Hírmorzsák 2023-08-14 (7:45)

Jó csapatmunka és egy klasszis teljesítmény a Team USA-tól a spanyolok ellen (videóval). Barrett, SGA és Olynyk remekelt a kanadaiaknál, Schröder 26 pontot jegyzett. Kyle Anderson győzelemre vezette Kínát. Elbúcsúztatták Gigi Datomét, Kostas Antetokounmpo kihagyja a vébét. Gondok a franciák háza táján. A következő három Hall of Fame-osztály sokkal gyengébb lesz az ideinél, több régi várakozó előtt nyílhat meg az út. Pat Riley először Bosh-t akarta draftolni, de elvitte a Raptors, így maradt Wade. Veterán "játékosbörzét" tart a GSW. Különleges mezzel készül a Timberwolves. 

A Team USA Szlovénia után a házigazda Spanyolországot is legyőzte a Malagában zajló minitornán - papíron a világ két legjobb válogatottja találkozott, hiszen jelenleg a spanyolok a FIBA-világranglista 1., az Egyesült Államok pedig a 2. helyén állnak. Jalen Brunson vitte a prímet, 9/9-es mezőnymutatóval termelt 21 pontot, Jaren Jackson Jr. pedig 14 egységig jutott - a vendégek 67%-kal dobtak mezőnyből, azon belül 71%-kal szórták a duplákat, 56-tal a triplákat. A negyedik negyed elején még csak 73-72-re vezettek, de ezután még találtak egy fokozatot és a végjátékba már 13 pontos fórral mentek be, végül 98-88-ra nyertek. Összesen egyébként hatan jutottak el legalább 11 pontig, Mikal Bridges 12-t, Brandon Ingram, Austin Reaves és Anthony Edwards 11-11-et szerzett, míg Tyrese Haliburton 12 gólpasszt osztott ki. 

A spanyoloknál Santi Aldama 14, Willy Hernangomez 13, Alex Abrines 12, Juancho Hernangomez pedig 11 pontot dobott, de összességében 42%-kal céloztak mezőnyből, ami most kevésnek bizonyult. A Team USA most továbbutazik Abu Dhabiba, ahol a következő hétvégén Görögország és Németország ellen fejezik be a felkészülést - a vébé augusztus 25-én kezdődik, Steve Kerr csapata először augusztus 26-án lép pályára Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában. 

Néhány vébé-hír. RJ Barrett 31 ponttal segítette a kanadai válogatottat Németország ellen - az északiak hosszabbítás után nyertek 113-112-re. Shai Gilgeous-Alexander 25, Kelly Olynyk 21 pontot szerzett, a túloldalon Dennis Schröder 26 pontot és 8 gólpasszt jegyzett, de a negyedik negyed közepén kipontozódott. 

Kyle Anderson (kínai nevén: Li Kaier) 18 ponttal és remek védekezéssel vezette győzelemre Kínát Új-Zéland ellen. Az olaszok utolsó hazai felkészülési meccsükön 98-65-re gázolták el Puerto Rico-t - a válogatott 35 éves vezére, Gigi Datome utoljára lépett fel hazai közönség előtt, már korábban bejelentette, hogy a vébé után visszavonul. Goga Bitadze 21 ponttal, 9/9-es mezőnymutatóval vezette győzelemre Georgiát Montenegró ellen, akiknél Nikola Vucevic 15 egységgel zárt. Jordánia kikapott Irántól, a vesztes oldalon Rondae Hollis-Jefferson 21 pontot dobott. A Lettország-Dominikai Köztársaság meccsen nem lépett pályára Kristaps Porzingis és Karl-Anthony Towns sem. 

A franciák a Real Madrid rutinos centerét, Vincent Poirier-t hívták be Mathias Lessort helyére, míg a combhajlító-sérülést szenvedett Frank Ntilikinát Isaia Cordinier pótolja majd. Bátyja után Kostas Antetokounmpo is kihagyja a tornát egy meg nem nevezett sérülés miatt. 

Tegnap már beszámoltunk róla, hogy beiktatták az idei, kiemelkedően erős Hall of Fame osztályt, ezzel kapcsolatban Pat Riley anekdotázott. A legendás szakember elmondta, hogy 2003-ban a Miaminak égetően nagy szüksége lett volna egy magasemberre, ki is nézték Chris Bosh-t, azonban őt a 4. helyen elvitte a Toronto Raptors, így végül az 5. helyen a legjobbnak ítélt bennmaradó fiatalt húzták, így került Dwyane Wade a Heatbe. 

Az ESPN szakírója, Kevin Pelton összeszedte, hogy kik válhatnak beválaszthatóvá a következő három évben, ahol közel sem várható ekkora bőség. 2024-ben Vince Carter, Amar’e Stoudemire és esetleg Jamal Crawford a legnagyobb név, 2025-ben nincs is igazán komoly kandidáló (az NBA-ből 2021-ben távozó Marc Gasol lehetne, de ő még idén is játszott saját tulajdonú ACB-s csapatában, a Gironában), 2026-ban pedig Carmelo Anthony, LaMarcus Aldridge és talán Rajon Rondo előtt nyílhat esély. 

A következő három évben így több olyan játékos előtt is megnyílhat az út, akik már régóta várnak a beválasztásra. Marques Johnson (NCAA-bajnok, ötszörös All-Star a nyolcvanas évek Bucks-ából, aki az elmúlt 5 évben mindig bekerült az utolsó előtti körbe), Michael Cooper (a Showtime Lakers védőzsenije), Joe Johnson, Shawn Marion, Horace Grant, illetve az ABA-legenda Jimmy Jones lehet talán esélyes a tagságra. 

A Warriors stábja a következő hetekben több veterán játékost is meghív egy mini edzőtáborba, többek között Glenn Robinson III is megmutathatja magát, aki két éve nem lépett pályára a ligában. 

A Eurohoopsnak Ömer Yurtseven elmondta, hogy a Fenerbahce és az Anadolu Efes is megkereste nyáron, azonban egyelőre még nem akart hazaigazolni. Úgy érzi, hogy a Jazznél megmutathatja az értékeit, mert több európai spíler is szerepel új csapatában, ami sokkal jobban passzolhat az ő játékához. 

Végül pedig a Minnesota Timberwolves maradt, amely különleges mintázatú NBA City Edition mezzel készül a 2023-24-es évadra. A speciális szerelés Minnesota állam becenevére (a 10 ezer tó földje) asszociál. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus