Hírmorzsák 2024-03-01 (10:30)

Joel Embiid mindenképpen vissza akar térni ebben a szezonban. Josh Hart szerint minden csapat megérezné, ha annyi rotációs játékosa hiányozna, mint a Knicksnek. Ezúttal Victor Wembanyama nyerte a csatát Chet Holmgren ellen. Thomas Bryant megkapta az aranygyűrűjét. Jeff Peterson veszi át a Hornets vezetését. Patty Mills a Hawkstól, Marcus Morris a Spurstől került szabadlistára. Klay Thompson hajlandó lehet rövidebb szerződést is aláírni a Warriorsnál.

Tegnap már írtunk arról, hogy Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint a 76ers abban reménykedik, hogy valamikor március végén visszatérhet Joel Embiid a térdműtétjét követően, és az elmúlt nap folyamán a center is a sajtó rendelkezésére állt. Embiid elmondta, hogy a terv az, hogy még az alapszakasz vége előtt visszatér, ehhez azonban mindennek rendben kell alakulnia, kellően egészségesnek kell lennie. Rendkívül csalódott volt a sérülése miatt, mert előtte nagyon ment neki a játék, és akkor is úgy érezte, hogy még a közelében sincs annak, hogy milyen szinten lenne képes játszani, és ezt egyaránt érti a teste állapotára, illetve a játékára is. Úgy érezte, hogy van még benne egy magasabb szint, ezért nagy csalódásként élte ezt meg, viszont így is jól érezte magát, sok győzelmet szereztek, és dominált. A 70 pontos meccset különösen élvezte, mert nem gondolta volna, hogy valaha is olyan helyzetbe kerül, hogy ennyi pontot szerezzen egy meccsen, viszont még nincs vége a szezonnak, az a mentalitása, hogy ha minden jól fog menni, akkor visszatér, és onnan pedig majd meglátják, hogy mire jutnak.

Arról is megkérdezték, hogy megbánta-e azt, hogy azzal együtt is vállalta a Warriors elleni meccset, hogy láthatóan zavarta őt a térde már előtte is, de erre nemmel felelt. Az a mentalitása, hogy annyit játszik, amennyit csak tud, már az azt megelőző két hónapban sem volt 100 százalékos állapotban, a közelében sem volt annak. Úgy érezte, hogy mindenét oda akarja adni a csapatért, és csak nyerni akart, mert tudja, hogy ebben tudja segíteni ezt a csapatot. Noha nagyon depresszív volt ez számára, semmit sem csinálna másképp, és úgy tekint erre, hogy ez is egy lehetőség arra, hogy dolgozzon magán, a testén, és olyan egészséges legyen, amennyire csak lehetséges.

Noha Jalen Brunson és Isaiah Hartenstein is vállalta a játékot, a Knicks kikapott hajnalban a Warriors ellen, így mindössze 4-8-as mérleggel zárták februárt. Josh Hart a meccs után elmondta, hogy nem tudja azt, hogy ki mit várna tőlük, vagy mire számított, de amennyire csak lehet, a legjobbjukat nyújtják azokkal, akik bevethetők. Nem csupán ücsörögnek és nyafognak a sérültjeik miatt, hanem kaparnak, és amint visszakapják a hiányzókat, rendben lesznek. Senki sem beszélt róluk így, amikor sorra hozták a győzelmeket, de ha kivesznek bármelyik csapatból négy kezdőt, hat rotációs játékost, akkor utána szenvedni fognak. Nem számít, hogy az a ligaelső Celtics, vagy a mezőny végén lévő Pistons vagy Wizards, ha egyszerre kivennének tőlük ennyi játékost, akkor ők is szenvednének. Ez a realitás, és remélhetőleg a következő hetekben visszakapnak játékosokat, de addig is kaparnak és annyira kitolják a határaikat, amennyire csak képesek erre. Amint visszatérnek a sérültek, meglesz az az előnyük, hogy lesz egy friss OG Anunoby-juk, egy friss Julius Randle-jük, és remélhetőleg egy friss Mitchell Robinsonjuk is.

A Spurs először játszott hazai pályán azt követően, hogy befejezték a szokásos San Antonio-i rodeó miatt beiktatott kilencmeccses túrájukat, ráadásul a Thunder ellen játszottak, vagyis az Év Újonca díj két legnagyobb esélyese feszült egymásnak. A két korábbi találkozójuk végén Chet Holmgren örülhetett a győzelemnek, ezúttal viszont Victor Wembanyama ünnepelhetett, a Spurs 132-118-as győzelméből 28 ponttal, 13 lepattanóval, 7 gólpasszal, 2 labdaszerzéssel és 5 blokkal vette ki a részét, és a mérkőzés hajrájában is sorra megkapta a labdát a kezébe. Erről annyit mondott, hogy minden olyan játékosnak akarnia kell ilyenkor a labdát, aki nagyszerűvé akar válni. A legtöbb ligában játszó kosaras már számos kihívással szembenézett, ahogyan ő is a kosaras élete során, úgyhogy ezzel együtt kell élni, és az ember vagy nagyszerűvé akar válni, vagy nem. Gregg Popovich azt emelte ki, hogy a magasember ilyenkor is el meri vállalni a dobásokat, és nem aggódik azon, hogy azok esetleg kimaradnak, nem aggódik az esetleges következmények miatt, sőt, szereti az ilyen pillanatokat.

Wembanyama az NBA történetében az első játékos lett, aki egy meccsen eljutott legalább 25 pontig, 10 lepattanóig, 5 gólpasszig, 5 blokkolt dobásig és 5 bedobott tripláig. Februárban már ez volt a harmadik olyan meccse, amin legalább 25 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz és 5 blokk került a neve mellé, és amióta jegyzik a blokkolt dobásokat, csak Kareem Abdul-Jabbar és Hakeem Olajuwon volt képes hasonlóra. Az elmúlt hét meccsén 20/10/5/5-öt átlagolt, ilyen periódust pedig szintén csak Abdul-Jabbar, valamint David Robinson tudott összerakni az 1973/74-es szezon óta.

Az elmúlt napok egyik mellékzöngéje volt Thomas Bryant helyzete, aki ma hajnalban végre megkapta azt a bajnoki aranygyűrűt, amit az előző szezonban nyert a Nuggets játékosaként. Mint ismert, Bryant jelenleg az eltiltását tölti, ugyanakkor az NBA külön engedélyével mégis bemehetett a denveri csarnokba, hogy megkapja a gyűrűjét a Nuggets-Heat meccs előtt, viszont ahogyan azt már tegnap is lehetett hallani, ezt követően távoznia kellett az épületből. A magasember meleg fogadtatásban részesült, több egykori csapattársa is szívélyesen fogadta őt, a csapat lejátszott neki egy videót is a ceremónia során, és a közönség is éljenezte.

Adrian Wojnarowski jelentette, hogy a Hornets megtalálta Mitch Kupchak utódját, Jeff Peterson veszi át a csapat vezetését, és már csak a szerződés pontos részleteiről kell megállapodnia a feleknek. Sajtóértesülések alapján tucatnyi jelöltet hallgattak meg, mielőtt kiválasztották a mindössze 35 éves szakembert, aki 2019 óta Sean Marks GM segítője volt a Netsnél. Peterson kiválasztásában szerepet játszott, hogy dolgozott már együtt Steve Clifford vezetőedzővel, aki a 2021/22-es szezon idején konzulensként segítette a Nets edzői stábját, de a Hornets egyik tulajdonosával is volt már munkakapcsolata: a Nets előtt a Hawks alkalmazásában állt, ahol akkoriban Rick Schnall is résztulajdonos volt.

Változás történt a Hawks keretében, szabadlistára került Patty Mills, hogy a felszabaduló helyét megkaphassa az eddig two-way szerződésen játszó Trent Forrest. A 35 éves Mills mindössze 19 meccsen jutott szóhoz a szezonban, és azokon is csak átlagosan 10,6 percet játszott, míg Forrest 21 meccsen 10,3 percet átlagolt eddig. A Hawks amiatt is lépett, mert Forrest már elérte azt az 50 meccses határt, amennyiszer valaki two-way szerződéssel meccskeretben lehet, emiatt február 9-e óta nem is játszhatott már, ma hajnalban viszont kapott 5 percet.

A Spurs keretében is történt egy változás, megegyeztek a cserepiac zárása előtt megszerzett Marcus Morrisszal a szerződése kivásárlásáról. Morris egyszer sem lépett pályára San Antonioban, hetek óta úgy tűnt, hogy ki fogják vásárolni, és erre még éppen időben került sor ahhoz, hogy jogosult legyen pályára lépni a rájátszásban is. Korábban arról lehetett hallani, hogy a Timberwolves érdeklődhet iránta, erről anno Patrick Beverley beszélt a podcastjében. Annyi biztos, hogy a 76ershez nem térhet vissza, illetve az új CBA szabályozása alapján a Celtics, a Nuggets, a Warriors, a Clippers, a Heat, a Bucks és a Suns sem igazolhatja le, mert a most kivásárolt szerződésének az értéke meghaladja a nem adófizető csapatok MLE-jét, és ezek a csapatok mind az első vagy a második apron fölött tartózkodnak.

Kendra Andrews (ESPN) cikkezett Klay Thompsonról, és az értesülései szerint a hátvéd hajlandó lehet akár egy rövidebb szerződést is aláírni a Warriorsnál – amennyiben 2 évre hosszabbítana, ugyanúgy a 2025/26-os szezon végéig lenne lekötve, mint Stephen Curry és Steve Kerr. Andrews egyik forrása elmondta, hogy Thompson úgy érzi, hogy mindenkit cserbenhagy a játékával, és nem akar teher lenni a csapat számára, ehelyett segíteni akar, és azt akarja érezni, hogy értékes.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

10 játékos, akinek teljesítménye nagy hatással lesz csapata játékára – a Wolves védekezése egy statisztikai összevetés alapján hosszú PO-menetelést vetít előre – a LAC megtorpanásának okai – James vasárnap hajnalban érheti el a 40K-t – a cserejátékos Klay Thompson hatása a GSW-re – Draymond Green a GSW feltámadásának kulcsa – a nagydöntő-visszavágók rövid története – ki nyerné most az év végi díjakat? – február hónap győztesei és vesztesei – Doc Rivers jelenléte lassan érződik a Bucks játékán – a G-Liga már azonnali fejlődést ad a fiataloknak – Pooh Jeter kalandos élete az ukrán válogatottól Scoot Henderson mentoráig – Caitlin Clark idén jön a WNBA-be – az 50 amerikai tagállam legjobb játékosai államonként.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus