Hírmorzsák 2023-07-07 (10:30)

Thybulle marad a Blazersnél. A Hawks hosszabbított Dejounte Murray-vel. Chris Duarte a Kingsnél, a Suns felszabadított egy helyet a keretében. Lejárt a moratórium, több megállapodás hivatalossá vált. Harrell marad a 76ersnél, több újonc is aláírt. Wembanyama szombat hajnalban mutatkozik be a SL-ben, biztonsági őrei kisebb afférba keveredtek Britney Spears-szel. Lillard ügynöke jelezte az érdeklődőknek, hogy ügyfele csak Miamiban lenne boldog. Kihirdették a Team USA 12-es keretét. Várhatóan megegyezik Jaylen Brown és a Celtics. Kobe Bryant képe lesz a 2K24 borítóin. 

Több fontos szerződéskötés, tranzakció történt tegnap. Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Matisse Thybulle a Portland játékosa marad, miután a Trail Blazers meccselte a Dallas ajánlatát. Szerdán a Mavericks 3 évre 33 millió dollárt ajánlott a korlátozott szabadügynök ausztrál védőspecialistának, amire két napja volt reagálni a Blazersnek, de már csütörtökön megszületett a döntés, hogy megadják a játékosnak ugyanezt a szerződést. 

Az Atlanta Hawks négy évre, 120 millió dollár értékben idő előtt hosszabbított Dejounte Murray-vel. A 26 éves hátvéd szerződése 2024 nyarán lejárt volna és korlátlan szabadügynökként bárhová igazolhatott volna, így viszont akár 2028 nyaráig erősítheti a gárdát – a kontraktus utolsó éve játékosopciós, vagyis 2027 nyarán kiléphet belőle, írta meg Shams Charania (The Athletic). 

Cserélt egymással a Pacers és a Kings: Chris Duarte érkezik Sacramentóba, az Indiana pedig a Mavericks 2028-as másodikkörösével, illetve a Kings 2030-as másodikkörösével gazdagodik.

A Phoenix Suns és a Memphis Grizzlies is nyélbe ütött egy üzletet: a Grizzlies megkapja Isaiah Todd 1.8 milliós szerződését és jogában áll kicserélni a 2024-es és 2030-as elsőkörösöket, cserébe három későbbi másodikköröst ad fel (saját 2028-as és 2029-es pickjét, illetve a Pelicans 2025-ösét). Az elsőkörös pickek cseréjénél figyelembe kell venni, hogy ezekre a pickekre a Wizardsnak is swapjoga van, először ők érvényesíthetik a kicserélést – ha a Wizards cserél, akkor a Grizzlies-nek a fővárosiak jogára lesz csereopciója. A Suns ezzel a lépéssel úgy szabadít fel helyet egy veterán számára, hogy nem kell kivásárolnia Todd szerződését, vagyis ez az 1.8 millió dollár nem marad a bérek között és nem növeli a luxusadót. 

Lejárt a szabadügynök-piaci moratórium, így a korábban már nyélbe ütött cserék és megállapodások hivatalossá váltak, a következő napokban mutathatják be hivatalosan a csapatok az új játékosaikat. Többek között hivatalossá vált a Chris Paul-Jordan Poole csere, Richaun Holmes dallasi érkezése, Monte Morris Pistons-ba cserélése, LaMelo Ball és Tyrese Haliburton újonc-szupermaxa, a Max Strus-féle háromcsapatos csere, Khris Middleton és Brook Lopez maradása a Bucksban, Cameron Johnson maradása Brooklynban, illetve Obi Toppin cseréje Indianába. 

Kisebb szerződtetések és elengedések is történtek. Aaron Holiday egyéves minimum szerződést kötött a Houston Rockets-szal. Montrezl Harrell marad a 76ersnél, egyéves veteránminimumért írt alá, a megállapodás teljesen garantált. A Pelicans hároméves szerződéssé konvertálta át EJ Liddell two-way kontraktusát – a három év alatt 6.2 milliót kereshet, a harmadik év csapatopciós. A New York Knicks nem sokáig maradt Toppin nélkül: Obi Toppin öccse, Jacob Toppin kapott Exhibit 10 szerződést (gyakorlatilag edzőtábor-szerződés). A Hawks two-way szerződést adott az idei draft második körében kiválasztott Seth Lundynak illetve a draftolatlan Miles Norrisnak. A Chicago Bulls megköszönte a közös munkát Marko Simonovic-nak, felbontották az elmúlt két évben összesen 16 meccset játszó magasember szerződését, mielőtt még garantálttá vált volna a 2023-24-es évadra. Julian Strawther aláírta négyéves újoncszerződését a Denver Nuggets-szal. A Boston Celtics négyéves megállapodást kötött a második körben draftolt Jordan Walsh-sal összesen 7.6 millió dollár értékben, kihasználva az új CBA egyik kivételét, az úgynevezett „second-round pick exceptiont” – az utolsó év biztosan csapatopciós, valószínűleg csak az első-második év garantált. A kivétel lényege, hogy a szerződtetéshez nem kell sapka alatti hely és nem kell elhasználni rá az MLE-t sem. 

Magyar idő szerint ma este 22:30-tól kezdődik a „nagy” Summer League Las Vegasban, Victor Wembanyama pedig szombaton hajnalban 3:00-kor debütálhat a San Antonio Spurs mezében. Az ellenfél az 1/2-es Brandon Miller és csapata, a Charlotte Hornets lesz, a meccsre pedig mind a 17 500 jegyet eladták – a másodlagos jegypiacon már közel 100 dollárért lehet csak hozzájutni a belépőkhöz. Wembanyama elmondta, hogy nagyon izgatott, hogy végre felöltheti a Spurs mezét, és jelenleg az a terv, hogy vasárnap is pályára lép a Portland és az 1/3-as Scoot Henderson ellen. A francia unikornisnak sűrű napjai lesznek, mert pénteken az első NBA Cont nyitja meg, szombaton Adam Silver mellett lesz, amikor a komisszár bejelenti a szezonközi torna részleteit, majd Kareem Abdul-Jabbarral vesz részt egy pódiumbeszélgetésen, aminek témája a kosárlabda fejlődésének felgyorsulása. 

Wembanyama egyébként máris közös „afférba” keveredett Britney Spears-szel. Az egyik vegasi szálloda éttermébe tartott, amikor Spears hátulról megpróbálta megérinteni a vállát és kérni tőle egy közös fotót, de a biztonságiak végül arrébb tessékelték az énekesnőt. Spears feltöltött egy Insta-sztorit, amiben azt mondta, hogy semmi rosszat nem akart, csak egy közös képet, de a biztonságiak nagyon durván reagáltak, megsérült az arca és lerepült a szemüvege, emiatt a játékostól és a biztonságiaktól is bocsánatkérést vár. Wembanyama annyit mondott, hogy nem érintésről volt szó, valaki hátulról megpróbálta megragadni, miközben azt mondogatta, hogy „Sir, Sir”, de ő nem is nézett hátra, így fogalma sem volt arról, hogy ki volt az illető, csak később mondták neki az emberei, hogy Britney Spears. Szerinte a biztonságiak nem bántak durván az énekesnővel, ahogyan több más személlyel sem, akik akarata ellenére szerettek volna vele kapcsolatba kerülni szerda este. 

Ahogy már említettük, Adam Silver szombaton jelenti be a szezonközi torna részleteit. Wembanyama mellett Anthony Edwards, Paolo Banchero és Cade Cunningham (vagyis az előző négy draft 1/1-ese), illetve Trae Young is megtiszteli jelenlétével a rendezvényt. 

Wojnarowski forrásai szerint Damian Lillard ügynöke, Aaron Goodwin figyelmeztette a Lillard iránt érdeklődő csapatokat, hogy ügyfele kizárólag a Miami Heathez szeretne kerülni, ezért ha bárki más leigazolja, egy boldogtalan játékost fog kapni. Mindez azért lehet igazán problémás, mert Lillardnak még négy év és 216 millió dollár van hátra a szerződéséből – állítólag a Clippers és a 76ers gondolkodik a leginkább Lillard megszerzésében. 

Jaylen Brown képviselői és a Boston Celtics várhatóan a Summer League-en tárgyalnak majd a játékos lehetséges szupermax hosszabbításáról. Brown július 1-től vált jogosulttá egy ötéves, 295 milliós szerződés-hosszabbításra. A tűzhöz közel állók szerint a felek meg fognak egyezni: a Celtics várhatóan vagy ezt, vagy ehhez közeli összeget ajánlhat, igazából olyan részletekről tárgyalhatnak, hogy Brown milyen feltételek teljesítése mellett juthat hozzá a teljes összeghez. 

Az Egyesült Államok kosárszövetsége (USAB) kihirdette a 12 fős keretet, amely a tervek szerint részt vesz az augusztus 25. és szeptember 10. között rendezendő világbajnokságon. A csapat menedzsereként dolgozó Grant Hill kiemelte, hogy rengeteg nagy tehetség kap szerepet és a Steve Kerr vezette edzői stáb (tagjai: Erik Spoelstra, Tyronn Lue és Mark Few a Gonzaga Egyetemről) miatt bíznak benne, hogy a gárda megfelelően képviseli majd az országot. A válogatott augusztus 3. és 6. között Las Vegasban tart mini-edzőtábort, majd augusztus 7-én játszik Puerto Ricóval. Ezt követően augusztus 12-13-án Spanyolországban csapnak össze a házigazdákkal és a Luka Doncic vezette Szlovéniával, majd augusztus 18-20-án Abu Dhabiban Görögországgal és Németországgal. A vébé manilai (Fülöp-szigetek) csoportkörét augusztus 26-án kezdik meg, sorrendben Új-Zélanddal, Görögországgal és Jordániával találkoznak. 

A keret: 

Hátvédek: Anthony Edwards (Wolves), Tyrese Haliburton (Pacers), Jalen Brunson, Josh Hart (Knicks), Austin Reaves (Lakers).

Csatárok: Brandon Ingram (Pelicans), Mikal Bridges, Cameron Johnson (Nets), Paolo Banchero (Magic), Jaren Jackson Jr. (Grizzlies).

Centerek: Walker Kessler (Jazz), Bobby Portis (Bucks). 

Patrick Beverley elmondta, hogy mielőtt aláírt volna a Philadelphiához, megbeszélte a dolgot Doc Rivers-szel, a gárda nemrég kirúgott vezetőedzőjével. Beverley mentoraként tekint a szakemberre és mindig kikéri a véleményét egy-egy döntés előtt – elmondása szerint Rivers azt mondta neki, hogy imádná, ha odamenne, mert nagy szüksége van rá a csapatnak, és ha ez tavaly már megtörtént volna, a Philly idei szezonja egészen máshogy alakult volna. 

Végül pedig a NBA2K 24 maradt, amely két speciális borítóval tiszteleg Kobe Bryant előtt, lesz egy Kobe Bryant Edition és egy Black Mamba Edition is. Az apropó, hogy 24 éve, 1999 novemberében dobták piacra a játék első verzióját. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus