Hírmorzsák 2024-02-01 (10:30)

Két napra bontják szét a draftot. Holnap hajnalban bejelentik az All-Star cseréket. Végleg visszavonult Marc Gasol. Damian Lillardöt álló ovációval fogadták Portlandben, később szívesen játszana még a gárdában. Kevin Durantet videóval fogadták Brooklynban – a csapatsikerek elmaradtak, de szerinte jobb játékosként távozott innen. Joel Embiid térdére újabb vizsgálatok várnak. A komplett dallasi kezdő hiányzott a Wolves ellen. Nikola Jokics nem játszott a Thunder ellen, de nincs komoly baja. Ben Simmons térdsérülése nem súlyos, de kisebb pihentetés szükséges, Pat Williams két hetet minimum kihagy. Darius Garland jó játékkal tért vissza álltöréséből. A Rockets nagyon szeretné Mikal Bridgest, a Warriors nem akar nagyobb cserét meghúzni, Brogdon maradna Portlandben. Haliburton szerint hülyeség a 65 meccses szabály, de együtt kell élni vele. Kiváló nézettséget hozott a Warriors-Lakers. 

A liga korábban már vizsgálta a lehetőségét annak, hogy a draftot két egymást követő napon bonyolítsák le, és tegnap be is jelentették, hogy az idei évtől kezdve szétválasztják az első és második kört. Az első kört június 26-án rendezik meg a Brooklyn Nets otthonában, a Barclays Centerben, a másodikat pedig június 27-én az ESPN New Yorkban található stúdiójában – az első kört országos tévécsatorna (ABC) is közvetíti a streamek mellett, a másodikat már csak az ESPN és online felületei. Mindkét esemény helyi idő szerint este 8 órakor (magyar idő szerint hajnali 2-kor) kezdődik, az első körben továbbra is 5 perc lesz az egyes választások között, míg a második körben az eddigi 2 percről 4-re nő a gondolkodási idő. 

A liga szakmai alelnöke, a korábbi kiváló játékos és GM Joe Dumars elmondta, hogy a csapatok döntéshozóinak véleményét kikérve és saját tapasztalatai alapján is úgy látja, hogy a változtatás jobb döntéseket eredményezhet, mivel a csapatoknak lesz egy napjuk felkészülni a második körre és több idejük is lesz egy-egy választásra. Emellett a kétnapos forma lehetővé teszi, hogy a drukkerek jobban követni tudják az eseményeket, illetve a másodikkörös játékosokra is több rivaldafény jut. 

A ligához kapcsolódik, hogy a TNT magyar idő szerint péntek hajnali 1 órakor kezdődő felvezető műsorában jelentik be, hogy a vezetőedzők mely játékosokat választottak be az All-Star Gála főmeccsének cseréi közé. Még egy „hivatalos” hír: a Wolves sztárja, Anthony Edwards 40 ezer dolláros büntetést kapott, miután a Thunder elleni győzelem után nyilvánosan és elég erős szavakkal kritizálta a játékvezetők ténykedését. 

Hivatalosan is visszavonult Marc Gasol, aki az NBA-ben 2008 és 2021 között Év Védője Díjat (2013), bajnoki címet (2019), két All-NBA tagságot és három All-Star meghívást (2012, 2015, 2017) hozott össze. A liga történetének egyik legjobban védekező centere 2021-ben az NBA-től már visszavonult, de még két szezont vállalt a saját maga tulajdonolta Gironában, amelyet feljuttatott a spanyol első osztályba. A spanyol válogatottal két világbajnoki címet, két Európa-bajnokságot (és további három érmet), illetve két olimpiai ezüstérmet nyerő, 39 éves klasszis egyike annak a két játékosnak (a másik Lamar Odom), aki egy évben nyert NBA-bajnokságot és világbajnokságot. A Grizzlies történetében a mai napig a legtöbb mezőnykosarat, lepattanót, blokkot és játékpercet jegyzi – Memphisben várhatóan hamarosan visszavonultatják a mezét és biztos várományosa egy Hall of Fame-tagságnak is. 

Damian Lillard először lépett pályára Portlandben azóta, hogy ősszel Milwaukee-ba cserélte őt a Trail Blazers. A bemutatásnál hosszú álló ovációt kapott a portlandi szurkolóktól, és természetesen külön tribute videóval köszöntötte a klub. A meccs előtt annyit nyilatkozott, hogy szürreális érzés Portlandben lenni, mert reggel elment a fiáért és elvitte az iskolába, és az egész olyan volt, mintha egy hazai meccsre készülődne – nem is tudta, hol a vendégöltöző, mivel eddig még nem járt ott. Sokat segített neki CJ McCollum telefonhívása, aki azt mondta neki, hogy élvezze az egész estét, és biztosan nagyon érzelmes lesz az egész, de ez természetes, mert rengeteget dolgozott a Blazersért, rengeteg szép emléket őriz, és ezt a szurkolók is értékelni fogják. Hozzátette, hogy a következő években a Milwaukee bajnoki címéért fog dolgozni, de karrierje végén látja maga előtt, ahogy visszatér Portlandbe és a Blazershez. A nap krónikájához tartozik, hogy Lillard számára nem volt teljes az öröm: a Blazers legyűrte a Bucksot. 

Egy kisebb „visszatérés” is történt ma: Kevin Durant és a Suns a Brooklyn Netshez látogatott, ahol vegyes fogadtatásban részesült, bár inkább megtapsolták a drukkerek. Durant már a meccs előtt jelezte, hogy nem szeretne videós köszöntést (ennek ellenére kapott), a lefújást követően pedig kijelentette, hogy nem gondolkodik azon, hogy mit érhettek volna el Irvinggel és Hardennel – felesleges már ezen tépelődni, mert történt, ami történt, nem lehet megváltoztatni. A többi sztár végül más utat választott, de addig mindent megtettek a sikerért, illetve arra is felhívta a figyelmet, hogy négy év alatt három-négy alkalommal is átalakult a csapat. Összességében élvezte itt a munkát, hogy képviselhette Brooklynt annak ellenére, hogy a sikerek elmaradtak. Itt töltött ideje alatt akadt 50-40-90-es szezonja, volt 30 pontos átlaga, minden évben meghívták/beszavazták az All-Starra, All-NBA csapatba választották, rengeteg mezét adták el, szóval egyénileg ez egy sikeres időszak volt, de sajnos mindez nem társult egy igazán nagy csapatsikerrel annak ellenére, hogy ő maga mindent beleadott. Mindig tökéletesíteni akarja a játékát, és Brooklynban erre megvolt a lehetősége, egyértelműen jobb kosarasként távozott, mint amilyenként érkezett. 

Több sztár is hiányzott a ma hajnali összecsapásokról. Joel Embiid bal térde még a Warriors ellen sérült meg (Jonathan Kuminga esett rá), emiatt kihagyta a Jazz elleni idegenbeli összecsapást és hazautazott Philadelphiába, hogy további vizsgálatokat végezzenek el a sérült testrészen (a Jazz elleni meccs után a 76ers túrája egyébként is véget ér). A bal térdének kisebb sérülése miatt januárban összesen öt összecsapást hagyott ki, így érthető az óvatosság a csapat részéről. A Wolves-Mavericks meccsen a Dallas komplett kezdőötöse hiányzott: Luka Doncic-nak pihentetnie kellett jobb bokájának krónikus sérülését, Kyrie Irvingnek a hüvelykujjával vannak problémái, Dereck Lively II orrtörést szedett össze, Dante Exumnak kisebb gyulladás akad a térdében, Derrick Jones Jr. pedig bal csuklójának sérülése miatt maradt távol a parkettől. A Thunder-Nuggets találkozón elmaradt a centerek csatája, Nikola Jokics hát- és derékfájdalmak miatt kiülte a meccset, de Michael Malone vezetőedző szerint nincs komolyabb gond. 

Ben Simmons visszatérése után rögtön pihenőt kapott, de ezúttal nem a dereka miatt, hanem mert egy kisebb térdsérülést szedett össze – Talen Horton-Tucker zicerét blokkolta és ellenfele lábára érkezett le még a Jazz elleni mérkőzésen. Jacque Vaughn vezetőedző szerint nincs komoly baj, az MRI sem mutatott elváltozást, ezért úgy számol, hogy Simmons innentől kezdve stabil tagja lesz a Nets rotációjának. A Bulls csatára, Patrick Williams az All-Star Gáláig már várhatóan nem lép pályára, mivel a bal lábában akut csontödémát állapítottak meg – még január 25-én szedte össze a sérülést. 

Fontos visszatérő is akadt ma: Darius Garland 19 pontot dobott, a Cavaliers pedig legyőzte a Pistonst. A korábbi All-Star hátvéd december 14-én szenvedett álltörést, miután összeütközött Kristaps Porzingis-szel, emiatt összesen 19 meccset kellett kihagynia. Két nappal korábban Evan Mobley is játékra jelentkezett, így a Cleveland immár gyakorlatilag teljes kerettel állhat fel – ez azért érdekes, mert a két húzóemberük nélkül az elmúlt 20 meccsen 16-4-es mérleget raktak össze, ami a liga legjobbja. 

A The Athletic értesülései szerint a Houston Rockets nagyon agresszíven próbálta megszerezni Mikal Bridgest, több elsőkörös picket ajánlottak a Nets csatáráért, azonban a Brooklynnak nem áll szándékában megválni tőle, mivel a csapat egyik oszlopának tekintik. A Rockets vezetőedzője, Ime Udoka szeretné megerősíteni csapatát, hogy jobb esélyekkel induljanak a playoffért, így a Houston várhatóan igen aktív lesz a cserepiacon. Ugyancsak a The Athletic szakírója, Anthony Slater hozta le, hogy a Warriors jelen állás szerint nem fog nagyobb cserét nyélbe ütni: Dejounte Murray nem igazán érdekli őket, míg Lauri Markkanent szívesen látnák, de az a véleményük, hogy nagyon nehezen lehetne mozdítható. Jason Quick interjújában Malcolm Brogdon elmondta, hogy jól érzi magát Portlandben, mert nagyon megbecsülik, vezérként számolnak vele, és ha rajta múlik, nem szívesen távozna. 

Az SNY forrásai szerint a New York Knicks élénken érdeklődik a Rockets csatára, Tari Eason iránt – a 203 centis kombócsatár január eleje óta sérült, de egyébként fontos szerepet tölt be a Houston védekezésében, a padról beszállva közel 10 pontot, 7 lepattanót és másfél labdaszerzést átlagol. A Hoopshype úgy tudja, hogy a Los Angeles Clippers folyamatosan próbálja elpasszolni PJ Tuckert és Bones Hylandet. a NOLA.com szerint a New Orleans Pelicans szeretné felturbózni a palánk alatti védekezését, de erre alkalmas magasember nem igazán akad a piacon – a Magic játékosa, Wendell Carter Jr. jó alany lehetne, de nem most, így valószínűleg majd a kivásárlási piacon nézelődnek, hátha kifoghatnak valakit. 

Tyrese Haliburton már 13 meccset hagyott ki, innentől kezdve összesen 4 meccsről hiányozhat, különben elveszti esélyét az év végi díjakra, és ezzel együtt igen komoly pénztől is eshet el, ha idén nem kerül be az év végi álomötösök valamelyikébe – ötéves szerződése alatt több, mint 40 millió dollárral kaphat kevesebbet. A Pacers hátvédje szerint ő és több játékostársa szerint is buta a 65 meccses szabály, de nem tudnak mit tenni, mert a tulajdonosok azt akarják, hogy ha tudnak, játsszanak legalább ennyit. Annyit tud tenni, hogy vigyáz az egészségére, és szerinte mindenki más is ezt próbálja megoldani, ligaszerte ezt tapasztalja. 

A Rivals Week keretében megrendezett, két hosszabbításos Warriors-Lakers összecsapás átlagosan 3.97 millió tévénézőt vonzott az Egyesült Államokban, a csúcson pedig 5.24 millióan követték. Ha nem számítjuk az In-Season Tournament-meccseket és a karácsonyi összecsapásokat, 2020 januárja óta ez volt a legnézettebb alapszakasz-mérkőzés. 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Mik a szervezőt kereső csapatok lehetőségei a Rozier-Lowry csere után? – a Cavs szinte legyőzhetetlen, ha Sam Merrill elkezdi dobálni a hármasokat – négy éve hunyt el Kobe Bryant, több emlékező anyag készült róla – Wemby igen sűrű hete – Zion Williamson védekezésének gyenge pontja – hogyan emelte új szintre a Thundert Chet Holmgren – a Celtics most alapozhatja meg az első kiemelést – Draymond Green jó hatással van a csapatra, de a szoros végjátékokban szétesik a GSW – 25 játékos, aki trollkodó All-Star szavazatot kapott a játékostársaktól.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus