Pat Riley és Erik Spoelstra beszélt Jimmy Butler szerződtetéséről

Az elnök visszatért ahhoz, amiben a legjobb, a vezetőedző pedig elgondolkodott azon, hogy mi lett volna, ha 2011-ben draftolják a későbbi All-Start.

Brian Windhorst és Tim Bontemps (ESPN) írt hosszabban a Miami Heatről abból az apropóból, hogy Pat Riley megtartotta hagyományos évnyitó sajtótájékoztatóját. A csapat az utóbbi öt évben, LeBron James távozása óta háromszor is lemaradt a rájátszásról, és az elmúlt években úgy tűnt, hogy a Heat kétségbeesésében túlfizetett olyan játékosokat, akik erre nem vagy nem teljesen szolgáltak rá (Hassan Whiteside, Dion Waiters, James Johnson, Kelly Olynyk). Riley szerint azonban ezek nem akadályok, csak lehetőségek, és a vezetőség úgy gondolta, hogy minden a helyére kerül, ha lesz egy sztár, aki Miamiban akar játszani. Azt viszont elismerte, hogy összességében nem jöttek ki olyan jól ezekből, mint ahogy szerette volna, tanult is ezekből az esetekből, és inkább visszatért ahhoz, amiben igazán jó: a sztárok Floridába csábításához. 

Ez viszont nem megy könnyen, hiszen mindenki klasszisokat akar szerezni, óriási a konkurencia, de Riley már 2018-19-ben próbálta megszerezni Butlert, és nyáron végre sikerült is - ráadásul ki tudta pucolni Hassan Whiteside szerződését és “jelenlétét” is, utat nyitva ezzel Bam Adebayónak, aki a 2019/20-as szezonban eddig abszolút a Heat második legjobb játékosa. A végül négycsapatos sign and trade-ügyletnél jött képbe Andy Elisburg hozzáértése, aki 2000-ben Eddie Jones hasonló szerződésénél, 2005-ben egy ötcsapatos, 13 játékost érintő cserénél, illetve 2010-ben Chris Bosh és LeBron James sign and trade szerződéseinél már sokszorosan bizonyított, "kisujjból" megoldotta a feladatot. 

Az előző szezonban a Heat 10-14-gyel végzett olyan mérkőzéseken, amelyek öt vagy annál kevesebb ponttal dőltek el és 19-22-re végeztek otthon. Idén eddig 17-1 a hazai mérlegük, a hosszabbításos meccseken pedig nem tudnak hibázni, 6-0-val állnak. Erik Spoelstra szerint pontosan emiatt mozgattak meg minden követ, hogy Butlert megszerezzék, mert hittek abban, hogy magasabb szintre tudja emelni a gárdát. Butler karriercsúcsot hoz gólpasszokban, a kezdőötös klasszikus irányító nélkül működik csak igazán, így Goran Dragic hatodik emberként csilloghat, szépen csendben jó esélye is van a legjobb cserének járó díjra. 

Spoelstra beszélt arról is, hogy időnként ugratni szokta az egyik idős tancsáadójukat, hogy mi lett volna, ha 2011-ben a 28. helyen nem Norris Cole-t választják ki, hanem elviszik Butlert (aki a 30. helyen kelt el). Szerinte ha így lett volna, Butler egész eddigi karrierjét Miamiban töltötte volna, mert hibátlanul beleillik a “Heat-kultúrába”, és belegondolni is félelmetes, hogy milyen ötös lett volna, amiben James szervez, Wade a dobóhátvéd, Butler a kiscsatár, Chris Bosh a magasember és az egészet Shane Battier “ragasztja össze”. Külön érdekesség egyébként, hogy ráadásul Butler ugyanúgy a Marquette Egyetemről jött, mint Wade...

A vezetőedző kitért arra is, hogy sikerült nagyon olcsón nagyon jó, fiatal játékosokat szerezniük. Bam Adebayóról már volt szó, aki sokkal modernebb magasember és ideális fit a jelenlegi kerethez, de mellette a draftolatlan Kendrick Nunn, Duncan Robinson, Chris Silva, vagy a relatíve magasan, 13. helyen kihúzott Tyler Herro is nagyon gyorsan beilleszkedett. Spoelstra szerint leginkább azért, mert (az egyébként 1/30-on és 2/45-ön draftolt, majd onnan All-Star szintre fejlődött) Butler és Dragic elképesztően nagy segítséget nyújtott nekik. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus