Hírmorzsák 2023-09-16 (8:00)

Jarred Vanderbilt új szerződést kapott a Lakerstől. Taj Gibson marad a Wizardsnál. Usman Garuba a Warriorsnál folytatja. Zhaire Smith a Cavaliers edzőtáborába megy. Dwight Howard találkozik a Warriors vezetőivel. A Warriors megkezdte a hosszabbítási tárgyalásokat Klay Thompsonnal. A Trail Blazers ismét egyeztet csapatokkal Damian Lillard cseréjéről. Markieff Morris vissza tervez vágni Nikola Jokicsnak. Juwan Howard előre tervezett szívműtéten esett át. Az Egyesült Államok átvette a vezetést a világranglistán.

Shams Charania (The Athletic) számolt be róla először, hogy a Lakers idő előtti szerződéshosszabbításról egyezett meg az előző szezon közben megszerzett Jarred Vanderbilttel. A védekezésspecialista erőcsatár megállapodását 4 évvel és 48 millió dollárral toldották meg, a negyedik év játékosopciós lesz. Vanderbilt az ötödik olyan játékos ezen a nyáron, aki új szerződést kapott a Lakerstől, korábban már Anthony Davis, Austin Reaves, D’Angelo Russell és Rui Hachimura is hosszabbított az aranysárga-lilákkal.

Nem Vanderbilt hosszabbítása volt az egyetlen megállapodás az elmúlt nap folyamán. Taj Gibson a következő szezonban is a Wizards játékosa lesz, a 38 éves magasember 3,2 millió dollárt fog keresni. Zhaire Smith meghívást kapott a Cavaliers edzőtáborába. Dmytro Skapintsev szabadlistára került a Knickstől, hogy Ryan Arcidiacono aláírhasson náluk egy Exhibit 9 szerződést – ha az alapszakaszra is a keret tagja marad, akkor a megállapodása 1 évre szóló veteránminimum lehet csak. A Magic szabadlistára tette a néhány nappal ezelőtt szerződtetett Alex Moralest. Usman Garuba is csapatot talált magának, two-way megállapodást írhat alá a Warriorsnál. Donovan Williams minden bizonnyal az edzőtábor idejére kapott meghívót a Warriorstól, miután remek benyomást tett a csapat illetékeseire egy közelmúltban tartott privát edzésen.

Ha már szóba került a Warriors, akkor folytassuk is velük, Shams Charania ugyanis úgy tudja, hogy a jövő héten Dwight Howard találkozni fog a csapat vezetőivel. A Warriors centert keres a piacon, míg az elmúlt idényt Tajvanon töltő Howard szeretne visszatérni az NBA-be. Anthony Slater (The Athletic) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Warriors több veterán centert is megnézett az elmúlt hetekben, Dewayne Dedmon, Derrick Favors és Harry Giles is járt náluk, illetve JaVale McGee visszaigazolása is felmerült azt megelőzően, hogy ő a Kingshez szerződött, és a csapatnál reális opcióként tekintenek Howardra is, de előbb találkozni akarnak vele, azt követően hoznak további döntésket.

Ramona Shelburne (ESPN) értesülései szerint a Warriors megkezdte a hosszabbításról szóló tárgyalásokat Klay Thompsonnal. Ez egy lassú folyamat, ugyanakkor az nem igaz már, hogy semmit sem csináltak a felek azóta, hogy a játékos jogosulttá vált a hosszabbításra, mert elkezdtek beszélgetni erről, mindkét fél elmondta az álláspontját. Őszinték ezek a beszélgetések, és az sem biztos, hogy most fognak hosszabbítani a felek, mert Thompson azt is számításba veheti, hogy az előző nem volt egy jó éve, viszont ha a következő az lesz, akkor azzal növeli az értékét is. Az újságíró szerint hasonló lehet a megállapodás, mint amilyet Draymond Green is aláírt a nyáron, 4 éves szerződést köthetnek majd a felek, amennyiben meg tudnak egyezni, az viszont kérdéses lehet, hogy a végén a játékosnak vagy a csapatnak legyen opciója. A Warriors oldaláról pénzkérdés is lesz a megegyezés az új CBA miatt, ugyanakkor nagyon szeretnék, ha Green és Thompson is Stephen Curry mellett maradhatna.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be arról, hogy a Trail Blazers körülbelül egy hónapon keresztül szinte semmilyen formában nem dolgozott Damian Lillard elcserélésén, de az elmúlt hetekben elkezdtek egyeztetni több riválissal is arról, hogy megpróbáljanak összehozni egy többcsapatos cserét. A Trail Blazers továbbra is fiatal tehetségekben és draftjogokban gondolkodik, de azt nem biztos, hogy mindezt teljes egészében megkaphatja attól a csapattól, amelyik végül cserél Lillardért, ellenben kaphatnak olyan veteránt, aki nekik ugyan nem szerepel a terveikben, de más csapat adna érte értéket nekik. Portlandben próbálnak összerakni egy cserét, de majd kiderül, hogy ez összejön-e az edzőtáborok kezdetéig. Ha addig nincs csere, akkor az az általános várakozás, hogy Lillard meg fog érkezni a Trail Blazers edzőtáborába, ami minden bizonnyal kényelmetlen helyzet lesz az érintetteknek, de a játékos profin fog viselkedni.

Matt Barnes és Stephen Jackson podcastjében vendégeskedett a minap Markieff Morris, ahol szóba került az a 2021 novemberi incidens is, amikor beütött egy kemény faultot Nikola Jokicson, amire válaszul a szerb center fellökte a neki hátat fordító ellenfelét. Morris az esetnél úgy megsérült, hogy 4 hónapot ki kellett hagynia, de most hangsúlyozta, hogy nem felejtette el a történteket, és majd Jokics is meg fogja kapni a magáét, amikor ismét találkoznak. Morrisnak egyébként jelenleg nincs szerződése, de a hírek szerint maradni fog a Mavericksnél – amennyiben az alapszakaszra is a keret tagja lesz, legelőször november 3-án lesz lehetősége arra, hogy Jokics ellen lépjen pályára.

A Michigan egyetem bejelentette, hogy Juwan Howard sikeres szívműtéten esett át pénteken, és várhatóan teljesen fel fog épülni. Howardnál egy korábbi kivizsgálás mutatta ki, hogy egy aorta aneurizma miatt szükséges a beavatkozás, illetve helyre kell tenni egy szívbillentyűt is, vagyis előre tervezett operációt hajtottak végre, ami után várhatóan 6-12 hét lesz a teljes felépülési idő.

A FIBA közzétette az első világranglistáját a 2023-as férfi kosárlabda-világbajnokságot követően, és az Egyesült Államok válogatottja annak ellenére is fellépett az első helyre, hogy a tornán mindössze a negyedik helyen zárt. A Team USA tavaly november után vette vissza a vezetést a most második helyre visszacsúszó Spanyolországtól, míg a friss világbajnok Németország 8 helyet előlépve fellépett a harmadik pozícióba. Jelentős ugrást mutatott be Kanada is, 9 helyet javítva a hatodik pozíciót foglalják el jelenleg, de ennél is többet javított Lettország: 22 helyet ugorva a nyolcadik pozíció az övék. A világranglista megállapításánál 2017 óta használják a jelenleg is érvényben lévő számítási rendszert, azóta az elmúlt 8 év eredményeit veszik figyelembe, és az Egyesült Államok első helyezésében nagy szerepet játszik az, hogy ebben a periódusban két olimpiát is nyertek.

Legfrissebb hírlevelünkről kiderül, hogy az új Wemby borzolja az amerikai kedélyeket - jövőre jön hozzánk a Harlem - Dallasban megkérték Doncic-ot, hogy nőjön fel - hogyan használja Brownt a Boston? - így érkeztek haza a szerbek, a lettek és a németek - pazar, 6 órás videó készült Európa kosárfővárosairól - a német és a szerb kosárlabda kapcsolódási pontjai. A hírlevél ide kattintva olvasható.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus