Hírmorzsák 2024-04-03 (14:00)

Brunson és Doncic a Hónap Játékosa, Wemby és Miller a legjobb újonc, Mazzulla és Udoka a legjobb edző. Megvan a Twyman-Stokes Díj tizenkét finalistája. Joel Embiidet mentálisan megviselte a sérülése – a liga vizsgálhatja a csapat állapotjelzéseit Embiiddel kapcsolatban. Rajon Rondo hivatalosan is visszavonult, James méltatta. Draymond Green kulcsvédekezése állította meg a Mavst. Leonard térdfájdalmak miatt pihen. Anunoby hamarabb tér vissza, mint Randle. Ingram már futópadon edz. Női szakember lett az Év Edzője a G-Ligában. Cuban szerint Doncic jobb, mint Nowitzki. Rekordáron kelt el Bryant bajnoki gyűrűje. Caitlin Clark csapata NCAA-nézőcsúcsot döntött. 

Kiosztották a márciusi díjakat. Keleten Jalen Brunson, Nyugaton Luka Doncic lett a Hónap Játékosa. A Knicks hátvédje 28.8 pontot, 2.9 lepattanót és 5.8 gólpasszt szállított, ebbe belefért egy 61 pontos karriercsúcs, ráadásul csapata 9-5-ös mérleggel zárt. A Mavericks vezére 30+ pontos tripla-duplát átlagolt (32.5 pont, 10.1 lepattanó, 10.1 gólpassz), amivel 11-4-es mérleghez segítette csapatát. Doncic-nak ez volt a második ilyen hónapja, egynél több 30 pontos tripla-duplás hónapot eddig csak Oscar Robertson (5) és Russell Westbrook (2) rakott össze. Doncic duplán duplázott, mivel tegnap ő lett a Hét Játékosa, februárban pedig szintén a Hónap Játékosának választották. 

Az újoncoknál nem történt meglepetés, Nyugaton Victor Wembanyama, Keleten Brandon Miller bizonyult a Hónap Újoncának. A Spurs kiválósága 21.2 pontot, 10.5 pattanót, 1.2 labdaszerzést is ligaelsőnek számító 3.8 blokkot jegyzett – akadt 8 dupla-duplája, közte a Knicks ellen bemutatott 40-20-7-es meccse. A Hornets tehetsége 18.6 pontot, 5.3 lepattanót és 2.6 gólpasszt hozott össze, a Cavs elleni siker alkalmával hét hárompontost szórt be. 

Az edzőknél Nyugaton Ime Udokát, Keleten Joe Mazzullát díjazták. A Rockets mestere 13-2-es mérleggel zárt, közte egy 11 meccses győzelmi sorozattal, míg a Celtics vezetőedzője 12-4-es mutatóhoz segítette csapatát. Mazzulla harmadik alkalommal érdemelte ki az elismerést, amivel utolérte a mostani GM-et, Brad Stevenst a csapat örökranglistájának második helyén. 

Az NBA bejelentette, hogy melyik 12 játékos közül kerül majd ki az idei Twyman-Stokes Év Csapattársa Díj nyertese: Harrison Barnes (Kings), Jalen Brunson (Knicks), Mikal Bridges (Nets), Kentavious Caldwell-Pope (Nuggets), Mike Conley (Timberwolves), Markelle Fultz (Magic), Al Horford (Celtics), TJ McConnell (Pacers), Larry Nance Jr. (Pelicans), Dwight Powell (Mavericks) és Jalen Williams (Thunder). A díjról az NBA összes játékosa szavaz majd. 

Ma hajnalban egy Thunder elleni győzelemmel tért vissza a parkettre Joel Embiid: 24 pontot, 7 pattanót, 7 gólpasszt, 3 szerzett és 7 eladott labdát jegyzett. A 76ers klasszisa nyolc hetet hagyott ki bal meniszkusza műtétje miatt, és elmondása szerint mentálisan eléggé megviselte: ha megsérül, akkor általában tisztázza magában a felépülési folyamatot, most viszont depresszióssá vált – szokásától eltérően fejben még most sincs teljesen túl rajta, de az kétségtelenül segít, hogy újra játszhatott. Nick Nurse vezetőedző elmondta, hogy nagyon odafigyeltek a terhelésére, inkább csak rövidebb időszakokra került pályára, így a végjátékra is maradt energiája – szerinte kifejezetten jól játszott ahhoz képest, hogy két hónapot hagyott ki. 

Ide kapcsolódik, hogy az NBA on TNT adásában Jared Greenberg elmondta, információi szerint az NBA vizsgálni fogja azt, ahogyan a 76ers kezelte Embiid státuszát a meccs előtt és legalább egy figyelmeztetést oszthat ki – rövid idő alatt a „nem játszik”-ból (out) kérdésesre változott a státusza, majd hirtelen pályára is lépett. 

Tegnap Matt Barnes All the Smoke podcastjében Rajon Rondo bejelentette, hogy hivatalosan is visszavonul. A 38 éves, korábbi négyszeres All-Star irányító (azon kevesek egyike, akik a Celtics és Lakers színeiben is bajnoki címet nyertek) elmondta, hogy pályafutása alatt mindent megbecsült, amit a játék adott neki, hálás a bajtársi kapcsolatokért, és hogy emberként is sokat tudott fejlődni. Hozzátette, hogy a sikerekről nem álmodott, hanem célként tűzte ki maga elé: már az egyetemen is kihagyta a bulikat, a munkára fókuszált és végig fegyelmezett maradt. Rondo három szezonban adta a legtöbb gólpasszt, egyszer a legtöbb labdát szerezte és négy alkalommal választották be az All-Defensive Első Ötösbe. LeBron James annyit nyilatkozott, hogy Rondo volt az egyik legjobb és legokosabb játékos, akivel valaha együtt kosarazott, és a versenyszellemét akkor is mélységesen tisztelte, amikor éveken át ellenfélként találkoztak. 

Ma hajnalban megszakadt a Dallas győzelmi sorozata, a Warriors Draymond Green végjátékban bemutatott védekezésének köszönhetően nyert 104-100-ra. Green az utolsó pillanatokban előbb úgy védekezett Kyrie Irvingen, hogy a hátvédnek passzolnia kelljen, majd ráváltott Daniel Gaffordra és leblokkolta a dobáskísérletét. Green szerint gondolkodásra kell késztetni a passzolót, és onnantól már a védő képes irányítani az eseményeket, emellett arról beszélt, hogy ha messzire akarnak jutni, akkor védekezniük kell – az utóbbi 6-7 meccsen már sikerült hozniuk egy konstans teljesítményt, ezt kell továbbfejleszteni.

Kawhi Leonard kihagyta a Kings elleni összecsapást jobb térdének fájdalmai miatt – a Clippers vezére hazautazott kezeltetni a fájós testrészt. Még vasárnap este, a Hornets ellen kezdett el rakoncátlankodni a lába, majd miután hétfő reggelre nem javult a helyzet, inkább visszatért Los Angelesbe. Elképzelhető, hogy a péntek hajnali, Denver elleni rangadóra felépül, de Tyronn Lue vezetőedző nem tudott biztosat mondani. Leonard idén eddig 68 mérkőzésen lépett pályára, a 2016-17-es szezon óta a legtöbbször. 

Két sérüléses hír. Tom Thibodeau szerint OG Anunoby visszatérésének pontos időpontja még nem ismert, de biztosan hamarabb lép pályára, mint Julius Randle. A Pelicansnél abban bíznak, hogy a térdsérülést szenvedett Brandon Ingram még az alapszakasz vége előtt játékra fog jelentkezni – a hétfői edzésen már a futópadon dolgozott. 

Történelmi díjat kapott a Sacramento G-Ligás gárdája, a Stockton Kings vezetőedzője: Lindsey Harding első nőként lett az Év Edzője, miután csapata 24-10-es mérlegével megnyerte az alapszakaszt. A díjról a G-Ligás vezetőedzők és GM-ek szavaznak. Harding 2007 és 2016 között játszott a WNBA-ben, később a Philadelphia 76ersnél dolgozott fejlesztési edzőként, majd 2019 és 2023 között a Sacramento segédedzője és fejlesztési edzője volt. 

Draymond Green podcastjében Mark Cuban, a Dallas Mavericks korábbi többségi, ma már résztulajdonosa azt mondta, hogy véleménye szerint Luka Doncic minden idők legjobb Mavs-játékosa. Hozzátette, hogy haláláig szeretni fogja Dirk Nowitzkit, ugyanakkor ha megkérdezné a német legendát, ő is azt mondaná, hogy Doncic már most jobb nála. Nowitzki pár hónapja arról beszélt, hogy eleinte voltak kétségei Doncic-ot illetően, de hamar elmúltak, miután látta, miket művel a pályán és hogyan olvassa a játékot. Imádna arról beszélni, hogy a közös, 2018-19-es szezonjukban mennyit beszélgettek és hogyan segített neki beilleszkedni, de sajnos az az igazság, hogy Doncic nagyjából 11 éves kora óta vérprofi…

Egy aukción 927 ezer dollárért kelt el Kobe Bryant 2000-es bajnoki aranygyűrűje – soha ennyit nem fizettek még egy NBA-s emlékgyűrűért. Ezt egyébként nem a csapat, hanem Bryant csináltatta, az ő bajnoki gyűrűjének tökéletes másolata, és édesapjának adta. Bryant szülei 2013-ban 173 ezer dollárért árvereztették el az emléktárgyat, az akkori vevő pedig most adott túl rajta. Ha minden ligát nézünk, akkor továbbra is a baseball-legenda Babe Ruth 1927-es bajnoki gyűrűje a legdrágább, anno 2.09 millió dollárt fizetett érte a színész Charlie Sheen. 

A hétvégén rendezték az NCAA Sweet Sixteen és Elite Eight köreit, amely minden idők legnézettebb egyetemi meccsét hozta – ebben az az igazán érdekes, hogy nem a férfi, hanem a női tornán. Az Iowa-LSU összecsapáson Caitlin Clark gárdája, az Iowa 94-87-re nyert és bejutott a Final Fourba, mindezt pedig átlagosan 12.3 millión látták – a csúcsidőszakban egyszerre 16.1 millió néző követte az összecsapást.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A hétvégén kialakult az NCAA Final Four mezőnye, több idei draftee is villant – a Pacers védekezése elkezdett fejlődni – Cooper Flagg jó úton halad a 2025-ös draft Top3 helye felé – Wemby 40-20-as meccse – Két délszláv végez az MVP-szavazás első két helyén? – március győztesei és vesztesei – március 15 legtiszteletlenebb mozzanata – Evan Mobley elkezdett hármasokat dobni, lassan növelni kell a csapásszámot – megtalálták PJ Washington helyét Dallasban? – Isaiah Thomas a kispadon ülve is rengeteget segíthet a Sunsnak a playoffban – az idei szezon túlfizetett játékosai – az 50, legtöbb pénzt megkereső játékos, aki soha nem volt All-NBA Ötösben.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus