Hírmorzsák 2023-11-04 (9:45)

Myles Turner zsákolásával és Stephen Curry meccsnyerőjével indult a Szezonközi Torna. Denverben elsőre rosszul festették fel a triplavonalat. Jason Kidd betegség miatt hiányzott a Mavericks kispadjáról. Az edzőket is honorálja az NBA a Szezonközi Tornán. Három Magic-játékos is megsérült. Kobe Bufkin legalább 2 hetet kihagy. Philadelphiában olyan csapatot akarnak Joel Embiid köré tenni, amiben hisz a center. Nicolas Batum egyelőre a 76erstől távol tartózkodik. DeMar DeRozan nem aggódik a szerződéshosszabbítása miatt. Közel megduplázódott a kettőnél több csapatot érintő cserék száma.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Ahogyan arról már az összefoglalónkban is írtunk, 7 meccsel kezdetét vette az NBA első Szezonközi Tornája. A sorozat történetének az első kosarát Myles Turner jegyezte egy zsákolással, és a korai kezdésnek köszönhetően a Pacers gyűjtötte be az első győzelmet is. A Trail Blazers és a Grizzlies összecsapása hozta az első hosszabbítást, és két statisztikai rekord is viszonylag magasra került az első játéknapon, Jalen Brunson a 45 pontjával, Brook Lopez a 8 blokkolt dobásával tűnt ki, és hozott össze olyan teljesítményt, aminek a felülmúlása igencsak megsüvegelendő lesz.

Rögtön szemtanúi lehettünk az első meccsnyerő dobásnak is, Stephen Curry 0,2 másodperccel az órán döntött a Thunder ellen. Curry kosarát egyébként hosszas videózás követte, mivel először úgy tűnt, hogy Draymond Green szabálytalankodott, amikor hozzáért a gyűrűhöz, a lassítások alapján viszont kiderült, hogy ezt megelőzően Josh Giddey is megfogta a hálót, így végül megadták a kosarat, támadó goaltending helyett védőt ítéltek. Curry megjegyezte utólag, hogy bármelyik irányba is ítélnek a játékvezetők, minden kétséget kizáró bizonyítékra van szükség az ítélet megmásítására. Emiatt volt is benne némi kétely, mert nem tudta, hogy milyen kameraállásokból dolgozhatnak a játékvezetők, de szerencsére jó döntés született. Green a Szezonközi Torna koncepciójáról beszélt: elsőre nagyon élvezték, olyan intenzitása volt szerinte a meccsnek, mintha a rájátszás lenne. Az NBA jó munkát végzett, hogy izgalmat csempészett a novemberbe, mert ilyenkor nagyon sötétek is tudnak lenni a napok, az ilyen meccseket viszont értékeli az ember.

A tornával együtt az új pályafelfestések is bemutatkoztak, ugyanakkor Denverben becsúszott egy baki, először ugyanis túlságosan messzire festették fel a triplavonalat. A hibára azt követően derült fény, hogy Grant Williams a reggeli dobóedzésen végig azt érezte a dobásainál, hogy valami nem stimmel, sorra rövideket dobott, és biztos volt abban, hogy vagy a kék felfestés zavarja a szemét, vagy a vonal van rosszul meghúzva. A hibát végül még a meccs előtt kijavították, így a mérkőzésen ez már nem okozott problémát.

A Nuggets-Mavericks mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Jason Kidd nem utazott el Denverbe, mivel megbetegedett, helyette Sean Sweeney irányította a csapatot. Noha a Mavericks elszenvedte szezonbeli első vereségét, Luka Doncic látott pozitívumokat ezúttal is. A szlovén sztár szerint csak azért kaptak ki, mert ő maga sok labdát adott el (kilencet – a szerk.) és nem találta a ritmust támadásban, és tavaly egy ilyen találkozót 30 ponttal buktak volna el. A Nuggets 125-114-es győzelméből Nikola Jokics 33 ponttal, 14 lepattanóval és 9 gólpasszal vette ki a részét, ráadásul 14/16 dobását elsüllyesztette a találkozó során.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be róla, hogy a játékosok mellett az edzőket is pénzdíjjal igyekszik motiválni az NBA a Szezonközi Tornán, a győztes csapat vezetőedzője ugyanúgy 500,000 dollárral gazdagodhat, mint a győztes játékosok. A döntőben vereséget szenvedő csapat edzője 200,000, az elődöntőig jutó szakemberek 100,000, a negyeddöntőben elvérző edzők 50,000 dollárral gazdagodhatnak, és a segédedzőket is jutalmazni fogják.

Még az előző játéknaphoz kapcsolódó hír, hogy a Magicnél hárman is sérülést szenvedtek. Markelle Fultz a bedagadó bal térde miatt már a játékot sem tudta vállalni a Jazz ellen, a helyén kezdőbe kerülő Gary Harris ágyékhúzódással dőlt ki, míg Wendell Carter Jr. bal kezében eltört egy csont. Mindhárom játékosra vizsgálatok várnak, egyelőre nincs hír arról, hogy mennyit hagyhatnak ki.

Kobe Bufkin eltörte a bal hüvelykujját, miközben a Hawks G Ligás partnercsapatánál vett részt edzésen, ezért legalább 2 hetet kénytelen lesz kihagyni. A 2023-as draft 15. választottja eddig két meccsen kapott lehetőséget az NBA-ben, összesen 4 percet töltött a pályán.

Adrian Wojnarowski beszélt arról, hogy Philadelphiában innentől kezdve az van fókuszban, hogy Joel Embiid köré olyan csapatot rakjanak össze, amiről elhiszi a center, hogy azzal a bajnoki címért küzdhetnek. Az a 76ers célja, hogy meggyőzzék őt Daryl Morey víziójáról, és arról, hogy megvannak a kellő eszközeik az erősítéshez, függetlenül attól, hogy arra a cserehatáridő lejárta előtt, a draft környékén vagy a szabadügynökpiacon kerül majd sor. Talán 6-7-8 hasonló szintű, a legjobb éveiben járó és MVP-szintet képviselő játékos van a ligában, és minden csapat boldoggá akarja tenni a sajátját, függetlenül attól, hogy egy vagy négy év van hátra a szerződéséből. Innentől kezdve minden egyes napot annak fognak szentelni Philadelphiában, hogy meggyőzzék Embiidet arról, hogy minden, amit csak akar, elérhető a 76ersszel – ez leginkább a bajnoki cím.

James Hardenért négy játékost szerzett meg a 76ers, ugyanakkor Nicolas Batum személyes okokból egyelőre a csapattól távol tartózkodik, és Nick Nurse sem tudta megmondani, hogy mikor csatlakozhat hozzájuk. Marcus Morrisnak is utol kell érnie magát, mivel a Clippersnél nem volt az aktív rotáció tagja a szezon elején, viszont Robert Covington és KJ Martin is rotációs perceket kaphat már a Suns elleni ma esti összecsapáson – ők már legutóbb is kaptak egy-egy percet a Raptors ellen.

DeMar DeRozant arról kérdezték, hogy a szerződése utolsó évében jár, ugyanakkor a Bulls sztárja elmondta, hogy egyáltalán nem gondol erre, sosem szokott emiatt aggódni vagy stresszelni. Megvan az, hogy mire van neki ráhatása, és amikor eljön az ideje, akkor minden magáért fog beszélni. Azt viszont beismerte DeRozan, hogy azon már el szokott gondolkodni, hogy meddig akar még játszani, mert hiányoznak neki a gyerekei, de nincs még válasza erre a kérdésre. Mindig azt mondja a fiatal játékosoknak, hogy élvezzék ki azt, hogy fiatalok, mert a korral együtt a szemléletmódjuk is megváltozik majd. A korral együtt egyre több felelősségük lesz az életben, egyre nehezebb lesz minden, és a hotelban töltött éjszakák is egyre hosszabbra nyúlnak. A játék szerelmeseként viszont sosem akarta azt látni, hogy Kobe Bryant visszavonul, és amikor Michael Jordant látta visszavonulni, akkor is meg volt arról győződve, hogy vissza fog térni, még a Wizardsnál töltött évei után is, mert ilyen helyzetben mindent ki akar magából adni egy játékos.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) foglalkozott egy érdekes témával: az elmúlt 4 évben közel megduplázódott az olyan cserék száma, amikben legalább 3 csapat volt érintett. 2009 és 2019 között átlagosan 4,5 ilyen cserét léptek meg idényenként az NBA-ben, azóta viszont 8 körüli ez az átlag, és már ebben az idényben (július 1-e óta) is 5 ilyen csere volt, Damian Lillard és James Harden is ilyen üzletben váltott csapatot. Fischer több csapatvezetőt is megkérdezett erről, és abban látszólag egyetértés van, hogy az ilyen üzletek még gyakoribbak lesznek, az új kollektív szerződés miatt is nagyobb kreativitásra van szükség egy-egy üzlet megkötéséhez. Ez egyik megkérdezett szerint jelenleg sokkal inkább jellemző az NBA-re a stratégiai gondolkodás, mint 15 évvel ezelőtt, és az üzletelő felek sokkal inkább hajlanak arra, hogy megoldásokat találjanak.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A szezonközi tornáról több felvezető anyag is készült: esélyek, menetrend, pályafestések, mezek – a Harden-csere értékelése és a játékos hatása LAC-ra – túl öreg a Clippers a bajnoki címhez? – így lett Jokics a liga legjobban passzoló játékosa – több sztár szezonkezdése is borzasztóan alakult – csapatokhoz közeli szakírók: a Knicks gyenge nyitánya, a Hornets hibái, a Rockets rossz kispadja, a Celtics menetelése, a Bucks bukdácsolása, Durant eddigi játékának elemzése – Terance Mann szokatlan gyártónál kapott saját cipőt – Cooper Flagg a Duke-ra megy - 2 órás videó a Denver bajnoki meneteléséről - mennyire kivételes Wemby és Holmgren megjelenése a ligában?

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus