Playoff-percek: Brook Lopez lehet a Nets ütőkártyája

Lopezre építhet a Brooklyn - Duncan estéje számokban - Gasol és Aldridge másfajta pozíciójátékai - a periméteren esélytelen a Portland

Tim Duncan és a történelmi számok

Pályafutása 159. playoffos dupla-dupláját hozta össze a Spurs nagyembere, ráadásul az utolsó 8 percben öt faulttal volt kénytelen pályán maradni – ennek ellenére csapata vezére volt, bár szerényen csak annyit mondott a meccs után, hogy a 4. negyedben nagyon rosszul játszott, többször hibázott támadó- és védőoldalon is. Nem volt könnyű dolga, mert Manu Ginobili kipontozódott, Tony Parker pedig Achilles-problémával kénytelen volt pihenni, de Duncan rutinja most aranyat ért. 236. mérkőzését játszotta a playoffban, majdnem annyit, mint a Clippers teljes kezdőötöse (249), és majdnem háromszor annyit, mint a 45 éves Clippers-franchise (79). Az már csak hab a tortán, hogy bedobta 5000. rájátszás-pontját is, csak Michael Jordan, Abdul-Jabbar, Bryant és Shaq van előtte az örökranglistán.

Alakul a hőfok

Az első meccsen Blake Griffin zsákolásai kicsinálták a San Antoniót, el is kedvetlenedtek – a másodikon viszont felvették a kesztyűt védekezésben, és bár a rendes játékidőben most sem jutottak el 100 pontig, a periméteren már sokkal jobbak voltak. A hazai nehéztüzérek (Barnes, Redick és Crawford) 9/35-ös mezőnyt hoztak össze, a triplák Redick kivételével nem nagyon ültek, a San Antonio szépen elvette a kinti dobásokat. Popovich már elkezdte itt-ott bevetni a Hack-A-Jordant (6/17-es büntetőmutató), egyelőre úgy tűnik, hogy ez a párharc lesz a legszorosabb és a legkeményebb.

A Spurs belerondított a soha nem látott eseménybe

A 16 csapatos rájátszási forma bevezetése óta még nem fordult elő, hogy az első kör összes párharca 2-0-val kezdődjön – idén sokáig úgy tűnt, hogy történelmi lesz a playoff-kezdet, de végül a San Antonio utolsóként ki tudott egyenlíteni az első vesztes mérkőzés után.

Brook Lopez dominanciája még mindig ígéretes

Arra a párharc előtt is lehetett számítani, hogy belül okozhat kellemetlen perceket a Nets a keleti 1. kiemeltnek, és ezt igazolták is a vendégek mindkét találkozón – a Hawks persze készült erre. Ugyan a lepattanózást stabilan hozta mindkétszer a Brooklyn, Lopez összesen három alkalommal fért a labdához az első találkozón a gyűrűhöz közel, amiből összesen két pontot tudott szerezni. Ezúttal már hatékonyabban dolgozott, nyolc alkalommal kapott labdát a festékben, amiből nyolc pont (3/4 mezőnyből, 1/2 büntető és két kipasszolt labda) született végül. Ugyanígy domináns volt a saját palánkja alatt is, ugyanis hét alkalommal védte közvetlenül a gyűrűt, amiből csupán egyetlen kosarat tudott szerezni az Atlanta, háromszor pedig betakarta a dobó játékost Lopez. Éles a különbség Horfordhoz képest, akit tizenegyszer támadtak meg itt, amiből nyolc kosárral végződött…

A triplák éltetik az Atlantát

Alapvetően is a sok hárompontos a Hawks játékának alapja, de a Nets benti fölényének köszönhetően pláne sokat kísérleteznek kintről – a második mérkőzésen 12/31 hármassal zártak Korverék. Ebből 24 viszonylag könnyű helyzet volt (ezeket 40% felett lőtték), a catch-and-shoot helyzeteket pedig 55%-kal értékesítették – elég jól látszik, a periméter-védekezésen bizony van még mit javítaniuk Deron Williamséknek. Szintén fontos tényező Teague-éknél a leindítások vezetése, amikor tíz másodpercnél rövidebb idő alatt támadtak, 1,33 pontot szereztek támadásonként – 26 ilyen szituációt játszottak végig, ebből tízszer gólpasszal, háromszor viszont eladott labdával zártak.

Nem mindegy, hogy mire használod a pozíciót

Nagyon különböző feladatokat láttak el a magasemberek a Memphis-Portland második mérkőzésén, amikor pozíciót fogtak – Gasol, Randolph és Aldridge is eléggé másképp fogta fel ezeket a helyzeteket. Amikor Randolph kapta meg, szinte kizárólag jó egy-egyekben történt ez, és kivétel nélkül minden ilyen helyzetből kosárra dobott – 1,5 pont született belőle próbálkozásonként. Aldridge több ilyen szituációban kapott labdát, de jóval inkább erőlködött, és nem jól választott dobást, csupán 0,88 pontot szerzett ezekből a helyzetekből. A tanár mindenképpen Marc Gasol volt, aki 18 alkalommal kapta meg a játékszert pozícióban, de ő első szándékból mindig passzolt – ezek pedig 1,13 pontot hoztak a konyhára. Bár Randolph és Gasol borzasztóan, 9/31-gyel dobtak mezőnyből együttesen, mégis jó döntéseket hoztak és kulcsszerepet játszottak a sikerben.

Gyilkos periméter-védekezés

Amíg Damian Lillard ilyen formában játszik, nincs esélye a Portlandnek a szériában, ez teljesen világos – azonban nem akárkiket kellene megvernie, sokszor egy az egyben. Leginkább Conley ellen szenvedett, a sérült lábbal játszó haza irányító 1/7-es mezőnymutatón tartotta a Blazers vezérét, de a Lee-Allen páros ellen is csak 2/6-ot tudott összehozni. Lee egyébként alapesetben Batumot gyötörte, aki 1/6-tal zárt ellene, az jól látható tehát, hogy hol kell elsősorban javulnia a Portlandnek otthon – persze a Grizzlies-hátvédek remek számait elősegíti, hogy mögöttük „második vonalként” Marc Gasol várja a betörni igyekvő játékosokat…

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus