Hírmorzsák 2023-05-23 (12:00)

LeBron James a visszavonuláson gondolkodik: hónapok óta sérülten játszik, és nagyon megviselte az idei playoff fizikálisan, illetve mentálisan is. Anthony Davis meglepődött James szavain. Jamal Murray szerint szavak nélkül is megértik egymást a pályán Nikola Jokiccsal. Michael Malone szerint Jokics bizonyította, hogy ő az MVP, és egyáltalán nem stathajhász. Jokics szerint nem akartak esélyt adni Jamesnek, az MVP-cím viszont jogosan lett Joel Embiidé. Malcolm Brogdon részletesen beszélt arról, hogy mi a Boston problémája. Carmelo Anthony visszavonult. Három névre szűkült a Milwaukee Bucks edzőkeresési listája. 

Ma hajnalban 4-0-lal kiesett a Los Angeles Lakers, miután ugyan sokáig vezetett, de végül ismét kikapott a Denver Nuggetstől. A találkozó utáni legérdekesebb nyilatkozatot pedig LeBron James adta, aki saját bevallása szerint el fog gondolkodni a visszavonuláson: úgy fogalmazott, hogy sok mindent kell átgondolnia, hogy folytassa-e, külön kérdésre pedig megerősítette, hogy igen, a jövő szezonjáról beszél, és arról, hogy akarja-e még folytatni. Amikor pedig konkrétan rákérdeztek arra, hogy visszavonul-e, azt válaszolta, hogy átgondolja a helyzetet.

A kiesés és a söprés mellett ebben valószínűleg a sérülése is benne van, amiről most szintén beszélt külön is a 38 esztendős játékos. Még februárban dőlt ki egy lábsérüléssel, először műtétről volt szó, aztán arra nem kellett sort keríteni, de James bevallotta, hogy azóta nem tudott igazán önmaga lenni, folyamatosan fájdalmai voltak - viszont úgy érezte, hogy ez nem egy szezont lezáró sérülés, együtt tud vele élni és játszani, így mindent megtett azért, hogy ezzel együtt is sikerre vigye a Lakerst. Most viszont a kiesés után meg kell vizsgálni a testrészt. MRI-re megy, és akkor derül ki, hogy esetleg mégis meg kell-e műteni vagy sem.

Jamesnek még egy szezon van hátra a szerződéséből, a következő szezonban 47 millió dollárt kereshet, és van még egy játékosopciója is a 2024-2025-ös idényre 50,4 millióról - korábban többször beszélt arról, hogy nagy álma, hogy a fiával játszhasson együtt, ami legkorábban ekkor valósulhat meg.

Az ESPN forrásai szerint viszont Jamest nagyon megviselte ez a rájátszás a sérülésével együtt: nehezebben bírta a hosszabb utazásokat, a sűrű programot, a Memphis elleni fizikális párharcot, állítólag a GSW elleni széria mentálisan és fizikálisan is nagyon sokat vett ki belőle, és most azt sem könnyű feldolgoznia, hogy minden erőkifejtése ellenére győzelem nélkül kaptak ki a Denvertől, ezek az élmények késztették arra, amit mondott, hogy elgondolkodik a visszavonuláson.

A meccs után egyébként Anthony Davis az újságíróktól hallott először erről az egésztől, és meg is lepődött, amikor erről kérdezték - úgy fest, hogy ő nem tudott arról, hogy James min gondolkodik. 

A győzelmet ünneplő Denvernél Jamal Murray beszélt arról, hogy ők all-time magasságokban járnak a kémia terén Nikola Jokiccsal, nem is kell beszélniük a pályán, mert szavak nélkül is megértik egymást. Nagy élvezet játszani, a támadójátékuk félelmetes, az egész edzői stáb nagyszerű munkát végez - lelkendezett egy sort az irányító.

Jokics egyébként új NBA-rekordot állított fel azzal, hogy nyolcadszor is tripla-duplázott egy playoffban, és egymást követő két szériában is TD-t átlagolt. Játékosát agyondicsérte Michael Malone vezetőedző is, aki szerint Jokics megmutatta, hogy mekkora butaság az a narratíva, ami idén elvette tőle az MVP-címet, és hogy az előző két MVP-díja mennyire megérdemelt. Ahogy azt is kiemelte, hogy úgy hozza a TD-ket, hogy abban semmi stathajszolás nincs, egyáltalán nem a számaira megy, hanem egyszerűen ennyire jól játszik, hogy ezek a statisztikák állnak össze. Követeli, hogy Jokics kapja meg a neki járó elismerést és tiszteletet.

Jokics azt mondta, hogy őt az MVP-téma már nem érdekli, és szerinte gonoszak azok az emberek, akik szerint Joel Embiid nem érdemelte meg az elismerést - mert szerinte igenis megérdemelte, lenyűgöző volt a stílusa és ahogy játszott, teljes joggal kapta meg a díjat. 

Malone egyébként LeBron Jamest is dicsérte, szerinte a mostani első félidő klasszikus LBJ volt, és pont ezért akarták mielőbb lezárni a szériát, hogy ő ne kapjon esélyt a visszazárkózásra - Jokics is ezt emelte ki, tudták, hogy James bármire képes. 

A keleti döntőben a Boston néz szembe a kieséssel, hiszen 3-0-s hátrányban van a Miami Heattel szemben, a negyedik mérkőzést most hajnalban, Floridában vívják a csapatok. Erről beszélt Malcolm Brogdon, aki a szünnap során azt mondta, hogy a Celtics az identitását veszítette el. Mint mondta, a Heat, a Nuggets és még egy-két olyan csapat van csak a ligában, akiknek nagyon erős az identitásuk, és annak megfelelően játszanak minden este, míg ők csak szenvednek ezzel egész évben. Brogdon szerint nagyon tehetséges és erős keretük van, de amikor nem esnek a dobásaik, és a védekezésükkel kellene nyerniük, akkor az nem mindig megy, hátul ugyanis kiegyensúlyozatlanok. Emiatt szenvednek egy olyan csapat ellen, amely óriási akarattal, elkötelezettséggel és végig ugyanúgy, ugyanabban a stílusban, felfogásban, agresszivitással, felfogással kosárlabdázik.

Brogdon hozzátette, hogy a Bostonnak tavaly még megvolt a védekező identitása, ebben az évben viszont egyszerűen elvesztették ezt, már nincs meg. Vannak időszakok, amikor nagyon jól védekeznek, de ez nem folyamatos, nem stabilak, és azt is kijelentette, hogy eddig mindegyik párharcukban szenvedtek ezzel. Most a Heat játékról játékra stabilan, kiegyensúlyozottan hozza, amit kell, úgy játszik, mint a liga legjobbja, ők pedig egész évben szenvedtek az ilyen csapatok ellen, amelyek nem nagy futásokra építettek, hanem kiegyensúlyozottak voltak az egész meccs során - ez érvényesül most is. 

Azt viszont kiemelte, hogy ők még mindig azt hiszik, hogy ők a jobb csapat, csak ezt nem tudták megmutatni a pályán eddig - most viszont már nincs mire gondolni, egyszerűen vagy nyernek, vagy mehetnek haza, és ha egyszer nyernek, az áttörheti náluk ezeket a gátakat, összeállhat minden. Nem gondolnak most másra, csak a hajnali meccsre.

Arról már tegnap beszámoltunk, hogy bejelentette a visszavonulását Carmelo Anthony: a 39. születésnapját egy hét múlva ünneplő kiscsatár saját közösségi oldalán beszélt erről. 

Három személyre szűkítette vezetőedző-keresési listáját a Milwaukee Bucks: az ESPN úgy tudja, hogy Nick Nurse, Kenny Atkinson és Adrian Griffin maradt versenyben Mike Budenholzer megüresedő helyéért. Nurse már bajnok edző, aki volt az Év Edzője, Atkinson a GSW segédedzője volt, és tavaly egyszer elfogadta, majd visszamondta a Charlotte vezetőedzői pozícióját, míg Griffin Nurse segédje volt, és állítólag nagyon magasan van értéke és az elismertsége ligaszerte.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus