Hírmorzsák 2023-06-13 (10:30)

Bajnok a Nuggets, Nikola Jokics a döntő MVP-je. Michael Malone szerint több csapat is követheti a példájukat. Erik Spoelstra nem bán semmit, szerinte megérdemelten nyert a Nuggets. Jimmy Butler rengeteget tanult, Bam Adebayo szerint az akaratukkal jutottak idáig. A fogadóirodáknál a Nuggets a favorit a következő szezonra. Tyler Herro nem tért vissza. Mike Breen jubilált. Fred VanVleet kilépett a szerződéséből. A Pelicans felcserélne a drafton Scoot Hendersonért. Bővülhet az edzői stáb a Sunsnál és a Jazznél is, a Wizards elemzőt szerződtethet a Pelicanstól.

4-1-es összesítéssel bajnok a Denver Nuggets! Az ötödik meccsen lezárult az NBA 2023-as nagydöntője, a Nuggets 94-89-re nyerni tudott a Heat ellen, ezzel története során először lett bajnok. A döntő legértékesebb játékosának az ötödik meccsen 28 ponttal és 16 lepattanóval záró Nikola Jokicsot választották, a center a párharc során 30,2 pontot, 14 lepattanót és 7,2 gólpasszt átlagolt – mind a 11 szavazónál ő lett az MVP, és a közvetítésben Mark Jackson külön megjegyezte, hogy most nem rontotta el a saját szavazatát (utalva ezzel arra, hogy az alapszakasz MVP-szavazásánál kifelejtette őt az első ötből – a szerk.). Jokics a rájátszás során 600 pontot, 269 lepattanót és 190 gólpasszt ért el, és ő lett az NBA történetének az első játékosa, aki mindhárom kategóriában az élen zárt. A center a mérkőzés utáni pillanatokban sem hazudtolta meg magát, amikor arról kérdezték, hogy milyen érzés bajnoknak lenni, annyit felelt, hogy jó, elvégezték a munkát, és most hazamehetnek. A Heatről szépeket mondott, nagyszerű csapatnak tartja a döntőbeli ellenfelüket, és nagyon tiszteli őket. Az ötödik meccs csúnya volt, nem estek a dobásaik, de a végére rájöttek, hogy miként védekezzenek, 89 ponton tartották az ellenfelüket, és így nyerték meg a meccset.

Michael Malone azt emelte ki, hogy a sok kemény munka, a meghozott áldozatok és az elkötelezettségük eredménye, hogy bajnoki címet nyertek, és emellett van egy fontos híre mindenki más számára: nem elégednek meg egyetlen bajnoki címmel, többet akarnak. Nagyon szerencsésnek érzi azt, hogy az útjukat türelem, jó draftolás és játékosfejlesztés kövezte ki, majd sikerült a megfelelő elemeket hozzáadniuk a kerethez. Mindenki máshogy próbál meg eljutni idáig, egyes csapatok beáldozzák a jövőjüket, hogy All-Star játékost szerezzenek, a Nuggets viszont nem akart semmit sem elsietni, és mindez a tulajdonosokkal kezdődik. A Kroenke-család az első pillanattól fogva fantasztikus volt, nem reagálták túl a döccenőket, és úgy véli, hogy más, szintén kisebb piacon játszó csapatok is figyelik azt, hogy miként értek fel a csúcsra. Úgy gondolja, hogy a jövőben több csapat is követni fogja a példájukat.

Erik Spoelstra azt hangsúlyozta, hogy a részükről nincs megbánás, nem bánnak semmit, és ebben a párharcban a Nuggets volt a jobb csapat. Nehéz lesz rászánnia magát, de valamikor ki kell elemeznie ezt az ötödik meccset, de most azt mondaná, hogy talán itt hozták a legjobb védekezésüket az egész szezonban, és mégsem volt ez elég. Meg kell lengetniük a kalapjukat a Nuggets előtt, pokoli jó csapatot alkotnak, megfelelően játszanak, küzdenek, jól irányítja őket az edzőjük, és nagyon erős kultúrájuk van, úgyhogy megérdemlik a sikert ezért a szezonért.

Jimmy Butlert arról kérdezték, hogy mi volt a leginkább szembeötlő az utolsó percekben, és erre rávágta, hogy az eladott labdája. Hálás azért, hogy a csapattársaival együtt játszhatott, rengeteget tanult tőlük, és azt kívánja, bárcsak el tudta volna végezni értük a munkát, mert a többiek határozottan megérdemelték volna ezt. Bam Adebayo szerint meg kell őrizniük a szezon során szerzett tapasztalataikat, és ezek közül a legfontosabb, hogy az akaratukkal meddig képesek eljutni. Ez az egyik kedvenc csapata, amelyikkel valaha együtt játszott, mert az akaratukkal felülkerekedtek a hullámvölgyeken is, az akaratukkal olyasmiket is elértek, amikről mások azt mondták, hogy nem képesek rá.

A Caesars Sportsbook fogadóiroda ismertette, hogy jelen pillanatban náluk a Nuggets a favorit arra, hogy megnyerjék a bajnoki címet a következő szezonban, 5,75-szörös pénzt fizet a végső győzelmük. Őket sorban a Celtics (6,75), a Bucks (8,00) és a Suns (9,50) követi, míg a Warriors, a Lakers és a 76ers végső győzelme is 13-szoros pénzt fizet. A döntőben alulmaradó Heat végső sikere 19-szeres pénzt fizet, miközben az idei rájátszás előtt 151-szeres szorzót adtak a bajnoki címükre. Mindez jó eséllyel változik majd a draft és a szabadügynökpiac nyitása után.

A döntő ötödik meccse előtt a Heat kérdésesre javította Tyler Herro státuszát, mutatkozott arra némi esély, hogy visszatérjen, de Erik Spoelstra végül nem vetette be a hátvédet, noha elméletileg erre alkalmas állapotban volt. Az edző a meccs előtt elmondta, hogy az eddig használt rotációjukkal kezdik a találkozót, és majd meglátják, hogy miként alakul az összecsapás.

A Nuggets tulajdonosa, Stan Kroenke sorozatban a harmadik évben ünnepelhetett bajnoki címet, 2021-ben a Los Angeles Rams (NFL), 2022-ben a Colorado Avalanche (NHL) végső sikerének örülhetett tulajdonosként.

Mike Breen számára amiatt lehetett különleges az ötödik meccs, hogy ez volt a 100. meccs, amit az NBA nagydöntőiben kommentálhatott. Breen ezzel kapcsolatban elmondta a meccs előtt, hogy azt tudta, hogy hány éve dolgozik döntőkön, de azt soha nem gondolta volna, hogy már ennyi meccset közvetített, meglepte ez a szám, és a legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy eljut idáig. Ő a hatodik amerikai kommentátor, aki legalább 100 meccset közvetített az NBA, az NHL vagy az MLB döntőiből, NBA-döntőt csak Chick Hearn (121, Lakers) és Johnny Most (103, Celtics) kommentált nála többször.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Fred VanVleet lemond a 22,8 millió dolláros játékosopciójáról, szabadügynök lesz a Raptors hátvédje. A játékos nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy Torontóban ír alá új szerződést, ugyanakkor várhatóan nagy lesz a kereslet iránta. Nem csupán a sapka alatti hellyel rendelkező csapatok próbálkozhatnak be nála, hanem olyanok is, akik már a februári cserehatáridő előtt is megszerezték volna őt, több sign&trade ajánlatot is kaphat a Raptors, illetve VanVleet.

Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint a Pelicans nagyon szeretné a soraiban tudni Scoot Hendersont a következő szezontól, ezért agresszívan próbálhatják majd megszerezni a draft második vagy harmadik választási jogát. A második helyen választó Hornets Henderson és Brandon Miller között vacillál, míg a harmadik választási jogot birtokló Trail Blazers a hírek szerint azon van, hogy azonnali erősítést szerezzen Damian Lillard mellé. A Pelicans az ide 1/14-es joga mellett számos jövőbeli első köröst is birtokol, ezekkel próbálhatnak meg felcserélni a drafton, de az is elképzelhető, hogy játékost is feladnának érte.

Marc Stein (Substack) információi szerint Adam Harrington a Sunsnál, Chad Forcier a Jazznél jelölt egy segédedzői posztra. Azt is Stein írta meg, hogy a Suns a Mavericks jelenlegi segédedzőjét, Quinton Crawford-ot is szerződtetné, míg a Wizards a Pelicans elemzőjét, Sammy Gelfand-ot szerződtetheti.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus