Hírmorzsák 2023-07-02 (9:00)

Lillard háromcsapatos cserében kerülhet Miamiba. A Lakers megtartotta Reaves-t és Russellt is. LaMelo és Sabonis is 200 millió felett hosszabbított. Max Strus a Cavsnél, Jeff Green, Dillon Brooks és Jock Landale Houstonban. Micics a Thundernél, Vezenkov a Kingsnél kezdi meg amerikai karrierjét, Dante Exum Dallasba tér vissza. Lopez és Crowder marad a Bucksnál, Westbrook a Clippersnél, Powell a Dallasnál - Beverley Phillybe írt alá. A Rockets kitakarítja Garuba és Washington szerződését. Obi Toppin Indianában, Donte DiVincenzo a Knicksnél, T. Bryant a Heatnél, Jalen McDaniels Torontóban. Grant Williams hoppon maradhat. LeBron beszólt a Rich Pault lekicsinylőknek. 

Kezdjük a szabadügynök-piac második napjának eseményeivel. Arról már tegnap beszámoltunk, hogy Damian Lillard cserét kért - Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint a Miami Heat, a Los Angeles Clippers és a Phialdelphia 76ers tehet ajánlatot. A játékos legszívesebben Miamiba menne, a Blazers pedig főként fiatal játékosokat és draftjogokat akar kapni. Ramona Shelbourne (ESPN) ezt azzal egészítette ki, hogy Lillard nagyon tiszteli a Spurst és Gregg Popovich-ot, még nekik is lehet némi esélyük megszerezni - szintén Shelbourne tudta meg, hogy Lillard már hétfőn cserét akart kérni, de adott egy utolsó esélyt a front office-nak, hogy összehozzanak valami nagyobb erősítést. Az is biztosnak tűnik, hogy Lillard cserekérelme nem befolyásolja Jerami Grant ötéves, 160 milliós hosszabbítását. 

A nap folyamán Joe Cronin GM közleményt adott ki, amiben azt írja, hogy bár korábban egyértelműen kijelentették, hogy Lillarddel képzelik el a jövőt, de a játékos ma jelezte, hogy szeretne máshol játszani. A csapat számára továbbra is a győzelmek a legfontosabbak, ezért azt fogják tenni, ami a szükséges ahhoz,hogy elérjék céljaikat - ez alapján elképzelhető, hogy hosszabb huzavona is lehet az átigazolásból. Jake Fischer (Yahoo! Sports) és Chris Haynes (B/R) arról írt, hogy a Blazers minimum Tyler Herrót szeretné látni a Miami csereajánlatában, viszont az ő posztja telített Portlandben, ezért most egy harmadik csapatot keresnek, akik átvennék Herrót és olyan játékost-játékosokat adnának, akikre ténylegesen szüksége lenne a Blazersnek. Ez a csapat a Brooklyn Nets is lehet, Ian Begley (SNY) szerint velük biztosan felvette a kapcsolatot Joe Cronin. 

Arról is szó esett tegnap, hogy a Lakers 4 évre, 56 millió dollárért igazolta vissza Austin Reaves-t. A Los Angeles itt nem állt meg, két évre megszerezték Jaxson Hayes-t is a távozó Mo Bamba helyére, majd két évre, 37 millió dollárért visszaigazolták D’Angelo Russellt is - a második év játékosopciós. 

LaMelo Ball megkapta az idő előtti ötéves maximum hosszabbítást a Hornets-től, ami minden feltétel teljesítése esetén 260 millió dollárt érhet az irányítónak - Tyrese Haliburton és Desmond Bane után a harmadik 2020-as draftee, aki ilyen szerződést kap. Domantas Sabonis a következő öt évben 217 millió dollárt kereshet a Kingsnél - a játékos beleegyezett, hogy előző szerződése utolsó, 2023-24-es szezonra vonatkozó részét átstrukturálják (22 millióról 30.6 millióra emeljék a fizetését), majd megtoldják újabb négy évvel. 

Max Strus négy évre 63 millió dollárért érkezik a Cleveland Cavaliers-hez, egy háromcsapatos tranzakció keretében: A Miami Heat egy második körös picket kap, a San Antonio Spurs pedig szintén egy második körössel gazdagodik, amiért átveszi Cedi Osman és Lamar Stevens szerződését.

Két kiváló európai játékos is átteszi székhelyét az NBA-be. Az Olimpiakosz regnáló Euroliga-MVP-je, Sasha Vezenkov megegyezett a Sacramento Kings-szel, a mindkét csatárposzton bevethető bolgár kosaras 3 évre 20 millió dollárért érkezik. Az Euroliga 2021-es MVP-je, illetve a 2021-es és 2022-es Final Four MVP-je, a szerb válogatott irányítója, Vaszilje Micics három évre 23.5 millió dollárért csatlakozik az Oklahoma City Thunderhez. Mindkét játékos átszerződése évek óta téma, most végre megvalósult. Ide kapcsolódik, hogy Dante Exum visszatér az NBA-be, a szerb Partizanban jó szezont futó ausztrált a Dallas Mavericks igazolja le garantált minimum-szerződéssel - az igazoláshoz köze lehet a Dallasnál dolgozó Dennis Lindsey-nek, aki anno ledraftolta Utahban. 

A Milwaukee Bucks megtartotta Brook Lopezt, a center két évre 48 millió dollárért marad, míg Jae Crowder újabb egy évre szignózott. A Philadelphia 76ers Patrick Beverley-vel erősítette meg periméter-védekezését egy évre, 3.2 millió dollárért. A Los Angeles Clippers két évre, 7.8 millió dollárért tartotta meg Russell Westbrookot - a második év játékosopciós. 

A Houston Rockets Fred VanVleet után folytatta a bevásárlást - fontos információ, hogy FVV hároméves houstoni szerződésének harmadik éve csapatopciós. A Memphistól távozó Dillon Brooks négy évre 80 millió dollárért érkezik egy többcsapatos sign and trade keretében: a Grizzlies megkapja Josh Christophert, a Rockets átveszi a Nets-től Patty Mills-t, akit elpostáz majd egy negyedik csapathoz. A Nets ki akarta takarítani Mills 6.8 millió dolláros lejáróját, hogy be tudjon menni a luxusadó határa alá. A Phoenixben szép dolgokat mutató ausztrál Jock Landale pedig négy évre 32 millió dollárt kaphat - indokolt a feltételes mód, a négy évből csak az első garantált. A Houston egy sokat látott, bajnokságot nyert veteránt is behúzott: a bajnok Denvertől érkezik Jeff Green (1 év, 6 millió dollár).

A Rocketsnál akad távozó is: Kenyon Martin Jr.-t a Los Angeles Clippershez passzolták el két jövőbeni második körösért. Shams Charania (The Athletic) szerint a Rockets ki akarja takarítani Usman Garuba és TyTy Washington szerződését is - az Atlanta Hawks veheti át a két játékost, a Rockets a Wolves 2025-ös és a saját 2028-as második körösét, továbbá 1.1 millió dollárt is ad, hogy helyet csináljon az érkezőknek. Hogy a csere működjön, a Hawks átadja majd Alpha Kaba játékjogát is. 

Megegyezett az Indiana Pacers és a New York Knicks, Obi Toppin megy Indianába, két jövőbeni második körös New Yorkba. A Knicks ezzel Donte DiVincenzónak csinált pénzügyi helyet, a hátvéd 4 évre, 50 millió dollárért érkezik. Fontos kiemelni, hogy DiVincenzo 2016-ban Josh Harttal, 2016-ban és 2018-ban Jalen Brunsonnal nyert NCAA-bajnoki címet a Villanova Egyetem színeiben, korábban volt is olyan hír, hogy Hart győzködni próbálta, hogy csatlakozzon hozzájuk a Knicks-nél. Hart korábban kapacitálta is DiVincenzót, hogy csatlakozzon hozzájuk, most pedig egy másik csapattársuknak, a Brooklynt erősítő Mikal Bridges-nek tweetelt, hogy hívja fel. 

Pár kisebb igazolás. A Miami Heat két évre 5.4 millió dollárért szerződtette Thomas Bryantet. Dwight Powell további három évig maradhat a Dallas Mavericks kötelékében, összesen 12 millió dollár értékben. Moritz Wagner további két évig játszhat együtt öccsével, Franz Wagnerrel, az Orlando 16 millió dollárért kötötte le erre az időszakra. A Utah Jazz elpasszolta Damian Jones-t a Cleveland Cavaliers-hez - a Cavs valószínűleg nem fogja megtartani a 2.6 millió dolláros szerződéssel rendelkező centert. A Cavs Ty Jerome-t is leigazolta, két évre 5 millió dollárért. A San Antonio Spurs egy évre, a 2 milliós minimumért szerződtette Sandro Mamukelashvilit. A Toronto Raptors leigazolta Jalen McDaniels-t (két év, 9.3 millió dollár, bi-annual kivétel), aki az előző évben a Hornetsben és a 76ersben játszott. Alex Len marad a Kingsnél (1 év, 3.2 millió), a Denvernél two-way szerződéssel rendelkező Jack White két évre a Thunderhez szerződik, Orlando Robinson veteránminimumért egy évre marad Miamiban.

A 216 centis center, Ibou Badji ismét two-way szerződést kötött a Portlanddel, a Miami Heat pedig szintén megtartotta két two-way játékosát, Jamaree Bouyea-t és Dru Smith-t. 

Körvonalazódik, hogy Grant Williams lehet az idei FA-piac vesztese. Adam Himmelsbach (Boston Globe) szerint Kristaps Porzingis érkezésével háromfős rotáció alakult ki a magas posztokon (Al Horforddal és Robert Williams II-del), ráadásul Jayson Tatum is fel tud játszani időnként négyesbe, így szinte biztos, hogy nem igazolják vissza. Michael Scotto (Hoopshype) szerint a Charlotte Hornets tehet neki ajánlatot, akiknek még megvan a teljes midlevel kivételük (ami 12.4 millió dollárról induló többéves szerződést jelenthet), de még kell egyezniük PJ Washingtonnal és talán Miles Bridges-szel, ami csökkenti a lehetőségét, hogy beajánlják a teljes midlevelt. A Dallas Mavericks érdeklődéséről is hallani, de az ő anyagi lehetőségeik is erősen behatároltak. 

Több elsőkörös pick is aláírta újoncszerződését, köztük Victor Wembanyama és az 1/2-es Brandon Miller is. 

LeBron James azt írta Twitterén, hogy sokan még mindig megkérdőjelezik barátja, a játékosügynök Rich Paul képességeit, ami minimum vicces. James arra reagált, hogy Stefan Bondy (NY Daily News) megírta: Paul három ügyfele, Fred VanVleet, Draymond Green és Jerami Grant 390 millió dollárnyi szerződést írt alá az FA-piac legelső napján. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus