Hírmorzsák 2024-02-02 (10:00)

Kihirdették az All-Star gála cseréit: Jalen Brunson, Tyrese Maxey és Paolo Banchero is először kapott meghívót, miközben Trae Young, Lauri Markkanen és a Kings duója is kimaradt. Joel Embiidnek a meniszkusza sérült, Julius Randle állapotát 2-3 hét múlva vizsgálják felül. LeBron James és Anthony Davis sem játszott hajnalban. Isaiah Stewart 10-14 napot hagyhat ki. Steven Adams a Rocketshez került. Donovan Mitchell és Devin Booker a Hónap Játékosa, Brandon Miller és Victor Wembanyama a Hónap Újonca, Tom Thibodeau és Tyronn Lue a Hónap Edzője. Továbbra is Austin Reavest kéri a Hawks Dejounte Murray játékjogáért. A Warriors megtarthatja Klay Thompsont és Draymond Greent. Jae'Sean Tate iránt a Suns és a Celtics is érdeklődik. Két első körösért sem adta Dorian Finney-Smith játékjogát a Nets, Nic Claxton viszont eladósorba kerülhet. Kyle Kuzma ára kevesebb lehet két első körösnél. Collin Sexton valószínűleg marad a Jazznél. Áprilisban vonultatják vissza Marc Gasol mezszámát.

Az NBA kihirdette, hogy az edzői szavazatok alapján kik lesznek az All-Star gála cseréi. Azt már egy hete tudni, hogy keleten Tyrese Haliburton, Damian Lillard, Jayson Tatum, Giannis Antetokounmpo és Joel Embiid, nyugaton Luka Doncic, Shai Gilgeous-Alexander, LeBron James, Kevin Durant és Nikola Jokics alkothatja a kezdőt, és most az is kiderült, hogy keletről Jalen Brunson, Tyrese Maxey, Donovan Mitchell, Jaylen Brown, Julius Randle, Paolo Banchero és Bam Adebayo, nyugatról Stephen Curry, Devin Booker, Anthony Edwards, Paul George, Kawhi Leonard, Anthony Davis és Karl-Anthony Towns kapott még meghívót.

Három játékos kapott először meghívót, Banchero, Brunson és Maxey is most mutathatja meg magát először ezen a színpadon, viszont ahogyan az lenni szokott, vannak komoly kimaradók is. Keletről Trae Young egymást követő második szezonjában nem kapott meghívót, hiába átlagol 27 pontot és 10,9 gólpasszt – az ő kimaradásában leginkább a Hakws mérlege lehetett mérvadó. Nem ez volt a helyzet a nyugati ötödik Kingsnél, ugyanakkor az előző idényben egyaránt All-NBA csapatba is bekerülő De’Aaron Fox, illetve Domantas Sabonis sem kapott meghívót, a Pelicans sem lesz képviselve a jobb nyugati csapatok közül, ahogyan az Év Védője díj legfőbb várományosa, Rudy Gobert is kimaradt. A Jazztől Lauri Markkanen, a Rocketstől Alperen Sengün maradt meghívó nélkül, de Jamal Murray-nek is tovább kell várnia az első kiválasztására, illetve James Harden sem tér vissza jelen állás szerint a gálára. A kimaradók sorát lehet még folytatni, a ligát vezető Celticsből Derrick White vagy Kristaps Porzingis lehetett volna harmadik kiválasztott a Tatum-Brown kettős mellett, a sok meccset kihagyó Jimmy Butler sem lesz ott, ahogyan Scottie Barnes és Franz Wagner kettősének is várnia kell még az első kiválasztására.

Elképzelhető, hogy lesz még változás a keretekben, mivel a kiválasztott játékosok közül ketten is komolyabbnak tűnő sérüléssel bajlódnak. A 76ers megerősítette, hogy Joel Embiid meniszkusz-sérülést szenvedett a Warriors elleni összecsapáson, ugyanakkor annak súlyosságáról nem adtak még tájékoztatást, és a hétvégét is arra fogják fordítani a csapatnál, hogy döntést hozzanak a sérülés kezeléséről – ma hajnalban a Jazz ellen nélküle is nyerni tudtak, köszönhetően a visszatérő Maxey 51 pontjának. Közvetve ide kapcsolódik, hogy a 76ers 75,000 dolláros pénzbüntetést kapott amiatt, hogy a Nuggets elleni meccs előtt nem tüntették fel időben Embiid nevét a sérültlistájukon. A Pelicans hasonló vétség miatt 25,000 dolláros büntetést kapott, amiért nem jelezték időben Trey Murphy III hiányát a Bucks elleni összecsapás előtt.

A Knicks bejelentést tett Julius Randle állapotáról, a vállsérülését 2-3 hét múlva fogják felülvizsgálni, vagyis az esetében is bizonytalan, hogy ott lehet-e az All-Star gálán – hajnalban a Knicks is nyerni tudott sztárja nélkül, náluk Brunson dobott 40-et.

Sérülések miatt LeBron James (boka) és Anthony Davis (csípő, Achilles) is kiülte a Celtics-Lakers rangadót, ugyanakkor a Los Angeles-iek nélkülük is nyerni tudtak Bostonban. Darvin Ham erről annyit mondott, hogy mindketten sérülésekkel bajlódnak az egész szezonban, folyamatosan ezeket a problémákat menedzselik, és a reggeli dobóedzés után döntöttek úgy, hogy nincsenek játékra alkalmas állapotban. A Lakers öröme nem lehet teljes a győzelem miatt, mivel Jarred Vanderbilt az első félidő végén lábfejsérülést szenvedett, és ezt követően nem tudta folytatni a játékot.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Isaiah Stewart 10-14 napot hagyhat ki bokasérülés miatt. A Pistons magasembere még a Thunder elleni összecsapáson sérült meg, és emiatt már kihagyta a Cavaliers elleni találkozót is. Utóbbi találkozón Mike Muscala került be a helyére a kezdőbe, viszont nem játszhatott sokat, mert agyrázkódást szenvedett, így bekerült a liga vonatkozó protokollja alá.

Cserélt egymással a Rockets és a Grizzlies: Steven Adams Houstonba került, míg Victor Oladipo és három második körös draftjog az ellentétes utat teszi meg. A Rockets köztudottan egy fizikális cserecenterre vadászott egy ideje, és a várakozások szerint Adams a 2024/25-ös idény kezdetére teljesen fel fog épülni a térdsérüléséből. A lejáró szerződésű Oladipo esetében nem tudni, hogy mikor tér vissza, viszont ezzel a cserével a Grizzlies 12,6 millió dollárral csökkentette a garantált fizetéseket a következő szezonra, így hozzávetőlegesen 17 millióval lehetnek a második apron alatt. A Grizzlies továbbá generált egy 12,6 milliós cserekivételt is, mivel Oladipo szerződését azzal a DPE-vel vették át, amit Ja Morant kidőlése után kaptak a ligától.

Az NBA kihirdette, hogy kiket szavaztak meg az elmúlt hónap legjobbjainak. A Hónap Játékosa díjat keleten Donovan Mitchell, nyugaton Devin Booker kapta. Mitchell meccsenként 28,6 ponttal, 5,2 lepattanóval és 7,6 gólpasszal járult hozzá a Cavaliers 11-2-es meneteléséhez, míg Booker 30 pontot, 4,4 lepattanót és 6,3 gólpasszt átlagolt, mialatt 11-6-ot ért el a Suns. Keletről Giannis Antetokounmpo, Paolo Banchero, Jalen Brunson, Joel Embiid, Pascal Siakam, Myles Turner és Coby White, nyugatról Luka Doncic, Shai Gilgeous-Alexander, Jaren Jackson Jr., Nikola Jokics, Kawhi Leonard, Lauri Markkanen és Domantas Sabonis merült még fel a díj kapcsán.

A Hónap Újonca keleten Brandon Miller lett a 16 pontos, 4,1 lepattanós, 2,4 gólpasszos átlagaival, míg nyugaton Victor Wembanyama kapta az elismerést, miután 24 pontot, 9,6 lepattanót és 3,3 blokkot átlagolt januárban. Keletről Bilal Coulibaly és Jaime Jaquez Jr., nyugatról Chet Holmgren és Cam Whitmore kapott még szavazatot.

A Hónap Edzője elismeréseket Tom Thibodeau és Tyronn Lue gyűjtötték be, miután a Knicks 14-2-vel, a Clippers 12-3-mal zárta januárt. Keletről JB Bickerstaff, Rick Carlisle és Joe Mazzulla, nyugatról Mark Daigneault, Will Hardy, Taylor Jenkins és Frank Vogel volt még esélyes.

Térjünk át a cserepletykákra, azokból sincs hiány. Adrian Wojnarowski értesülései szerint változatlanul a Lakers Dejounte Murray egyik legfőbb kérője, ugyanakkor a Hawks továbbra is csak akkor lenne hajlandó megállapodni velük, ha Austin Reaves játékjogát kapnák vissza – a Lakers a rá vonatkozó beszélgetésekbe eddig bele sem kezdett. Brian Windhorst (ESPN) szerint a Warriors változatlanul úgy akar erősíteni, hogy Klay Thompson és Draymond Green is a csapatnál maradjon, míg Ramona Shelburne (ESPN) szerint csak akkor fontolnák meg a mozdításukat, ha Stephen Curry is ennek a meglépését sugallja. A The Athletic számolt be arról, hogy a Suns és a Celtics is érdeklődik Jae'Sean Tate iránt, mindkét csapat számára nagyon vonzó, hogy a Rockets wingje idén 6,5 millió dollárt keres, illetve a következő szezonra 7,1 milliós csapatopciója van. Arról is a The Athletic írt, hogy kicsit fel lett fújva az a híresztelés, hogy a Wizardstól csak két első körösért vihető Kyle Kuzma, ettől valamivel kevesebbért is elérhető lehet – több csapattal is összeboronálták már, így a Maverickssszel és a Kingsszel is.

Brian Lewis (New York Post) információi alapján a Nets nemet mondott egy olyan megkeresésre, amiben két első körös draftjogot is kaptak volna Dorian Finney-Smith játékjogáért. Finney-Smith iránt a Lakers, a Mavericks, a Bucks, a Thunder, a Suns és a Kings is érdeklődhet. Marc Stein (Substack) szerint egy másik Nets-játékos, Nic Claxton sokkal inkább elérhető lehet a cserehatáridő lejárta előtt, mivel egyre több a kérdés azzal kapcsolatban, hogy hosszabb távon mik a terveik a nyáron szabadügynökké váló centerrel. A szakíró emellett megjegyzi, hogy Finney-Smith, Royce O’Neale vagy Spencer Dinwiddie elcserélése is napirendre kerülhet a következő szűk egy hétben. Szintén Stein számolt be arról, hogy az nem valószínű, hogy a Jazz most elcserélné Collin Sextont, nagyobb annak az esélye, hogy Jordan Clarkson, Kelly Olynyk vagy Talen Horton-Tucker vált tőlük csapatot.

Tegnap írtunk már arról, hogy Marc Gasol végleg felhagy a kosárlabdázással, és ezt követően a Grizzlies hamarosan visszavonultathatja a 33-as mezszámát. Azóta kiderült, hogy utóbbi eseményre nem is kell sokat várni, április 6-án a 76ers elleni meccs során ejtik majd meg a ceremóniát. Gasol a második játékos lesz, aki ebben az elismerésben részesül Memphisben, korábban Zach Randolph 50-es számát vonták fel a csarnokuk plafonjára.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Ismét több játékos érezheti úgy, hogy ott lenne a helye a Gálán, ez igaz a főmeccsre és a fiatalok találkozójára is – több élcsapatra is könnyű február vár, míg a gyengébb csapatoknak rémálom lehet ez a hónap – több játékos is szemmel látható fejlődésen ment keresztül védőoldalon – Marc Gasol mezét még idén visszavonultatja a Grizzlies – Tyrese Maxey címlapra került – Doc Rivers edzői karrierjének története – Adam Silver következő 10 évének 15 legnagyobb kihívása – az idei Knicks 30 éve a legjobb? – a helyi szakírók szerint is robbantani kellene az Atlantát – a Celtics célpontjai a kivásárlási piacon – Damian Lillard hazatérése ritkán látott fotókon. 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus