kiderült, hogy a Celtics centere 7-10 napot hagy majd ki, nem annyira súlyos a baj. 

Brunson helyén Immanuel Quickley 55 perc alatt 38 pontos karriercsúcsot rakott le az asztalra, a Knicks pedig két hosszabbítás után nyert Bostonban. Thibodeau elmondta, hogy a negyedik negyed elején kisebb pihenőt akart neki adni, de játékosa itt pörgött fel igazán, így a pályán hagyta. A második hosszabbítás végén Al Horford tiszta helyzetben vállalhatta el a potenciális győztes hármast, de a veterán magasember elmondása szerint egyszerűen elkapkodta a dobást, nem állt bele rendesen, és már amikor elengedte, érezte, hogy nem fog bemenni. 

A meccs krónikájához tartozik, hogy Julius Randle azért kapott technikait, mert egy támadóhibát úgy reklamált meg, hogy a játékvezetőt használta szemléltető eszközként, a fizikai kontaktért viszont technikai jár. 

Steph Curry és Andre Iguodala is visszatért, de a Warriors kikapott a Lakers vendégeként. Curry szerint jó jel, hogy ahogy ment előre a meccs, úgy érezte magát egyre jobban, ez egy nagyon pozitív jel a jövőre nézve – kikapni sosem jó, de a jövő szempontjából fontos lépést tett a jó irányba. Steve Kerr azt emelte ki, hogy remekül küzdött a csapat, de a meccs elején elkövetett figyelmetlenségek nem férnek bele, mert 20 pontos hátrányból kellett visszakapaszkodniuk, ami túl sokat vett ki belőlük. 

A Lakers-nél Anthony Davis villogott, aki elmondta, hogy társai remekül nyitottak neki helyet, amit aztán igyekezett is visszaadni jó passzokkal. Darvin Ham vezetőedző szerint amikor Davis jó formában van és nincsenek fájdalmai, akkor annyi az edző feladata, hogy be kell tennie mellé a megfelelő társakat, a többit megoldja játékosa. A Lakers-nél azért akad rossz hír is, ezúttal a center Mo Bamba dőlt ki bokasérüléssel még az első negyedben. 

Hosszú idő után először találkozott egymással ellenfélként Kyrie Irving és Kevin Durant, a Dallas és a Phoenix találkozója pedig elsőre teljesítette is a várakozásokat. Durant nehéz tempója bizonyult győztes kosárnak, majd Luka Doncic rontott ziccert, ami után KD jó büntetőkkel lezárta az összecsapást. A szlovén a lefújás után elmondta, hogy továbbra is fáj a bal combja (a második negyedben kezelést is kapott rá), amivel régóta küszködik, a bal lábát sokszor gyengébbnek érzi, de annál a dobásnál nem okozott problémát, egyszerűen hibázott – egyik barátja azt írta neki, hogy ezt a dobást még ő is a helyére tette volna. 

3.5 másodperccel a vége előtt Doncic-nak kellett faultolnia Durantet, ami után Devin Booker kezdett el dumálni Doncic-nak, az előző playoffban is többször egymásra találó páros pedig fizikai kontaktusba is került, páros technikait kaptak. A szlovénnek ez volt a 14. technikaija (16 után automatikusan egy meccses eltiltás következik). A lefújás után Booker azt mondta, hogy ő ártatlan, csak a játékvezetőhöz beszélt, mire Doncic azt felelte, hogy ezt igen nehéz elképzelni azok alapján, amiket mondott - annyit üzent még, hogy legközelebb hamarabb kezdjen el magyarázni, ne csak három másodperccel a lefújás előtt. Utána azért hozzátette, hogy Booker és Durant remek párost alkot, az egyik legjobbat a ligában, kiválóan játszottak. Booker egyébként Kyrie Irvinggel is váltott pár keresetlen szót, összességében a rivalizálás tovább mélyült a két gárda között – a Suns hátvédje annyit mondott a lefújás után az újságíróknak, hogy mindig azon problémáznak, hogy túl nagy a szeretet az ellenfelek között, most aztán szavuk se lehet. 

Ben Simmons jó ideje hiányzik, mivel bal térdében fájdalmat érez, most pedig az MRI gyulladást talált a hátában. Jacque Vaughn szerint önmagában nem komoly a probléma, de most egyszerre kell két sérült területet kezelni, ami már nehezebb. A Thunder sztárja, Shai Gilgeous-Alexander öt meccset követően tért vissza és rögtön 38 ponttal segítette győzelemre csapatát a Jazz ellen, de Mark Daigneault vezetőedző jelezte, hogy nagyon vigyázni fognak rá, kevesebb percet fog kapni és a back-to-backek egyik felén ki fogják ültetni. Az ellenfélnél nem lépett pályára a hátfájdalmakkal küzdő Lauri Markkanen.

Giannis Antetokounmpo 23 ponttal, 13 gólpasszal és 10 lepattanóval zárt a Wizards ellen, a tripla-dupla úgy jött össze, hogy a szoros végjátékban kosárra tört, de szándékosan kihagyta a dobást és visszaszedte a 10. lepattanót. A görög szerint nem foglalkozott a tripla-duplával, egyszerűen úgy érezte, hogy a győzelem szempontjából jobb megoldás, ha abban a szituációban nem szerez kosarat, hanem a csapat visszakapja a labdát és csökkenti a hátralévő időt. 

Megtört a jég, Russell Westbrook hatodik Clippers-es meccsén győzött a csapat a Grizzlies ellen - a játékos szerint most, hogy túl vannak rajta, lehet foglalkozni fontosabb dolgokkal is. Tyronn Lue vezetőedző szerint rettentő fontos volt végre megszakítani az ötös vereségsorozatot, mert ilyen tehetséges csapat nem veszíthet ennyit. A Memphis ráadásul a 3. negyedben 51 pontot szórt, a végjátékban szükség volt arra, hogy Paul George és Kawhi Leonard levezényeljen egy 17-0-s rohanást. Lue egyébként dicsérte az ellenfelet, szerinte a Grizzlies tudja legjobban pótolni a hiányzóit az egész ligában, ezért is nagyon értékes a siker. Taylor Jenkins, a vendégek vezetőedzője is méltatta a Clippers párosát, majd elmondta, hogy nem tudja, hogy Ja Morant mikor térhet vissza. Nincs meghatározva egy konkrét időpont, a két meccs minimum, de ez egy folyamatban lévő procedúra, nem lehet pontosan látni a végét. 

A Washington Wizards 2024 nyaráig szerződteti az ausztrál profiliga (NBL) idei MVP-jét, Xavier Cooks-ot. A 203 centis, 27 éves ausztrál erőcsatár a jelenleg is zajló bajnoki döntő után érkezik az NBA-be, ő lesz az ötödik játékos, aki az NBL-ből kerül be a ligába. A Knicks Da’Quan Jeffries-nek ad 10 napos szerződést, a 25 éves játékos eredetileg two-way kontraktust írt alá a csapattal a szezon elején, az évad nagyrészét viszont a fiókcsapat Westchester Knicks-nél töltötte. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus