Hírmorzsák 2023-06-24 (8:45)

Brad Stevens értékelte a Smart-Porzingis cserét. Marcus Smart elbúcsúzott a Celticstől. A Spurs és a Celtics is tárgyalt Jordan Poole megszerzéséről. Patrick Baldwin Jr. is a Wizardshoz került. A Cavaliers lehívta Lamar Stevens opcióját. A Trail Blazers nem lesz varázsütésre bajnoki címre esélyes csapat. Rekordnézettséget hozott a draft. Spurs-Hornets meccsel indul a Las Vegas-i nyári liga. Cam Whitmore a térde és a gyenge felmérők miatt csúszhatott. További draftolatlan játékosok kaptak szerződést.

Brad Stevens arról a cseréről beszélt részletesebben, amiben Marcus Smart a Grizzlieshez, Kristaps Porzingis a Celticshez került. Ahogyan a nyár elején, úgy ismét hangsúlyozta, hogy jobb egyensúlyt akarnak teremteni a Celtics keretén belül, ehhez viszont meg kellett válniuk egy nagyon-nagyon jó játékostól. Azt vizsgálták meg, hogy mi a legjobb lehetőség számukra arra, hogy tovább növekedjenek és fejlődjenek csapatként. Néha nagyon nehéz döntéseket kell meghozni, és Porzingis érkezése nem csupán a készségeiről, a méreteiről és a több poszton bevethetőségéről szólt, hanem arról is, hogy az alacsonyabb posztokon jelentősen több opcióval rendelkeztek, mint a magasoknál. Úgy véli, hogy Smartot mindig szívesen látják majd itt, mindig nagyra fogják őt becsülni. Természetesen mindenki szerette, hogy milyen keményen játszott, de a közösség számára is legalább ilyen fontos volt. Nagyon hálásak azért, hogy Smart ilyen sokáig az életük részese volt, és szomorúak amiatt, hogy elmegy.

Tegnap Smart maga is búcsúzkodott. Ha az elmúlt kilenc évre gondol, akkor rengeteg érzelem kering benne, és nem is tudja, hogy hol kezdje. Egy naiv dallasi gyerekként érkezett meg Bostonba, aki nem tudta, hogy mire számítson. Mindössze annyit tudott, hogy a belét is kidolgozza majd, ahogyan azt az édesanyja nevelte belé, és ezzel ki fogja vívni a csapat összes szurkolójának a tiszteletét. Boston egy nagyon különleges hely számára, itt nőtt fel igazán, a legjobb barátai közül többel is itt ismerkedett meg, sosem felejti az itt eltöltött idejét. Noha nem jött össze a 18. bajnoki cím, mégis nagyon büszke a közösen elért sikerekre. Sok minden hiányozni fog neki Bostonból, de leginkább a szurkolók, a csapattársak, a gyerekek és a körházi jótékonysági munka. Nagyszerű kilenc évet töltött Bostonban, hálás az itt kapott szeretetért – most viszont itt az ideje előre tekinteni.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) a Warriors több fronton is egyeztetett Jordan Poole elcseréléséről. A Spurs érdeklődést mutatott, de komolyabb ajánlattételig nem jutottak el, de a Celticsszel is egyeztettek azt megelőzően, hogy Bostonban meglépték a Smart-Porzingis cserét. Fischer szerint egyébként az új CBA miatt akart leginkább megválni Poole-tól a Warriors, amiatt már soknak érezték az ő szerződését Stephen Curry, Draymond Green, Klay Thompson és Andrew Wiggins megállapodásai mellé. (Itt meg kell jegyezni, hogy Greennek jelenleg nincs szerződése – a szerk.)

A Warriors és a Wizards cseréjéhez kapcsolódik, hogy Patrick Baldwin Jr. is Washingtonba került a megállapodás értelmében, erre Shams Charania (The Athletic) hívta fel először a figyelmet. Anthony Slater (The Athletic) értesülései szerint az 57. helyen draftolt Trayce Jackson-Davis személye is közrejátszott abban, hogy a másodéves játékosról is lemondjanak, mert úgy gondolják, hogy ő inkább segítheti őket a következő szezonban, mint amennyire erre Baldwin Jr. képes lett volna, és valószínűleg helye lesz a 15 fős keretben. Mike Dunleavy Jr. elmondta, hogy sokkal magasabban volt náluk rangsorolva Jackson-Davis, mint ahol elkelt, arra pedig Slater hívta fel a figyelmet, hogy a játékos ügynöke James Dunleavy, vagyis a GM testvére – emiatt elképzelhető, hogy az ügynök dolgozott is azon, hogy a játékost senki se válassza ki korábban.

Lamar Stevensre opciója volt a Cavaliersnek, és a csapatnál úgy döntöttek, hogy ezt érvényesítik, a játékos 1,93 millió dollárért marad Clevelandben. A játékos szerződése továbbra sem garantált, csak akkor válik teljesen azzá, ha január 10-e után is a keret tagja lesz.

Adrian Wojnarowski (ESPN) a Trail Blazers helyzetéről beszélt. Szerinte ha Damian Lillard bajnoki címre esélyes csapatban akar játszani, akkor valószínűleg máshová kell mennie, kivéve akkor, ha képes várni pár évet arra, hogy a csapat jelenlegi magja fejlődjön. Nincs egy olyan csere, ami varázsütésre bajnoki esélyessé tenné őket. Megpróbálják visszaigazolni Jerami Grantet, és erre jó esélyük is van, szerinte képesek lesznek erre. A szakíró szerint Portlandben azt csinálták a drafton, ami a franchise érdeke, az 1/3 elcserélése a legjobb elérhető veteránra eléggé visszás lett volna. A Trail Blazers magától nem fog úgy dönteni, hogy elcserélik Lillardot, Joe Cronin is elmondta, hogy Lillard és Henderson megtartásával számolnak, úgyhogy a sztárnak kell döntenie arról, hogy akar-e maradni. Amennyiben cserét kér, a Trail Blazers nyitott lesz erre, maguktól viszont nem akarják elcserélni őt.

Kiemelkedő nézettséget hozott a draft az Egyesült Államokban, az ESPN és az ABC közvetítését az első kör alatt átlagosan 4,928,000 ember követte a Nielsen mérései alapján. A legnagyobb nézettségez az első 15 perc hozta, amikor Victor Wembanyamát is kiválasztották, ekkor 6,085,000-ig kúszott fel a nézettség. Az első kört 33 százalékkal többen nézték, mint a legendás 2003-as játékosbörze első körét, míg a teljes két kört 3,743,000 néző követte idén, ami 23 százalékos emelkedés a tavalyi drafthoz képest.

Azt továbbra sem tudni, hogy játszik-e valamelyik nyári ligában Wembanyama, ugyanakkor az NBA elkészítette a július 7-én kezdődő Las Vegas-i torna programját. Rögtön az első napon Spurs-Hornets meccset játszanak, vagyis elméletben rögtön összecsaphat az 1/1-es francia magasember és az 1/2-n kihúzott Brandon Miller. Szintén az első nap programjában kap helyet a Trail Blazers és a Rockets találkozója, vagyis a harmadik helyen kihúzott Scoot Henderson, valamint a negyedik draftjoggal kiválasztott Amen Thompson is összecsaphat. A Thompson-ikrek egymásnak feszülésére sem kell majd sokat várni, 9-én Rockets-Pistons meccset is rendeznek, de ugyanezen a napon lesz egy Spurs-Trail Blazers derbi is, ahol elméletben ismét találkozhat egymással Wembanyama és Henderson. Július 14-én amiatt lesz érdekes a program, mert a nagyoknál döntőt játszó Nuggets és Heat feszül egymásnak.

John Hollinger (The Athletic) értesülései szerint több csapat is azért hagyta bent a drafton Cam Whitmore-t, mert az orvosok aggódnak a térdei miatt. Szintén rontotta a megítélését, hogy a privát edzésein sem teljesített jól a csapatoknál, az interjúi sem sikerültek jól. Whitmore végül a 20. helyen kelt el, és az a Rockets választotta ki, akik korábban még a negyedik helyen is fontolgatták a kihúzását.

A tegnap reggeli állapotokhoz képest újabb draftolatlan játékosok találtak maguknak csapatot. Oscar Tshiebwe a Pacersnél, Leaky Black a Hornetsnél, Miles Norris a Hawksnál kapott two-way megállapodást. Setric Millner Jr. a Spurs, Adam Flagler és Caleb McConnell a Thunder, Jarkel Joiner és David Singleton a Hawks, Tosan Evbuomwan a Pistons, Malachi Smith és Antoine Davis a Trail Blazers, Angelo Allegri és Nathan Mensah a Hornets, Justin Powell a Heat, Armaan Franklin a Nuggets edzőtáborába kapott meghívót. A Pelicansnál Landers Nolley II, Tevian Jones és Liam Robbins is szerződést kapott, de az esetükben egyelőre nincs konkrét információ arról, hogy milyen típusú megállapodást írtak alá.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus