Kezdődik a draft! - élő eseménykövetés

1/1: Paolo Banchero, 1/2: Chet Holmgren, 1/3: Jabari Smith Jr. A Kings nem cserélt és Keegan Murray-t húzta ki. 

 

 

2/58, Milwaukee Bucks: Hugo Besson. Zárásként Mr. Irrelevant ezúttal egy két méter magas, 21 éves francia irányító-dobóhátvéd lett, aki az előző évet az ausztrál ligában töltötte. 

A Milwaukee Bucks és a Miami Heat a szabadügynökpiac szabályainak megsértése miatt elvesztette 54., illetve 55. választási jogát, így az 58. pick lesz a záró. 

Csere: az Indiana Pacers a Milwaukee Buckshoz cserélte az 58. picket. Érdekesség, hogy 2021-ben ugyanígy lepasszolta az utolsó választás jogát a Pacers a Bucksnak. 

2/57, Portland Trail Blazers: Jabari Walker. A Colorado erőcsatára, 35% körül triplázik, 78% körül büntetőzik és jól pattanózik. 

2/56, Cleveland Cavaliers: Luke Travers. 2 méter magas ausztrál hátvéd-kiscsatár, ennyit tudunk róla. 

2/55, Golden State Warriors: Gui Santos. A Warriors aktívan árulta a picket, ebből egy brazil válogatott kiscsatár lett, aki kapott egy megkésett szülinapi ajándékot: június 22-én volt 20 éves. 

2/54, Washington Wizards: Yannick Nzosa. Az ACB-s Malaga fiatal kongói magasembere rossz éven van túl, de sikerült helyet találnia - hatalmas Giannis-rajongó, hasonló tudással és atletikus képességekkel, mint amikkel Giannis a ligába érkezett. 

2/53, Boston Celtics: JD Davison. Az Alabama Dennis Smith Jr.-hoz hasonló 1-2-es energiabombája látványosan játszik, de még csiszolni kell a dobásain és meg kell tanítani védekezni. 

2/52, New Orleans Pelicans: Karlo Matkovic. A Mega Basket horvát válogatott erőcsatár-centere egyelőre marad Európában. 

2/51, Atlanta Hawks: Tyrese Martin. A UConn végzős hátvéd-kiscsatára érettsége mellett 43%-os triplázásával és magasságáhzoz képest remek pattanózásával segíthet a Hawksnak. 

2/50, Minnesota Timberwolves: Matteo Spagnolo. A Vanoli Cremona 19 éves hátvédje, szinte biztosan nem megy át idén Amerikába. 

2/49, Cleveland Cavaliers: Isaiah Mobley. Igazi feelgood választás, az USC magasembere Evan Mobley bátyja. 

2/48, Indiana Pacers: Kendall Brown. Védőspecialista, lerohanásban életveszélyes  kettes-hármas átmenet a Baylorról, akinek ki kell fejleszteni egy megbízható triplát. 

Csere: a Minnesota Timberwolves eladta a 48. picket az Indiana Pacersnek. 

2/47, Memphis Grizzlies: Vince Williams Jr

2/46, Denver Nuggets: Ismael Kamagate. Atletikus francia center, aki védekezésben kiváló, támadásban még elég nyers. 

Csere: a Portland Trail Blazers eladta a 46. választási jogot a Denver Nuggetsnak.

2/45, Charlotte Hornets: Josh Minott. Kiscsatár a Memphis Egyetemről, abszolút védőspecialista hatalmas karokkal. 

2/44, Golden State Warriors: Ryan Rollins. Az idei draft egyik legnagyobb sleeperének várták, be is jött. Anfernee Simonshoz hasonló 1-2-es átmenet. 

Csere: a Golden State Warriors az 51. pickért és 2.1 milló dollárért megvette a 44. picket a Hawkstől. 

2/43, Los Angeles Clippers: Moussa Diabate. Elképesztően atletikus francia erőcsatár a Michiganről, aki még nagyon nyers, de hátul már most használható - ideáli projekt játékos. 

2/42, New York Knicks: Trevor Keels. Védekezésben agresszív, hajtós hátvéd-kiscsatár, Coach K utolsó Duke-évfolyamából. 

2/41, New Orleans Pelicans: EJ Liddell. Az idei draft Draymond Green-hasonmása, jobb triplázással. 

2/40, Charlotte Hornets: Bryce McGowens. Remek dobóhátvéd, aki jól üti a labdát is, ugyanakkor hozzáállásbeli problémákkal küzdött a közelmúltban. 

Csere: a Timberwolves elcserélte a 40. picket a Hornetshez. 

2/39, Cleveland Cavaliers: Khalifa Diop. az ACB-s Gran Canaria szenegáli centere, nem valószínű, hogy egyhamar látjuk az NBA-ben, bár idén a EuroCup legjobb fiatal játékosának választották. 

Csere: a Grizzlies megszerezte Kennedy Chandlert a Spurstől egy későbbi másodikkörösért és készpénzért. 

2/38, San Antonio Spurs: Kennedy ChandlerVillámgyors, remekül bontó, képzett irányító, aki triplázni is tud, nála az egyetlen probléma, hogy 183 centi és 78 kiló. 

2/37, Dallas Mavericks: Jaden Hardy. Tehetsége alapján bőven elsőkörös lehetne, mert mindenhonnan veszélyes dobással rendelkezik és remek a leütése is, viszont hozzáállásbeli problémái voltak a G-Ligás szezon első felében, illetve a játéka sem teljesen kiforrott még, ezért esett nagyot a drafton - itt már kis kockázat mellett nagyot nyerhet vele a Dallas. 

Csere: a Kings két későbbi másodikkörösért eladta a 37. picket a Dallasnak. 

2/36, Portland Trail Blazers: Gabriele Procida. A Fortitudo Bologna fiatal hátvéd-kiscsatára, már bemutatkozott a felnőttválogatottban is - valószínűleg idén még nem hozza át a Blazers. 

2/35, Los Angeles Lakers: Max Christie. Remek triplázó, sokoldalú, kétkezes támadójátékos, de fizikálisan gyengébb, nem túl jó védekező hátvéd.

2/34, Oklahoma City Thunder: Jaylin Williams. Az Arizona erőcsatár-centere egy Bobby Portis - Brandon Clarke szerű glue guy lehet a magasember-rotációban. 54 támadóhibát harcolt ki az idei NCAA-szezonban, ez a specialitása.

2/33, Toronto Raptors: Christian Koloko. A kameruni center évről évre fejlődik, ezt várják tőle Kanadában is. Védekezésben már most használható lehet. 

2/32, Orlando Magic: Caleb Houstan. Kanadai hátvéd-kiscsatár Michiganből, átlagosnál kicsit jobb triplázással, jó büntetőzéssel. 

2/31, Indiana Pacers: Andrew Nembhard. Bár Chet Holmgren volt reflektorfényben, a Gonzaga támadójátékát sokszor a klasszikus irányítónak számító Andrew Nembhard futtatta - nem egy TJ McConnell, jobban dob nála, de rosszabbul védekezik. 

Vége az első körnek.

1/30, Denver Nuggets: Peyton Watson. Egy fantasztikus potenciállal bíró kiscsatár zárja az első kört, aki viszont még elég messze van attól, hogy mindezt az NBA-ben mutassa meg, hosszabb távú projekt a UCLA-ről érkező Watson. 

1/29, Houston Rockets: TyTy Washington. A Top15-be várt, egyes és kettes poszton is kiválóan mozgó hátvéd igazi second unit leader lehet a Rocketsnál, ezen a helyen ez egy szép steal a Houstontól. 

1/28, Golden State Warriors: Patrick Baldwin Jr. Egy évvel ezelőtt az egyik legjobb középiskolás játékos volt az USA-ban, 16 évesen már ösztöndíjat ajánlott neki Coach K, egyetemi éve viszont borzasztóan sikerült a Michael Porter Jr.-ra hajazó, parádés triplázásra képes kiscsatár-erőcsatárnak. A Warriorsnál rendbe tehetik a lelkivilágát, ha nem cserélik tovább. 

1/27, Miami Heat: Nikola Jovics. A remek csuklóval megáldott kiscsatár-erőcsatár sokat segíthet a Miami triplázásán, idővel pedig akár egy point forwarddá is válhat. 

1/26, Minnesota Timberwolves: Wendell Moore Jr. Egy újabb Duke-játékos kelt el, Moore lassan, de biztosan egy olyan játékossá vált az egyetemi évek alatt, aki egyest, kettest és hármast is tud játszani támadásban. Védekezésben is jó, de még mindig inkonzisztens mindkét oldalon, ezért (is) csúszott lentebb. 

Csere: a Minnesota az 1/29-et és két későbbi másodikköröst ad a Houstonnak a 26. választás jogáért. 

1/25, San Antonio Spurs: Blake Wesley. Az este harmadik Spurs-elsőköröse a Notre Dame ultraatletikus és robbanékony kombóhátvédje - picit projekt játékos, főként támadásban/játékszervezésben, de nagyot lehet vele nyerni. 

1/24, Milwaukee Bucks: MarJon Beauchamp. Magas, atletikus kettes-hármas átmenet a G-Ligából, aki védekezésben extra lehet a testi paraméterei miatt, de támadásban még nagyon nyers - egy (két) számmal kisebb Giannis. 

1/23, Memphis Grizzlies: David Roddy. Az idei draft első nagy meglepetése, a Colorado State erőcsatárát a második kör közepére várták az elemzések. Egy Georges Niang-szerű kicsit alulméretezett, de halálos csuklóval rendelkező spílert vitt a Grizzlies.

Csere: a Philadelphia 76ers elcserélte a 23. picket és Danny Greent a Memphis Grizzlieshez De'Anthony Meltonért, tovább mélyítve ezzel rotációját. 

1/22, Minnesota Timberwolves: Walker Kessler. Az idei szezonban 4.6 blokkot átlagoló Kessler egy régimódi rim protector, nagyon sok tekintetben emlékeztet Mark Eatonre. Remek a lepattanózása, jó a lábmunkája, a támadójátékot pedig intézheti Towns - ott ugyanis még sokat kell fejlődnie. 

1/21, Denver Nuggets: Christian Braun. A Kansas-szel bajnoki címet nyert védőspecialista hátvéd-kiscsatár igazi mindenes: nincs igazán gyenge pontja, de igazán nem is kiemelkedő egyik területen sem. 

1/20, San Antonio Spurs: Malaki Branham. LeBron James egykori középiskolájából érkezik, egy Khris Middleton-hasonmásról beszélhetünk esetében, egyelőre gyengébb védekezéssel - lesz vele munka, de sokat lehet vele nyerni. 

1/19, Memphis Grizzlies: Jake LaRavia. Egy védekezésben és tripladobásban erős 3-4-es átmenettel erősödik a Grizzlies - LaRavia gyakorlatilag egy nagyobbra nőtt Grayson Allen. 

Csere: a Memphis Grizzlies megszerezte a 19. választási jogot a Minnesota Timberwolvestól. Wojnarowski szerint a Grizzlies a 22. és 29. picket is odaadta érte, a Wolves egy másodikkörössel egészítette ki az üzletet. 

1/18, Chicago Bulls: Dalen Terry. Az Arizona két méter feletti hátvédje a felmérőkön rakétázott előre - projekt játékos, de igazi mindenes válhat belőle 2-3 éven belül.

1/17, Houston Rockets: Tari Eason. Az LSU kiscsatára az osztály egyik legjobb periméter-védője, 1-5-ig bárkire rátehető, a támadójátékán kell majd nem keveset csiszolni. 

1/16, Atlanta Hawks: AJ Griffin. A Raptors segédedzőjének fia a Duke-ról érkezik, az egyik legjobb 3-D projekt az idei osztályban - a Hawks bevallottan a védekezést akarja megerősíteni, plusz remek célpontja lehet Trae Youngnak, logikus döntés. 

1/15, Charlotte Hornets: Mark Williams. A Duke centere 230 centis karjaival kiváló pattanózó és blokkoló, a festékben idővel egyeduralkodóvá válhat, támadásban pedig szintén a gyűrű közelében érzi jól magát - 73%-kal dobott ebben a szezonban mezőnyből. 

1/14, Cleveland Cavaliers: Ochai Agbaji. A Cavs a várakozásoknak megfelelően elvitte az idei Final Four legjobb játékosát. A negyedéves, 22 éves hátvéd-kiscsatár klasszikus 3-D játékos. 

Csere: a Charlotte Hornets a Detroit Pistonshoz cserélte Jalen Durent. Az ellenérték a Bucks 2025-ös elsőköröse, amit a detroitiak nemrég kaptak meg a Jerami Grant-cserében a Portlandtől. A csere háromcsapatossá vált, a Knicks elpasszolta Kemba Walker fizetését Detroitba. 

1/13, Charlotte Hornets: Jalen Duren. A Penny Hardaway és Larry Brown edzette szuperatletikus memphisi center támadásban lubickolhat LaMelo Ball Cade Cunningham alley-oop passzaival, hátul pedig nem csak a gyűrűt, de a perimétert is kiválóan védheti - ő lehet a megoldás a Hornets Pistons akut center-gondjaira?

1/12, Oklahoma City Thunder: Jalen Williams. A brutális mutatókkal (219 centis karfesztáv, 99 cm-es súlypontemelkedés) rendelkező kiscsatár 40%-kal triplázik és jó játékszervező. Először az első kör végére várták, aztán a 18-24. helyekre, így nem lehetetlen, hogy a Thunder valaki másnak húzta ki. 

Csere: a Knicks a Thunderbe cserélte Ousmane Dienget, akik több elsőköröst adnak cserébe. Az 1/12 nem része a csomagnak, egymás után kettőt választ az OKC. 

1/11: New York Knicks: Ousmane Dieng. Az ausztrál bajnokságból érkező nagyon magas, nagyon atletikus francia wing a csapatos felmérőkön bizonyított, a combine-on nem is vett részt. Védekezésben azonnal bevethető, de inkább a jövő embere - kicsit "boom or bust" játékos. 

1/10, Washington Wizards: Johnny Davis. A Wisconsin hátvédje egy borzasztó erőszakos pontszerző, védekezése is rendben van, de még van mit csiszolni a játékán - sok terhet levehet Bradley Beal válláról, vagy ha Beal távozik, idővel a szerepkörét is átveheti. 

1/9, San Antonio Spurs: Jeremy Sochan. A Baylor brit-amerikai-lengyel erőcsatára egy igazi védőzseni, aki 1-4-ig bárki ellen bevethető - a hajviselete, a dobása és időnként a mozgása is Dennis Rodmanre emlékeztet, szerencsére a személyisége abszolút nem. 

1/8, New Orleans Pelicans: Dyson Daniels. Az ausztrál, de a G-Ligás Ignite-ból érkező hátvéd szintén a felmérőkön mutatta meg, hogy mennyire jó játékos. Egy nagy potenciállal rendelkező two-way kosarassal sűríítette a periméterét a Pels, aki kezdettől fogva kaphat perceket. 

1/7, Portland Trail Blazers: Shaedon Sharpe. A Kentucky újonc hátvédje elképesztően atletikus, John Calipari szerint 2023-ban 1/1 is lehetett volna - a felmérőkön nagyon meggyőző volt, így nem volt váratlan, hogy ennyire elöl draftolták. 

1/6, Indiana Pacers: Bennedict Mathurin. Az arizonai hátvéd-kiscsatár catch and shootból és leütésből is veszélyes a hárompontoson túlról, erős és atletikus scorer. Jók az alapjai védekezésben, de ott még lesz vele munka. 

1/5, Detroit Pistons: Jaden Ivey. A Purdue játékosa a draft legjobb hátvédje, egy jobban triplázó és védekező Donovan Mitchell-klónként jól egészítheti ki Cade Cunninghamet. 

1/4, Sacramento Kings: Keegan Murray. A Kings végül nem cseréli a picket, inkább kihúzta vele az Iowa 40%-kal triplázó, remekül védekező négyesét, aki idén elnyerte az NCAA legjobb erőcsatárának járó Karl Malone-Díjat - Domantas Sabonisszal remek palánk alatti duót alkothatnak. Jövőre érkezhet a ligába egypetéjű ikertestvére, Kris is. 

1/3, Houston Rockets: Jabari Smith Jr. Kwame Brown távoli unokaöccse a draft legjobb kezű magasembere, "a 6'10 magas Ray Allen", aki raádásul kiválóan védekezik a periméteren is, tökéletes fit a fiatal Houstonba az Auburn kiválósága.

1/2, Oklahoma City Thunder: Chet Holmgren. A Gonzaga erőcsatár-centere Sam Presti második "vékonydongájú" választása, 2007-ben Kevin Durant bejött. Egyébként összeállhat a Thin Towers Aleksej Pokhusevskivel...

1/1, Orlando Magic: Paolo Banchero. A Duke erőcsatára a franchise negyedik 1/1-ese, az elődök: Shaq (1992), Chris Webber (1993) és Dwight Howard (2004). 

02:00: kezdődik a draft - Adrian Wojnarowski szerint a Magic-nél Paolo Banchero is egyre inkább szóba kerülhet, mint draftelső - Charania is megerősítette. 

01:55: 02:00-kor “dobják fel a labdát” addig is néhány hír. 

Kyrie Irving és a Brooklyn Nets között továbbra sincs megegyezezés, a játékos pedig hatcsapatos kívánságlistát rakott össze, ahová hajlandó sign-and-trade keretein belül távozni - jelentette Adrian Wojnarowski (ESPN). A hat gárda: Lakers, Clippers, Knicks, Heat, Mavericks és 76ers. Irvingnek június 29-éig kell eldöntenie, hogy lehívja-e most futó szerződése utolsó évét - ha nem hívja le, akkor korlátozás nélküli szabadügynök lesz. Woj hozzátette, hogy Kevin Durant egyelőre nem informálta a csapatot arról, hogy Irving távozása után ő is cserét kérne, de Shams Charania (The Athletic) szerint “monitorozza” a lehetőségeket - KD-nek egyébként négy évig még szerződése van Brooklynban. 

Keith Pompey (Philly Inquirer) szerint a 76ers, illetve Daryl Morey nagy erőkkel igyekszik megszerezni korábbi játékosát, Eric Gordont a Rocketstól, akiért cserébe Matisse Thybulle-t szeretné adni, miközben a Portland Trail Blazers kétcsapatos cserében is vinné az ausztrál-amerikai védőspecialistát - most azon dolgozik a Sixers, hogy ebből egy háromcsapatos cserét rakjon össze. Ha összejön, akkor várhatóan Danny Green jövő évi 10 milliós szerződését teljesen garantálttá teszik és bekerül a dealbe a fizetések kiegyenlítése miatt. 

Este írtunk róla, hogy több csapat is első- vagy másodikkörös pickekre vadászik, John Gambadoro (98.7 FM Phoenix) szerint a Suns és másodikkörösre hajt, de mág akár elsőkörös is szóba jöhet - itt várhatóan Jae Crowder lehet az ellenérték. 

Jake Fischer (B/R) forrásai egybehangzóan állítják, hogy OG Anunoby-ért egy elit centert akarnak kapni a Raptorsnál. 

Kevin O’Connor (The Ringer) több helyről is hallotta, hogy Bennedict Mathurin bődületes felmérőt csinált az 5. picket birtokló Pistonsnál. A Pistonsnál egyébként nagy rajongói a center Jalen Durennek, és ha visszacsúszik a lottery végébe, akkor kapcsolatba kerülhetnek a 13. és 15. picket birtokló Hornets-szel, akik ezzel akár Gordon Hayward szerződését is kitakaríthatják. Eközben a Nuggets a 21. és 30., a Grizzlies a 22. és 29. picket akarja csomagban “beváltani egy magasabb pickre. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus