Hírmorzsák 2024-01-18 (10:15)

Elhunyt Dejan Milojevics, a GSW segédedzője – Doncic, Jokics és Bogdan Bogdanovics is búcsúzott tőle, Podziemski szerint örökké hiányozni fog a mosolya. Pascal Siakam a Pacersben, a csere pontos részletei – a Raptors Kolokót, a Pacers James Johnsont küldte el. Siakam ügynöke szerint elsőrangú lehetőséget kaptak, Masai Ujiri megköszönte a játékos szolgálatait. Woj szerint ez a csere már az új CBA hatása, kiegyensúlyozottabb lesz a liga. A Jazz Markkanenre akar építeni? A Mavs Wigginst, Washingtont és DFS-t figyeli. Rozier távozhat Charlotte-ból, aktív lehet a Hornets a piacon, de három játékos érinthetetlen. PJ Tuckert átveheti a Wizards, kivásárlás után irány Milwaukee vagy Phoenix? Lezárult a nyomozás Giddey ügyében, nem követett el törvénysértést. Giannis vállfájdalmak miatt nem játszott, nincs komoly baja – a Bucks visszakapta Jae Crowdert. Hamarosan jön a Team USA 30-as, bő kerete. Az Amazon mentheti meg a Bally Sportsot, az NBA gondolkodik, hogy befektet az ESPN-be. 

Tegnap este már megírtuk, hogy sajnos 46 éves korában elhunyt a Golden State Warriors segédedzője, Dejan Milojevics. A szerb szakember egy nappal korábban, Salt Lake City-ben kapott szívrohamot csapatvacsora közben – kórházba szállították, de nem sikerült stabilizálni az állapotát.

Milojevics a 2000-es évek első felében az egyik legjobb európai játékosnak számított, 2001-ben Európa-bajnokságot nyert, háromszor választották meg az Adria Liga MVP-jének, kétszer volt pontkirály a kiscsatár-erőcsatár. 32 évesen, 2009-ben egy krónikus térdprobléma miatt vonult vissza, majd edzősködni kezdett, 2012 és 2020 között a Mega Vizura vezetőedzőjeként olyan játékosok fejlődését segítette, mint Nikola Jokics, Ivica Zubac, Vaszilje Micics, Vlatko Cancar és Goga Bitadze, de Boban Marjanovicsot is fejlesztette. 2019 és 2021 között Szerbia válogatottjánál is dolgozott másodedzőként, majd 2021-ben csatlakozott a Golden State Warriors stábjához – barátja, Igor Kokoskov után a második délszláv segédedző volt, aki NBA-bajnokságot nyert 2022-ben. 

A GSW Jazz elleni meccsét már tegnap elhalasztották. A gárda által kiadott közleményben Steve Kerr vezetőedző úgy fogalmazott, hogy teljesen összeomlottak barátjuk hirtelen elvesztésétől, ez tragédia és sokk mindenkinek, akinek köze van a Warriors-hoz, és borzasztó nehéz időszak áll a család, a barátok és csapat előtt, akik már most hatalmas megtiszteltetésnek érzik, amiért együtt dolgozhattak vele. Brandin Podziemski azt írta, hogy rövid idő alatt is hatalmas hatást gyakorolt az életére, mert mindig azt mondta neki, hogy mosolyogjon – a vidámsága és a nevetése örökké hiányozni fog, és azt kívánja, hogy a mennyből ragyogja be az itt maradtak életét. Luka Doncic annyit írt, hogy „nyugodj békében, Deki”, Nikola Jokics hasonló szavakkal és egy közös képpel búcsúzott, míg a liga nevében Adam Silver adott ki közleményt, amiben részvétét fejezi ki kiváló játékos és edző családjának. 

A Hawks szerb válogatott hátvédje, a Milojeviccsel baráti kapcsolatot ápoló Bogdan Bogdanovics láthatóan lesújtva annyit mondott az Atlanta Orlando elleni meccse után, hogy szinte semmire nem emlékszik, ami a pályán történt, már a bemelegítésnél elfelejtett megcsinálni néhány rutingyakorlatot. A csapat felajánlotta neki, hogy ne lépjen pályára, de arra gondolt, hogy barátja nem ezt szeretné, ezért inkább vállalta a játékot. Sok honfitársához hasonlóan egyelőre képtelen elhinni a történteket, mert Milojevics mindig pozitívan állt hozzá a dolgokhoz. Rengeteg kiváló játékosnak segített fejlődni, de ezért soha nem várt elismerést, játékosként sem hajszolta a sikereket és a pénzt, egyszerűen jó helyeken akart élni a feleségével és két gyermekükkel. Egyszer azt mondta neki, hogy ha nem szereted az életedet, akkor nem tudsz teljesíteni a munkádban, nem tudod kihozni magadból a maximumot. A Raptors vezetőedzője, Darko Rajakovics azt nyilatkozta, hogy tinédzser koruk óta ismerték egymást, Milojevics számára egy igazi példakép volt játékosként, emberként, férjként és edzőként is, nagyon mélyen tisztelte kollégáját. 

A tegnapi nap másik kiemelt híre volt, hogy az Indiana Pacers megállapodott a Toronto Raptors-szal. Pascal Siakam érkezik a Pacershez, míg a Toronto Bruce Brownt, Jordan Nworát, Kira Lewis-t, valamint három elsőkörös picket kap. A cseréhez kapcsolódik, hogy előtte a New Orleans Pelicans kitakarította Kira Lewis szerződését, akit egy másodikkörössel együtt Indianába küldtek – a játékos szerződése fizetéskiegyenlítésként azonnal be is került a Siakam-cserébe. A három elsőkörös közül kettő a Pacers 2024-es és 2026-os draftjoga (utóbbi Top4-védett), a harmadik pedig a Jazz-Rockets-Clippers-Thunder 2024-es elsőkörösei közül a legrosszabb helyen végző. A Pelicans ezzel a cserével bement a luxusadó határa alá. A sok érkező miatt a Raptors felbontotta Christian Koloko szerződését, míg a Pacers megköszönte a veterán James Johnson szolgálatait, hogy átmenetileg átvehesse Lewis játékjogát. 

A Pacers elnöke, Kevin Pritchard közleményében azt írta, hogy hatalmas izgalommal köszöntik Siakamot, mert kétszeres All-Starként és kétszeres All-NBA csapattagként az a játékos, akit már régóta csodálnak és tisztelnek. Úgy érzik, hogy Siakam egyedi támadóarzenálja passzolni fog a játékukba, védekezése pedig nagy hozzáadott értékkel bír majd. Siakam szerződése lejár a nyáron, de ügynöke nyilatkozata alapján hosszabbíthat – Todd Ramasar azt mondta, hogy a Pacers elsőosztályú lehetőség ügyfele számára, hiszen együtt játszhat Tyrese Haliburtonnel és Myles Turnerrel Rick Carlisle irányításával. 

Masai Ujiri, a Raptors elnöke közleményében úgy fogalmazott, hogy Pascal Siakam egy bajnok, győztes csapatok nagyon fontos része volt, és egy remek példa arra, hogy valaki odaadással, kitartással, kemény munkával és akarattal mire lehet képes. Szerencsések, amiért láthatták Siakamot a mostani emberré és játékossá válni, és hálásak mindazért, amit a csapatért és a városért tett – a legjobbakat kívánják neki. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) arra hívta fel a figyelmet, hogy Siakam Indianába kerülése igazolja a liga azon erőfeszítéseit, hogy az új CBA megnyissa az utat a tehetséges játékosok jobb eloszlása felé. Korábban a 76ers, a Clippers és a Warriors érdeklődéséről is lehetett hallani, de az új szabályok, a második apron-szint bevezetése miatt három sztár szerződtetése szinte lehetetlenné válik, véleménye szerint a GSW-nek és a Sixers-nek már nem is volt reális esélye Siakamra. A szakíró a Utah Jazzről is szót ejtett, információi szerint a Jazz hosszútávon akar építeni Lauri Markkanenre, nem fogják elcserélni. 

Jake Fischer (Yahoo! Sports) forrásai szerint a Dallas Mavericks is érdeklődött Siakam iránt, de komolyra nem fordultak a tárgyalások – a csapat Andrew Wigginst (Warriors), PJ Washingtont (Hornets), illetve az Irving-cserében anno Netsbe küldött Dorian Finney-Smith-t is figyeli, mindenképp szeretnének erősíteni. Szintén Fischer írta meg, hogy a Portland Trail Blazers csak nagyon indokolt esetben fontolná meg Jerami Grant elcserélését.

A Hornetsnél Terry Rozier is eladósorba kerülhet, róla már korábban kiderült, hogy ha cserélik, akkor a Miami Heatbe szeretne menni – Fischer szerint a Charlotte-nál csak LaMelo Ball, Mark Williams és Brandon Miller mozdíthatatlan és az új tulajdonosok alatt aktívabb is lehet a franchise a cserepiacon. PJ Tucker teljesen kiesett a Clippers rotációjából, és állítólag a Washington Wizards szívesen átvenné a szerződését némi draftjog-kompenzációért, hogy aztán kivásárolja. Ha ez megtörténne, akkor a Phoenix Suns és a Milwaukee Bucks ajánlhat neki veteránminimumot. 

A Thunder hátvédje, Josh Giddey ügyében a rendőrség lezárta a nyomozást, nem találtak semmilyen arra utaló jelet, hogy Giddey bármi törvénybe ütközőt tett volna. Mint ismert, novemberben a közösségi médiában terjedt el egy olyan bejegyzés, amely szerint a fotókon és videókon Giddey-vel látható hölgy még a középiskola harmadik osztályát végzi, ezt követően indított nyomozást Newport Beach rendőrsége.  

Giannis Antetokounmpo jobb vállának fájdalmai miatt kihagyta a Bucks ma hajnali meccsét a Cavs ellen (40 ponttal ki is kaptak). A Bucks klasszisa még múlt héten szedte össze a sérülést, már a vasárnap esti, Kings elleni meccs előtt kérdéses volt a játéka, de akkor még pályára lépett – csapathoz közeli források szerint nincs komoly baja, nem fog hosszabb időt kihagyni. A Milwaukee-hoz kapcsolódik, hogy a Cavs ellen visszatérhetett Jae Crowder, aki november 11-e óta bajlódott izomszakadással – 19 perc alatt 15 pontot jegyzett. 

Marc J. Spears (AndScape) forrásai szerint a Team USA hamarosan bejelenti 30 fős bő keretét a 2024-es párizsi olimpiára. Azt biztosan lehet tudni, hogy LeBron James, Kevin Durant, Anthony Davis és Steph Curry szeretne ott lenni az ötkarikás játékokon, és Joel Embiid is a Team USA mellett kötelezte el magát. 

Végül két, médiát érintő hír. Az Amazon befektetése megmentheti a Diamond Sportsot, amelynek a Bally Sports a tulajdonosa. A Diamond csődeljárása már több, mint két éve folyik, mindez összesen 37 franchise helyi közvetítését érinti, köztük 15 NBA-csapatét is. A megállapodás értelmében a helyi közvetítésekre szakosodott sporttévé-hálózat nem omlik össze, az Amazon fizet azért, hogy az Amazon Prime Video helyi előfizetői a streamjén is nézhessék csapatuk hazai mérkőzéseit. 

A másik hír, hogy Michael McCarthy (Front Office Sports) értesülései szerint az NBA gondolkodik azon, hogy megvásárolja az ESPN egy kis részét. A New York Post írta meg, hogy az NFL már előrehaladott tárgyalásokat folytat egy hasonló befektetésről, hozzájuk csatlakozna az NBA.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Hétfőn este MLK-nap, akad néhány kiemelkedő teljesítmény az előző évekből – a csapatok is készülnek az MLK Day-re – Fox a legjobban Jaden McDaniels ellen utál játszani – Alperen Sengün AS-esélyei – hogyan süllyedt el a Lakers? – 5 játékos, aki több szavazatot érdemelne – így mehetne Caruso Philly-be – Thybulle jó fit lenne Milwaukee-ban, Dejounte Murray Brooklynban? – DeMar DeRozan retró magasszárú cipője.  

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus