Playoff-percek: mi lesz veled, Roy Hibbert?

Paul George csak fizikailag fáradt, Roy Hibbert viszont fejben is. Meddig mehet el a Dallas úgy, hogy legjobbja gyengélkedik? Mennyire nagy a baj a Spursnél? A Thunder és a Grizzlies alaposan leszívja egymást, azonban a többi párharcban is nagyon szorosan alakulnak a meccsek - a párharcok felében még mindig a hátrébb rangsorolt csapat vezet. LeBron James kiszúrta magának Michael Jordant. 

Nagyon kiegyenlített a mezőny

26 összecsapást rendeztek eddig az NBA rájátszásában idén, és már az első fordulóban körvonalazódni látszik, hogy nem átlagos playoff-ra van kilátás: 6 mérkőzésen volt szükség hosszabbításra, hogy eldőljön a győztes kiléte, 8 alkalommal pedig 3, vagy annál kevesebb pont döntött az egyik fél javára. 

AZ Oklahoma és az Indiana győzelmükkel kiegyenlítették párharcaikat, de még így is 4 helyen az alacsonyabban kiemelt csapat vezet (San Antonio - Dallas 1-2,  Houston - Portland 1-2, Chicago - Washington 1-2, Toronto - Brooklyn 1-2). 

Már csak a címvédő Miaminak marad esélye, hogy 4 meccsen rendezze le a továbbjutását, gyakorlatilag csak ők, és a pályaelőnyét visszaszerző Clippers érezheti biztonságban magát - bár Riversék egy esetleges hazai bukással még nehéz helyzetbe is kerülhetnek. 

George fáradt

Az Indiana vezére remek estét zárt, támadásban hatékony volt (ahogy az egész sorozatban az), de a védekezése ismét kiemelendő: Jeff Teague-et 33%-on tartotta és belehajszolta négy eladott labdába, ezzel kihúzta a hazaiak egyik méregfogát. Viszont elmondása szerint nagyon megerőltető ez, hiszen nagyon gyors játékost kell fognia, az Atlanta pedig nagyon széthúzza a pályát és jó dobóik vannak, tehát nagyon aktívnak kell lenniük. George egyetlen másodpercet sem pihent a második félidőben – ez pedig ilyen megterhelés mellett később még visszaüthet. Gondoljunk csak LeBron James-re a tavalyi nagydöntőben, ahol Tony Parkert kellett megfognia és csak szenvedett a dobásával, vagy Durantre, aki tavaly Westbrook kidőlése után a vállára vette a Thundert és egyedül csinált mindent gyakorlatilag megállás nélkül – a végére teljesen elfogyott. Az Indiana játéka amúgy is eléggé inog, ha a legjobbjuk (akármilyen fiatal is) már fáradtan érkezik a Heat elleni derbire (ha lesz ilyen), az Jamesék ellen nem sok jóval kecsegtet. Persze egyelőre az is nagy kérdés, hogy eljut-e addig az Indiana, és a Miami előtt is van még feladat…

Duranték is fáradtak

Ha George fáradtnak érzi magát, mit mondjanak az OKC és a Memphis játékosai? Zsinórban a harmadik hosszabbításos meccset játszották ma éjjel, amin Durant, Ibaka, Westbrook, Gasol és Conley is bőven 40 perc felett töltött a parketten. Mindkét együttes pocsékul dobott, már most látszik a fáradtság rajtuk – márpedig kinéz egy hétmeccses párharc, ami után nagy kérdés, hogy mennyire lesznek még „beszámíthatóak”, bármelyikük is menjen tovább. A Thunder két klasszisa egyre ramatyabb formában van, Durant a legutóbbi borzalom után még lejjebb adta, talán pályafutása egyik legrosszabb dobóestjét zárta. Ha ez így marad, annak ellenére sem adunk sok esélyt nekik, hogy most Jackson révén nyertek és a hazai pályát is visszaszerezték – a többpólusú Memphisben jelenleg több az erő.

James bemérte Jordant

A Charlotte-Miami párharc harmadik meccsén LeBron James újabb megosztó tettet követett el. Egy labdaszerzés után egyedül mehetett a gyűrűre, majd mielőtt behúzta volna a labdát, kinézett oldalra az ott ülő Michael Jordanre. A kamerák még egy percig megosztva mutatták őket, Jordan nem volt elragadtatva a dologtól. A Heat simán nyert, James harminc pontot szórt – mégis erről az egy jelenetről marad emlékezetes a mérkőzés. Lehet vitatkozni arról, hogy mennyire volt elegáns, az biztos, hogy nagy hatást váltott ki…

Egy ilyen Nowitzkivel mi lehet a csúcs?

Eddig borzasztó nehéz megítélni, hogy mennyire kedvezhet a Dallasnak az, hogy évtizedes vezére, a bajnokcsapat döntő MVP-je, Dirk Nowitzki nem igazán hozza támadásban azt, ami elvárható lenne tőle. Az egyik aspektus szerint ez azt mutatja, hogy a Mavsben még rengeteg tartalék van, hiszen úgy vezetnek a Carlisle-tanítványok 2-1-re a Spurs ellen, hogy a németnek szinte csak gyenge produkciói voltak és mi lesz, ha még ő is belelendül, ám ugyanakkor ott van bennünk a kisördög, hogy mennyire jól is néz ki ez a Mavericks úgy, hogy Dirkules csak egy a gyilkos opciók közül.

Valóban bajban lehet a Spurs?

Úgy tűnik, hogy amennyiben nem kezd el jelentősen jobban triplázni az eddig gyakorlatilag Danny Green szolgálatai nélkül küzdő és Marco Belinellitől, valamint a távolról egyébként szintén gyilkos Patty Millstől érdemben nem sok segítséget kapó ligaelső, úgy könnyen kieshet a motivált és formában is lévő texasi rivális ellen. Bár nem sokan vannak ott a négy évvel ezelőtti gárdából a két oldalon, de csattanós visszavágás lenne ez az akkori SAS továbbjutásra, mely egyúttal a második kiemelt Mavs első körös búcsúját jelentette.

Mi lesz veled, Roy Hibbert?

George Hill legalább mostanra felébredt, de az év második legjobb védőjének szavazott All-Star center annyira pocsékul játszik, hogy fáradtság ide vagy oda, pályán sem lehet tartani 20-25 percnél tovább, illetve a végjátékban. Így, hogy nincs Andrew Bynum és Mahinmi nem igazán üti meg a korábbi dallasi szintjét sem, képtelen kihasználni szerkezeti előnyeit a keleti első, amit még talán a Hawks ellen el lehet bírni, de a Wizards/Bulls ellen már szinte garantáltan nem tudna eltüntetni a Vogel-alakulat. Lepattanózásban, pontokban és blokkokban is extra kell a jamaikaitól, aki nagyon komoly mentális gondokkal küzdhet a fizikai fáradtság mellett, ugyanis George extrája mellett ő jelentette a különbséget a Pacers és a liga közt a szezon első felében.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus