Hírmorzsák 2024-01-17 (10:30)

Joel Embiid szerint Nikola Jokics jelenleg a liga legjobbja, Jokics szerint történelmi szinten játszik Embiid. 22 pontos hátrányból nyert a Suns. Mike Brown pénzbüntetést kapott. James Harden a Clipperstől akar visszavonulni. James Dolant szexuális zaklatással vádolják, a Knicks tulajdonosa tagad. A Clippers rendezi a 2026-os All-Star gálát. Ivica Zubac legalább 4 hetet kihagy. Darius Garland elkezdhet a pályán dolgozni. Jae Crowder visszatérhet. Scottie Pippen Jr. a Grizzliesnél. A Lakers visszatért a szezon elején használt kezdőjéhez. Cam Thomas elégedetlen a Netsnél betöltött szerepével. Bruce Brown Jr. és 3 első körös lehet Pascal Siakam ellenértéke. A Rockets Harrison Barnes, a Cavaliers De'Andre Hunter iránt érdeklődhet. Bojan Bogdanovic azért maradhat Detroitban, mert a Pistons nem akar negatív NBA-rekordot felállítani. Quentin Grimes cseréjéről tárgyal a Knicks.

Több rangadót is rendeztek hajnalban, ugyanakkor a legnagyobb figyelem a 76ers-Nuggets összecsapást övezte, ahol az elmúlt szezon alapszakaszának és döntőjének az MVP-je nézett egymással farkasszemet. A meccset végül a 76ers nyerte 126-121-re, Joel Embiid 41 ponttal, 7 lepattanóval és 10 gólpasszal állt a csapata élére, míg a túloldalon Nikola Jokics 24 ponttal és 19 lepattanóval (közte 11 támadó) jelentkezett. Embiid a meccs után azt emelte ki, hogy a 78-78-as első félidő után tudták, hogy valószínűleg az dönti majd el a meccset, hogy ki tudja előbb védekezésben megállítani a másikat, és végül ők voltak ez a csapat. Jokicsról úgy fogalmazott, hogy ők nagyon hasonlóak, mindketten csak kosárlabdázni és meccseket nyerni akarnak, és megérdemelten övé a legjobb játékos jelző, mert ő a regnáló döntő-MVP – amíg valaki azt el nem veszi tőle, addig ő a legjobb. Hisz magában, hogy képes lehet ezt elvenni tőle, ahhoz viszont el is kell jutnia odáig. Jokics is méltatta ellenfelét, nagyon jó játékos, aki történelmi magasságokban jár jelenleg, estéről-estére 30 pont felett átlagol, amit elképesztően nehéz megcsinálni, főleg folyamatosan. Ezzel együtt ő nem Embiid ellen játszott most, hanem a 76ers ellen, és egy jó meccs volt.

A Suns-Kings összecsapás sokáig a vendégeknek állt, 8:22-vel a vége előtt még a Kings vezetett 22 ponttal, mégis 119-117-re nyerni tudott a Suns. A győztes pontokat Kevin Durant érte el a büntetővonalról 1,1 másodperccel a vége előtt, majd a meccs után úgy fogalmazott, hogy elképzelése sincs arról, hogy miként nyertek. Általában érezni szokta a mérkőzések ritmusát, ezúttal viszont vakon volt, minden annyira gyorsan történt, az a legjobb tippje, hogy mindannyian elkapták a fonalat és összezártak. A Kings egy olyan csapat, amelyik szeret szabadon játszani támadásban, viszont ha ezt elveszik tőlük, akkor más csapattá válnak: nagyobb nyomást helyzetek Domantas Sabonisra, a zárásoknál váltásokkal operáltak, és rákényszerítették ellenfelüket, hogy egy-egyben játsszanak. Mike Brown a vesztes oldalról úgy értékelt, hogy nehéz így kikapni, a Suns viszont megérdemli az elismerést. 42 percen keresztül jól játszottak, az utolsó 6 percben viszont nehéz dobásokat vállaltak a gyűrű közelében, ahonnan nem tudtak betalálni. Ehelyett továbbra is járatniuk kellett volna a labdát, mozogniuk kellett volna, de statikussá váltak és a labdát is többször eladták.

Ha már szóba került Mike Brown: az NBA 50,000 dolláros pénzbüntetést szabott ki rá, amiért a Bucks elleni meccs során agresszívan próbált közelíteni az egyik játékvezetőhöz, majd a meccs után nyilvánosan kritizálta a játékvezetést. Mint ismert, Brownt többeknek kellett lefogni a meccs negyedik negyedében, hogy ne tudjon odamenni Intae Hwang játékvezetőhöz, maja a találkozó után egy laptopon szemléltette, hogy milyen következetlen ítéletek születtek az összecsapáson. A büntetésről annyit mondott a Kings vezetőedzője, hogy kicsit értetlenül áll előtte, mert illusztrálni akarta, amit mondott, és ezt meg is tette, de elfogadja azt. Brown ezt követően humorosan megjegyezte, hogy a párját már jobban dühítheti ez, mert az tervezték, hogy az All-Star szünetben elmennek síelni, és viszik magukkal az unokáját is, de meg kellett neki mondania, hogy valószínűleg nem engedhetik ezt meg maguknak, csak akkor, ha a Ritz-Carlton szállodában kedvezményt kapnak.

A játéknap harmadik összecsapásán a Clippers 128-117-re nyert a Thunder ellen, és a mérkőzés krónikájához tartozik, hogy James Harden megelőzte Reggie Millert az NBA örökös pontlistáján, 25,286 pontjával a 22. helyen áll már. A meccs után elmondta a hátvéd, hogy szeretne a pályafutása végéig a Clippers játékosa maradni, bár korábban az előző csapatáról is azt gondolta, hogy az lesz az utolsó, azért hozott meg áldozatokat is értük. Most otthon van, és lehetőségük van a győzelemre. Együtt akarja tartani a csapat magját egy pár évre, mert az elmúlt szezonokban nem volt hasonló lehetősége, most viszont minden jól megy, úgyhogy boldog.

Egy Tennessee-ben élő nő, Kellye Croft azzal vádolja a Knicks tulajdonosát, James Dolant, hogy 2013 őszén szexuálisan bántalmazta őt, illetve 2014 januárjában bemutatta Harvey Weinsteinnek, akit szintén szexuális bántalmazással vádol. A csapattulajdonos egyik ügyvédje közleményben tagadta a vádakat, azoknak semmi alapja, Dolan és Croft mindössze barátok voltak. Weinstein idecitálása is csak azért történhetett meg, hogy azzal befolyásolják az ügy megítélését, és a rá vonatkozó részek plagizáltak a korábban ellene benyújtott vádiratokból. Ezeket a vádakat egy olyan ügyvéd nyújtotta be, aki korábban több dologgal vádolta már Dolant, de egyetlen ügyet sem nyert meg ellene, és ezt sem nyerheti meg. Dolan mindig is azt hitte, hogy Croft egy jó ember, ezért is lepte meg az, hogy ilyen vádak benyújtásába egyezett bele. Ez nem egy tipikus „az egyik szava a másikéval szemben” eset, mert bizonyítani tudják az igazukat, és ezt meg is teszik a bíróságon. A vádakat Weinstein ügyvédje is tagadta, és ő is úgy fogalmazott a maga közleményében, hogy készek bizonyítani az igazukat a bíróságon – mint ismert, az egykori befolyásos hollywoodi filmproducert 23 év börtönre ítélték szexuális zaklatások és visszaélések miatt, majd tavaly ehhez további 16 évet hozzátettek egy másik eset miatt, amiben szexuális erőszakkal és bántalmazással vádolták.

Adam Silvert is megkérdezték az esetről, viszont akkor csak ő is annyit tudott, ami az első cikkekben megjelent, és megjegyezte, hogy most várakozó pozíciót vesznek fel, információkat gyűjtenek. Croft ügyvédje reagált is a komisszár hozzáállására: szerinte egyetlen tiszteletre méltó vezető sem reagálna így arra az Egyesült Államokban, hogy az egyik vezetőjüket szexuális zaklatással vádolják. Az NBA-nek és az NHL-nek (Dolan a New York Rangers tulajdonosa is – a szerk.) sem szabad ehhez másképp hozzáállnia, és készen állnak arra, hogy együttműködjenek a két liga komisszárjával az eset kivizsgálásában, mivel a vádak relevánsak a két liga feddhetetlensége és közbizalma szempontjából.

Silvert Los Angelesben kérdezték a vádakról, ahol hivatalosan is bejelentette, hogy 2026-ban a Clippers épülő csarnoka, az Intuit Dome adhat otthont az All-Star gálának. Ez lesz a hetedik alkalom, hogy Los Angeles ad otthont a gálának, korábban 1963-ban, 1972-ben, 1983-ban, 2004-ben, 2011-ben és 2018-ban rendezték a városban a szezonfelező dzsemborit.

Ivica Zubac még a Timberwolves elleni meccs előtt sérült meg bemelegítés közben, és a csapat bejelentette, hogy vádlihúzódás miatt legalább 4 hetet lesz kénytelen kihagyni a center, ennyi idő múlva vizsgálják felül az állapotát. Tyronn Lue szerint határozottan hiányozni fog számukra Zubac, de alkalmazkodniuk kell ehhez a helyzethez is. Mason Plumlee kezd egyre jobb formában lenni, de még nem érte el a végső állapotát, míg Daniel Theis komoly munkát végzett azóta, hogy csatlakozott hozzájuk, mostantól pedig mindkettőjükre nagyobb szerep és felelősség vár.

Darius Garland egy hónappal ezelőtt törte el az álkapcsát, viszont most megkapta az engedélyt arra, hogy elkezdhessen a pályán is dolgozni. Ez egy hatalmas lépés a rehabilitációjában, innentől elkezdhetnek tervezni azzal a Cavaliersnél, hogy Garland hozzávetőlegesen mikor jelentkezhet ismét játékra – a sérülésekor 6 hét kihagyással számoltak. A térdműtéten áteső Evan Mobley is a pályán dolgozhat már, ugyanakkor ő valószínűleg csak valamikor februárban térhet majd vissza.

A Cavaliers ma este a Bucks ellen lép pályára, és ellenfelüknél lehet egy fontos visszatérő, Jae Crowder teljesen felépült a sérüléséből. A veterán wing bő két hónapot hagyott ki azt követően, hogy a bal oldali közelítőizmánál és hasizmánál is szakadást mutattak ki, és ami miatt meg kellett műteni.

Scottie Pippen Jr. ügynöke jelentette be, hogy a hátvéd két évre szóló two-way megállapodást kapott a Grizzliestől. Pippen Jr. az elmúlt szezonban a Lakers játékosa volt, míg ebben az idényben 5 meccsen lépett pályára az aranysárga-lilák G Ligás partnercsapatánál, azokon a találkozókon 18,2 pontot, 6,4 lepattanót, 5,8 gólpasszt és 2,8 labdaszerzést átlagolt. A Cavaliers is igazolt egyet, Pete Nance 10 napra írt alá Clevelandben. Nance eddig a csapat G Ligás partnerénél játszott, a szezon során 13,5 pontot és 7,9 lepattanót átlagolt a fejlesztőligában.

Még az előző játéknaphoz kapcsolódik, hogy a Lakersnél az első játéknapon is látott Russell-Reaves-Prince-James-Davis ötös kezdett a Thunder elleni győztes találkozón, amiről Darvin Ham elmondta, hogy az előrelátható jövőben ez lesz a kezdőjük, már amennyiben nem befolyásolják ezt sérülések. A lehető legképzettebb és legjobban dobó játékosaikat akarták feltenni a két csapatkapitányuk mellé, ráadásul a szezon eddigi részében is ez az öt játékos nyújtotta náluk a leginkább kiegyensúlyozott teljesítményt. A Lakers eddig 11 különböző kezdőt használt a szezon során, a legtöbbször azzal a felállással futottak ki, amiben Austin Reaves helyén a védekezésben jobb, támadásban kevésbé tényező Cam Reddish szerepelt.

Cam Thomast arról kérdezték, hogy mennyire kényelmes számára, hogy milyen rotációkat használ jelenleg a Nets. A közelmúltban padra kerülő hátvéd elmondta, hogy egyáltalán nem kényelmes neki a jelenlegi helyzet, de ez megváltozhat, és bármit is kér tőle az edzője, azt fogja csinálni.

Shams Charania és Sam Amick (mindketten The Athletic) értesülései szerint jól haladnak a tárgyalások a Pacers és a Raptors között Pascal Siakam csapatváltásáról, többször is ajánlatot váltottak egymással a felek, és közelednek egymáshoz az álláspontok. A két szakíró úgy tudja, hogy a Pacers ajánlatának az alapja Bruce Brown Jr. és 3 első körös draftjog lehet, illetve valaki(k)nek még a fizetéskiegyenlítés miatt is bele kell kerülnie a csomagba. A Raptors korábban tárgyalt a Mavericks, a Kings és a Warriors illetékeseivel is a lejáró szerződésű Siakam cseréjéről, míg a Pacers korábban már OG Anunoby megszerzéséről is egyeztetett a torontói csapattal.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint a Rockets érdeklődik Harrison Barnes iránt, Houstonban szeretnének egy jól dobó periméterjátékossal erősíteni. A Kings korábban annak kapcsán tárgyalt Barnes cseréjéről, hogy a mozdításával végrehajtsanak egy nagyobb cserét, például Siakam is terítéken volt náluk egy ideig. A Rockets valószínűleg Victor Oladipo és Jock Landale szerződéseit használhatja fel erősítésekhez, előbbi megállapodása lejáró, utóbbi szerződése pedig csak erre a szezonra garantált.

Arról már a minap is írtunk, hogy Stein szerint Royce O’Neale kiszemelt lehet a Cavaliersnél, ugyanakkor Clevelandben De'Andre Hunter megszerzésének a lehetősége is felmerült, ugyanakkor az ő cseréjét bonyolítja, hogy nehezen tudnák befogadni a szerződését.

A Pistons meghallgatja azokat az érdeklődőket, akik Bojan Bogdanovic-ért cserélnének, ugyanakkor továbbra sem lenne meglepő, ha a megtartása mellett döntenének. Stein szerint ebben szerepet játszik az is, hogy nem akarnak negatív NBA-rekordot felállítani a győzelem-vereség mutatójukkal, és ennek elkerülésében sokat segíthetne a veterán játékos 82 meccses szezonban a 76ers érte el a legrosszabb mérleget 9-73-mal az 1972/73-as idényben, míg arányaiban a legtöbb meccset a Hornets veszítette el a 2011/12-es csonka szezonban, 7-59-et értek el akkor. A Pistons jelenleg 4-36-tal áll a mezőny utolsó helyén, 3,5 meccs a lemaradásuk a Wizardstól és a Spurstől.

Fred Katz (The Athletic) információi alapján a Knicks több csapattal is egyeztet Quentin Grimes elcseréléséről. Olyan játékost szeretnének visszakapni, aki azonnali segítséget jelentene a számukra, de a nyáron nem lenne nehéz továbbcserélni egy sztárjátékosért. New Yorkban nem tettek le arról, hogy sztárt szerezzenek, de úgy gondolják, hogy erre nyáron nagyobb esélyük lesz, ezért olyan szerződésű játékost fogadnának be, aki legfeljebb 20 millió dollár környékén keres szezononként – minden bizonnyal Evan Fournier szerződését használnák fel a fizetések kiegyenlítéséhez. Steve Popper (Newsday) szerint Alec Burks lehet a Knicks egyik mostani kiszemeltje, aki Tom Thibodeau egyik kedvenc játékosa volt azelőtt, hogy elcserélték volna New Yorkból.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Hétfőn este MLK-nap, akad néhány kiemelkedő teljesítmény az előző évekből – a csapatok is készülnek az MLK Day-re – Fox a legjobban Jaden McDaniels ellen utál játszani – Alperen Sengün AS-esélyei – hogyan süllyedt el a Lakers? – 5 játékos, aki több szavazatot érdemelne – így mehetne Caruso Philly-be – Thybulle jó fit lenne Milwaukee-ban, Dejounte Murray Brooklynban? – DeMar DeRozan retró magasszárú cipője.  

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus