Hírmorzsák 2024-02-19 (10:30)

Kelet 211 pontos rekordot állított fel, Damian Lillard lett az MVP az All-Star gála főmérkőzésén. Lillard, Anthony Davis, LeBron James, Anthony Edwards és Jaylen Brown is beszélt a versenyszellem hiányáról. Javult a szombati események nézettsége. Joel Embiid és Aaron Gordon is markáns véleményt fogalmazott meg a zsákolóversenyről. James reméli, hogy a Lakersnél fejezheti be a pályafutását, de azt nem tudja, hogy erre mikor kerül sor. Delon Wright aláírt a Heatnél. Ron Holland G Ligás szezonja befejeződött.

Kelet nyerte az All-Star gálát, 211-186-ra múlták felül a nyugati csapatot, az MVP címet pedig Damian Lillard vihette haza azt követően, hogy 39 pontot és 6 gólpasszt ért el – a nyugati csapatban Karl-Anthony Towns volt a legeredményesebb 50 ponttal és 8 lepattanóval. Kelet a 211 dobott ponttal rekordot állított fel, a gálák történetében elsőként érték el a 200 pontos határt, míg Lillard Michael Jordan nyomdokaiba lépett, a Bucks irányítója lett a második játékos, aki ugyanazon a gálán meg tudott nyerni egy szombati versenyszámot, illetve az MVP-díjat is. Lillard erről annyit mondott, hogy mindig elismés az, ha egy kategóriában emlegetik az ember nevét Jordanével, még akkor is, ha ez csak az All-Star hétvége, mert ha ez ennyire egyszerű lenne, akkor már többen is megcsinálták volna.

Az NBA hónapok óta fogadkozott, hogy az idei főmérkőzést komolyabban fogják venni a játékosok, ugyanakkor a 397 dobott pont ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Lillard szerint lehetett volna nagyobb a versenyszellem, a 200 dobott pont viszont rengeteg, és azt mutatja, hogy nem úgy küzdenek, ahogyan azt egyesek szeretnék. Ez van, a játékosok tehetségesek, sok dobást elsüllyesztettek, rengeteg tripla beesett, és ennyi történt.

Anthony Davis szerint a mérkőzés legjobb pillanatai azok voltak, amikor a Bulls és a Pacers szórakoztatócsapatai léptek pályára a harmadik és a negyedik negyed között, nagyon-nagyon lenyűgöző dolgokat csináltak a trambulinnal. Természetesen a szurkolók, a liga és mindenki más is azt szeretné, ha kompetitív lenne a meccs, játékosként viszont arra is gondolniuk kell, hogy ne sérüljenek meg. Természetesen a sérülések is hozzátartoznak a játékhoz, de senki sem akar az All-Star gálán megsérülni. Minden kiválasztott játékos nagyon értékes a csapata számára, úgyhogy vegyes érzései vannak ezzel kapcsolatban, mert egyrészt megpróbálnának kicsit kompetitívebb kosárlabdát játszani, másrészt viszont senki sem akarja azt látni, hogy egy játékos megpróbál megakadályozni egy másikat abban, hogy zsákoljon, és közben olyasmi történjen, amit könnyedén el lehetett volna kerülni.

LeBron Jamesnek ez volt a 20. gálája, ezzel rekordot állított fel, ugyanakkor a bokasérülése miatt csak az első félidőben játszott. Szerinte is ki kell valamit találni a gálával kapcsolatban, mert ugyan játékosként szórakoztató fel és le szaladgálni a pályán, de ez a pontzuhatag nem tesz jót a kompetitív szellemüknek. Az mindenképpen jó dolog, hogy senki sem sérült meg a meccsen, illetve azok állapota sem romlott, akiknek volt valamilyen problémájuk, úgyhogy ez egy összetett kérdéskör.

Anthony Edwards szerint ez az All-Star gála, úgyhogy sosem fog erre úgy tekinteni, mint egy kompetitív meccs. Mindig jó buli ez, de nem tudja, hogy mit lehetne tenni annak érdekében, hogy nagyobb legyen a versenyszellem. Szerinte mindenki úgy tekint erre, mint egy kis szünet, és nem akar mindenki úgy idejönni, hogy megfeszüljön.

Jaylen Brown is kitért erre a kérdéskörre, beszéltek is erről. Afelől bizonytalan, hogy mennyire sikerült ezt megvalósítani, viszont tényleg beszéltek erről. Próbálják kitalálni azt, hogy miként lehet egyszerre azt megvalósítani, hogy a játékosok jól érezzék magukat, biztonságban legyenek, és ne sérüljenek meg – úgy tűnik, hogy további megoldásokat kell erre találniuk.

Kijöttek az All-Star hétvége szombati eseményeiről a nézettségi adatok, átlagosan 4,6 millió néző követte azt az Egyesült Államokban. Ez 31 százalékos növekedés az előző gálához képest, és a legmagasabb nézőszámot akkor érte el a közvetítés, amikor Stephen Curry és Sabrina Ionescu összemérték a tudásukat tripladobásban, 5,4 millióan nézték ezt az eseményt. A közvetítésbe 10 millió néző kapcsolódott be legalább egyszer, ez 54 százalékos növekedés a tavalyi gálához képest.

A zsákolóverseny után többen is kritizálták azt, hogy a zsűri miként pontozott, ezek közül emelnénk ki kettőt. A szezon során összesen 19 alkalommal zsákoló Joel Embiid szerint olyan pontszámok röpködtek, hogy még ő is képes lett volna megnyerni a versenyt, bár abban nem biztos, hogy a térdei engedték volna ezt. A versenyen kétszer is második helyen záró Aaron Gordon pedig csak annyit jegyzett meg, hogy valószínűleg az idei zsákolón is a második helyre hozták volna ki őt.

Térjünk vissza LeBron Jameshez, aki még a főmérkőzés előtt válaszolt a jövőjét firtató kérdéseke. Hangsúlyozta, hogy a Lakers játékosa, ami miatt boldog, ahogyan boldog volt az elmúlt hat évben is, és a reményei szerint ez így is fog maradni. Arra viszont nincs egyértelmű válasza, hogy meddig fog tartani a pályafutása, és melyik csapat mezét fogja viselni a legvégén. Reméli, hogy a Lakersét, mert ez egy nagyszerű csapat, de majd kiderül. Jelenleg az egészsége a legfontosabb számára, illetve az, hogy hol tart a csapata, de most egyértelműen a jó irányba haladnak. Próbálja a bokáját annyira megerősíteni, hogy magabiztos legyen azzal kapcsolatban, hogy végig tudja játszani a szezon utolsó harmadát. A Lakers számára az egész szezon az egészségről szól, úgyhogy próbálja azt csinálni, ami a számára a legjobb, mert az a csapat érdeke is.

Ami az olimpiát illeti, a szezon előtt azzal a feltétellel kötelezte el magát a Team USA mellett, hogy akkor vállalja a szereplést, ha kellően egészséges lesz. Jelen állás szerint elég egészséges ahhoz, hogy a csapat tagja legyen, és olyan szinten teljesítsen, amilyenen képes játszani. Azt nem tudja, hogy hány év van még hátra a pályafutásából, és az miként fog befejeződni, de közeledik számára a vége. Pár napja arról kérdezték, hogy szeretne-e egy búcsúturnét, mint Kobe Bryant, vagy inkább azt az utat választaná, mint Tim Duncan, aki egyszer csak bejelentette, hogy nem folytatja. Bizonytalan ezt illetően, mert néha úgy érzi, hogy tartozik annyival a rajongóinak, hogy minden városban elbúcsúztassák, másrészt viszont mindig nehezére esett azt hallgatni, hogy őt méltatják, ez mindig furcsa érzés számára.

Delon Wright lekerült a waiverről azt követően, hogy kivásárolták a Wizardstól, és ahogyan az várható volt, alá is írt a Heathez, a veteránminimumért szignózott.

Marc J. Spears (Andscape) számolt be róla, hogy Ron Holland nem lép pályára több meccsen a G Ligás Ignite csapatában. A szezon során 19,5 pontot, 6,7 lepattanót, 2,9 gólpasszt és 2,3 labdaszerzést átlagoló kosaras a sérült hüvelykujja miatt üli ki az idény hátralévő részét, és innentől kizárólag arra koncentrál, hogy felkészüljön a draftra. Holland várhatóan teljesen fel fog épülni a draft előtti felmérőkre, és az az általános várakozás, hogy az első kör első felében fog elkelni a 2024-es játékosbörzén.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Az All-Star utózöngéi: a Stephen vs. Sabrina nagyon megdobta a nézettséget, a főmeccsen mutatott játék és a zsákolóbajnokság pontozása elrontotta az élvezetet – az AS-hétvége győztesei és vesztesei – női legenda fia nyerte a G-Ligás zsákolót – ismertté váltak az idei HoF-jelöltek, nem ez lesz a legerősebb évfolyam – Adam Silver bőbeszédű volt – veszélyben a G-Ligás Ignite? – mennyire jó ötlet Ben Simmons és Nic Claxton együtt játszatása? – az SGA-titok egy megfejtése – ismerkedjünk meg a „points created” statisztikával, ami a támadásbeli hatékonyság mérésének új sztenderdje lehet – a Jazz tökéletesen halad az új Larry Bird 2025-ös ledraftolása felé.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus