Playoff-percek: Chris Paul nélkül esélytelen lesz a Rockets?

Túldobni nem lehet, levédekezni kell(ene) a Warriorst - Paul nagyon hiányzott a Houstonból - a hetedik meccseken mindig erős a bajnok - 1979 óta nem volt ilyen konferenciadöntő. 

Ez nem a jó út

Az előző mérkőzéseken egyértelműen a kőkemény, fizikális, fojtogató védekezésnek köszönhette sikereit a Rockets, ezen a találkozón viszont (talán Chris Paul hiánya miatt) más utat választott Mike D'Antoni és a "hagyományos" houstoni felfogás szerint igyekezett szétdobni ellenfelét a gárda. Az első negyed 8/12 hármasa után azt gondolhattuk, hogy ez a jó út és egy meccset így is lehet nyerni, de aztán kiderült, hogy ezt csak megköszönte a Warriors: eltelt ugyan egy kis idő, mire felvette a fordulatszámot és átállt erre a címvédő, de onnantól ízekre szedte ellenfelét Steve Kerr csapata. Az első félidőben még csak kereste önmagát a Splash Brothers, 3/13 triplánál járt félidőben a Curry-Thompson duó, aztán a harmadik negyedben ez a két ember 7/9-et (!) tett hozzá kintről, majd a záró etapban még 4/6-ot, mielőtt pihenőt kaptak volna - ezzel szemben a teljes Rockets összesen 4/17-et hajított távolról a harmadik-negyedik játékrészben, nem lehetett tartani a GSW tempóját. Ráadásul ezzel, hogy ennyire "felszabadították" Thompsonékat, könnyen lehet, hogy a hetedik meccset is elintézték, mert egy ilyen lendülettel, önbizalommal érkező Warriorst pokoli nehéz lesz megverni még hazai pályán is...

Paul nagyon hiányzott

Teljesen más volt ez a Houston, mint eddig és CP3 hiányát a játék majdnem minden elemében megérezte az együttes - egyrészt nélküle nem tudták az eddig megszokott "hard-nosed" védekezést bemutatni, nem volt aki pihenőt adjon Hardennek, olyanoknak kellett pályára lépni, akik nem tudtak hozzátenni, nem volt aki tartást adjon a csapatnak a harmadik negyed végén, amikor a GSW mindent bedobott és nem volt, aki igazán működtesse a rendszert elöl. Ez utóbbira kiváló adat, hogy a Houston ezen az estén 26 "gólpasszlehetőséget" alakított ki, tehát ennyiszer került dobóhelyzetbe valaki egy passz után, amit aztán vagy bedobott az illető, vagy nem - ez eddig a legkevesebb a Rockets részéről az idei rájátszásban és Paul ebben a szériában egymaga 12 gólpasszlehetőséget átlagolt eddig.

A címvédők jól szerepelnek ilyen helyzetben

1984 óta nyolc aktuális bajnokcsapat játszott hetedik meccset a konferenciadöntőben és kivétel nélkül mind a nyolc meg is nyerte azt, talán itt jön ki a bajnok szíve - a Warriors is járt már itt, amikor az OKC ellen két éve győzni tudott. Ugyan a hetedik meccseken általában a hazai csapat van komoly előnyben, most mégis jók a GSW esélyei...

Van esélye még a Rocketsnek?

Furcsa ilyenről beszélni, hiszen ez a Houston 3-2-es előnyben volt és hazai pályán játszhatja a hetedik meccset, de amennyiben nem tér vissza valami csoda folytán Chris Paul, úgy nem igazán látni, hogy mivel tudná megverni a Golden State-et Mike D'Antoni alakulata. CP3 nélkül éppen azok a dolgok hiányoznak, amelyek esélyt adnak nekik, azt most is láttuk, hogy ez a GSW túl tehetséges, túl nagy tűzerővel rendelkezik, hogy Paul nélkül legyen értelme dobópárbajra hívni, csak úgy lehetséges legyőzni, ha ismét elő tudja húzni a negyedik-ötödik meccsen látott védekezését a Rockets, azt meg tudja spékelni egy jó dobóformával és stabil tud maradni végig - ehhez viszont nem elég James Harden, ezt most már talán túlzás nélkül kijelenthetjük.

A kispadról nem nagyon tud senkit sem előhúzni D'Antoni, ma hajnalban is láthattuk, hogy nincs kihez nyúlni, mindenki más, aki pályára lép, védekezésben komoly gondokat okoz, Mbah a Moute talán nem annyira, de ő cserébe támadásban használhatatlan, márpedig hat emberrel nem lehet nekimenni egy mindent eldöntő hetedik meccsnek a történelem egyik legjobb csapata ellen. Meg lehet próbálni persze még egyszer a dobópárbajt, bízva a hazai pályában és abban, hogy tovább tart a lendület, a végjátékot pedig majd a hazai közönség támogatásával valahogy behúzzák, de nem tűnik túl épületes tervnek, ezt a GSW-t nem szabad elengedni, hogy a Splash Brothers szabadon rohanjon ki a sarokba, Green pedig könnyedén passzolgassa meg őket - hova tűnt ez a fizikalitás, a sok ütközés, az alapvonali elzárások levédése? Persze egyrészt a meccs eleji kiváló dobóforma, másrészt a nem megfelelő (fáradt?) mentális állapot lehet a magyarázat - ha viszont nem talál ehhez vissza a gárda, akkor nem sok esélye lesz a nagydöntőre. 

Ezzel szemben Steve Kerrnek könnyebb dolga van még Iguodala nélkül is: fejben most abszolút az ő játékosai vannak fölényben, megmutatták, hogy ha jól játszanak, akkor nem ellenfél ez a Rockets sem, idegenben is nyertek már, nincs különösebb okuk az aggodalomra. 

Game 7!

1979 óta most először fordul elő, hogy mindkét konferenciadöntőben hetedik meccs dönt, nagyon régen nem láttunk ennyire kiélezett párharcokat ezen a szinten egyszerre - 19179-ben egyébként mindkét meccset a hazai pályán lévő csapat nyerte meg végül...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus