Hírmorzsák 2024-04-04 (10:30)

A Celtics megnyerte az alapszakaszt. Steve Clifford az idény végén távozik a Hornets padjáról. Vince Carter és Chauncey Billups is bekerül a Hírességek Csarnokába, Jerry West triplázik. Nikola Jokics vezeti az ESPN friss MVP-rangsorát. Zion Williamson ujjsérülést szenvedett. Malachi Flynn 50 pontot szórt. Jeremy Sochan és Kevin Huerter is sikeres műtéten esett át. Ja Morant megvált az ügynökétől. Malik Williams 10 napra a Raptorsnál. Bronny James egyetemet válthat. Felértékelődhetnek a második körös draftjogok.

Ma hajnalban a Celtics 135-100-as győzelmet aratott a Shai Gilgeous-Alexander nélkül felálló Thunder felett, ezzel eldőlt, hogy megnyerték az alapszakaszt a 2023/24-es idényben. A Celtics mérlege ezzel a győzelemmel 60-16-ra javult, a franchise történetében 14. alkalommal érték el a 60 győzelmes határt, ami a legtöbb az NBA-ben, az ősi rivális Lakersnek is „csak” 11 ilyen szezonja volt. A meccset 27 ponttal, 12 lepattanóval és 5 blokkal záró Kristaps Porzingis szerint megérdemlik az első helyezést, és úgy gondolja, hogy ennek lesz is jelentősége abban, hogy teljesítsék az elképzeléseiket. Jaylen Brown úgy véli, hogy csapatként egyetlen lépcsőfokot sem hagynak ki, a 60 győzelem azt jelenti, hogy jó úton haladnak, ugyanakkor a rájátszás kezdetén ők is visszakerülnek a startmezőre. Joe Mazzulla szerint nagyon nehéz ezt elérni, és talán sosem lesznek ismét ilyen helyzetben, erről pedig beszéltek is a meccs előtt – próbálták úgy kezelni ezt a meccset, mint egy párharcot lezáró találkozó, és fontos is volt számukra, hogy ezt megpróbálják szimulálni. Most kiélvezhetik azt, amit elértek, viszont amikor másnap reggel felkelnek, már senkit sem fog ez izgatni.

A Hornets bejelentette, hogy Steve Clifford az idény végén feláll a csapat kispadjáról, és onnantól kezdve vezetőségi munkát fog ellátni Charlotte-ban. Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Rick Schnall és Gabe Plotkin csapattulajdonosok nyitottak lettek volna arra, hogy a következő szezonban is ő legyen a vezetőedzőjük, ugyanakkor Clifford úgy érezte, hogy nem képes elkötelezni magát amellett, hogy még egy teljes szezonon keresztül elvégezze az ezzel járó napi munkát, nem tudná megadni azt a csapatnak, ami ahhoz kellene, hogy minden egyes este jól játsszanak.

A szakember tegnap közölte a hírt a kerettel, illetve a segédedzőivel is, és azért nem várt a szezon végéig ezzel a bejelentéssel, hogy a csapat a lehető legjobb helyzetből indulhasson el az edzőpiacon – várhatóan a Nets és a Wizards is új vezetőedzőt fog keresni a szezon végén, mindkét csapatnál ideiglenesen megbízott szakember látja el jelenleg ezt a munkát. Wojnarowski értesülései szerint több magasan jegyzett segédedző is ott van a Hornets jelöltjei között, így Charles Lee (Celtics), Jordi Fernandez (Kings), Chris Quinn (Heat) és Kevin Young (Suns) is. Roderick Boone (The Charlotte Observer) a maga beszámolójában öt jelöltet említett, Lee és Quinn mellett David Adelman (Nuggets), Sean Sweeney (Mavericks) és Will Weaver (Nets) is kiszemelt lehet.

A hétvégén rendezik meg az NCAA négyesdöntőjét, és szokás szerint ezalatt fogják bejelenteni, hogy kik kerültek be a Hírességek Csarnokába, ugyanakkor több kiválasztott neve is kiszivárgott a minap. Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy a játékosként elért eredményeiért Vince Carter és Chauncey Billups is halhatatlan lesz, míg Adrian Wojnarowski arról számolt be, hogy Jerry West harmadszor is bekerül. West korábban játékosként, illetve az 1960-ban olimpiát nyerő Team USA tagjaként is bekerült már, ezúttal pedig a pályán kívül végzett munkáját ismerik el, amit a Lakers és a Grizzlies általános igazgatójaként, illetve a Warriors és a Clippers szakmai tanácsadójaként végzett el.

Az ESPN a szezon során utoljára készítette el a felmérést arról, hogy kinek kellene megkapnia az MVP-díjat az idény végén. Az újság szokás szerint 100 médiamunkatársat kért fel arra, hogy voksoljanak az első öt helyezésről, és ahogyan a valódi MVP-szavazásnál, úgy itt is 10, 7, 5, 3 és 1 pontot osztottak ki az egyes helyezetteknek. Az NBA mind a 28 piacáról megkérdeztek legalább két újságírót, emellett nemzetközi riporterek is helyet kaptak a panelben, és így jött ki az, hogy Nikola Jokics 953 pontot gyűjtött be a lehetséges 1000-ből, 85 szavazó tette őt az első helyre. A második helyen Shai Gilgeous-Alexander futott be 626 ponttal, illetve 10 elsőséggel, és Jokics mellett csak ő kapott szavazatot mind a 100 megkérdezettől. A virtuális dobó alsó fokára Luka Doncic állhatott fel 493 ponttal, illetve egyetlen első helyezéssel, és még ketten kaptak viszonylag sok szavazótól említést, Giannis Antetokounmpo (334 pont, 2 első hely) és Jayson Tatum (119 pont, 2 első hely).

A Pelicans 117-108-ra kikapott a Magic ellen, ráadásul az utolsó bő 7 percet Zion Williamson nélkül kellett megvívniuk, aki egy ujjsérülés miatt szállt ki a meccsből. Williamson bal kezén sérült meg a középső ujja, és a meccset követő sajtótájékoztatón úgy jelent meg, hogy az be volt tapaszolva, ugyanakkor túl sokat nem tudott mondani a sérüléséről, mondván nem akar valótlant állítani. Annyit azért elmondott, hogy meghúzódott az ujja, és azt követően többet fognak tudni, hogy csütörtök reggel megnézeti. Több ütést is kapott az ujjára, és valószínűleg akkor sérült meg, amikor a második negyed hajrájában beütötte azt a palánkba, miközben Jalen Suggs dobását blokkolta.

A Pistons 121-113-as vereséget szenvedett a Hawks ellen, ugyanakkor a csereként beszálló Malachi Flynn az élete meccsét játszotta, 50 ponttal, 6 lepattanóval, 5 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel jelentkezett. Flynn 18/25 mezőnykísérlete célba ért, azon belül 5/9 triplája beesett, továbbá 9/12 büntetőt is értékesített, ezzel ő lett a harmadik játékos a liga történetében, aki csereként jutott el legalább félszáz pontig – 1993-ban Nick Anderson 50, 2019-ben Jamal Crawford 51 pontot szórt a padról beszállva. A hátvéd korábbi karriercsúcsa 27 pont volt, és az NBA-ben korábban senki sem dobott legalább 50 pontot olyan alacsony karrierátlaggal, mint amilyenje neki volt a meccs előtt, az első 206 meccsén 5,2 pontot átlagolt. A meccs után úgy értékelt Flynn, hogy a vereség miatt kettős érzései vannak, ugyanakkor biztos abban, hogy pár nap múlva nagyszerű érzés lesz ez a teljesítmény.

Tom Osborne (San Anonio Express-News) számolt be arról, hogy Jeremy Sochan sikeres bokaműtéten esett át, és a játékos abban reménykedik, hogy időben felépül ahhoz, hogy Lengyelország színeiben részt tudjon venni a júliusi olimpiai selejtezőkön. Jason Anderson (The Sacramento Bee) jelentette, hogy Kevin Huerter sikeres vállműtéten van túl, és a Kings úgy számol, hogy a következő szezon kezdetére teljesen fel fog épülni.

A már többször is idézett Adrian Wojnarowski számolt be arról, hogy Ja Morant megválik ügynökétől, innentől kezdve nem Jim Tanner képviseli az érdekeit. Morant azóta dolgozott együtt Tannerrel, hogy 2019-ben bejelentkezett a draftra, és ő tárgyalta le az irányító 5 éves, 197 millió dolláros szerződéshosszabbítását is a Grizzliesnél. Tanner ügyfélköréhez tartozik jelenleg Desmond Bane, Jarrett Allen, Cam Thomas és Jeremy Sochan is, míg korábban olyan kiválóságokkal dolgozott együtt, mint Tim Duncan, Ray Allen vagy Grant Hill.

Malik Williams 10 napos szerződést kapott a Raptorstól. Torontóban azt követően lett szükség egy centerre, hogy jelenleg Jakob Pöltl, Chris Boucher és Jontay Porter is maródi, Williams pedig azt követően kapta meg a bizonyítási lehetőséget, hogy a G Ligában 42 meccsen 10,1 pontot, 8 lepattanót és 1,3 blokkot átlagolt. Ma hajnalban a Timberwolves elleni 133-85-ös vereséget már úgy szenvedte el a Raptors, hogy Williams kezdőként 31 percet játszott, és ugyan leszedett 5 lepattanót, illetve 2 dobást is blokkolt, de mind a hét dobását elrontotta, így pont nélkül zárt. A 48 pontos vereség a legnagyobb a Raptors történetében.

Az elmúlt napokban felreppentek olyan pletykák, hogy Bronny James elhagyhatja a USC programját egy másik egyetem kedvéért, és erről LeBron Jamest is megkérdezték. A Lakers sztárja elmondta, hogy a fia a maga ura, és meg kell hoznia néhány nehéz döntést, és ha ez megtörténik, akkor majd arról Bronny fog mindenkit tudatni, de bármit is határoz, a családja támogatni fogja. Az ifjabbik James nehéz éven van túl, tavaly nyáron a szívével adódtak gondok, majd az első egyetemi szezonja sem sikerült túl jól, 25 meccsen 4,8 pontot, 2,8 lepattanót és 2,1 gólpasszt átlagolt. Mielőtt megkezdte az egyetemi pályafutását, sokan azt gondolták, hogy akár a 2024-es drafton lottery-választás is lehet belőle, februárban viszont már a 2025-ös börze második körébe jósolta őt az ESPN.

Egy nem megnevezett csapatvezető mondta el Jeremy Woo (ESPN) megkeresésére, hogy a draft két napra bontásával felértékelődhetnek a 20. utáni első körös választási jogok, illetve az hatványozottan igaz lehet a korai második körös jogokra. Szerinte sokkal több második körös cserélne gazdát minden évben, ha erre több idő lenne, mert sokszor amiatt futottak ki az időből, mert le kellett követniük, hogy egy adott draftjog fölött éppen ki rendelkezett.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

A hétvégén kialakult az NCAA Final Four mezőnye, több idei draftee is villant – a Pacers védekezése elkezdett fejlődni – Cooper Flagg jó úton halad a 2025-ös draft Top3 helye felé – Wemby 40-20-as meccse – Két délszláv végez az MVP-szavazás első két helyén? – március győztesei és vesztesei – március 15 legtiszteletlenebb mozzanata – Evan Mobley elkezdett hármasokat dobni, lassan növelni kell a csapásszámot – megtalálták PJ Washington helyét Dallasban? – Isaiah Thomas a kispadon ülve is rengeteget segíthet a Sunsnak a playoffban – az idei szezon túlfizetett játékosai – az 50, legtöbb pénzt megkereső játékos, aki soha nem volt All-NBA Ötösben.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus