Playoff-percek: saját magát hackelte a Houston

Nagy a gond a Rocketsnél - pihenve pusztít a Clippers - elszalasztja az esélyt a Bulls? - LBJ bírta a lelki terhet - csendes megmentők.

 

James bírja a lelki terhet

A dobóforma tekintetében negatív karriercsúcsot közelítő James-re nem lehet szavakat, jelzőket találni, melyek hűen jellemeznék. Hiába a 8 eladott labda, a botrányos triplázása, és összesen 20 kihagyott mezőnydobása, így is tripla-dupla közelben (25 pont, 14 lepattanó, 8 gólpassz) végzett és hihetetlenül fontos sikerhez juttatta együttesét. A végjátékban már bohózatba illő módon három időkérést égetett el egy oldalvonali bedobás elvégzéséhez a Cavs, James tetézte mindezt azzal, hogy passzolás helyett támadófaultot vétett. Azt követően pedig, hogy 1 másodperccel a lefújás előtt majdnem labdát vesztett egy betörésnél, az utolsó dobóhelyzetét rezzenéstelen arccal vágta be. Karrierje harmadik mérkőzést eldöntő kosarát szerezte a rájátszásban, az elmúlt 15 évben nem akadt, aki nála többet jegyezne ebben a műfajban. LeBron James hihetetlen nagy küzdő, versenyző. Mindenki az ő nyakába varrta volna, ha nem jött volna össze a Gasol nélküli Bulls legyőzése. A harmadik találkozó után azt mondta, neki kell jobbnak lenni. Jobb lett, már csak azért is, mert vállalta a felelőségét annak, hogy egy mozdulattal kijavítja korábbi hibáit.

A Cavs „csendes” megmentői

Mivel Shumpert teljesen veszélytelen volt támadásban, Irvinget pedig láthatóan sérülés hátráltatta, ezért JR Smith-től sokat vártak a Cleveland szurkolói. Ő elég komoly hendikeppel vágott neki a Bulls elleni párharcnak, az első körből hozott eltiltása miatt az első két találkozót kiülte. A negyedik mérkőzést 1/6-os mezőnymutatóval kezdte és kivette részét a harmadik negyedbeli értelmetlen dobálózásból – a záró negyedben viszont hiba nélkül dobott, három triplát süllyesztett el, elég komolyan demoralizálta a támadásban erősen visszaeső hazaiakat. A Cavs fordításának megalapozásában társa volt Mozgov, aki minimális hibaszázalékkal dolgozott támadásban – ő lett a második legeredményesebb Lovag -, de ennél is többet tett védekezésben az orosz magasember. Nem csak a gyűrű közvetlen közelében zavarta meg a Bulls játékosait, jeleskedett a középtávoli dobások hatástalanításában is, hatalmas elánnal játszott, különösen a negyedik negyedben. Lehetett bármennyire alacsony színvonalú az összecsapás, a fent említett két játékos teljesítménye nélkül már nem az összesítésbeli vezetés megszerzésére készülne a Cavaliers.

Nem tud élni az eséllyel a Bulls?

Abban nagyjából egyetértett mindenki a széria előtt (nyilván a Bulls-fanok nem), hogy a Cavs összességében véve jobb csapat, mint a Chicago – de egész más helyzetet idéz elő Kevin Love kiválása. Ennél is nagyobb esélyt kaptak Rose-ék, hiszen a kezdőcsapatot és a rotációt is súlyosan érintő sérülés mellett JR Smith kibüntette magát az első két találkozóról – a két kezdőjátékos nélkül 1-1-re hozta a hazai meccseit a Cleveland. Bár Smith visszatért, Shumpert is kisebb sérülést szenvedett a harmadik találkozóra, majd kiderült, hogy Kyrie Irving lába is egyre jobban fáj, a negyedik találkozón már alig-alig tudott érdemben hozzátenni. Ezt tetézi még LeBron James erőlködése, aki hihetetlen mennyiségű dobást emel rá, 26,5 mezőnykísérlete van meccsenként – teszi mindezt összesen 37,7%-os hatékonysággal, miközben alig 10,5%-kal (!) talál be a hárompontos vonalon túlról. Természetesen szintén óriási faktor Pau Gasol sérülése, de ha a Chicago most nem tudja kihasználni a Cavs tetemes gondjait, akkor mikor? Márpedig a széria 2-2-re áll, újfent pályaelőny Jameséknél, és a hátralévő három meccsből kettőt nyernie kellene a Bullsnak, hogy továbbjusson – úgy, hogy a háromból két derbi Clevelandben lesz.

Saját magát hackelte a Houston

Komoly gödörbe került a Rockets a Clippers elleni szériában, és a ma hajnali derbit követően óriási kérdés, hogy vissza tud-e még kapaszkodni a gárda. Amellett, hogy képtelenek megtalálni a LAC játékának ellenszerét, és mindössze Jordan hackelésére futotta a repertoárból, a saját játékukat jobban szétzilálták, mint a hazaiakét – ritmustalan, szervezetlen kosárlabdát játszottak a teljes mérkőzésen. Mentálisan nem tudták feldolgozni a történéseket, Howard elveszítette a fejét, Harden pedig kissé érthetetlenül visszafogottan játszik nagyjából az egész párharcban – ilyen helyzetben nem 12 mezőnykísérlettel szokott zárni. A hackeléssel még egy komoly gond volt az ő szempontjukból: Chris Paul saját bevallása szerint remekül pihent addig, amíg Jordan büntetőzött (28-at egy félidő alatt), és így sokkal jobban bírta végig a találkozót – talán ezt hívják öngólnak…

Még pihenni is tudott a Clippers

Az extrém szűk rotáció és a Spurs elleni öldöklő hétmeccses széria után úgy verte agyon a Houstont kétszer egymás után a Clippers, hogy a kulcsembereknek egyáltalán nem kellett széthajtaniuk magukat – az előző derbin is 30 perc körül játszottak a kezdők és ezt a számot most is csak Griffin (33) lépte túl. Ez kiemelten fontos most a gárdának, hiszen például Griffin iszonyatos terhelés alatt volt az ezt megelőző találkozókon, de a nem teljesen egészséges Paul vagy az elöl-hátul óriási melót végző Redick számára is jól jön néhány plusz perc pihenő. Innen már Doc Riversék kezében van a széria és karnyújtásnyira vannak attól, hogy a franchise történetének első főcsoport-döntőjét vívják.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus