Meyers Leonard sem térdelt a himnusz alatt

A Heat magasemberének is fontos a BLM, de a himnusz és a sereg is - DeMar DeRozan megvédte Gregg Popovichékat.

A Miami Heat játékosa, Meyers Leonard sem térdelt a himnusz alatt a tegnap esti, Denver Nuggets elleni mérkőzésen - ő az első fehér játékos, aki ezt tette.

Leonard a meccs után azt nyilatkozta, hogy természetesen támogatja a Black Lives Matter mozgalmat, tudja, mi történik jelenleg az országban, de úgy érzi, hogy ezzel egy időben lehet hazafi is. A magasember elmondása szerint a sereg iránti tisztelete miatt nem akart térdelni - testvére, Bailey Leonard kétszer is szolgált Afganisztánban a tengerészgyalogsággal.

Nem nagyon aludt az elmúlt éjszaka, a találkozó után már egy kicsit zombi is volt, mert törődik az emberek érzéseivel. Pontosan tudja, mi folyik most Amerikában, és mi zajlik már hosszú évek óta. Tudta előre, hogy lehetnek problémák abból, ha nem térdel, de hisz abban, hogy jól döntött. Leonard szerint a mai világ fekete-fehér: ha valaki nem térdel a himnusz alatt, azonnal rásütik, hogy nem támogatja a BLM-et, ez viszont nem igaz.

Tudja, hogy a himnusz nem a zászlóról és a seregről szól, neki azonban mégis. Az élete során átélt élményei és érzései miatt számára ezt is jelenti. Végül kifejezte azon reményeit, hogy akik nem ismerik, azok kérdezni fognak tőle, megpróbálnak több információt begyűjteni ahelyett, hogy elítélnék. Azt tette, amit szíve szerint úgy érzett, hogy helyes.
 

Arról tegnap reggel írtunk, hogy Jonathan Isaac volt az első játékos, aki úgy döntött, nem térdel a himnusz alatt, mellette Gregg Popovich és Becky Hammon is ugyanígy cselekedtek - utóbbi kettőről beszélt később a San Antonio Spurs sztárja, DeMar DeRozan.

DeRozan azt mondta, hogy fel sem merült benne, hogy ezt ne őszintén tette volna Popovich és Hammon, ez is a pozitív oldalukból fakadt - ahogy náluk a térdelés is, úgyhogy ezért nem szabad megszólni a két trénert. Popovich gondolatait mindenki ismeri, ő sokat szerepel ezekkel a médiában, Hammon pedig mindig is az egyenlőségért harcolt, mióta követi őt a WNBA-karrierje óta. Mindenkinek lehet saját döntése, és azért senkit nem szabad becsmérelni, mert mást csinál, mint a többség.

Popovich egyébként még a Sacramento Kings elleni mérkőzés előtt beszélt erről: szerinte nemzeti bűn az, ami az országukban folyik rasszizmus néven és az is, hogy ezzel eddig nem néztek szembe úgy, ahogy kellett volna. Az edzőlegenda úgy gondolja, hogy a BLM mozgalmat tovább kell vinni, tekintve azokat az eseményeket, amik az elmúlt egy évben történtek, mert a rasszizmus nemzeti szégyenük - így nem lehet Amerika az az ország, aminek lennie kellene, vagy amit mindenkinek mondanak: az Ígéret Földje.

Azt is hozzátette akkor, hogy semmi sem lehet elsöprőbb erejű, mint ha az összes csapat a buborékban együttes erővel közvetíti azt az üzenetet, hogy ennek meg kell változnia, és nem csak egy kicsit.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus