Hírmorzsák 2023-05-03 (9:30)

Joel Embiid az alapszakasz MVP-je. A Celtics első meccses legyőzése nem befolyásolja Embiid státuszát. Chris Paul játéka kétséges a Suns következő két meccsén. Jimmy Butler nélkül is harcban volt a Heat. Steve Kerr méltatta Anthony Davist. Dillon Brooks nem marad a Grizzliesnél. Kiemelkedő nézettséget hozott a hetedik Kings-Warriors meccs. Az előszezonban Mavericks-Timberwolves meccseket rendeznek Abu-Dzabiban. A Suns is szeretne saját G Ligás csapatot.

Az NBA kihirdette, hogy Joel Embiid nyerte el a Michael Jordan Liga Legértékesebb Játékosa díjat, ő a 2022/23-as alapszakasz MVP-je. Embiid nagy fölénnyel nyert, a lehetséges 1000 pontból 915-öt gyűjtött be, 73 szavazó tette őt az első helyre, ezzel letaszította Nikola Jokicsot a trónról – a Nuggets centere 674 ponttal és 15 első helyezéssel a második lett, míg a képzeletbeli dobó alsó fokára Giannis Antetokounmpo (606 pont, 12 első hely) állhatott fel. Érdekesség, hogy csak egyetlen szavazó nem tette mindhármukat az első három közé, Jayson Tatum kapott egy harmadik helyes szavazatot, és ez a szavazó Jokicsot az első ötből is kihagyta. Embiid az alapszakasz során 66 meccsen 33,1 pontot, 10,2 lepattanót, 4,2 gólpasszt, 1 labdaszerzést és 1,7 blokkot átlagolt, és pályafutása során másodszor a pontkirályi címet is begyűjtötte.

Embiid a szavakat is alig találta, amikor kihirdették a győzelmét, de kiemelte, hogy hosszú utat tett meg idáig, és rengeteget dolgozott, miközben sok nehézséget is át kellett vészelnie, jó érzés megnyerni ezt. Amikor arról kérdezték, hogy játszik-e a Celtics elleni második meccsen, tétován annyit mondott, hogy „majd meglátjuk”.

Doc Riverst is megkérdezték Embiid státuszáról, és elmondta, hogy ebben nincs változás, ugyanakkor edzésben van, vagyis ez előrelépés a korábbiakhoz képest. Noha elhoztak már egy meccset Bostonból, ez nem fog szerepet játszani abban, hogy végül bevetik-e őt a második összecsapáson, kizárólag az egészségi állapotát veszik figyelembe a döntésnél. Ha képes játszani, akkor ott lesz a pályán, ha nem, akkor nem, viszont ha a határon mozog, akkor lehet, hogy nem engedik játszani, ahogyan azt az egész szezon során is tették. Egy hétig nem játszottak a Celtics elleni első meccs előtt, és ez meg is érződött a meccs elején, hamar elfáradtak, és bármikor is tért vissza Embiid, ilyen hosszú kihagyás után ő is hamar el fog fáradni a pályán, úgyhogy erre is figyelniük kell majd.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint kétséges, hogy játszhat-e Chris Paul a Suns következő két meccsén, miután ágyéksérülést szenvedett a Nuggets elleni második összecsapáson. Paul valószínűleg meg akar majd próbálkozni a játékkal a harmadik meccsen, ugyanakkor a szakíró értesülései szerint ezzel komoly kihívás elé állítja magát. A Suns hivatalosan day-to-day státusszal jelöli Paul állapotát, ugyanakkor nagy szükségük lenne rá, mert 0-2-re állnak a Nuggets ellen. Shams Charania (The Athletic) úgy értesült, hogy Paulnak legalább egy hetet ki kell hagynia, vagyis egy esetleges ötödik meccsen sem játszhatna még.

A Knicks kiegyenlített a Heat ellen, visszatért náluk Julius Randle, miközben a túloldalon Jimmy Butler nem tudta vállalni a játékot. A Heat így is közel volt a győzelemhez, a negyedik negyed derekán is vezettek még, és Max Strus szerint meg is kellett volna nyerniük ezt a meccset, de hagyták kicsúszni a kezeik közül a győzelmet. Nehéz lesz ezt lenyelni, de valahol mégis inspiráló, hogy a legjobbjaik nélkül is így játszottak. Azt jó volt látni, hogy a helyükbe mások léptek fel, így is harcoltak, de csalódottak, mert győzelemmel akartak hazautazni.

A Lakers rögtön elvette a Warriors pályaelőnyét, és ebben hatalmas szerepet játszott Anthony Davis. A meccs után Steve Kerr is őt méltatta, aki szerinte nagyszerűen játszott, dominálta meccset, négy dobást is blokkolt, illetve továbbiakat befolyásolt. A Lakers hónapok óta így játszik, nem véletlenül a liga egyik legjobban védekező csapata az övék, és ebben Davisnek hatalmas szerepe van. LeBron James azt emelte ki, hogy ők nem a rájátszás kezdetén kapcsoltak playoff-üzemmódba, hanem körülbelül két és fél hónappal ezelőtt. Tudják, hogy mennyire erős a Warriors hazai pályája, de ellenállóak tudtak lenni velük szemben, és ez a győzelem egy újabb nagyon fontos lépés a számukra.

Shams Charania (The Athletic) értesülései alapján a Grizzlies semmiképpen sem fog új szerződést adni a nyáron Dillon Brooksnak, és ezt közölték is a hamarosan szabadügynökké váló játékossal. Brooks eddig a teljes NBA-s pályafutását Memphisben töltötte, hat szezon alatt 345 meccsen lépett pályára az alapszakaszban, ezeken 14,5 pontot, 3,1 lepattanót és 2,1 gólpasszt átlagolt, ugyanakkor sosem volt kimondottan hatékony pontszerző, az idei rájátszásban 23,8 százalékkal dobta a triplát. Damichael Cole (Memphis News) értesülései szerint Brooks távozásában az is szerepet játszik, hogy a kosaras nagyobb szerepet akart magának támadásban, ezt viszont nem tudta megadni neki a Grizzlies, ő pedig elégedetlen volt azzal, hogy pusztán egy 3&D szerepkört szántak neki – mindezt a játékos is hangsúlyozta a Grizzlies szezonzáró sajtóeseményén.

Régen látott magasságokba jutottak az Egyesült Államokban a nézettségi adatok a Kings és a Warriors hetedik összecsapása során, a találkozót átlagosan 9,84 millióan követték – első körös meccs a rájátszásban legutóbb 1999-ben hozott ilyen magas nézettséget, akkor a Kings és a Jazz mérkőzött egymással. Érdekesség, hogy 2001 óta egyetlen második körös meccs sem vonzott ennyit tévénézőt, akkor a Raptors-Sixers párharc hetedik felvonását nézték ennél is többen.

Az NBA bejelentette, hogy ismét ellátogat a liga az Egyesült Arab Emírségekbe az előszezon során, a Mavericks és a Timberwolves kétszer is Abu-Dzabiban mérkőzik meg októberben. Ez lesz a második év, hogy meccseket rendeznek itt, a most is futó idény előtt a Hawks és a Bucks mérkőzött meg kétszer ugyanitt.

A következő szezontól kezdve egyedül a Suns nem fog saját G Ligás csapatot üzemeltetni, ugyanakkor Mat Ishbia elmondta, hogy az a céljuk, hogy mielőbb elindíthassák ők is a saját csapatukat. Próbálták megvalósítani, hogy már a következő szezonban elinduljon a fiókcsapat, de úgy tűnik, hogy kifutnak ezzel az időből, ugyanakkor a terveik szerint már nem kell sokat várni ezzel. Azt akarják, hogy helyben legyen a csapatuk, és ne hét állammal arrébb játsszanak a játékosaik, ezt meg akarják adni a helyi közösségnek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus