Hírmorzsák 2024-03-12 (10:00)

DeMar DeRozan és Luka Doncic a Hét Játékosa. Megszakadt Doncic egyik sorozata. Alperen Sengünt nem kell műteni, kérdéses a visszatérése erre a szezonra. Saddiq Bey ACL-szakadást szenvedett, vége a szezonjának. Chris Boucher részleges MCL-szakadást szenvedett. Otto Porter Jr. bejelentette a visszavonulását. Darius Bazley és Kenneth Lofton Jr. is a Jazznél. Tyrese Maxey és OG Anunoby is visszatérhet. Julius Randle elesett egy bónusztól. Átnevezik a Clippers G Ligás csapatát. Több hibát is felfedeztek Kobe Bryant szobrán.

Az NBA kiosztotta a Hét Játékosa elismeréseket, keleten DeMar DeRozan, nyugaton Luka Doncic kapta a díjat. A Bulls 3-1-es héten van túl, ami alatt a csapat vezére 29,8 pontot, 5,5 lepattanót és 6,3 gólpasszt átlagolt, míg a Mavericks sztárja 37,7 pontot, 10,3 lepattanót és 10,7 gólpasszt átlagolva járult hozzá csapata 2-1-es hetéhez. Keletről Jarrett Allen, Dejounte Murray, Pascal Siakam és Coby White merült még fel a díj kapcsán, nyugatról Anthony Davis, Kevin Durant, Shai Gilgeous-Alexander, Trey Murphy III, Zion Williamson és Anfernee Simons kapott még szavazatot.

A két díjazott egyébként egymással nézett farkasszemet hajnalban, ugyanakkor a találkozó egyoldalú lett, a Mavericks 127-92-re nyert a Bulls otthonában. A vendégek már az első negyedben eldöntötték az érdemi kérdéseket, 44-16-ra vezettek 12 perc után, így az is belefért, hogy a negyedik negyed második felében pihentessék Doncic-ot. A szlovén sztár 34 perc alatt 27 ponttal, 12 lepattanóval és 14 gólpasszal zárt, ezzel megszakadt az a hatmeccses sorozata, amikor mindig legalább 30 pontot dobva ért el tripla-duplát. Egy másik rekordot ezzel együtt is beállított, 20 pontos tripla-duplát sorozatban hét meccsen csak Oscar Robertson és Michael Jordan tudott elérni korábban. Ha már rekordok, kiemelendő Daniel Gafford is, aki 9/9 dobását elsüllyesztette ezen a meccsen, összességében pedig a legutóbbi 28 dobása mind célba ért, így már csak 7 jó dobásra van Wilt Chamberlain vonatkozó rekordjáról.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Alperen Sengün sérülése nem annyira súlyos, mint amitől elsőre tartani lehetett, a vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy nem kell majd megműteni őt. A center jobb térdén zúzódást, a jobb bokáján egy komolyabb ficamot állapított meg a kivizsgálása, azt azonban még nem tudni pontosan, hogy mennyi időt kell majd kihagynia. Az kérdésesnek tűnik, hogy játszik-e még ebben a szezonban, az alapszakasz vége előtt egy hónappal a Rockets lemaradása 5 meccs az utolsó playin-helyhez képest, és Sengün nem biztos, hogy ennyi idő alatt meg fog gyógyulni. A center 63 meccsen lépett pályára a szezon során, ezek alatt 21,1 pontot, 9,3 lepattanót és 5 gólpasszt átlagolt, mindhárom kategória karriercsúcs nála.

Újabb nagy csapást szenvedett el a Hawks, Saddiq Bey ACL-szakadást szenvedett a bal térdében, ami azt jelenti, hogy meg kell őt műteni, és ezzel befejeződött a szezonja. Bey hétvégén a Pelicans ellen sérült meg, és az ő kidőlése tovább szaporítja az utolsó playin-helyet megőrizni kívánó csapat gondjait, jelenleg Trae Young, Jalen Johnson, Onyeka Okongwu és Kobe Bufkin is sérüléssel küzd. A nyáron korlátozott szabadügynökké váló Bey a szezon során 63 meccsen kapott lehetőséget, 51 alkalommal a kezdő ötös tagja volt, 32,7 perc alatt 13,7 pontot és 6,5 lepattanót átlagolt.

A Raptorsnál Chris Boucher szenvedett térdsérülést, Michael Grange (Sportsnet.ca) információi alapján részleges MCL-szakadása van a jobb térdében. A magasemberre további vizsgálatok várnak, ugyanakkor jelen állás szerint nem kell majd megműteni a térdét. Boucher akkor sérült meg, amikor a Trail Blazers elleni összecsapás rendes játékidejének az utolsó másodpercében visszatett egy támadólepattanót, amivel hosszabbításra mentett, viszont a leérkezés után egyik ellenfele ráesett a lábára.

Otto Porter Jr. bejelentette a visszavonulását. A 30 éves wing a cserehatáridő lejárta előtt került a Raptorstól a Jazzhez, Salt Lake Cityben ugyanakkor egyszer sem lépett pályára, és az elmúlt heteket a csapattól távol tölthette arra hivatkozva, hogy gondolkodjon a jövőjén. Amennyiben március 1-ig kivásárolják őt, még jogosult lett volna arra, hogy egy másik csapat színeiben pályára lépjen a rájátszásban, de a jelek szerint nem ebben gondolkodott. Végül a Jazz tegnap bontotta fel a szerződését, amivel párhuzamosan Porter bejelentette a visszavonulását is. A játékos elmondta, hogy 11 éven keresztül élhette az álmát, mivel az NBA-ben kosárlabdázhatott, és ezt megkoronázta az, hogy nyerhetett egy bajnoki címet is, ugyanakkor a teste nem engedi, hogy azon a szinten játsszon, amit elvárna magától, ezért a befejezés mellett döntött. Porter a 2013-as draft 3. választottjaként került az NBA-be, ugyanakkor az egész pályafutását végigkísérték a sérülések, 11 szezon alatt 527 meccsen lépett pályára a Wizards, a Bulls, a Magic, a Warriors és a Raptors színeiben. Pályafutása során 10,3 pontot, 4,9 lepattanót, 1,5 gólpasszt és 1,1 labdaszerzést átlagolt, miközben 39,7 százalékkal triplázott, a két legjobb egyéni szezonja pedig a 2016/17-es és a 2017/18-as volt, amikor 80, illetve 77 meccset játszva átlagolt 14 pont és 6 lepattanó körül. Bajnoki címét 2022-ben a Warriors fontos kiegészítőjeként nyerte, abban a rájátszásban 19 meccsen lépett pályára, közte a nagydöntő mind a hat meccsén.

A Jazz kettőt is igazolt, Darius Bazley és Kenneth Lofton Jr. egyaránt 3 évre szóló megállapodást írhatott alá a csapattal, ugyanakkor egyikük szerződése sem garantált. Bazley ezt a szezont nagyrészt a G Ligában töltötte, emellett 3 meccs erejéig megfordult a 76ersnél, míg Lofton a szezon korábbi részében a Grizzlies és a 76ers alkalmazásában is állt, a két csapat színeiben összesen 17 alkalommal jutott szóhoz.

A következő játéknapon ismét megmérkőzik egymással a Knicks és a 76ers, és mindkét csapatnál lehet egy fontos visszatérő. Tyrese Maxey négy meccset hagyott ki agyrázkódás miatt, ugyanakkor kikerült a liga vonatkozó protokollja alól, várhatóan pályán lesz éjszaka. OG Anunoby hosszabb kihagyás után jelentkezhet újfent játékra, könyöksérülés miatt január 27-e óta maródi, ugyanakkor Shams Charania (The Athletic) információi alapján reális esély van arra, hogy akár már ezen a meccsen visszatérjen.

A vállsérüléséből lábadozó Julius Randle visszatérésére még várni kell a Knicksnél, és a 76ers elleni előző összecsapással hivatalossá vált, hogy a szezon során nem lesz jogosult semmilyen egyéni elismerésre, így All-NBA csapatban sem kaphat helyet a túl sok kihagyott meccse miatt. Bobby Marks (ESPN) hívta fel arra a figyelmet, hogy a 46 meccsen 24 pontot, 9,2 lepattanót és 5 gólpasszt átlagoló erőcsatár szerződésében van egy olyan kitétel is, hogy 1,28 millió dolláros bónuszra jogosult, amennyiben pályára lép 65 meccsen, és bejutnak a rájátszás második körébe, ugyanakkor a meccsszám már nem lesz meg ehhez. A bónusz előzetesen a valószínű megjelölés alá esett, mivel az előző idényben megfelelt ezeknek a kritériumoknak.

A Clippers bejelentette, hogy a következő szezonban nem csupán ők, de a G Ligás partnercsapatuk is költözni fog, a Frontwave Arena lesz a partnercsapatuk új otthona, és a csapat innentől nem Ontario Clippers, hanem San Diego Clippers néven fog működni. Ez egyfajta tisztelgés az NBA-s csapat múlta előtt is, amelynek Los Angeles előtt San Diego volt az otthona, 1978 és 1984 között őket is San Diego Clippersnek hívták.

A végére pedig egy német újságíró maradt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Kobe Bryant múlt hónapban felavatott bronzszobrán több elírás is található. A szobor egyik oldalán annak a Lakers-Raptors meccsnek a jegyzőkönyve található, amin Bryant 81 pontot dobott, ugyanakkor José Calderón és Von Wafer nevét is elírták, illetve egyszer a „decision” szó is hibásan szerepel. A Lakers egyik szóvivője közleményt adott ki tegnap, amiben annyi állt, hogy hetek óta tudnak a hibákról, és dolgoznak azok kijavításán.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A Wolves-nak valamit ki kell találnia, hogy pótolja KAT-t – Wemby öccse Thanasis II. vagy LaMelo lesz? – Tud védekezni a Nuggets, ha akar – a Clippers már nagyon várja az őszt, amikor saját csarnokában nem harmadik, hanem elsőszámú csapat lesz – a múlt héten kiderült, hogy túl alacsony a Thunder rorációja? – az idei évad 5 legjobb és legrosszabb dobója – bajnokesélyesek Achilles-sarkai, amelyeken elúszhat a gyűrű – 25 éve állt össze a Knicks történetének második Rolls Royce Backcourtje, a mikrofonok mögött – a Dallasnál valódi edzőre van szükség, nem egy konzulensre? – Eric Gordonnak rossz szezonja van, vagy elkezdődött a leépülés? – a leghíresebb női játékvezető az NBA-ben.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus