Playoff-percek: öt elsőkörös párharcban is hetedik meccs dönt

Ennyit érnek az alapszakasz-eredmények: nagycsapatok egész sora készülhet hetedik meccsre. Kifullad a Toronto, vagy a Nets utolsó erejével húzta be a hatodik meccset? Még egy kis Damian Lillard: Utoljára 1997-ben John Stockton döntött el egy párharcot utolsó másodperces kosárral. Merre kellene lépnie a Rocketsnak, hogy legközelebb tovább jusson?

 

Pont a végére fulladt ki a Toronto?

Már a győztes ötödik meccs is elsősorban Lowry extrájának volt köszönhető, a hatodikon azonban neki sem estek be a bravúrkosarak, így gyakorlatilag simán kikaptak Brooklynban. A párharc elején még Valanciunas is domináns volt, illetve a kiegészítőkre is lehetett (többé-kevésbé) számítani, mostanra ezek is eltűntek, a center tíz pont és tíz lepattanó alatt maradt. A Nets viszont a korábbi gyengélkedés után most egy jó meccset tudott játszani – ennek ellenére a hetedik ütközeten újra kijöhet a lépés Lowrynak, de az tény, hogy elfogytak a kanadaiak fegyverei. Ráadásul, bár idegenben játszik a Nets, olyan rutinos „gyilkosai” vannak, mint Paul Pierce és Joe Johnson, akik oldottak meg már hasonló helyzeteket…

Ennyit számít az alapszakasz

Minden évben megtanuljuk, hogy a 82 meccsből nem lehet igazi következtetéseket levonni a rájátszásra nézve. Idén is itt egy remek példa, hiszen a Spurs kisöpörte a Dallast az alapszakaszban, a playoffban ennek ellenére hetedik meccsre kényszerülnek ellenük. A Spurs tavaly a nagydöntőben kikapott a hetedik meccsen, idén utcahosszal nyerték meg Nyugatot – mégis szenvednek a nyolcadik ellen, akiknél Dirk Nowitzki az első négy meccsen nem volt fegyver támadásban.

Where amazing happens

Még csak az első körnél járunk, de máris öt hétmeccses párharcot láthatunk, méghozzá olyan, előzetesen favoritoknak számító csapatokkal, mint a Pacers, a Thunder, a Clippers és a Spurs. Láttunk már nagy feltámadásokat, nagy leolvadásokat, sok-sok idegenbeli győzelmet, drámai hosszabbításokat, papírforma-felrúgást, clutch-dobásokat, All-Starok borzalmas szenvedéseit és kiegészítők hőssé válását. Nehéz ilyet kijelenteni, de talán az utóbbi évek legjobb nyitófordulóját látjuk annak ellenére, hogy olyan csapatok, mint a Celtics, a Lakers, vagy a Knicks ezúttal kimaradtak a játékból.

Lillard és a történelem!

Miközben a szemünk előtt íródik az elmúlt húsz év legizgalmasabb első köre, egy fiatal játékos, nevezetesen a Damian Lillard egyre nagyobb betűkkel írja be magát az NBA történelemkönyvébe. A tavalyi szezonban az Év Újoncának választott, idén pedig az All-Star gálán is résztvevő irányító hidegvérű triplájával továbbjuttatta együttesét a Rockets elleni párharcból. Lillard tíz triplakísérletéből hatot váltott pontokra, az előkészítőkkel folyamatosan meccsben tartotta csapatát, az utolsót a dudaszóval szinte egyező pillanatban süllyesztette el. A sorozatban ötször jutott húsz pont fölé, két alkalommal a harmincat is elérte. Nehéz megjósolni, hogy mire lehet képes a főcsoport elődöntőben, de az biztos, hogy győztes típus: egy demoralizáló kosár után rezzenéstelen arccal használta ki az ellenfél védekezésbeli hibáját és bevarrta a továbbjutást érő hárompontost. 

17 éve, pontosabban 1997. május 29-én fordult elő utoljára, hogy egy buzzer beater döntött egy párharc végkimeneteléről. Akkor a Utah Jazz ikonja, John Stockton zárta le a Houston Rockets elleni (4-2) párharcot. 

Lehet még fokozni?

Hihetetlen izgalmakon van túl a mezőny, de pont ezért hátborzongató belegondolni abba, hogy a következő másfél napban öt(!) hetedik meccs következik, melyek közül talán egynél sem kiálthatunk ki előre abszolút favoritot - az erősebb kiemelés és a hazai pálya dacára sem. Nehéz lenne überelni Vince Carter vagy Damian Lillard győztes tripláit, melyek egyaránt a dudaszó pillanatában estek be, vagy azt a négy találkozóra nyúló sorozatot, mely alatt végig hosszabbításos csatákat vívott egymással az OKC és a Memphis, ám erős a gyanú, hogy az eddig szorosan, fordulatosan, de csendesen alakuló Clippers - Warriors háborúban is robban a bomba.

Hova tovább Houston?

A Rockets összességében - eredmény értelemben - nem tudott tovább lépni a tavalyi szintnél, pedig egy olyan Dwight Howarddal bővült a keret, aki a rájátszásra (és az idény fontosabb részében) nevéhez méltóan teljesített. Még Ömer Asiknak is sikerült mérvadó szerepet adni, ha már nem tudták őt szezon közben elpasszolni, mégis kipottyant az első körben Kevin McHale csapata, melynek csúnyán kijöttek a hiányosságai ebben a párharcban. Az nagyon valószínűnek tűnik, hogy a Rockets csak win now mode-ban gondolkodhat, ehhez pedig úgy fest, nem elég csak kizárólag a magasabb szintű statisztikák előnyeire építeni (Daryl Morey GM nagymester ebben) - védekezésben és támadásban is még több dimenzióssá kellene tenni a csapatot a kiegészítőemberek helyes megválasztásával.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus