Hírmorzsák 2024-02-15 (10:30)

Isaiah Stewartot letartóztatták, miután rátámadott Drew Eubanksre a Suns-Pistons meccs előtt. A Warriors ajánlatot tett LeBron Jamesért a cserehatáridő lejárta előtt, a nyáron más sztárokra is rámehetnek. A 76ers James mellett a Suns sztárjai iránt is érdeklődött. James bokafájdalmak miatt nem játszott hajnalban. Anthony Davis szerint rátaláltak az identitásukra. A Spurs tárgyalt a Hawksszal Trae Youngról. Steve Kerr szeretne a Warriors edzője maradni. Kérdéses Kawhi Leonard játéka az All-Star gálán. PJ Tucker és Bones Hyland is átmenetileg a Clipperstől távol tartózkodik. A következő szezontól a Sunsnak is lesz saját G Ligás csapata. Hassan Whiteside úgy tűnik, hogy visszavonul.

Sajnálatos közjáték zajlott le a Suns-Pistons összecsapás előtt, amikor megérkezett a hazaiak cserecentere, Drew Eubanks a helyszínre, a vendégek sérült játékosa, Isaiah Stewart rátámadott. Eubanks elmondása alapján előbb vitatkozni kezdtek, majd Stewart megütötte őt, és végül a biztonsági szolgálatnak kellett szétválasztani őket. Az esetből rendőrségi ügy lett, Stewartot letartóztatták, de nem sokkal később egy idézéssel a zsebében szabadon bocsájtották. A Suns közleményt adott ki az eset után, amiben hangsúlyozták, hogy Eubanks semmivel sem provokálta a támadást, és az ilyen agresszió elfogadhatatlan. Mindannyian támogatják a játékosukat, emellett együttműködnek mindenben a helyi hatóságokkal és az NBA-vel is.

A Pistons annyit közölt, hogy tudnak az esetről, és jelenleg információkat gyűjtenek arról, hogy pontosan mi történt, illetve mi provokálta azt ki. Az előző csapata otthonába először visszalátogató Monty Williams szerint az a legfontosabb, hogy minden információt begyűjtsenek a történtekről, és majd az NBA úgyis lefolytatja a maga vizsgálatát. Érzése szerint felelőtlen lenne bármilyen kijelentést is tennie – tudja, hogy a Suns kijelentette, hogy semmi sem provokálta a történteket, de ezt közölni felelőtlenség, nem lehet ezt biztosra tudni. Ennek nem kellett volna megtörténnie, van idő az információk összegyűjtésére, és ha ez megvan, akkor lehet kijelentéseket tenni.

Arra a The Athletic cikke hívta fel a figyelmet, hogy a két csapat első, novemberi találkozója során Stewart és Eubanks folyamatosan nagyon agresszívan lépett fel a másikkal szemben, illetve megállás nélkül verbális csatát folytattak.

A mérkőzést egyébként 116-100-ra nyerte a Suns, és az érdemi kérdések már az első félidőben eldőltek, a nagyszünetben 29 ponttal vezettek már, és csak az utolsó 12 percben tudott közelebb zárkózni a Pistons – Eubanks is vállalta a játékot, 18 perc alatt 6 pontot, 6 lepattanót, 2 labdaszerzést és 1 blokkot tett be a közösbe. A mérkőzés sem volt balhétól mentes, Devin Booker már az első negyedben összeszedett két technikait, bő öt perc után mehetett zuhanyozni. Az első figyelmeztetést reklamálásért kapta, majd nem sokkal később másodszor is technikait ítéltek ellene, mert folytatta a szövegelést.

Adrian Wojnarowski és Ramona Shelburne (mindketten ESPN) számoltak be arról, hogy a cserepiac zárása előtt a Warriors felvette a kapcsolatot a Lakers illetékeseivel amiatt, hogy ajánlatot tegyenek LeBron James játékjogáét. Noha Los Angelesben eleve elzárkóztak a sztár cseréjétől, az egyeztetés több körből állt, mivel nem vezetőségi, hanem tulajdonosi szinten indultak meg a beszélgetések, Joe Lacob kereste meg Jeanie Busst. A Lakers Jamesnek is jelezte, hogy ragaszkodnak hozzá, ugyanakkor rákérdeztek nála a szándékaira, és ezt követően James is jelezte, hogy elköteleződött a Lakers irányába. A megbeszélésekben Rich Paul játékosügynök is központi figura volt, egyrészt ő tolmácsolta James szándékait, másrészt az ugyancsak az ügyfélköréhez kapcsolódó Draymond Green is nála jelentkezett amiatt, hogy győzze meg Jamest a csapatváltásról.

Megbeszélések vezetőségi szinten is zajlottak, ráadásul nem Mike Dunleavy Jr. volt az első csapatvezető, aki James potenciális cseréje miatt kereste meg Rob Pelinkát, mert amikor a játékos egy kiürülő homokórát posztolt a közösségi oldalán, Daryl Morey is elérkezettnek látta az időt, hogy bejelentkezzen Jamesért. A 76ers elnöke rögtön falnak ütközött, Pelinka azonnal elutasította a megkeresését, majd visszakérdezett nála, hogy elérhető-e Joel Embiid, és ez gyakorlatilag rövidre is zárta a megbeszélést. Morey-nál egyébként bevett gyakorlat, hogy olyan játékosokra is ajánlatot tegyen, akiknek a megszerzésére nincs sok esélye, a Sunsnál is érdeklődött Kevin Durant áráról, de elutasító választ kapott. Az ESPN cikkében eredetileg az is szerepelt, hogy Morey ezt követően rákérdezett Devin Bookerre és Bradley Bealre is, ugyanakkor ezt Duane Rankin (The Arizona Republic) a saját forrásaira hivatkozva cáfolta, és később ez a mondat el is tűnt az ESPN írásából.

Jamesnek a következő szezonra játékosopciója van, és ugyan az tűnik a valószínűbbnek, hogy a nyáron marad a Lakersnél, de ha a távozás mellett döntene, akkor a Warriors és a 76ers is be fog állni az érdeklődők sorába. Amennyiben James marad a Lakersnél, akkor is az a valószínűbb, hogy lemond az 51,4 millió dolláros játékosopciójáról, majd egy új, ennél nagyobb fizetést garantáló szerződést ír alá. Amennyiben távozik, akkor viszont elképzelhető, hogy azt követően cserélik el, hogy belép a szerződésébe, vagyis abban az esetben hasonló lehetne a forgatókönyv, mint ami James Hardennél volt a mostani szezon elején.

A The Athletic is cikkezett erről, és ők azt emelték ki, hogy a Warriors nyáron is megpróbálkozhat James megszerzésével, de nem ő lesz az egyetlen kiszemeltjük. Az álmuk Giannis Antetokounmpo megszerzése lenne, de mások mellett Paul George és Kevin Durant is szerepel a kívánságlistájukon. A cikk azt is kiemeli, hogy Jonathan Kuminga fejlődésével házon belül is találhatnak egy új sztárt Stephen Curry mellé, ugyanakkor az ő értéknövekedése komoly eszköz lehet egy potenciális cserében is, ha sztárt próbálnak szerezni.

James egyébként nem lépett pályára hajnalban a Jazz ellen, a fájós bal bokáját pihentette. Már a Pistons elleni összecsapás után elmondta az újságíróknak, hogy kiüli az All-Star szünet előtti utolsó meccset, ugyanakkor ez feltételezhetően nem veszélyezteti a szereplését a gálán. A Lakers nélküle is nyerni tudott 138-122-re, ami után Anthony Davis azt emelte ki, hogy kezdenek rátalálni az identitásukra: az övék egy gyors tempót diktáló csapat, amelyik szeret eljutni a festékbe és a büntetővonalra, miközben kitartóak védekezésben, és ezt az identitást kell fenntartaniuk a folytatásban. Az All-Star szünetről nem jöhetnek úgy vissza, hogy azon lamentálnak, milyen is az identitásuk, mert ilyennek kell lenniük, ezek ők, ezért biztosítaniuk kell, hogy a folytatásban is ezt fogják csinálni.

Még egy nagyobb játékoshoz köthető cserepletyka napvilágot látott az elmúlt nap folyamán, Howard Beck (The Ringer) ugyanis arról számolt be, hogy a cserepiac zárása előtt a Spurs tárgyalt a Hawks illetékeseivel Trae Youngról. A napokban lehetett arról hallani, hogy a Spurs érdeklődhet iránta, illetve olyan híresztelések is megjelentek, hogy a Hawks nem döntött arról, hogy őt vagy Dejounte Murray-t tartsa meg, és Beck szerint is szinte biztos, hogy a nyáron legalább az egyiküket el fogják cserélni, de az sem kizárt, hogy mindkettőjüket.

Steve Kerr szerződése az idény végén lejár a Warriorsnál, ugyanakkor egy interjúban elmondta, hogy szeretne maradni a csapatnál. Akárhányszor kérdezték erről, mindig egyértelműen fogalmazott erről, egyedül arról nem hajlandó nyilvánosan beszélni, hogy milyen részletei lehetnek a szerződésének. Nagyon nyitottan áll a hosszabbításhoz, Joe Lacob is azt akarja, hogy maradjon, úgyhogy véleménye szerint így is lesz.

Kawhi Leonard ma hajnalban a közelítő izma sérülése miatt kihagyta a Warriors elleni összecsapást, ugyanakkor a Clippers nélküle is nyerni tudott. Tyronn Lue elmondta, hogy Leonard sérülése nem súlyos, az előző meccsükön is ezzel együtt lépett pályára, ugyanakkor kisebb fájdalmat érzett a csípője környékén, ezért sem küldték vissza a negyedik negyedben a Timberwolves ellen. Kendra Andrews (ESPN) értesülései szerint kérdéses az is, hogy Leonard játszik-e a hétvégi All-Star meccsen, az viszont biztosnak tűnik, hogy akkor is el fog utazni, ha nem képes vállalni a játékot.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy PJ Tucker és a Clippers között produktív megbeszélések zajlottak a héten, és arra jutottak a felek, hogy tegnappal kezdődően egy ideig a csapattól távol lesz a veterán kosaras. Tuckert frusztrálja, hogy nem kap érdemi szerepet a csapattól, ugyanakkor a Clippers nem talált megfelelő cserét a mozdításához, és most abban egyeztek meg a felek, hogy valamikor az All-Star szünet után tér vissza a csapathoz Tucker, és addig is úgy készül majd, hogy később akár vissza is kerülhet a rotációba. Az nem tűnik valószínűnek, hogy kivásárlásban egyezzenek meg a felek, Tuckernek ugyanis 11,5 millió dolláros játékosopciója van a következő szezonra. Nem csupán Tucker jutott erre a sorsa a Clippersnél, Bones Hyland-et is hazaküldték, ugyanakkor az esetében is az az általános várakozás, hogy valamikor az All-Star hétvége után ismét csatlakozik majd a kerethez.

A G Liga komisszárja, Shareef Abdur-Rahim bejelentette, hogy a következő szezontól a Sunsnak is lesz saját partnercsapata a fejlesztőligában, ezzel elérték azt a régóta dédelgetett álmukat, hogy minden NBA-s csapatnak legyen egy csapata. Mat Ishbia elmondta, hogy a Sunshoz érkezése után az egyik prioritása volt, hogy elindítsák a saját G Ligás csapatukat, mert az egy újabb platform, ahol azért versenyezhetnek, hogy ők legyenek a legjobbak, emellett segítheti őket abban, hogy játékosokat és edzőket fejlesszenek.

A végére pedig Hassan Whiteside maradt, aki Puerto Ricó-i sajtóértesülések szerint arról tájékoztatta azt a helyi csapatot, ahol utoljára játszott, hogy befejezi a pályafutását. Noha Whiteside nem tett hivatalos bejelentést, a közösségi oldalán több olyan bejegyzést is megosztott, ami a visszavonulását taglalta. A 34 éves center 511 meccsen lépett pályára az NBA-ben a Kings, a Heat, a Trail Blazers és a Jazz színeiben, utoljára a 2021/22-es szezonban kapott lehetőséget a ligában. NBA-s pályafutása során 12,6 pontot, 10,8 lepattanót és 2,2 blokkot átlagolt, a legjobb szezonjait pedig Miamiban játszotta, a 2016/17-es idényben 17 pontot és 14,1 lepattanót átlagolt, utóbbi kategóriában a ligát is vezette – két másik szezonban pedig ő átlagolta a legtöbb blokkolt dobást. A Puerto Ricó-i sajtó azt is tudni véli, hogy Tacko Fall lehet Whiteside utódja a Piratas de Quebradillas csapatánál.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A Knicks több éven tartó építkezése most jutott a végső fázisba – a luxusadós szabályok miatt egyes csapatok nem igazolhatnak le igazán nagy szerződésből kivásárolt játékosokat – Steph Curry egy ezeréves, Phoenix névre hallgató Mike D’Antoni-figurából dobott győztes kosarat a Sunsnak – a Pistons elindult felfelé az erősorrendekben – a deadline után nem beszélhetünk egyértelmű bajnokesélyesről? – a legsikeresebb kivásárlási projektek az elmúlt 24 évben – MVP-cím és több DPOY is máshová került volna, ha korábban él a 65 meccses szabály – Josh Green megragadhat a Mavs kezdőjében? – Spencer Dinwiddie különleges bajnoki bónusza.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus